Οι τιμές έχουν αυξηθεί λόγω των μεγάλων βροχοπτώσεων στην Ινδία, της κακής ευρωπαϊκής σοδειάς, της καλοκαιρινής ξηρασίας, καθώς και των περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ+
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για την ακατέργαστη ζάχαρη τις τελευταίες ημέρες αυξήθηκαν στα 24 σεντς ανά λίβρα και έφτασαν σε υψηλό 11 ετών.
"Τα θεμελιώδη μεγέθη της ζάχαρης είναι αρκετά ανοδικά για να παραμείνουν οι τιμές αυξημένες βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα", δήλωσε ο Girish Chhimwal, αναλυτής ζάχαρης στην S&P, επικαλούμενος τους καιρικούς κινδύνους που ταλαιπωρούν τους κορυφαίους παραγωγούς ζάχαρης.
Η αύξηση του κόστους θα μπορούσε να μεταφερθεί στους καταναλωτές με τη μορφή ακριβότερων γλυκών.
"Η αύξηση της τιμής των ζαχαρωδών και των ποτών με βάση τη ζάχαρη θα ενσωματώσει την αύξηση της αξίας της ζάχαρης", δήλωσε ο John Stansfield, ανώτερος αναλυτής ζάχαρης στην πλατφόρμα δεδομένων εμπορευμάτων DNEXT.
Οι τιμές των επεξεργασμένων τροφίμων αυξάνονται παγκοσμίως, πρόσθεσε ο Stansfield.
Το κόστος ενέργειας και εργασίας για την παραγωγή τέτοιων προϊόντων επίσης αυξάνεται", είπε.
Προβλήματα παραγωγής
"Τις τελευταίες εβδομάδες, η ασιατική περίοδος σύνθλιψης ζαχαροκάλαμου έχει αρχίσει να ολοκληρώνεται και έχουμε δει μεγάλες αναθεωρήσεις της σοδειάς προς τα κάτω στις βασικές χώρες παραγωγής, κυρίως στην Ινδία, την Ταϊλάνδη, την Κίνα και το Πακιστάν", δήλωσε ο Stansfield.
Η Ινδία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ζάχαρης στον κόσμο μετά τη Βραζιλία.
Στις αρχές Απριλίου, η All India Sugar Trade Association περιόρισε τις εκτιμήσεις της για την παραγωγή ζάχαρης κατά σχεδόν 3% για το καλλιεργητικό έτος που εκτείνεται από τον Οκτώβριο του 2022 έως τον Σεπτέμβριο του 2023.
Η ένωση επικαλέστηκε μη εποχικές βροχοπτώσεις στη Μαχαράστρα, η οποία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ένα τρίτο της παραγωγής ζάχαρης της χώρας.
Ο Stansfield πρόσθεσε ότι η χαμηλότερη παραγωγή επιδεινώθηκε από την κακή ευρωπαϊκή σοδειά τεύτλων που οφείλεται στη μειωμένη έκταση και τη σοβαρή καλοκαιρινή ξηρασία, καθώς και από τη ζήτηση που συνεχίζει να ανακάμπτει από την περίοδο Covid.
Περίπου το 80% της παγκόσμιας παραγωγής ζάχαρης προέρχεται από ζαχαροκάλαμο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ζάχαρης, ενώ το 20% προέρχεται από τεύτλα.
Ενώ η Κίνα θα μπορούσε ενδεχομένως να αντλήσει από τα κρατικά αποθέματα για να ανακουφίσει την πίεση στις παγκόσμιες αγορές, ο Chhimwal προειδοποιεί ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις τιμές υψηλότερα.
"Ωστόσο, ο κίνδυνος του Ελ Νίνιο στις προοπτικές της ασιατικής παραγωγής θα μπορούσε να αντισταθμιστεί κατά πολύ μεσοπρόθεσμα και να οδηγήσει τις τιμές πολύ υψηλότερα", προειδοποίησε ο Chhimwal.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών