Η σινορωσική συνεργασία είναι απεριόριστη, και το ίδιο ισχύει για την Κίνα και την Ευρώπη ανέφερε Κινέζος αξιωματούχος
Οι δηλώσεις αυτές του Fu Cong έγιναν στο πλαίσιο συνέντευξης του στην κινεζική εφημερίδα The Paper, η οποία δημοσιεύεται σήμερα Δευτέρα 24/4.
Ωστόσο, δεν είναι γνωστό εάν η συνέντευξη έγινε πριν ή μετά την τοποθέτηση του πρέσβη της Κίνας στην Γαλλία, ο οποίος τόνισε ότι τα βαλτικά κράτη – Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία – δεν έχουν αυτοτελή εθνική κυριαρχία, τοποθέτηση που προκάλεσε σάλο και έντονες αντιδράσεις από πολλά ευρωπαϊκά κράτη.
Χωρίς όριο
«Η ευρωπαϊκή πλευρά θα πρέπει να κατανοήσει σωστά την αναφορά στην «χωρίς ανώτατο όριο».
Η φιλία και η συνεργασία ανάμεσα στα κράτη μας είναι χωρίς τέλος και δεν θα πρέπει να περιορίζεται τεχνητά.
Η σινορωσική συνεργασία είναι απεριόριστη, και το ίδιο ισχύει για την Κίνα και την Ευρώπη» υπογράμμισε ο Fu Cong, ο οποίος τόνισε ότι πολλοί Ευρωπαίοι βλέπουν τις σχέσεις ΕΕ – Κίνας μέσα μόνο από το πρίσμα του ουκρανικού ζητήματος.
«Από τότε που ανέλαβα τα καθήκοντά μου έχω πει επανειλημμένα στην ευρωπαϊκή πλευρά ότι οι σχέσεις της Κίνας και της ΕΕ είναι πολύπλευρες και δεν περιορίζονται σε ένα θέμα.
Οι σχέσεις Κίνας – ΕΕ δεν στρέφονται εναντίον κανενός και δεν υποτάσσονται σε τρίτα μέρη» επισήμανε ο Κινέζος αξιωματούχος, ο οποίος επιπλέον απηύθυνε προειδοποιήσεις κατά των προσπαθειών εκείνων που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τις σινορωσικές σχέσεις για να σπείρουν τη διχόνοια μεταξύ της Κίνας και της Ευρώπης.
Ο Fu Cong απέρριψε κατηγορηματικά ότι η Κίνα γνώριζε για την επικείμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν αυτή ξεσπάσει ή ότι έχει προμηθεύσει με όπλα τη Ρωσία.
Δεν φταίει η Κίνα για την Ουκρανία
Όπως επισημαίνει ο Fu Cong, η Κίνα δεν είναι ούτε ο εμπνευστής ούτε συμμετέχει στη σύγκρουση στην Ουκρανία.
«Είναι εντελώς άδικο να κατηγορούμε την Κίνα για την ουκρανική κρίση.
Οι οξυδερκείς άνθρωποι στην Ευρώπη σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο.
Και οι δύο πλευρές συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο ότι το ουκρανικό ζήτημα δεν πρέπει να γίνει πρόβλημα στις σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ευρώπης.
Δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο στις συναλλαγές και στη συνεργασία μας» τόνισε ο Fu Cong, υπογραμμίζοντας πως η Κίνα υποστηρίζει την Ευρώπη στην επιδίωξη των δικών της βασικών και μακροπρόθεσμων συμφερόντων.
Οι δηλώσεις για τα κράτη της Βαλτικής
Οι δηλώσεις αυτές δημοσιεύονται λίγες ημέρες μετά την τοποθέτηση του Κινέζου πρέσβη στη Γαλλία Lu Shaye, ο οποίος υποστήριξε μιλώντας στο γαλλικό δίκτυο LCI ότι ορισμένα «κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης» δεν έχουν αυτοτελές καθεστώς εθνικής κυριαρχίας σύμφωνα με τις αρχές που διέπουν το διεθνές δίκαιο, αναφερόμενος πρωτίστως στα κράτη της Βαλτικής.
«Δεν υφίσταται διεθνής συμφωνία για την κύρωση του καθεστώτος τους ως κυρίαρχου κράτους», επισήμανε ο Lu Shaye, αφού ρωτήθηκε για το αν θεωρεί την Κριμαία, μια χερσόνησο που προσαρτήθηκε στη Ρωσία το 2014, μέρος της Ουκρανίας.
Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από πολλά ευρωπαϊκά κράτη.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών