Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι 5 λόγοι που η επενδυτική βαθμίδα θα αποδειχθεί επικοινωνιακή φούσκα, προεκλογικό τέχνασμα – Αναβάθμιση χωρίς αντίκρισμα

Οι 5 λόγοι που η επενδυτική βαθμίδα θα αποδειχθεί επικοινωνιακή φούσκα, προεκλογικό τέχνασμα – Αναβάθμιση χωρίς αντίκρισμα
Το βασικό συμπέρασμα εδώ λοιπόν είναι ότι η επενδυτική βαθμίδα είναι μια επικοινωνιακή φούσκα χωρίς αντίκρισμα
Το πολιτικό σύστημα της Ελλάδος ελλείψει σοβαρότητας έθεσε ως εθνικό στόχο να αναβαθμιστεί η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα.
Προφανώς και η Ελλάδα θα μπορούσε να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα... στις 8 Σεπτεμβρίου 2023 από DBRS ή 20 Οκτωβρίου 2023 από την Standard and Poor's...

Η επενδυτική βαθμίδα αφορά το αξιόχρεο δηλαδή τα ομόλογα που εκδίδει το ελληνικό κράτος.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο έχει σήμερα απόδοση 4,26%, η Ιταλία που διαθέτει επενδυτική βαθμίδα έχει απόδοση 4,34%, η Κύπρος που επίσης έχει επενδυτική βαθμίδα έχει απόδοση στο 10ετές ομόλογο στο 4,20%...
Η Ελλάδα δεν θα γίνει Πορτογαλία λόγω του χρέους τους…
Η επενδυτική βαθμίδα είναι ένας επικοινωνιακός στόχος

1)Το ελληνικό κράτος έχει διασφαλίσει ότι χωρίς επενδυτική βαθμίδα η ΕΚΤ αγοράζει τα ελληνικά ομόλογα ήδη κατέχει 40 δισεκ. παρ΄ ότι δεν διαθέτει investment grade.
Οπότε η επενδυτική βαθμίδα δεν θα επιφέρει καμία αλλαγή στο κόστος δανεισμού.
Θα αλλάξουν οι επενδυτές που επενδύουν αφού θα τοποθετηθούν και πιο μακροπρόθεσμοι επενδυτές που δεν μπορούν να επενδύσουν σε ελληνικά ομόλογα αφού είναι junk δηλαδή σκουπίδια.
Ωστόσο όπως διατυμπανίζει ο Οργανισμός Δημοσίου Χρέους σε κάθε έκδοση ομολόγου το 80% είναι πραγματικοί επενδυτές και όχι hedge funds….οπότε δεν θα δούμε μεγάλες αλλαγές.

2)Οι ελληνικές τράπεζες έλαβαν ρευστότητα 50 δισεκ. από τα προγράμματα TLTROS χωρίς επενδυτική βαθμίδα.
Οι ελληνικές τράπεζες δεν θα βελτιώσουν ουσιωδώς το κόστος δανεισμού π.χ. σε ομόλογα tier 1 ή Tier 2 αφού και άλλες τράπεζες σε χώρες με επενδυτική βαθμίδα δανείζονται στο 7% με 9%.

3)Για τις ιδιωτικοποιήσεις σε τράπεζες και μεγάλες δημόσιες εταιρίες δεν θα έχει αντίκτυπο… γιατί η κυβέρνηση επιχείρησε και απέτυχε να πουλήσει το 20% της Εθνικής τράπεζα στην Σαουδική Αραβία και η αποτυχία δεν έχει καμία σχέση με την επενδυτική βαθμίδα.
4)Μόνο στο χρηματιστήριο και μόνο προσωρινά θα έχει αντίκτυπο η αναβάθμιση, το ελληνικό χρηματιστήριο ότι βρίσκεται στις 1100 μονάδες αποδίδεται και στην προεξόφληση ότι η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί σε χώρα που διαθέτει επενδύσιμα ομόλογα και όχι σκουπίδια.
Ως γνωστό όλα τα ομόλογα που δεν είναι investment grade θεωρούνται junk bond δηλαδή ομόλογα σκουπίδια.
Οπότε μπορούμε να πούμε ότι οι 1100 μονάδες θα γίνουν 1300 μονάδες και μετά μπορεί να ξαναγίνουν 1000 μονάδες… ο αντίκτυπος θα είναι ελάχιστος.
Η επενδυτική βαθμίδα δεν διασφαλίζει την ανοδικότητα του ελληνικού χρηματιστηρίου αλλά θα δώσει πρόσκαιρα κέρδη και κάποιας μορφής μικρό ράλι που αφήνει αδιάφορη την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας.
Αφορά 130.000 κωδικούς στο χρηματιστήριο και ορισμένα μέσα ενημέρωσης που ασχολούμαστε με το χρηματιστήριο και τις εμπλεκόμενες εταιρίες με το χρηματιστήριο δεν θα αλλάξει τον πλούτο των ελλήνων.

5)Ακόμη και για το χρέος, θα μπορούσε κάποιος να πει, ότι η Ελλάδα έχει βιώσιμο χρέος για να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα.
Μα εδώ έως το 2032 το ελληνικό χρέος θεωρείται βιώσιμο, μόνο στις μακροπρόθεσμες εκθέσεις βιωσιμότητας το ελληνικό χρέος θεωρείται μη βιώσιμο…
Η επίδραση λοιπόν στο σκέλος της βιωσιμότητας είναι ανεπαίσθητη αφού από τα 400 δισεκ. κρατικού χρέους μαζί με τα repos… μόνο 85 δισεκ. είναι σε κυκλοφορία αφού π.χ. 235 δισεκ. είναι δάνεια των μηχανισμών στήριξης.
Το ελληνικό χρέος με όρους αγοράς είναι μόνο 85 δισεκ ευρώ περιλαμβανομένων και των εντόκων γραμματίων ύψους 11,8 δισεκ. ευρώ…

Το βασικό συμπέρασμα εδώ λοιπόν είναι ότι η επενδυτική βαθμίδα είναι μια επικοινωνιακή φούσκα χωρίς αντίκρισμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης