Συνεχίζεται η άνοδος καθώς έχει μειωθεί το ρίσκο ακυβερνησίας με τον έναν ή άλλον τρόπο, ενώ θετικά επιδρούν τα εταιρικά αποτελέσματα α' 3μήνου
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.121 μονάδες ενώ υπολείπεται 19 μονάδες για τα υψηλά έτους ( ενδοσυνεδριακό υψηλό 1.140 μονάδες στις 1/3/2023), και παρά το γεγονός ότι έμειναν μόλις 9 συνεδριάσεις έως τις εκλογές της 21ης Μαΐου..
Οι 1.150 μονάδες αποτελούν την ισχυρή αντίσταση ενώ στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.100 μονάδες.
Η θετική εικόνα οφείλεται στο γεγονός ότι έχει μειωθεί το ρίσκο ακυβερνησίας με τον έναν ή άλλον τρόπο, ενώ θετικά επιδρούν τα εταιρικά αποτελέσματα α' 3μήνου .
Στα 111,2 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της Alpha Bank το α’ τρίμηνο του 2023, με τα κεφάλαια να ανέρχονται στα 5,85 δισεκ. ευρώ.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Eθνική +4,88% και ακολούθησαν Eurobank +3,99%, Alpha Bank +3,05% και Πειραιώς στο +1,28%..
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν ΔΕΗ +2,27%, ΓΕΚ Τέρνα +2,1%, ΟΤΕ +1,13%..ενώ υποχώρησαν ΕΛΠΕ -1,52%, Coca Cola -1,36% στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες....
Επίσης, την Πέμπτη 11 Μαΐου ανακοινώνεται η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI με το ελληνικό ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς και αν τελικά θα αναβαθμιστεί στον MSCI Greece Standard.
Σημειώνεται, ότι η Morgan Stanley έχει προειδοποιήσει ότι η Πειραιώς μπορεί να μην αναβαθμιστεί λόγω προτεραιότητας, για να μπει μια μετοχή πρέπει να βγει μια άλλη αλλά όλες οι μετοχές που απαρτίζουν τα κριτήρια του δείκτη MSCI standard συνεχίζουν να πληρούν τα κριτήρια διατήρησης στον εν λόγω δείκτη…
Στο εξωτερικό, στο επίκεντρο βρίσκεται η αναταραχή που έχει ξεσπάσει στις περιφερειακές τράπεζες, στις ΗΠΑ με την προσοχή να στρέφεται στην ανακοίνωση του πληθωρισμού Απριλίου, την Τετάρτη 10 Μαΐου, ενώ την επόμενη ημέρα 11/5, η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια της κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,50% ακολουθώντας τις κινήσεις της Fed και της ΕΚΤ.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση
Aνοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,27% και τον Τραπεζικό Δείκτη +1,08%.
Λίγο μετά τις 15:30, εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, ειδικότερα σε Εθνική +4,71%, Εurobank +4,18%, ....αλλά και σε επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, όπως ΔΕΗ +3,03%, ΓΕΚ Τέρνα +2,43%...ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +3,88% και ο Γενικός Δείκτης στο +1,26%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,96% στις 1.121 μονάδες έχοντας υψηλό στις 1.125,23 μονάδες και χαμηλό τις 1.112,78 μονάδες.
Οι συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 74,1 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 9,3 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος στα 25,6 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 16 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 9,3 εκατ. ευρώ και όγκου 2,21 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Εθνική 1,01 εκατ. τεμάχια αξίας 5,09 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς 1,12 εκατ. τεμάχια αξίας 2,65 εκατ. ευρώ
Η Motor Oil 66 χιλ. τεμάχια αξίας 1,4 εκατ. ευρώ, ο Sarantis 20 χιλ. τεμάχια αξίας 143 χιλ. ευρώ, η ΕΥΔΑΠ 330 τεμάχια αξίας 2,15 χιλ. ευρώ και η Lamda 1,95 χιλ. τεμάχια αξίας 11,2 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.121 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 1.125 μονάδες, με ισχυρή την αντίσταση των 1.150 μονάδων και ακολουθούν οι 1.170 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.080 μονάδες, και ακολουθούν οι 1.050, οι κρίσιμες 1.000 μονάδες, οι 970, οι 950 και οι 900 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 863 μονάδες, διασπώντας την πρώτη αντίσταση των 850 μονάδων και ακολουθούν οι 870 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 775 μονάδες και ακολουθούν οι 750, οι 730 και οι 700 μονάδες.
Ήπια βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,03% - Το spread με την Ιταλία στις -21 μ.β.
Ήπια βελτίωση καταγράφεται σήμερα 8/5 στην ελληνική αγορά ομολόγων ενώ πωλήσεις σημειώνονται στις υπόλοιπες αγορές της Ευρωζώνης, στον απόηχο της αύξησης επιτοκίων 0,25% από την ΕΚΤ την ώρα που η τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ συνεχίζεται ...
Εν τω μεταξύ την απόφαση της Fed ακολούθησε και η ΕΚΤ η οποία αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, στο 3,25%, την έβδομη διαδοχική αύξηση ενώ την Πέμπτη 11/5 αναμένεται και η απόφαση της Τράπεζα της Αγγλίας.
Αναλυτικά, το ελληνικό 10ετές κινείται στο 4,03%, το ιταλικό ομόλογο στο 4,21% και το γερμανικό 10ετές στο 2,33%.
Πωλήσεις καταγράφονται στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 3,50% και το 2ετές στο 3,98% με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Καλλιεργείται λανθασμένα από ορισμένους ότι η Ελλάδα όποτε αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα θα… γίνει Πορτογαλία στις αποδόσεις των ομολόγων.
Ωστόσο υπάρχουν δύο χώρες που έχουν επενδυτική βαθμίδα η Κύπρος και η Ιταλία αλλά… παρουσιάζουν υψηλότερες αποδόσεις από την Πορτογαλία.
Τα ελληνικά ομόλογα θα παραμείνουν κοντά στην Ιταλία, π.χ. σήμερα το ελληνικό 10ετές ομόλογο έχει απόδοση περίπου 4% όσο περίπου και τα ομόλογα και της Κύπρου αλλά μακριά από την Πορτογαλία που το 10ετές ομόλογο της έχει απόδοση 3,17%...
Το ελληνικό δημόσιο χρέος στις εκθέσεις βιωσιμότητας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα παραμένει μη βιώσιμο οπότε δεν πληρεί τα κριτήρια να πλησιάσει την Πορτογαλία.Θα υπάρξουν ανακατανομές σε νέους επενδυτές, θα τοποθετηθούν νέοι επενδυτές που λόγω της απουσίας investment grade δεν μπορούσαν να επενδύσουν στα ελληνικά ομόλογα και τίποτε άλλο…
Ο πέμπτος πυλώνας στις τράπεζες… μπορεί να γίνει πραγματικότητα ή είναι επικοινωνιακό τρικ χωρίς αντίκρισμα;
Το τελευταίο διάστημα με αφορμή την σχεδιαζόμενη συγχώνευση της Attica bank, μιας τράπεζας, που μετά την αύξηση των 473,3 εκατ χρειάζεται και άλλα κεφάλαια 400 εκατ, με την Παγκρήτια και την HSBC, αλλά και την ενίσχυση της Optima bank και της Τράπεζας Χανίων… όλο και προβάλλεται το επιχείρημα ότι μπορεί να υπάρξει 5ος πυλώνας στις ελληνικές τράπεζες.
Το βασικό ερώτημα εδώ είναι εάν ο πέμπτος πυλώνας μπορεί να γίνει πραγματικότητα ή είναι επικοινωνιακό ευφυολόγημα χωρίς αντίκρισμα.
Για να απαντηθεί το ερώτημα αυτό θα πρέπει να αξιολογηθεί θεσμικά – εποπτικά, επιχειρησιακά και στρατηγικά.
Το 2012 ελήφθη μια απόφαση που καθόρισε την τύχη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Η ΕΚΤ και ο SSM που ασκεί εποπτεία καθόρισαν ότι στην Ελλάδα θα υπάρχουν 4 συστημικές τράπεζες, όλες οι υπόλοιπες απλά θα εξαφανίζονταν…
Όπως και συνέβη αλλά παραδόξως την γλίτωσε η Attica bank μια μονίμως προβληματική κατάσταση.
Θεσμικά λοιπόν το τραπεζικό σύστημα χτίστηκε πάνω σε 4 συστημικές τράπεζες όλες οι υπόλοιπες νοούνται ως μη συστημικές…
Από την άποψη της εποπτείας λοιπόν ο πέμπτος πυλώνας είναι ένα επικοινωνιακό τρικ.
Την τράπεζα Attica bank με Παγκρήτια και HSBC οι οποίες θα συγχωνευθούν – προσεχώς και η HSBC θα απορροφηθεί από την Παγκρήτια – την εποπτεύει η Τράπεζα της Ελλάδος.
Επιχειρησιακά μπορεί να υπάρξει 5ος πυλώνας;
Κατά μέσο όρο οι μεγάλες τράπεζες οι λεγόμενες συστημικές έχουν 77 με 78 δισεκ. ευρώ ενεργητικό.
Η νέα τράπεζα Attica bank, Παγκρήτια και HSBC θα προσεγγίσουν τα 8 δισεκ. αν και τα καθαρά δάνεια θα είναι μόλις 2,4 δισεκ. ευρώ.
Ουσιαστικά η νέα Attica bank μετά τις συγχωνεύσεις θα είναι 10 φορές μικρότερη από τις συστημικές τράπεζες.
Οι 4 συστημικές έχουν προχωρήσει πολύ σε τεχνογνωσία, συστήματα και υποδομές και μπορούν εύκολα να ανταγωνιστούν… η νέα Attica bank θα χρειαστεί 3 χρόνια για να ολοκληρώσει την αναδόμηση της και να καταστεί μια μικρή σύγχρονη τράπεζα.
Η σύγκλιση των μεγάλων τραπεζών με την Attica bank με όρους επιχειρησιακής λειτουργίας θα ολοκληρωθεί σε 4-5 χρόνια δηλαδή η Attica bank να φθάσει στο επίπεδο ανταγωνιστικότητας των μεγάλων τραπεζών, όχι σε μέγεθος αλλά σε όρους τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών και τεχνολογιών.
Η Attica bank μπορεί να διασώθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την Thrivest αλλά πάσχει σε όλους τους τομείς είναι μια τελείως ξεπερασμένη τράπεζα, στην Attica bank συσσωρεύτηκαν απάτες και σκάνδαλα και δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη από τις παλαιές διοικήσεις να εκσυγχρονίσουν την τράπεζα.
Υπό αυτούς τους όρους θεωρούμε πολύ παρωχημένο τον όρο πέμπτο τραπεζικό πυλώνα…
Θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί η Attica bank και να αποδείξει ότι μπορεί να μετατραπεί από μηχανισμό σκανδάλων σε σύγχρονη μικρή τράπεζα.
Οπότε προτείνουμε πρώτα πρέπει να αποδώσει η ριζική αναδιάρθρωση της Attica bank και ας αφήσουμε τα επικοινωνιακά show περί πέμπτου πυλώνα που κανείς δεν πιστεύει.
Οι 4 μεγάλες συστημικές τράπεζες… υποστηρίζουν ας βγάλει πρώτα κέρδη η Attica bank ας ενισχυθεί, ας φθάσει τα NPEs στο 5% και μετά να αρχίσει να μιλάει για 5ο πυλώνα.
Θεωρούμε ότι ο πέμπτος πυλώνας είναι επικοινωνιακό τρικ για να υπερτιμολογήσει και υπερεκτιμήσει αυτό που δεν είναι σήμερα η Attica bank.
Μια τράπεζα που διασώθηκε όπως διασώθηκε πρώτα προέχει να κερδίσει την αξιοπιστία που δεν έχει, να ανακτήσει την σοβαρότητα που δεν έχει και να αποδείξει ότι έχει επιστρέψει στην κανονικότητα στην οποία δεν βρίσκεται.
Ο πέμπτος πυλώνας είναι ένα ευφυολόγημα άνευ σημασίας αν πρώτα η Attica bank δεν αποδείξει ότι έχει γίνει τράπεζα.
Όλο το παρελθόν της Attica bank ήταν παρατράπεζα.
Με την παρουσία της Thrivest σίγουρα η τράπεζα θα βοηθηθεί αλλά δεν φθάνει μόνο αυτό, η διοίκηση πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει και να κερδίσει την εμπιστοσύνη πελατών και επενδυτών….
Ακόμη είμαστε μακριά…
Άνοδος στις ασιατικές αγορές
Ανοδικά έκλεισαν σήμερα 8/5 οι περισσότερες ασιατικές αγορές, μετά την ισχυρή άνοδο της Wall Street την Παρασκευή 5/5 και αναμένοντας τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τις ΗΠΑ την Τετάρτη 10/5
Αναλυτικά, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +1,72%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +1,24%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο +0,46%, ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +0,78% ενώ ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία υποχώρησε στο -0,68%.
Ήπιες μεταβολές στις ευρωαγορές
Ήπιες μεταβολές καταγράφονται σήμερα 8/5 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα αναμένοντας την απόφαση της Τράπεζα της Αγγλίας για τα επιτόκια την Πέμπτη 11/5
Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια της κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,50% ακολουθώντας τις κινήσεις της Fed και της ΕΚΤ.
Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσε η γερμανική βιομηχανική παραγωγή τον Μάρτιο, εν μέρει λόγω των αδύναμων επιδόσεων στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Η παραγωγή μειώθηκε κατά 3,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία.
Ήπια πτωτικά κινείται το φυσικό αέριο, με το ολλανδικό TTF Ιουνίου στο -0,45% στα 36,40 ευρώ.
Νέο άλμα καταγράφεται στις τιμές του πετρελαίου, με τo brent +1,8% στα 76,63 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό +2,2% στα 72,90 δολ. το βαρέλι.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,10%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,05%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,10% και ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,50%.
Το χρηματιστήριο του Λονδίνου θα παραμείνει κλειστό σήμερα λόγω αργίας μετά τη στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ'.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,10%, ο S&P 500 στο -0,15%, ο Nasdaq στο -0,35% και το ETF GREC +0,71%( 32,43 δολ. ).
Κέρδη στις τράπεζες με χαμηλές τις συναλλαγές
Ανοδικά έκλεισαν οι τράπεζες, για τέταρτη συνεδρίαση με σωρευτικά κέρδη +8,97% αλλά με χαμηλές τις συναλλαγές.
Η Εθνική έκλεισε στα 5,2060 ευρώ, με άνοδο +4,88%, με όγκο 2,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 4,76 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,20 ευρώ, με άνοδο +3,05%, με όγκο 6,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,82 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,37 ευρώ, με άνοδο +1,28% με όγκο 3,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 2,96 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,3935 ευρώ, με άνοδο +3,99% και όγκο 2,75 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 5,17 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 2,40 ευρώ, με πτώση -0,41% και κεφαλαιοποίηση 1,07 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 13,08 ευρώ, με πτώση -0,91% με όγκο 2 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 589 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,85 ευρώ, με πτώση -0,31% και κεφαλαιοποίηση 315 εκατ. ευρώ..
Ανοδικές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές
Ανοδικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Ανοδικά έκλεισαν οι ΔΕΗ, Lamda, Aegean, ΓΕΚ Τέρνα...
Στον αντίποδα υποχώρησαν ΕΛΠΕ, Coca Cola, Quest...
Η Coca Cola έκλεισε στα 28,30 ευρώ, με πτώση -1,36% και κεφαλαιοποίηση στα 10,54 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,45 ευρώ, με άνοδο +1,13% και αποτίμηση 5,83 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 8,10 ευρώ, με άνοδο +2,27% και αποτίμηση 3,09 δισ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 16,18 ευρώ, με άνοδο +1,38% και αποτίμηση 5,88 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 15,24 ευρώ, με άνοδο +1,06% και κεφαλαιοποίηση 1,19 δισ. ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 12,62 ευρώ, με άνοδο +2,10% και κεφαλαιοποίηση 1,31 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 20,04 ευρώ, με πτώση -0,60% και κεφαλαιοποίηση 2,32 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,11 ευρώ, με πτώση -1,52% και κεφαλαιοποίηση 2,17 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 21,18 ευρώ, με άνοδο +0,38% και κεφαλαιοποίηση 2,35 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 21,90 ευρώ, με πτώση -0,73% και κεφαλαιοποίηση 2,98 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 25,76 ευρώ, με πτώση -0,85% και κεφαλαιοποίηση 3,68 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,30 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 671 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,72 ευρώ, με άνοδο +0,70% και κεφαλαιοποίηση 645 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,15 ευρώ, με πτώση -16,67% με όγκο 835 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 141 εκατ. ευρώ.
Ήπια βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,03% - Το spread με την Γερμανία στις 170 μ.β.
Ήπια βελτίωση καταγράφεται σήμερα 8/5 στα ελληνικά ομόλογα ενώ πωλήσεις σημειώνονται στις υπόλοιπες αγορές της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,03% και το 10ετές ιταλικό 4,24% με το μεταξύ τους spread στις -21 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 170 μονάδες βάσης από 171 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 93 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,93% ή 93 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -21 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 86 μονάδες βάσης.
Ήπιες πωλήσεις στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης
Ήπιες πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 8/5 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 8 Μαΐου του 2023 στο 4,24%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 8/5/2023 στο 2,33%..
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,79% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,17% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,41% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 4,24% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,96%..
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών