Η Berkshire επένδυσε 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια για επαναγορά δικών της μετοχών…
Ο Buffett, ο οποίος θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές όλων των εποχών, την περασμένη εβδομάδα μίλησε με τους μετόχους μαζί με τους αντιπροέδρους της Berkshire, Gregory Abel και Ajit Jain.
Η τριάς αποκάλυψε ότι η εταιρεία τους πούλησε μετοχές αξίας 13,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο τρίμηνο του 2023 και επένδυσε ένα κλάσμα του ίδιου ποσού στην αγορά μετοχών των ΗΠΑ, όπως αναφέρουν οι Financial Times.
Αντίθετα, η Berkshire επένδυσε 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια για επαναγορά δικών της μετοχών και έβαλε 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές άλλων εισηγμένων επιχειρήσεων.
Για τον Steve H. Hanke, καθηγητή εφαρμοσμένων οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, η κίνηση του Berkshire σηματοδοτεί ότι ο Buffett, του οποίου η ικανότητα να μαντεύει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η αγορά του έχει δώσει το παρατσούκλι «μάντης της Ομάχα», ανησυχεί για την υγεία της οικονομίας των ΗΠΑ.
«Η θέση πώλησης σε ό,τι αφορά τις αμερικανικές μετοχές δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον Warren Buffett δείχνει ότι σωστά αναμένει η ύφεση των ΗΠΑ έρχεται», είπε στο Newsweek ο Hanke, ο οποίος υπηρέτησε στο Συμβούλιο Οικονομικών Συμβούλων του πρώην Προέδρου Ronald Reagan.
«Το περασμένο έτος, η προσφορά χρήματος στις ΗΠΑ, και συγκεκριμένα ο δείκτης Μ2, συρρικνώθηκε κατά 4,1%.
Αυτή η αλλαγή από την επέκταση στη συρρίκνωση είναι η πιο απότομη προσαρμογή σε ό,τι αφορά την προσφορά χρήματος στη μεταπολεμική ιστορία των ΗΠΑ», είπε.
Υπενθυμίζεται πως ο δείκτης M2 είναι η εκτίμηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τη συνολική προσφορά χρήματος στην οικονομία της χώρας.
Περιλαμβάνει όλα τα μετρητά που έχουν οι άνθρωποι συν όλα τα χρήματα που έχουν κατατεθεί σε λογαριασμούς επιταγών και ταμιευτηρίου, καθώς και άλλα οχήματα βραχυπρόθεσμης αποταμίευσης, όπως πιστοποιητικά καταθέσεων.
«Η οικονομική δραστηριότητα θα πάρει στροφή προς το χειρότερο με τη συνήθη υστέρηση των 6-18 μηνών.
Ο Warren Buffett ξέρει ότι, όταν μια ύφεση είναι προ των πυλών, τα μετρητά είναι o βασιλιάς, ιδιαίτερα όταν μπορεί να τύχει ενός αξιοπρεπούς επιτοκίου» είπε ο Hanke.
Προειδοποίηση και τραπεζική κρίση
«Η προειδοποίηση του Warren Buffett προς τους επενδυτές είναι ενδεικτική για το πού κατευθύνεται το γενικό συναίσθημα σε ό,τι αφορά τις τιμές των μετοχών και την οικονομία» δήλωσε στο Newsweek ο David Nicholas, πρόεδρος και ιδρυτής της Nicholas Wealth Management.
«Οι τρεις μεγάλοι κίνδυνοι για τον Buffett ήταν η Κίνα, ο τραπεζικός τομέας των ΗΠΑ και τα εμπορικά ακίνητα.
Αυτοί είναι μεγάλοι κίνδυνοι για την οικονομική ανάπτυξη ενώ μόλις ένας θα ήταν αρκετός για να εκτροχιάσει την ανάπτυξη.
Ωστόσο έχουμε να κάνουμε και με τους τρεις ταυτόχρονα».
Σύμφωνα με τον Nicholas, ο Buffett είναι φωνή λογικής για τις αγορές σε περιόδους ταραχών… Αλλά, στην παρούσα συγκυρία, αυτό σηματοδοτεί μια σημαντική απόκλιση στον τόνο και τη θέση του ως προς τις αμερικανικές μετοχές.
Το Σάββατο, ο Buffett πιέστηκε από τους μετόχους να εκφράσει τη γνώμη του για την κατάσταση της οικονομίας και του τραπεζικού κλάδου των ΗΠΑ, ο οποίος βρίσκεται σε αναταραχή μετά από μια σειρά πτωχεύσεων που ξεκίνησαν με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) στην Καλιφόρνια.
Ο δισεκατομμυριούχος, ο οποίος το 2008 έριξε στην Goldman Sachs μια κρίσιμη σανίδα σωτηρίας επενδύοντας 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε προνομιούχες μετοχές στην τράπεζα, αυτή τη φορά είπε ότι είναι πιο προσεκτικός όσον αφορά τις επενδύσεις στον κλάδο λόγω των «πτήσεων» που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν οι καταθέσεις στις τράπεζες που υποφέρουν.
Επισημαίνεται πως η Berkshire επενδύει το μεγαλύτερο μέρος των μετρητών (130,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων) σε βραχυπρόθεσμα γραμμάτια του Δημοσίου και τραπεζικές καταθέσεις, ένδειξη ότι η έχει πράγματι ωφεληθεί από τα υψηλότερα επιτόκια που επιβλήθηκαν από τη Federal Reserve - ενώ περιφερειακές τράπεζες όπως η SVB δυσκολεύονταν.
Σύμφωνα με τον Nicholas, τα Treasuries παρέχουν επί του παρόντος μια «πολύ ελκυστική εναλλακτική λύση».
«Η Berkshire Hathaway επωφελείται από μια σημαντική θέση στα κρατικά ομόλογα που παράγει έσοδα άνω των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως», είπε.
«Με την οικονομική αβεβαιότητα και τις πιέσεις στα κέρδη, είναι η κατάλληλη στιγμή για τους επενδυτές να αποκτήσουν έκθεση στα ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου».
Εφόσον λοιπόν οι επενδυτές τοποθετηθούν σε τίτλους χρέους, οι μετοχές, εύλογα, θα χτυπηθούν.
Και ως γνωστόν, όταν βήχει η Wall... τα άλλα χρηματιστήρια παθαίνουν... πνευμονία!
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών