H τάση των αποπληρωμών που ξεκίνησε στα τέλη του 2022 μειώθηκε μεν, αλλά παγιώνεται για όσο διάστημα θα συνεχίζεται η άνοδος των επιτοκίων…
Η τάση των αποπληρωμών που ξεκίνησε στα τέλη του 2022 μειώθηκε μεν, αλλά παγιώνεται για όσο διάστημα θα συνεχίζεται η άνοδος των επιτοκίων.
Μόνο για δυο συστημικές τράπεζες (Πειραιώς, Alpha Bank) στο πρώτο τρίμηνο οι αποπληρωμές ξεπέρασαν τα 4,1 δισ. ευρώ ωστόσο ως ενα βαθμό αντισταθμίστηκαν από τις εκταμιεύσεις νέων επιχειρηματικών δανείων.
Στην Τράπεζα Πειραιώς, οι αποπληρωμές δανείων απο μεγάλους ομίλους ανήλθαν περί τα 500 εκατ. ευρώ ενω οι συνολικές αποπληρωμές διαμορφώθηκαν σε 2,2 δισ. ευρώ και οι εκταμιεύσεις σε 2 δισ. ευρώ.
Ανάλογη εικόνα επικράτησε και στην Alpha bank με αποπληρωμές παλιότερων δανείων να ανέρχονται σε 1,9 δισ. ευρώ και τις εκταμιεύσεις 1,7 δισ. ευρώ.
Όπως αποτυπώνεται, όμως, από τα στοιχεία, εκτός από τους μεγάλους εισηγμένους ομίλους, η αποπληρωμή παλαιότερων δανείων ήταν η κυρίαρχη τάση από τις επιχειρήσεις με ρευστότητα, καθώς για τα δάνεια που δόθηκαν πέρυσι, από την άνοδο των επιτοκίων οι τόκοι αυξήθηκαν κατά 100%.
Η τάση των αποπληρωμών αναμένεται να επιβεβαιωθεί και από την δημοσίευση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου για τις Eurobank, Εθνική, όπου φυσικά επικρατεί η ίδια εικόνα. “Aνάχωμα” στις αποπληρωμές θα αποτελέσουν τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης – τα οποία λόγω των χαμηλών επιτοκίων αποτελούν διέξοδο, κυρίως, για τις μη εισηγμένες επιχειρήσεις. Δεύτερη μεγάλη πηγή νέων μεγάλων δανείων είναι η έναρξη των μεγάλων κατασκευαστικών έργων υποδομών, αλλά και η χρηματοδότηση εξαγορών ( λ.χ Τέρνα Ενεργειακή ), μια συναλλαγή ύψους 1,5 δισ. ευρώ για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.
Η αντικατάσταση, όμως, των δανείων που χάθηκαν θα είναι εφικτή μόνο για τις τράπεζες που “κυνηγούν” στην αγορά, όχι γενικώς οποιεσδήποτε συναλλαγές, αλλά αυτές με τα περιθώρια κέρδους.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όπως αναφέρει υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος η αύξηση της πιστωτικής επέκτασης του 2022 δύσκολα θα επαναληφθεί φέτος για τις τράπεζες – αν και στην Ελλάδα μετά από τις εκλογικές αναμετρήσεις ακολουθεί συνήθως αύξηση των δραστηριοτήτων με εξαίρεση ίσως το 2015, όπου επικράτησαν συνθήκες αβεβαιότητας.
Αποπληρωμή και στροφή σε πιστωτικούς τόκους
Οι μεγάλες επιχειρήσεις εκμεταλλευόμενες την ρευστότητα τους προχωρούν ακόμη και στην πρόωρη αποπληρωμή, όπως η Jumbo η οποία αποπλήρωσε πρόωρα ομολογιακό δάνειο 200 εκατ. ευρώ, πριν μάλιστα την εκταμίευση των τόκων του Μαΐου.
Mε ταμειακά διαθέσιμα 802 εκατ. ευρώ, ο επιχειρηματίας κ. Α. Βακάκης της Jumbo είναι σαφές ότι, σε περιβάλλον ανοδικών επιτοκίων προτιμά η εταιρεία να έχει έσοδα από τους πιστωτικούς τόκους, παρά να πληρώνει διπλάσιους τόκους με μια δυσμενέστερη εικόνα στην κατανάλωση.
Η Aegean, όπως ανακοίνωσε χθες διαθέτει ταμειακά διαθέσιμα 591 εκατ.ευρώ, ύστερα από την αποπληρωμή παλαιότερου δανείου 68,5 εκατ. ευρώ στο τέλος του έτους.
Μείωση καθαρού δανεισμού στα 948 εκατ. ευρώ εμφάνισε το πρώτο τρίμηνο και η Μυτιληναίος η οποία έχει βελτιώσει σημαντικά το πιστωτικό της προφίλ, ύστερα από την αναβάθμιση της από την Fitch.
Εκτός απο τις αποπληρωμές δανείων, κερδισμένες θα βρεθούν οι επιχειρήσεις οι οποίες προχώρησαν πέρυσι σε συμβάσεις ανταλλαγής επιτοκίου. Αντίθετα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες δεν διαθέτουν ταμειακές ροές αντιμετωπίζουν ήδη δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των δανείων, ύστερα από τον διπλασιασμό των τόκων.
Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών