Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Δύση στέλνει F-16… χωρίς πυραύλους στην Ουκρανία - Βομβαρδίζουν σφοδρά οι Ρώσοι, ετοιμάζονται για πόλεμο δεκαετίας

Η Δύση στέλνει F-16… χωρίς πυραύλους στην Ουκρανία - Βομβαρδίζουν σφοδρά οι Ρώσοι, ετοιμάζονται για πόλεμο δεκαετίας
Ενώ η Δύση ψάχνει ποιος θα πληρώσει τους πυραύλους του 1 εκατομμυρίου δολαρίων, οι Ρώσοι βομβαρδίζουν αδιάκοπα την Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα
(upd10) Αντιμέτωπη με συνεχή αδιέξοδα είναι η Δύση στην προσπάθεια της να συνδράμει στρατιωτικά και οικονομικά την Ουκρανία, καθώς διαπιστώνει ότι κάθε βήμα βοήθειας συνεπάγεται ένα τεράστιο οικονομικό κόστος, χωρίς αυτό απαραίτητα να συνοδεύεται και από την προσδοκώμενη αποτελεσματικότητα στο πεδίο της μάχης.
Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση της προμήθειας της Ουκρανίας με τα μαχητικά F-16.
Αν και η Δύση χρειάστηκε να «σπάσει ένα ακόμα ταμπού» και να επιτρέψει την αποστολή των μαχητικών στο Κίεβο, διακινδυνεύοντας ακόμα και μια ανεξέλεγκτη κλιμάκωση στην ουκρανική κρίση, διαπιστώνεται πως πέρα από πολύ σημαντικά πρακτικά ζητήματα, όπως π.χ. ποιος θα προμηθεύσει τα μαχητικά αεροσκάφη, ποιος θα εκπαιδεύσει τους Ουκρανούς πιλότους, πότε τα μαχητικά θα είναι επιχειρησιακά έτοιμα, υπάρχουν σε εκκρεμότητα πολύ σοβαρά θέματα.

Αδιέξοδο

Πρώτον, ποιος θα πληρώσει τους πυραύλους κόστους 1 εκατομμυρίου δολαρίων έκαστος που χρειάζονται τα F-16.
Δεύτερον, θα είναι όντως τόσο αποτελεσματικά στη μάχη τα F-16 που θα αξίζουν την πληρωμή αυτού του τεράστιου κόστους;
Τα ερωτήματα αυτά διατυπώνει όχι κάποιος Ρώσος αξιωματούχος, αλλά ο Βρετανός απόστρατος στρατάρχης, Edward Stringer, ο οποίος ηγήθηκε της Ακαδημίας Άμυνας της Μ. Βρετανίας έως το 2021.
Σε άρθρο του στους Financial Times, ο Stringer υποστηρίζει ότι οι Δυτικοί σύμμαχοι δεν γνωρίζουν ακόμα ποιος θα προμηθεύσει την Ουκρανία με τους απαραίτητους πυραύλους αέρος – αέρος που χρειάζονται τα F-16.

Τεράστιο κόστος

Όπως λέει, η Ουκρανία θα μπορούσε να προμηθευτεί τους αμερικανικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς AMRAAM (Advanced Medium-Range Air-to-Air Missile) ή τους μεγαλύτερου βεληνεκούς ευρωπαϊκούς Meteor, αλλά το κόστος τους είναι τεράστιο.
«Το κόστος για κάθε πύραυλο AMRAAM είναι περίπου 1 εκατομμύρια δολάρια.
Τη στιγμή που τα αποθέματα πυραύλων σε κάθε χώρα είναι απόρρητα για προφανείς λόγους, δεν είναι μυστικό ότι τα περισσότερα κράτη του ΝΑΤΟ αντιμετωπίζουν έλλειψη πυρομαχικών.
Οι Σύμμαχοι θα πρέπει να επιταχύνουν τις παραδόσεις πυραύλων επειγόντως» αναφέρει ο Stinger.

Δεύτερες σκέψεις

Αλλά δεν είναι μόνο το τεράστιο κόστος, είναι και το κατά πόσο τα ακριβά αυτά μαχητικά αεροσκάφη θα καταφέρουν να είναι αποτελεσματικά και να γείρουν τον πόλεμο υπέρ της Ουκρανίας.
Αλλά και εδώ διατυπώνονται επιφυλάξεις, καθώς σύμφωνα με τον Stinger, οι Σύμμαχοι ανησυχούν ότι τα F-16 ενδεχομένως να έχουν χαμηλή απόδοση στο μέτωπο της Ουκρανίας.
«Το ΝΑΤΟ συνήθως προμηθεύει τα F-16 με πλήρη γκάμα εξοπλισμού υποστήριξης: ηλεκτρονικό πόλεμο, καταστολή της εχθρικής αεράμυνας, αερομεταφερόμενα συστήματα διοίκησης και ελέγχου.
Χωρίς αυτά, όπως επισημαίνουν οι επικριτές, το αεροσκάφος δεν θα είναι αποτελεσματικό» επισημαίνει ο Stinger.

Διαδοχικά χτυπήματα για τους Ουκρανούς

Οι παραδοχές αυτές συνιστούν ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες το τελευταίο διάστημα δοκιμάζονται από διάφορες προκλήσεις.
Η πτώση του Bakhmut μετά από 224 ημέρες μάχης, ο πολύ σοβαρός τραυματισμός του αρχηγού των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, Valery Zaluzhny (δεν αποκλείεται να έχει καταλήξει στα τραύματά του) αποτελούν αλλεπάλληλα πλήγματα που έρχονται σε μια χρονική στιγμή που οι πληροφορίες αναφέρουν πως η αντεπίθεση των Ουκρανών, στην οποία τόσο το Κίεβο όσο και η Δύση είχαν επενδύσει τα μέγιστα για την ανακατάληψη εδαφών, μπορεί ακόμα και να αναβληθεί για το 2024.
Ως αιτία αναφέρεται πως οι ουκρανικές δυνάμεις δεν μπορούν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ανθρώπινο δυναμικό αλλά και τον απαραίτητο στρατιωτικό εξοπλισμό, κάτι που αποδίδεται και στα συνεχή πυραυλικά χτυπήματα της Ρωσίας.

Ρωσική μαζική πυραυλική επίθεση στο Κίεβο – Η 13η μέσα στο Μάιο

Και ενώ η Δύση ψάχνεται για το ποιος θα πληρώσει τους πυραύλους των F-16, η Ρωσία εξαπέλυσε σήμερα Παρασκευή 26/5 τα ξημερώματα μια ακόμα πυραυλική επίθεση, την 13η από τις αρχές Μαΐου.
Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν πως δεν υπάρχουν θύματα στο Κίεβο, πέρα από κάποια συντρίμμια που έπεσαν στην οροφή εμπορικού κέντρου στην περιοχή Obolon του Κιέβου.
«Μια ακόμα αεροπορική επίθεση στο Κίεβο.
Είναι η 13η στη σειρά από τις αρχές Μαΐου.
Και πάντα γίνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Αυτή την φορά η επίθεση έγινε από στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu -95MS από την περιοχή της Κασπίας και πιθανώς από πυραύλους cruise X-101» ανέφερε στην ανακοίνωση της η διοίκηση της περιφέρειας του Κιέβου.

Ουκρανία: Καταρρίψαμε 10 πυραύλους και 25 drones

Όπως ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός, οι δυνάμεις του κατέρριψαν 10 ρωσικούς πυραύλους και 25 drones κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Οι Ουκρανοί υποστηρίζουν πως συνολικά 17 πύραυλοι και 31 drones εκτοξεύτηκαν από τη ρωσική πλευρά.
Πέρα από το Κίεβο, στο επίκεντρο της ρωσικής πυραυλικής επίθεσης ήταν και στόχοι στο Kharkiv και στο Dnipro.
Οι ουκρανικές αρχές αναφέρουν πως από την επίθεση στο Dnipro σκοτώθηκε τουλάχιστον ένα άτομο ενώ άλλα 15 τραυματίστηκαν.

Υπό πλήρη ρωσικό έλεγχο το Bakhmut

Υπό τον πλήρη έλεγχο των Ρώσων έχει περιέλθει το Bakhmut καθώς ο αναπληρωτής επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk, Denis Pushilin ανακοίνωσε ότι συμπεριέλαβε την πόλη στην περιοχή ευθύνη της διοίκησης της πόλης Shakhtyorsk.
Βάσει του διατάγματος που υπεγράφη, το Bakhmut περιλαμβάνεται στη ζώνη επιρροής και ευθύνης της διοίκησης του Shakhtyorsk.

Πόλεμος δεκαετίας

Λίγες ώρες μετά την τοποθέτηση του πως η Ουκρανία στο τέλος θα εξαφανιστεί από τον παγκόσμιο χάρτη ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Dmitry Medvedev επανήλθε με νέες δηλώσεις, εκτιμώντας πως ο πόλεμος θα μπορούσε να διαρκέσει ακόμα και μια δεκαετία και προειδοποιώντας πως η Ρωσία θα καταφύγει σε προληπτικό πλήγμα, εάν η Δύση αποπειραθεί να δώσει πυρηνικά όπλα στο Κίεβο.
Ο Medvedev εκτίμησε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία θα εξελιχθεί σε μια μακροχρόνια σύγκρουση, εάν δεν τελειώσει το σημερινό καθεστώς του Κιέβου.

Δυσαρέσκεια ΗΠΑ για τη επίθεση στο Belgorod

Την θέση πως η κυβέρνηση Biden έχει καταστήσει σαφές στους Ουκρανούς πως δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν αμερικανικά όπλα και αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό σε περίπτωση που αποφασίσουν να επιτεθούν σε ρωσικό έδαφος διατύπωσε ο John Kirby, συντονιστής στρατηγικών επικοινωνιών στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.
Σε δηλώσεις του στο CNN και με αφορμή την επίθεση στην ρωσική επαρχία Belgorod, όπου μια ομάδα Ουκρανών μαχητών φέρεται να χρησιμοποίησε τα αμερικανικά οχήματα Humvee, ο Kirby υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ έχουν λάβει διαβεβαιώσεις από το Κίεβο πως δεν θα χρησιμοποιούσουν όπλα και μέσα που τους έχουν προμηθεύσει.

Μαζί με τους Ουκρανούς πολεμούν και 2.000 ξένοι μισθοφόροι από 71 κράτη

Στο πλευρό των Ουκρανών στρατιωτών πολεμούν και περισσότεροι από 2.000 ξένους μισθοφόρους από 71 κράτη αναφέρει η αρμόδια ερευνητική επιτροπή της Ρωσίας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι 234 από τους πάνω από 2.000 μισθοφόρους προέρχονται από τις ΗΠΑ.
«Βάσει των πληροφοριών που έχουν αντληθεί από τις ρωσικές ειδικές υπηρεσίες, υπάρχουν πάνω από 2.000 ξένοι μισθοφόροι από 71 κράτη που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις μάχης κατά του ρωσικού στρατού στη ζώνης της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» αναφέρει η αρμόδια ρωσική επιτροπή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, από τους πάνω από 2.000 μισθοφόρους, οι 366 είναι από τη Γεωργία, οι 234 από τις ΗΠΑ, οι 233 από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι 185 από τη Συρία, οι 70 από τον Καναδά και οι υπόλοιποι από δεκάδες κράτη.

Scholz: Θα μιλήσω με τον Putin αλλά την κατάλληλη στιγμή

Με το αδιέξοδο να παραμένει στη γραμμή του μετώπου, ο καγκελάριος της Γερμανίας, Olaf Scholz εξέφρασε την πρόθεση του να επικοινωνήσει με τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin.
«Σκοπεύω να μιλήσω ξανά με τον Putin, την κατάλληλη στιγμή» υποστήριξε ο Γερμανός καγκελάριος, ο οποίος εξέφρασε την αντίθεση του στο σενάριο του να «παγώσει» η σύγκρουση στην Ουκρανία.
«Η Ρωσία πρέπει να καταλάβει ότι αποκλείεται να συνάψει ένα είδος «ψυχρής ειρήνης», καθιστώντας έτσι, για παράδειγμα, την υπάρχουσα γραμμή του μετώπου ένα νέο «σύνορο» μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας» υπογράμμισε ο Scholz, επισημαίνοντας πως σε αυτήν την περίπτωση, θα «νομιμοποιηθούν» τα εδαφικά κέρδη που έχει αποκομίσει η Ρωσία από την έναρξη του πολέμου.
«Αντιθέτως, θα πρέπει να μιλάμε για μια δίκαιη ειρήνη και προϋπόθεση για αυτό είναι η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων» ανέφερε ο Scholz.

Ρωσία: Ανοιχτός στο διάλογο ο Putin

Την θέση πως ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin είναι πάντα ανοιχτός στο διάλογο υποστηρίζει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov.
«Δεν έχει τηλεφωνήσει ακόμα ο Scholz στον Putin.
Δεν έχω καμία πληροφορία για το εάν η Γερμανία έχει εκκινήσει μια τέτοια διαδικασία.
Πιστεύω πως οι δύο πλευρές θα πρέπει να μιλήσουν.
Ο πρόεδρος Putin παραμένει ανοιχτός στο διάλογο, καθώς όπως είναι φυσικό, απώτερος στόχος του είναι η υπεράσπιση των συμφερόντων των Ρώσων πολιτών» υποστήριξε ο Peskov.

11_11.jpg
12_9.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης