Ριζικά διαφορετική είναι η εικόνα στην αφορά φυσικού αερίου της Ευρώπης σε σχέση με τον Μάιο του περασμένου έτους - όταν οι τιμές των συμβολαίων του φυσικού αερίου ήταν τέσσερις φορές υψηλότερες από ό,τι τώρα
Η πτώση των τιμών δεν μείωσε απλώς την πίεση στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών.
Υπονόμευσε κι ένα από τα μεγαλύτερα διαπραγματευτικά χαρτιά που κατέχει η Ρωσία και ο Πρόεδρος Vladimir Putin - την ικανότητα να απειλεί μέσω του περιορισμού των προμηθειών και άρα της αύξησης των φυσικού αερίου την Ευρώπη, αναφέρει το Bloomberg - παραβλέποντας ενδεχομένως ότι η ρωσική Gazprom εφοδιάζει ακόμη και σε καθημερινή βάση την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας με 40 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου
Πρόβλεψη για αρνητικές τιμές στο φυσικό αέριο μέσα στο καλοκαίρι
Καθώς ορισμένοι traders προβλέπουν ότι οι βραχυπρόθεσμες τιμές μπορούν να γίνουν έως και αρνητικές κατά περιόδους αυτό το καλοκαίρι, η εικόνα στην αγορά φυσικού αερίου είναι ριζικά διαφορετική σε σχέση με τον Μάιο του περασμένου έτους - όταν οι τιμές των συμβολαίων του φυσικού αερίου ήταν τέσσερις φορές υψηλότερες από ό,τι τώρα και οι χώρες αναγκάστηκαν να αναβιώσουν την παραγωγή άνθρακα.
Τώρα τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι πάνω από το μέσο όρο και μπορεί ακόμη και να γεμίσουν οι αποθήκες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της Ολλανδίας - που είναι η αγορά αναφοράς για την Ευρώπη - κινούνται πτωτικά εδώ και οκτώ συνεχόμενες εβδομάδες και έχουν βρεθεί κάτω από τα 25 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2021.
Οι αυξημένες εισαγωγές LNG για την αντικατάσταση των ρωσικών προμηθειών βοήθησαν, όπως και ένας σχετικά ήπιος χειμώνας, που σήμανε ότι η περιοχή δεν χρειάστηκε να κάνει μεγάλη χρήση των αποθεμάτων της. Οι αποθήκες είναι σχεδόν 67% πλήρεις στην Ευρώπη, σε σύγκριση με έναν μέσο όρο πέντε ετών περίπου στο 50%.
Τα γερμανικά αποθέματα βρίσκονται στο 73%, σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.
Βοήθησε η μείωση της ζήτησης
Η οικονομική αδυναμία παίζει επίσης ρόλο με τον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας.
Η ανάκαμψη της Κίνας έχει χάσει τη δυναμική της, η ευρωπαϊκή μεταποίηση βρίσκεται σε βαθιά ύφεση και η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε απροσδόκητα το πρώτο τρίμηνο.
Επιπλέον, η δημιουργία πολλών νέων ηλιακών και αιολικών πάρκων και οι καλές καιρικές συνθήκες συνέβαλαν στη μείωση της ανάγκης για φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας φέτος, μειώνοντας ακόμη περισσότερο τη ζήτηση.
Για τα νοικοκυριά, τα οφέλη είναι ξεκάθαρα ορατά.
Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης επιβραδύνθηκε στο 6,3% τον Μάιο, το χαμηλότερο επίπεδο από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.
Σε έκθεσή της που θα δημοσιεύσει στις 30/5 οι οικονομολόγοι της Nomura αναφέρουν ότι αναμένουν ότι «οι χαμηλότερες τιμές χονδρικής ενέργειας θα φτάσουν στους καταναλωτές σε όλη τη ζώνη του ευρώ».
Η αγορά παρακολουθεί στενά τη ζήτηση φυσικού αερίου από την Κίνα.
Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου θα μπορούσαν να πέσουν ακόμη περισσότερο, κάτω από τα 20 ευρώ την μεγαβατώρα, εάν οι κινεζικές εισαγωγές LNG αποδειχθούν πολύ αδύναμες, σύμφωνα με αναλυτές της Energy Aspects.
Ευρωπαϊκή βιομηχανία και «καταστροφή της ζήτησης»
Στην ίδια την Ευρώπη, οι τρέχουσες χαμηλές τιμές δεν προκαλούν αύξηση της ζήτησης από την πλευρά της βιομηχανίας, η οποία μειώθηκε πέρυσι, λόγω της εκρηκικής αύξησης του ενεργειακού κόστους.
Το αν και πότε η ζήτηση θα ανακάμψει είναι ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα για τους traders φυσικού αερίου που προσπαθούν να κρίνουν πού μπορεί να βρίσκεται ο πυθμένας της αγοράς.
Ορισμένοι λένε ότι ένα μέρος αυτής της απώλειας θα είναι μόνιμο.
«Η καταστροφή της ζήτησης είναι μια ωραία φράση για την κατάρρευση της βιομηχανίας», δήλωσε η Brenda Shaffer, ανώτερη συνεργάτης στο Παγκόσμιο Κέντρο Ενέργειας του Ατλαντικού Συμβουλίου στην Ουάσιγκτον.
«Λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας στην Ευρώπη, πολλές βιομηχανίες, ειδικά αυτές με υψηλές απαιτήσεις φυσικού αερίου, είτε κατέρρευσαν είτε μετακινήθηκαν εκτός Ευρώπης», καταλήγει η Chaffer.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών