Το «σήμα» του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden να επιτρέψει στους συμμάχους να μεταφέρουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία έγινε δεκτό με ευφορία μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων και των ευρωπαϊκών χωρών που προσπαθούν να ανακόψουν τη ρωσική επιθετικότητα.
Ωστόσο, θα περάσει πολύς καιρός μέχρι η Ουκρανία να βάλει στα χέρια της τα μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλού ρόλου, καθώς κανένας από τους συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ στην Ευρώπη δεν έχει προσέλθει να παραδώσει τα Fighting Falcons στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα, σημειώνει το Eurasian Times.
Το Fighting Falcon πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση το 1979 και βρισκόταν στο τελευταίο στάδιο της θητείας του, όταν η συζήτηση για το μαχητικό αεροσκάφος που θα μπορούσε να αντιστρέψει την κατάσταση στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο του έδωσε νέα πνοή.
Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η Ουκρανία πίεζε τους συμμάχους της να προμηθεύσουν τα F-16.
Πρωτοβουλία των ΗΠΑ περιμένουν οι Ευρωπαίοι
Ο πρόεδρος Biden ανακοίνωσε την υποστήριξή του στα αιτήματα της Ουκρανίας και δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα σταθεί εμπόδιο στους συμμάχους της που επιδιώκουν να μεταφέρουν μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο δεν διαθέτει F-16, διεκδίκησε επιθετικά να εξοπλίσει την Ουκρανία με F-16.
Οι ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο, περιμένουν από τις ΗΠΑ να πρωτοστατήσουν στο θέμα.
Οι ΗΠΑ έχουν παράσχει στρατιωτική βοήθεια ύψους 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου.
Τα F-16 θα μπορούσαν να κλιμακώσουν περαιτέρω το κόστος. Ως εκ τούτου, ακόμη και ο Αμερικανός πρόεδρος, ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους, ενέκρινε μόνο την εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων.
Η βελγική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα διαβεβαιώσει ότι είναι έτοιμη να παράσχει οποιαδήποτε υποστήριξη για να βοηθήσει την Ουκρανία να απωθήσει την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας.
Αλλά έχει αρνηθεί να αποχωριστεί τα βελγικά F-16 της. Τον Φεβρουάριο, η χώρα ανακοίνωσε το πιο εκτεταμένο στρατιωτικό της πακέτο ύψους 92 εκατομμυρίων ευρώ προς την Ουκρανία.
Ο πρωθυπουργός της χώρας Alexander De Croo δήλωσε στο κοινοβούλιο της χώρας: "Εμείς οι ίδιοι χρειαζόμαστε αυτά τα βελγικά F-16.
Χρησιμοποιούνται για την υπεράσπιση του ΝΑΤΟ στη Βαλτική, όπου κάνουμε αυτό που ονομάζεται "εναέρια αστυνόμευση", δηλαδή την υπεράσπιση των κρατών της Βαλτικής.
Τα χρειαζόμαστε για την προστασία του εναέριου χώρου της χώρας μας. Ήμασταν πάντα ξεκάθαροι: χρειαζόμαστε αυτά τα βελγικά F-16 εμείς οι ίδιοι".
Η υπουργός Άμυνας του Βελγίου Ludivine Dedoner επανέλαβε στο Κοινοβούλιο της χώρας ότι το Βέλγιο θα εκπαιδεύσει Ουκρανούς πιλότους για να πετάξουν τα F-16.
Ωστόσο, η βελγική πολεμική αεροπορία εξακολουθεί να χρειάζεται τα 53 F-16 που παραμένουν στο απόθεμά της.
Κάποτε κατείχε 160 από αυτές τις πολεμικές μηχανές. Τα F-35 προβλέπεται να αντικαταστήσουν τα F-16 αλλά όχι πριν από το 2025.
Η στάση της Γερμανίας
Ακόμη και η Γερμανία έχει δηλώσει ότι είναι εντάξει με την εκπαίδευση των πιλότων αλλά διαβεβαιώνει ότι ο ρόλος της θα είναι περιορισμένος, καθώς δεν λειτουργεί τα μαχητικά αεροσκάφη F-16.
Η χώρα, λόγω της ενεργειακής της εξάρτησης από τη Μόσχα, ήταν απρόθυμη να συμμετάσχει σε οποιοδήποτε πακέτο στρατιωτικής βοήθειας. Πρόσφατα, όμως, ανακοίνωσε στρατιωτικό πακέτο ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία.
Ο διοικητής της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας, Ingo Gerhartz, δήλωσε επίσης ότι η Γερμανία ενδέχεται να συμμετάσχει στον "συνασπισμό μαχητικών αεροσκαφών για την Ουκρανία", παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτει F-16.
"Τα έθνη που δεν διαθέτουν F-16 μπορούν να παράσχουν πιο οριακή υποστήριξη εδώ, όπως υποδομές ή εκπαίδευση", δήλωσε ο Gerhartz σε συνέντευξή του στην Der Tagesspiegel.
Ανέφερε ότι το Σπάνγκνταχλεμ και το Ράμσταϊν, οι βάσεις της πολεμικής αεροπορίας στη Γερμανία όπου οι ΗΠΑ έχουν σταθμεύσει F-16, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εκπαιδευτικούς σκοπούς αφού ληφθεί πολιτική απόφαση.
Σημειώνεται ότι η Ουκρανία διαθέτει περισσότερους εκπαιδευμένους πιλότους από ό,τι μαχητικά αεροσκάφη.
Το F-16 χρησιμοποιείται ευρέως από αρκετές χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, εκτός από τις ΗΠΑ, οι οποίες εξακολουθούν να κατασκευάζουν το αεροσκάφος. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Δανία είχαν χαιρετίσει την απόφαση των ΗΠΑ να στείλουν τα υπάρχοντα αποθέματα των F-16 στην Ουκρανία, αλλά καμία από τις χώρες δεν έχει προσέλθει να προσφέρει τα αεροσκάφη.
Εκτός από το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Δανία, η Ελλάδα, η Πολωνία, η Πορτογαλία και η Ρουμανία διαθέτουν αποθέματα F-16.
Όμως οι χώρες περιμένουν μια πρωτοβουλία από τις ΗΠΑ
. Αυτό κατέστη απολύτως σαφές στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Στο περιθώριο της συνάντησης, ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Mariusz Blaszczak δήλωσε: "Είμαστε έτοιμοι. Η πολωνική πλευρά είναι έτοιμη να εκπαιδεύσει πιλότους στα αεροσκάφη F-16. Η εν λόγω εκπαίδευση δεν έχει ξεκινήσει ακόμη". Ο πρόεδρος της χώρας, Andrzej Duda, έχει επίσης δηλώσει ότι δεν είναι έτοιμη να δώσει τα σύγχρονα αεροσκάφη της - έχει 48 F-16 στο απόθεμά της. Έχει ήδη προμηθεύσει αεροσκάφη MiG-29 της σοβιετικής εποχής.
Ολλανδία και Γαλλία
Μετά τη συνάντηση της 23ης Μαΐου, ο Josep Borrell, γραμματέας εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 1 δισεκατομμύριο ευρώ για την Ουκρανία.
Συζητήθηκε μια τριμερής στρατηγική για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία με την επανεκκίνηση παλαιών γραμμών συναρμολόγησης αμυντικών προϊόντων ή την ενίσχυση της ικανότητας των υφιστάμενων κατασκευαστών αμυντικών προϊόντων. Και στο τρίτο σκέλος, συμφωνήθηκε η κοινή προμήθεια πυρομαχικών από τα κράτη μέλη της ΕΕ από την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte δήλωσε ότι η χώρα του "εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο" να στείλει μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία, αλλά δεν έχει αποφασίσει ακόμη. Η χώρα, ωστόσο, δήλωσε ότι επιθυμεί να αρχίσει να εκπαιδεύει Ουκρανούς πιλότους για να πετούν F-16 το συντομότερο δυνατό.
Η Ολλανδία διαθέτει επί του παρόντος 24 F-16 τα οποία είναι "επιχειρησιακά αναπτύξιμα" και θα παραμείνουν σε υπηρεσία μέχρι τα μέσα του 2024, μετά από τα οποία μπορούν να διατεθούν προς πώληση. Και διαθέτουν επίσης επιπλέον 18 F-16 "τα οποία δεν χρησιμοποιούνται πλέον επιχειρησιακά" και "μπορούν επίσης να λάβουν διαφορετικό προορισμό".
Όσον αφορά την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, η Γαλλία κάνει επίσης χειροκροτήματα.
Ο Γάλλος πρόεδρος Macron είχε δηλώσει πρόσφατα: "Δεν υπάρχουν ταμπού", όταν ρωτήθηκε για την αποστολή γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, αλλά γρήγορα πρόσθεσε ότι η συζήτηση ήταν μόνο "θεωρητική" σε αυτό το σημείο.
Πηγές προσκείμενες στον Macron λένε ότι ο Γάλλος πρόεδρος αντιμετωπίζει με συμπάθεια το αίτημα του Ζελένσκι για μαχητικά αεροσκάφη. Αλλά θεωρεί ότι η συζήτηση είναι πρόωρη.
Οι Ουκρανοί πιλότοι θα πρέπει πρώτα να εκπαιδευτούν στα δυτικά μαχητικά αεροσκάφη. Το γραφείο του Γάλλου προέδρου αναφέρει επίσης γλωσσικά και πολιτιστικά εμπόδια που πρέπει πρώτα να ξεπεραστούν. "Οι Ουκρανοί πιλότοι εκπαιδεύτηκαν σε συστήματα που δεν είναι γαλλικά και δεν ανταποκρίνονται στη γαλλική λογική. Λίγοι από τους πιλότους μιλούν γαλλικά και λίγοι από αυτούς μιλούν ακόμη και αγγλικά".
Οι Ουκρανοί θα εξοικειωθούν πρώτα με τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη. Μπορούν να ξεκινήσουν την εκπαίδευσή τους "αμέσως", δήλωσε ο Μακρόν. Τα μέλη της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας εκπαιδεύονται εδώ και μήνες στη Λορένη και τη νοτιοδυτική Γαλλία, όπου μαθαίνουν πράγματα όπως τι πρέπει να κάνουν αν το αεροπλάνο τους καταρριφθεί.
Θα περάσει καιρός μέχρι να διατεθούν τα F-16 στην ουκρανική πολεμική αεροπορία.
Αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα αποτελέσουν μέρος της εαρινής αντεπίθεσης, καταλήγει το Eurasian Times.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών