Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βροντερό «όχι» στην Ουκρανία για τα F-16 - Γιατί παρά τις εξαγγελίες καμία χώρα δεν θα παραδώσει ούτε ένα μαχητικό

Βροντερό «όχι» στην Ουκρανία για τα F-16 - Γιατί παρά τις εξαγγελίες καμία χώρα δεν θα παραδώσει ούτε ένα μαχητικό
Δεν υπάρχουν F-16 για την Ουκρανία...
Σχετικά Άρθρα
Το πράσινο φως που έδωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, για τη μεταφορά αεροσκαφών μάχης F-16 στην Ουκρανία, έτυχε θερμής υποδοχής από τις ουκρανικές δυνάμεις και τις ευρωπαϊκές χώρες που επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν τη ρωσική επιθετικότητα.
Ωστόσο, θα περάσει αρκετός χρόνος προτού η Ουκρανία καταφέρει να αποκτήσει αυτά τα πολυλειτουργικά αεροσκάφη μάχης, καθώς καμία από τις ευρωπαϊκές χώρες-σύμμαχους του ΝΑΤΟ δεν έχει προσφερθεί να τα παραδώσει στο Κίεβο.
Το Fighting Falcon (F-16) πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση το 1979 και διένυε τα τελευταία στάδια της ζωής του όταν κλήθηκε από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να ανατρέψει τις ισορροπίες στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.
Εδώ και πολύ καιρό, η Ουκρανία πιέζει τους συμμάχους της να της δώσουν F-16.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Biden ανακοίνωσε την υποστήριξή του σε ό,τι αφορά τα αιτήματα του Κιέβου και δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα εμποδίσει τους συμμάχους της να δώσουν μαχητικά αεροσκάφη.
Η Μεγάλη Βρετανία, η οποία δεν διαθέτει F-16, έχει επιδιώξει με επιθετικότητα να εξοπλίσει την Ουκρανία με F-16.
Οι ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο, περιμένουν να δρομολογήσουν το θέμα οι ΗΠΑ.
Σημειώνεται πως από την έναρξη του πολέμου μέχρι τώρα οι ΗΠΑ έχουν παράσχει στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια αξίας 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Και τα F-16 μπορούν να αυξήσουν περαιτέρω το κόστος.
Έτσι, ακόμη και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, που έχει μπροστά του τις εκλογές του επόμενου έτους, έχει εγκρίνει μόνο την εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων.
Η βελγική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι έτοιμη να παράσχει οποιαδήποτε υποστήριξη για να βοηθήσει την Ουκρανία να απωθήσει τους Ρώσους εισβολής, ωστόσο αρνείται να αποχωριστεί τα βελγικά F-16.
Τον Φεβρουάριο, η χώρα ανακοίνωσε το πιο εκτεταμένο στρατιωτικό πακέτο της, αξίας 92 εκατομμυρίων ευρώ, προς την Ουκρανία.
Ο πρωθυπουργός της χώρας, De Croo, δήλωσε στο κοινοβούλιο: «Χρειαζόμαστε τα βελγικά F-16 για εμάς, για να υπερασπιστούμε το ΝΑΤΟ στη Βαλτική».
Η Υπουργός Άμυνας του Βελγίου, Ludivine Dedoner, επανέλαβε στο κοινοβούλιο της χώρας ότι το Βέλγιο θα εκπαιδεύσει Ουκρανούς πιλότους για να πετάξουν τα F-16.
Ωστόσο, η Βελγική Πολεμική Αεροπορία χρειάζεται ακόμα τα 53 F-16 που παραμένουν στον στόλο της.
Κάποτε είχε 160 από αυτά τα πολεμικά αεροσκάφη.
Τα F-35 έχει προγραμματιστεί να αντικαταστήσουν τα F-16, αλλά όχι πριν το 2025.
Και δεν είναι μόνο το Βέλγιο που κινείται προς την κατεύθυνση της άρνησης…

Και η Γερμανία...

Ακόμη και η Γερμανία έχει υποδείξει ότι δεν έχει πρόβλημα με την εκπαίδευση των πιλότων, υποστηρίζοντας ότι ο ρόλος της θα είναι περιορισμένος καθώς δεν χρησιμοποιεί αεροσκάφη F-16.
Λόγω της ενεργειακής εξάρτησής της από τη Μόσχα, η χώρα ήταν διστακτική να συμμετάσχει σε οποιοδήποτε στρατιωτικό πακέτο βοήθειας.
Πρόσφατα, όμως, ανακοίνωσε ένα πακέτο αξίας 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. 
Ο Διοικητής της Γερμανικής Αεροπορίας, Ingo Gerhartz, έχει δηλώσει επίσης ότι η Γερμανία μπορεί να ενταχθεί στη "συνασπισμένη αερομαχητική δύναμη για την Ουκρανία", παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτει F-16.
"Οι χώρες που δεν διαθέτουν F-16 μπορούν να παράσχουν υποστήριξη, όπως υποδομές ή εκπαίδευση", δήλωσε ο Gerhartz σε συνέντευξη με την εφημερίδα Der Tagesspiegel.
Όπως έχει υποδείξει, οι αεροπορικές βάσεις Spangdahlem και Ramstein στη Γερμανία, όπου οι ΗΠΑ έχουν εγκατεστημένα F-16, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εκπαιδευτικούς σκοπούς. 
Να σημειωθεί ότι η Ουκρανία έχει περισσότερους εκπαιδευμένους πιλότους από ό,τι αεροσκάφη.
Το F-16 χρησιμοποιείται ευρέως από αρκετές ευρωπαϊκές και μεσογειακές χώρες, εκτός από τις ΗΠΑ, που εξακολουθούν να κατασκευάζουν το αεροσκάφος.
Η Μεγάλη Βρετανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Δανία είχαν όλες χαιρετίσει την απόφαση των ΗΠΑ να στείλουν τα αποθέματά τους από F-16 στην Ουκρανία, αλλά καμία από τις χώρες δεν προσφέρθηκε να παράσχει μαχητικά.
Εκτός από το Βέλγιο, οι Κάτω Χώρες, η Δανία, η Ελλάδα, η Πολωνία, η Πορτογαλία και η Ρουμανία διαθέτουν F-16.
Ωστόσο, οι χώρες αναμένουν μια πρωτοβουλία από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αυτό έγινε προφανές κατά τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Στα περιθώρια της συνάντησης, ο πολωνός υπουργός Άμυνας Mariusz Blaszczak δήλωσε: "Είμαστε έτοιμοι.
Η πολωνική πλευρά είναι έτοιμη να εκπαιδεύσει πιλότους σε αεροσκάφη F-16.
Η τέτοια δεν έχει ξεκινήσει ακόμα".
Ο πρόεδρος της χώρας, Andrzej Duda, έχει επίσης υποδείξει ότι δεν είναι έτοιμος να παραχωρήσει τα σύγχρονα αεροσκάφη της - διαθέτει 48 F-16 στα αποθέματά του.
Έχει ήδη παράσχει αεροσκάφη MiG-29 που ανήκουν στη σοβιετική εποχή. Μετά τη συνάντηση στις 23 Μαΐου, ο Josep Borrell, γενικός γραμματέας της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε τη διάθεση 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για την Ουκρανία.
Συζητήθηκε μια στρατηγική τριών πυλώνων για την υποστήριξη της Ουκρανίας, με την επανεκκίνηση παλαιών γραμμών παραγωγής αμυντικού εξοπλισμού ή την ενίσχυση των ικανοτήτων υπαρχουσών βιομηχανιών αμυντικού εξοπλισμού.
Στον τρίτο πυλώνα, συμφωνήθηκε η κοινή απόκτηση εξοπλισμού από την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία από τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte δήλωσε ότι η χώρα "σκέφτεται σοβαρά" να στείλει μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία, αλλά δεν έχει αποφασίσει ακόμα.
Ωστόσο, η χώρα ανέφερε ότι θέλει να ξεκινήσει την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων για την πτήση με F-16 το συντομότερο δυνατόν.
Οι Κάτω Χώρες διαθέτουν αυτήν τη στιγμή 24 F-16 που είναι "επιχειρησιακά έτοιμα" και θα παραμείνουν σε λειτουργία μέχρι το μέσο του 2024, έπειτα από το οποίο θα διατεθούν προς πώληση.
Επιπλέον, διαθέτουν άλλα 18 F-16 που "δεν χρησιμοποιούνται πλέον " και "μπορούν να αποκτήσουν και άλλο προορισμό".
Όσον αφορά την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, η Γαλλία επίσης εκφράζει λόγια υποστήριξης.
Ο γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron δήλωσε πρόσφατα: "Δεν υπάρχουν ταμπού" όταν τον ρώτησαν για την αποστολή γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, αλλά έσπευσε γρήγορα να πει πως η συζήτηση είναι μόνο "θεωρητική" σε αυτό το στάδιο.
Πηγές κοντά στον Macron λένε ότι ο γάλλος πρόεδρος δεν είναι αρνητικός στο αίτημα του Zelenskyy για μαχητικά αεροσκάφη.
Ωστόσο, θεωρεί ότι η συζήτηση είναι πρόωρη.
Οι Ουκρανοί πιλότοι πρέπει πρώτα να εκπαιδευτούν στα δυτικά μαχητικά αεροσκάφη. Το γραφείο του γάλλου προέδρου επισημαίνει επίσης γλωσσικά και πολιτισμικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν.
"Οι ουκρανοί πιλότοι εκπαιδεύτηκαν σε συστήματα που δεν είναι γαλλικά και δεν ανταποκρίνονται στη γαλλική λογική.
Λίγοι από τους πιλότους μιλούν γαλλικά και ελάχιστοι μιλούν ακόμα και αγγλικά."
Οι Ουκρανοί θα γνωρίσουν πρώτα τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη.
Μπορούν να ξεκινήσουν την εκπαίδευση "αμέσως", δήλωσε ο Macron.
Μέλη της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας εκπαιδεύονται εδώ και μήνες στη Λωρραίνη και τη νοτιοδυτική Γαλλία, όπου μαθαίνουν πράγματα όπως τι να κάνουν αν το αεροσκάφος τους καταρριφθεί.
Θα πάρει κάποιο διάστημα μέχρι να γίνουν διαθέσιμα τα F-16 για την ουκρανική αεροπορία.
Ωστόσο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα αποτελέσουν μέρος της ανοιξιάτικης αντεπίθεσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης