Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναμένει ότι η κινέζικη ανάκαμψη θα αυξήσει τη παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το δεύτερο εξάμηνο του 2023, ανεβάζοντας τις τιμές του
Ο OPEC+, ο οποίος συγκεντρώνει τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και τους συμμάχους της με επικεφαλής τη Ρωσία, ελέγχει το 40% της παγκόσμιας παραγωγής αργού, πράγμα που σημαίνει ότι οι πολιτικές του αποφάσεις έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές του πετρελαίου.
Η σύνοδος άρχισε με καθυστέρηση επειδή μεσολάβησε έντονη διαμάχη ανάμεσα σε Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που πίεζαν για αλλαγή στον τρόπο μέτρησης των περικοπών παραγωγής τους, αλλά το κέρδος των ΗΑΕ θα έβγαινε εις βάρος των αφρικανικών χωρών.
Τελικά οι διαφορές διευθετήθηκαν.
Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων των κρατών στο Reuters, στη σύνοδο θα συζητηθεί καταρχήν πρόταση για περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου ως το 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα
Υπενθυμίζεται ότι ο OPEC+ προχώρησε σε περικοπές της παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα και σε εθελοντικές περικοπές κατά 1,6 εκατομμύρια βαρέλια τον Απρίλιο σε μια κίνηση που αιφνιδίασε τις αγορές και στήριξε τις τιμές του πετρελαίου.
Αλληλοκατηγορίες OPEC+ και Δύσης
Εάν εγκριθεί μία ακόμη περικοπή στην παραγωγή πετρελαίου, ο συνολικός όγκος των μειώσεων της παραγωγής πετρελαίου θα ανέλθει στα 4,66 εκατομμύρια βαρέλια ή στο 4,5% της παγκόσμιας ζήτησης.
Οι δυτικές χώρες έχουν κατηγορήσει τον OPEC+ ότι χειραγωγεί τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου και υπονομεύει την παγκόσμια οικονομία μέσω του υψηλού ενεργειακού κόστους.
Η Δύση έχει επίσης κατηγορήσει τον OPEC ότι συμπαρατάσσσεται με τη Ρωσία, αγνοώντας τις δυτικές κυρώσεις.
Απαντώντας, οι αξιωματούχοι του OPEC+ έχουν δηλώσει ότι η εκτύπωση χρήματος από τη Δύση την τελευταία δεκαετία προκάλεσε υψηλό πληθωρισμό και ανάγκασε τα πετρελαιοπαραγωγά κράτη να αναλάβουν δράση για να διατηρήσουν την αξία του κύριου εξαγωγικού τους προϊόντος.
Παράλληλα οι μεγάλες δυνάμεις της Ασίας και συγκεκριμένα η Κίνα και η Ινδία αγοράζουν το μεγαλύτερο τμήμα των εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου και δεν συμμετέχουν στις δυτικές κυρώσεις.
Στάση αναμονής
Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπας Abdulaziz προχώρησε σε δηώσεις που έδειξαν πως η χώρα του προωθεί νέες περικοπές στην παραγωγή με στόχο τη στήριξη των τιμών του πετρελαίου, τονίζοντας ότι οι επενδυτές που ποντάρουν σε πτώση της τιμής, θα πρέπει να «προσέχουν»,
Σε άλλο μήκος κύμματος κινούμενος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσίας Aleksander Novak, δήλωσε ότι δεν περιμένει νέες αποφάσεις για περικοπές από τον OPEC+.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί περαιτέρω το δεύτερο εξάμηνο του 2023, ανεβάζοντας τις τιμές του πετρελαίου.
Για το λόγο αυτό σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο OPEC+ τείνει υπέρ της υιοθέτησης μιας στάσης αναμονής, προκειμένου να δοθεί χρόνος να ανακάμψει η κινέζικη οικονομία και να φανεί πού θα διαμορφωθούν οι τιμές.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών