Ο Μητσοτάκης θέλει απόλυτο έλεγχο...
Τις περισσότερες φορές ο κόσμος δεν πάει στις συγκεντρώσεις και αυτοί που κινητοποιούνται είναι οι κομματικοί πυρήνες που αναγκάζονται να πηγαίνουν για να φαίνεται ότι υπάρχει ανταπόκριση του κόσμου.
Μεγαλοστελέχη της ΝΔ ομολογούν ότι έτσι όπως καταρτίστηκαν τα κλιμάκια και το πρόγραμμα των περιοδειών, δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα. «Δύο με τρεις βουλευτές πηγαίνουν κάθε μισή ώρα από χωριό σε χωριό την ώρα που ο κόσμος έχει δουλειές και απλά ακολουθούν στην καλύτερη 40-50 κομματικά στελέχη». Κατά τ’ άλλα ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται για τις εκλογές. Αυτό είναι το κλίμα, όπως το περιγράφει κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ.
Δεν πάνε στις συγκεντρώσεις της ΝΔ λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος
Η μεγάλη νίκη της ΝΔ στις πρώτες εκλογές κατάφερε να αποπολιτικοποιήσει τις επερχόμενες εκλογές. Ο κόσμος έχει επαναπαυτεί ότι δεν θα έχουμε την καταστροφική διακυβέρνηση από την Αριστερά, όμως, αυτό δεν βολεύει ιδιαίτερα τη στρατηγική της ΝΔ. Πολίτες θεωρούν ότι έκαναν το καθήκον τους ψηφίζοντας την πρώτη φορά. Στις δημοσκοπήσεις ο κόσμος όντως προτιμάει τη ΝΔ αλλά το ερώτημα είναι πόσοι θα πάνε να ψηφίσουν. Η ΝΔ δεν έχει καταφέρει να κινητοποιήσει τον κόσμο και αυτό φαίνεται στις περιοδείες.
Εκτός αυτού, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταφέρει τις εθνικές εκλογές να τις αναγάγουν σε δημοψήφισμα για το ποιος είναι καλύτερη αντιπολίτευση. Αυτό έχει εκνευρίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το τόνισε στην συνέντευξή του στην ΕΡΤ ότι το διακύβευμα των εκλογών δεν είναι η αντιπολίτευση αλλά η κυβέρνηση.
Το δίλλημα «αυτοδυναμία ή Αύγουστος» είναι τέχνασμα για τη συμμετοχή
Εχθές στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το σκληρό δίλλημα «αυτοδυναμία ή εκλογές τον Αύγουστο». Ασφαλώς, κανένας λογικός άνθρωπος δεν θα έκανε εκλογές τον Αύγουστο που ζήτημα είναι αν θα έχουμε 20% συμμετοχή του εκλογικού σώματος. Ο πρόεδρος της ΝΔ το θέτει αυτό το δίλλημα για να πείσει τον κόσμο να έρθει να ψηφίσει στις εκλογές 25 Ιουνίου και να κλείσει το θέμα αυτοδυναμία. Αν όμως, δεν υπάρξει, το πιθανότερο είναι να πάμε για τρίτες εκλογές τέλη Ιουλίου.
Μια απλή πλειοψηφία δεν δίνει δύναμη στον Μητσοτάκη
Τα μικρότερα κόμματα Πλεύση Ελευθερίας και ΝΙΚΗ θα ενισχυθούν και θα αυξήσουν τον πήχη της αυτοδυναμίας. Όλα αυτά συντείνουν και στην μοιραία διαπίστωση ότι η ΝΔ δεν θα έχει μία άνετη αυτοδυναμία όπως τουλάχιστον την περίμεναν με πάνω από 165 βουλευτές. Η ΝΔ κινδυνεύει εάν πέσει κάτω από το 40% να βγάλει μία αδύναμη πλειοψηφία που δεν θα επιτρέψει στον Κυριάκο Μητσοτάκη να φτιάξει μία κυβέρνηση όπως τη θέλει. Και σίγουρα να μην μπορεί να κάνει μεγάλες αλλαγές που έχουν πολιτικό κόστος.
Θέλει να φτιάξει μία κυβέρνηση απολύτως ελεγχόμενη
Διότι από τα όσα διαρρέονται, ο στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να σχηματίσει μία κυβέρνηση με πολλά εξωκοινοβουλευτικά στελέχη ενώ έχει σκοπό να χρησιμοποιήσει και πρόσωπα προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ. Ακούγεται ότι έχουν ήδη βολιδοσκοπηθεί Διαμαντοπούλου, Φλωρίδης, Μανιάτης και Πύρρος Δήμας, πρόσωπα που ήταν στο ΠΑΣΟΚ και τώρα υποστηρίζουν είτε ανοικτά είτε πιο ήπια την Νέα Δημοκρατία. Επίσης, ακούγεται πολύ έντονα ότι θα υπάρξει εξωκοινοβουλευτικό πρόσωπο για τη θέση του νέου υπουργού Εξωτερικών της απολύτου εμπιστοσύνης του Κ. Μητσοτάκη. Γιατί άραγε; Μήπως έρχονται συμβιβασμοί στο Αιγαίο που δεν θα μπορεί να τους σηκώσει ένας απλός βουλευτής;
Όμως, μια τέτοια κίνηση μπορεί να γίνει μόνο αν η ΝΔ διαθέτει μία μεγάλη κοινοβουλευτική ομάδα. Άμα εξαρτιέται η πλειοψηφία από 2-3 βουλευτές, ο Κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να φτιάξει μία κυβέρνηση στα μέτρα του. Θα πρέπει να τηρήσει τις εσωκομματικές ισορροπίες και να λάβει υπόψιν του και τα θέλω κορυφαίων στελεχών όπως π.χ του Αντώνη Σαμαρά και την οικογένεια Καραμανλή.
Θέλει παντοδυναμία ο Μητσοτάκης
Ουσιαστικά, ο Κ. Μητσοτάκης θέλει παντοδυναμία στο κόμμα και στην κυβέρνηση για να μετατρέψει ένα Κεντροδεξιό κόμμα σε κόμμα απόλυτα ελεγχόμενο και δικό του. Για την επόμενη κυβέρνηση είναι ζήτημα αν θα υπάρχουν κεντροδεξιά στελέχη σε θέσεις υπουργών. Τα δεξιά στελέχη θα είναι μειοψηφία. Μόνο αν υπάρξει αδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία μπορεί να αλλάξει αυτό.
Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών