Τέσσερις ομοσπονδιακές υπηρεσίες εξέδωσαν κοινή προειδοποίηση προς την ιδιωτική βιομηχανία σχετικά με τις προσπάθειες του Ιράν να παρακάμψει τις κυρώσεις για την απόκτηση ευαίσθητων τεχνολογιών για τα προγράμματά του κατασκευής drone
Τέσσερις ομοσπονδιακές υπηρεσίες εξέδωσαν κοινή προειδοποίηση προς την ιδιωτική αμυντική βιομηχανία των ΗΠΑ σχετικά με τις προσπάθειες του Ιράν να παρακάμψει τις κυρώσεις για την απόκτηση ευαίσθητων τεχνολογιών για τα προγράμματά του κατασκευής drone.
Τα Υπουργεία Εμπορίου, Δικαιοσύνης, Πολιτείας και Οικονομικών εξέδωσαν την δημόσια κοινή οδηγία την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023 προκειμένου να ενημερώσουν τις εταιρείες ότι το Ιράν βασίζεται στην απόκτηση από τρίτα μέρη κρίσμων εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του (UAV ή drones) που υπάγονται σε ελέγχους εξαγωγών και κυρώσεις.
Οι ιρανικές οντότητες χρησιμοποιούν εταιρείες - κελύφη και άλλες μεθόδους προκειμένου να κρύψουν τον προορισμό τέτοιων συναλλαγών και να αποφύγουν τις κυρώσεις.
Το εργοστάσιο κοντά στη Μόσχα και οι Χούτι...
«Η ανάπτυξη, η χρήση και η πώληση UAV από το Ιράν αποσταθεροποιεί την περιοχή της Μέσης Ανατολής και πέρα από αυτήν», επισήμαναν οι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών των Η{Α.
«Τα τελευταία δέκα χρόνια, το Ιράν αύξησε το απόθεμά του σε επιθετικά και μη UAV, των οποίων το χαμηλό κόστος, η ευκολία παραγωγής και χρήσης τα καθιστούν ελκυστικά για τις οντότητες και τις χώρες στις οποίες το Ιράν μπορεί να τα μεταφέρει».
Η έκθεση σημείωσε ότι ένας από τους κύριους αποδέκτες των drones του Ιράν είναι η Ρωσία, η οποία τα έχει χρησιμοποιήσει σε επιθέσεις σε στόχους στην Ουκρανία.
Το Ιράν σχεδιάζει επίσης να στείλει στη Ρωσία τα υλικά που χρειάζονται για την κατασκευή ενός εργοστασίου κατασκευής drone κοντά στη Μόσχα.
«Τουλάχιστον από τα τέλη Αυγούστου 2022, το Ιράν έχει μεταφέρει εκατοντάδες UAV της σειράς Shahed και Mohajer στη Ρωσία.
Η Μόσχα χρησιμοποίησε αυτά τα UAV εκτενώς για να χτυπήσει κρίσιμες υποδομές κατά τη διάρκεια του βάναυσου πολέμου κατά της Ουκρανίας», σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες.
Οι τέσσερις υπηρεσίες πρόσθεσαν ότι το Ιράν παρείχε «παράνομες αποστολές UAV και άλλα όπλα» στους αντάρτες Χούτι στην Υεμένη.
Οι Χούτι χρησιμοποίησαν ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για επιδρομές εντός της Υεμένης και εναντίον γειτονικών χωρών όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η προμήθεια των εξαρτημάτων
Μεταξύ των βασικών στοιχείων τα οποία επιδιώκει να προμηθευτεί το Ιράν για να διατηρήσει και να βελτιώσει τα προγράμματα drone του είναι τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα - όπως αναμεταδότες σήματος, επεξεργαστές και συστήματα πλοήγησης - εκτός από τα εξαρτήματα τον κινητήρα και το σύστημα ελέγχου της πτήσης.
Ορισμένα από αυτά τα είδη περιλαμβάνονται στις ΗΠΑ ρητά στους καταλόγους του ελέγχου εξαγωγών, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν κριθεί ως ευαίσθητες τεχνολογίες που δεν πρέπει να εξαχθούν σε χώρες όπως το Ιράν λόγω ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια.
Άλλες δεν καλύπτονται, αν και ενδέχεται να καλύπτονται από άλλα καθεστώτα ελέγχου εξαγωγών ή κυρώσεων που επιβάλλονται στην κυβέρνηση του Ιράν και σε άλλες ιρανικές οντότητες.
Οι υπηρεσίες στις οδηγίες τους προς τη βιομηχανία παρουσίασαν παράδειγμα για το πώς το Ιράν χρησιμοποίησε τεχνολογίες που καλύπτονται από ελέγχους εξαγωγών σε drones που χρησιμοποιεί η Ρωσία στην Ουκρανία.
Ως παράδειγμα των ειδών εξαρτημάτων ξένης προέλευσης που χρησιμοποιεί το Ιράν στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του, η οδηγία παρουσίαζε μια εικόνα μιας μονάδας δορυφορικής πλοήγησης από ένα drone Shahed-136 που ανακτήθηκε στην Ουκρανία αφού εξήχθη στη Ρωσία από το Ιράν.
Η μονάδα πλοήγησης περιείχε εξαρτήματα όπως πυκνωτή,θύρα μνήμης και πομποδέκτες που υπόκεινται σε ελέγχους όσον αφορά τις εξαγωγές που χρειάζονται ειδική άδεια.
Οι οδηγίες
«Οι εξαγωγείς, οι κατασκευαστές και οι διανομείς των ειδών που αναφέρονται παραπάνω θα πρέπει να γνωρίζουν τη σημασία της διενέργειας του δέοντος ελέγχου για τον πελάτη με τρόπο που να συνάδει με την καθοδήγηση και τις ''κόκκινες σημαίες'' του [Γραφείου Βιομηχανίας και Ασφάλειας] "Γνωρίστε τον Πελάτη σας" και θα πρέπει να παρακολουθούν στους οποίους πωλούν ή/και στέλνουν τα προϊόντα τους», σύμφωνα με τη οδηγία.
«Προτρέπουμε τους κατασκευαστές που προμηθεύουν αντικείμενα σχετικά με UAV να καθιερώσουν πολλαπλές μεθόδους για την παρακολούθηση τέτοιων αντικειμένων λόγω της παρατηρούμενης χρήσης μεθόδων που χρησιμοποιούνται για την απόκρυψη των πηγών εξαρτημάτων που βρίσκονται σε ιρανικά UAV, όπως η απενεργοποίηση με λέιζερ των σειριακών αριθμών των εξαρτημάτων και άλλες πληροφορίες που θα βοηθούσαν στην αναγνώριση της προέλευσής τους».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών