Λόγω της μη βιώσιμης αύξησης του χρέους, πιθανότατα πλησιάζουμε σε ένα σημείο καμπής που θα αλλάξει την οικονομική τάξη, αναφέρει ο ιδρυτής της Bridgewater, Ray Dalio
Σε σημείο καμπής υποστηρίζει πως βρίσκεται ο κόσμος ο γνωστός επενδυτής και δισεκατομμυριούχος Ray Dalio… και εκθέτει τους λόγους…
Ειδικότερα, όπως λέει ο ιδρυτής της Bridgewater, «Είμαι ένας παγκόσμιος μακροεπενδυτής που στοιχηματίζει στο τι πρόκειται να συμβεί για περισσότερα από 50 χρόνια.
Έχω περάσει από όλα τα είδη των γεγονότων και των κύκλων σε όλα τα μέρη για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι που με έκανε να μελετήσω πώς λειτουργούν αυτά τα γεγονότα και οι κύκλοι.
Στη συνέχεια, έμαθα ότι έπρεπε να μελετήσω την ιστορία για να καταλάβω τι συμβαίνει και τι είναι πιθανό να συμβεί.
Στην αρχή της καριέρας μου, έμαθα, ωστόσο, αφού έκανα πρώτα μερικά οδυνηρά λάθη ότι κάποια πράγματα με εξέπληξαν επειδή δεν συνέβησαν ποτέ στη ζωή μου, αλλά είχαν συμβεί πολλές φορές στην ιστορία.
Η πρώτη φορά που συνέβη ήταν στις 15 Αυγούστου 1971, οπότε ανεστάλη η μετατρεψιμότητα σε χρυσό…
Δηλαδή, με μια φράση εξαγγέλθηκε η μεγαλύτερη κλοπή πλούτου στην παγκόσμια ιστορία…
Ο Nixon, ούτε λίγο ούτε πολύ, ανήγγειλε πως αποφασίζουν μονομερώς να μην τηρήσουν την υπόσχεση που ανέλαβαν οι Αμερικανοί στο Bretton Woods, να ανταλλάζουν χρυσό σε μια σταθερή ισοτιμία 35 δολαρίων.
Με άλλα λόγια, μαζέψανε από τους ξένους πραγματικό χρυσό, που είχε μεγάλες δαπάνες εξόρυξης και για αντάλλαγμα έδιναν χρωματιστά χαρτάκια που τύπωναν με μηδενικό κόστος…
Νόμιζα ότι αυτή ήταν μια μεγάλη κρίση που θα οδηγούσε τις τιμές των μετοχών προς τα κάτω, αλλά τελικά αυτές πήραν αντίθετη πορεία.
Όταν κοίταξα πίσω στην ιστορία, είδα ότι ακριβώς το ίδιο συνέβη στις 5 Μαρτίου 1933, όταν ο Roosevelt αθέτησε την υπόσχεση των ΗΠΑ να αφήσει τους ανθρώπους να παραδώσουν τα χαρτονομίσματα τους για χρυσό και οι μετοχές ανέβηκαν.
Αυτή η εμπειρία με οδήγησε να μελετήσω τις ανόδους και τις πτώσεις των αγορών, των οικονομιών και των χωρών.
Για παράδειγμα, η μελέτη μου για το πώς η φούσκα χρέους της δεκαετίας του 1920 μετατράπηκε στην οικονομική κατάρρευση του 1929-33 με οδήγησε να προβλέψω και να επωφεληθώ από την οικονομική κρίση του 2008.
Έτσι έμαθα ότι είναι κρίσιμο να έχουμε μια πιο μακροπρόθεσμη προοπτική και να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς πίσω από το γιατί η ιστορία κάνει ομοιοκαταληξίες.
Τρία μεγάλα «πράγματα»
Πριν από μερικά χρόνια, είδα να συμβαίνουν τρία μεγάλα πράγματα που δεν είχαν συμβεί στη ζωή μου αλλά είχαν συμβεί την περίοδο 1930-45. Αυτά ήταν:
1 Τα μεγαλύτερα ποσά χρέους, οι ταχύτεροι ρυθμοί αύξησης του χρέους και τα μεγαλύτερα ποσά εκτύπωσης και αγοράς χρέους εκ μέρους της κεντρικής τράπεζας από το 1930-45.
2 Τα μεγαλύτερα κενά σε πλούτο, εισόδημα, αξίες και οι μεγαλύτερες ποσότητες λαϊκισμού από την περίοδο 1930-45.
3 Η μεγαλύτερη διεθνής σύγκρουση μεγάλων δυνάμεων, κυρίως μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, από το 1930-45.
Το ότι είδα αυτά τα τρία μεγάλα πράγματα που δεν συνέβησαν ποτέ στη ζωή μου με έκανε να μελετήσω τις ανόδους και τις πτώσεις των αγορών, των οικονομιών και των χωρών τα τελευταία 500 χρόνια, καθώς επίσης και τις ανόδους και τις πτώσεις των κινεζικών δυναστειών τα τελευταία 2.100 χρόνια.
Αυτή η εξέταση μου έδειξε ότι αυτές οι τρεις μεγάλες δυνάμεις—δηλ. η σύγκρουση χρέους/χρήμα, η εσωτερική σύγκρουση και η εξωτερική σύγκρουση—εμφανίστηκαν σε μεγάλους κύκλους που ενίσχυαν ο ένας τον άλλον για να συνθέσουν αυτό που αποκαλώ τον Μεγάλο Κύκλο.
Αυτοί οι κύκλοι οδηγήθηκαν από λογικές σχέσεις αιτίου-αποτελέσματος.
Το πιο σημαντικό, αυτή η μελέτη των τελευταίων 500 ετών ιστορίας με δίδαξε ότι:
1 Οι οικονομικές συνθήκες που περιγράφηκαν προηγουμένως αποδείχθηκαν επανειλημμένα ότι ήταν κορυφαίοι δείκτες μεγάλων χρηματοπιστωτικών κρίσεων που οδήγησαν σε μεγάλες αλλαγές στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική τάξη.
2 Τα επίπεδα των πολιτικών και κοινωνικών χασμάτων που περιγράφηκαν προηγουμένως αποδείχθηκαν επανειλημμένα ότι ήταν κύριοι δείκτες μεγάλων συγκρούσεων εντός των χωρών που οδήγησαν σε μεγάλες αλλαγές στις εσωτερικές παραγγελίες.
3 Οι συγκρούσεις των μεγάλων δυνάμεων που περιγράφηκαν προηγουμένως αποδείχθηκαν επανειλημμένα ως κορυφαίοι δείκτες διεθνών συγκρούσεων που οδήγησαν σε μεγάλες αλλαγές στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων.
Με άλλα λόγια, η ιστορία δείχνει ότι οι οδυνηρές σεισμικές μετατοπίσεις του Μεγάλου Κύκλου προκύπτουν όταν:
1) Δημιουργείται πάρα πολύ χρέος που οδηγεί σε σκάσιμο φούσκας χρέους και οικονομικές συσπάσεις, οι οποίες αναγκάζουν τις κεντρικές τράπεζες να τυπώνουν πολλά χρήματα και να αγοράζουν χρέη.
2) Προκαλούνται μεγάλες συγκρούσεις εντός των χωρών λόγω μεγάλου πλούτου και συγκρούσεων αξιών που επιδεινώνονται από τις κακές οικονομικές συνθήκες
3) Προκύπτουν μεγάλες διεθνείς συγκρούσεις λόγω ανερχόμενων παγκόσμιων δυνάμεων που αμφισβητούν τις υπάρχουσες παγκόσμιες δυνάμεις σε μια περίοδο οικονομικών και εσωτερικών πολιτικών κρίσεων.
Άλλες δύο δυνάμεις που επηρεάζουν την οικονομική πραγματικότητα είναι
4) Οι πράξεις της φύσης (ξηρασίες, πλημμύρες, πανδημίες) συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής.
5) Και η μάθηση που οδηγεί σε εφευρέσεις τεχνολογιών…
Πού είμαστε και τι είναι πιθανό να έχουμε μπροστά μας
Η Οικονομική Δύναμη: Στις ΗΠΑ, βρισκόμαστε τώρα στο μέσο μέρος αυτού που αποκαλώ βραχυπρόθεσμου κύκλου χρέους και είναι επίσης γνωστός ως επιχειρηματικός κύκλος.
Αυτοί οι βραχυπρόθεσμοι κύκλοι χρέους διαρκούν 7 χρόνια κατά μέσο όρο.
Υπήρξαν 12 1/2 από αυτούς από τότε που ξεκίνησε η νέα νομισματική παγκόσμια τάξη πραγμάτων το 1945.
Έτσι, βρισκόμαστε τώρα περίπου στα μισά του 13ου κύκλου, στο σημείο του κύκλου όταν η κεντρική τράπεζα έχει συσφίξει τη νομισματική πολιτική της για να πολεμήσει τον πληθωρισμό.
Ως αποτέλεσμα θα πρέπει να αναμένουμε οικονομικές συρρικνώσεις που πιθανότατα θα έρθουν τους επόμενους 18 μήνες.
Βρισκόμαστε επίσης σε ένα όψιμο και επικίνδυνο μέρος του κύκλου του μακροπρόθεσμου χρέους, επειδή τα επίπεδα των χρεωστικών περιουσιακών στοιχείων και των χρεωστικών υποχρεώσεων έχουν γίνει τόσο υψηλά που είναι δύσκολο να δοθεί στους δανειστές-πιστωτές ένα αρκετά υψηλό επιτόκιο σε σχέση με τον πληθωρισμό που να επαρκεί για τους κάνει να θέλουν να κρατήσουν αυτό το χρέος ως περιουσιακό στοιχείο.
Λόγω της μη βιώσιμης αύξησης του χρέους, πιθανότατα πλησιάζουμε σε ένα σημείο καμπής που θα αλλάξει την οικονομική τάξη.
Με άλλα λόγια, μου φαίνεται πιθανό ότι πλησιάζουμε σε μια αναδιάρθρωση χρέους/χρηματοπιστωτικής/οικονομικής που θα οδηγήσει σε μεγάλες αλλαγές στη χρηματοοικονομική τάξη.
Πιο συγκεκριμένα. Μου φαίνεται πιθανό ότι λόγω των μεγάλων ελλειμμάτων το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θα πρέπει να πουλήσει μεγάλο χρέος και φαίνεται ότι δεν θα υπάρχει επαρκής ζήτηση για αυτό.
Εάν συμβεί αυτό, θα οδηγήσει είτε σε πολύ υψηλότερα επιτόκια είτε στη Fed να τυπώσει πολλά χρήματα και να αγοράσει ομόλογα που θα υποτιμήσουν το χρήμα.
Για αυτούς τους λόγους, το χρέος/οικονομικές συνθήκες θα μπορούσαν να επιδεινωθούν, ίσως πολύ σημαντικά, τους επόμενους 18 μήνες.
Δύναμη Εσωτερικής Τάξης: Σε πολλές χώρες, κυρίως στις ΗΠΑ, έχουμε δει αυξανόμενο ποσοστό του πληθυσμού να είναι εξτρεμιστές (περίπου το 20-25% της δεξιάς είναι ακραίες τάσεις και περίπου το 10-15% της αριστεράς) και μια συρρίκνωση του ποσοστού των ανθρώπων που είναι μετριοπαθείς.
Αν και οι μετριοπαθείς εξακολουθούν να παραμένουν πλειοψηφία αποτελούν ένα μειούμενο ποσοστό του πληθυσμού και είναι πολύ λιγότερο πρόθυμοι να πολεμήσουν και να κερδίσουν με κάθε κόστος.
Μελετώντας την ιστορία, είδα ότι αυτός ο αυξανόμενος λαϊκισμός και των δύο πλευρών και αυξανόμενη ένταση έχουν επανειλημμένα παρατηρηθεί όταν υπήρχαν μεγάλα κενά στον πλούτο και τις αξίες ταυτόχρονα με τις κακές οικονομικές συνθήκες.
Σε τέτοιες περιόδους, σημαντικά ποσοστά του πληθυσμού επέλεξαν λαϊκιστές πολιτικούς ηγέτες που ορκίστηκαν να πολεμήσουν και να κερδίσουν για αυτούς αντί να συμβιβαστούν.
Αυτό συμβαίνει τώρα.
Κοιτάζοντας το μέλλον, οι επόμενοι 18 μήνες θα είναι μια ολοένα και πιο έντονη μεγάλη εκλογική περίοδος που θα οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερη πολιτική σύγκρουση που είναι πιθανό να οξύνει το χάσμα μεταξύ αριστεράς και δεξιάς.
Το μόνο πράγμα στο οποίο μπορούν να συμφωνήσουν οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι, στο οποίο συμφωνούν και οι περισσότεροι Αμερικανοί, είναι να είμαι κατά της Κίνας, κάτι που με φέρνει στην επόμενη μεγάλη μου δύναμη.
Διεθνής Δύναμη Παγκόσμιας Τάξης: Οι συγκρούσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας είναι πιθανό να ενταθούν καθώς οι εσωτερικές πολιτικές εντάσεις πιθανότατα θα οδηγήσουν σε αυξημένη επιθετικότητα.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στις περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ όλοι είναι κατά της Χώρας του Δράκου.
Επίσης θα διεξαχθούν σημαντικές εκλογές στην Ταϊβάν το επόμενο έτος, το οποίο είναι ήδη ένα σημείο ανάφλεξης.
Δεν θέλω να πω ότι θα γίνει πόλεμος, αλλά οι πιθανότητες είναι πολλές.
Πράξεις της Φύσης: Οι πράξεις της φύσης είναι φυσικά πιο δύσκολο να προβλεφθούν με ακρίβεια, αλλά φαίνεται να επιδεινώνονται και είναι πιθανό να είναι πιο δαπανηρές και επιζήμιες τα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής. Επίσης, ο κόσμος εισέρχεται σε μια φάση El Niño του κλιματικού κύκλου τον επόμενο χρόνο.
Τεχνολογία: Τι μπορούμε να περιμένουμε από την τεχνολογία/την ανθρώπινη εφευρετικότητα; Όπως και οι πράξεις της φύσης, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ακριβώς, αν και δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι η γενετική τεχνητή νοημοσύνη και άλλες τεχνολογικές εξελίξεις έχουν τη δυνατότητα να φέρουν τεράστια κέρδη αλλά και τεράστιες καταστροφές, ανάλογα με τον τρόπο χρήσης τους.
Το μόνο πράγμα για το οποίο μπορούμε να είμαστε σίγουροι είναι ότι αυτές οι αλλαγές θα προκαλέσουν μεγάλη αναστάτωση».
www..bankingnews.gr
Ειδικότερα, όπως λέει ο ιδρυτής της Bridgewater, «Είμαι ένας παγκόσμιος μακροεπενδυτής που στοιχηματίζει στο τι πρόκειται να συμβεί για περισσότερα από 50 χρόνια.
Έχω περάσει από όλα τα είδη των γεγονότων και των κύκλων σε όλα τα μέρη για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι που με έκανε να μελετήσω πώς λειτουργούν αυτά τα γεγονότα και οι κύκλοι.
Στη συνέχεια, έμαθα ότι έπρεπε να μελετήσω την ιστορία για να καταλάβω τι συμβαίνει και τι είναι πιθανό να συμβεί.
Στην αρχή της καριέρας μου, έμαθα, ωστόσο, αφού έκανα πρώτα μερικά οδυνηρά λάθη ότι κάποια πράγματα με εξέπληξαν επειδή δεν συνέβησαν ποτέ στη ζωή μου, αλλά είχαν συμβεί πολλές φορές στην ιστορία.
Η πρώτη φορά που συνέβη ήταν στις 15 Αυγούστου 1971, οπότε ανεστάλη η μετατρεψιμότητα σε χρυσό…
Δηλαδή, με μια φράση εξαγγέλθηκε η μεγαλύτερη κλοπή πλούτου στην παγκόσμια ιστορία…
Ο Nixon, ούτε λίγο ούτε πολύ, ανήγγειλε πως αποφασίζουν μονομερώς να μην τηρήσουν την υπόσχεση που ανέλαβαν οι Αμερικανοί στο Bretton Woods, να ανταλλάζουν χρυσό σε μια σταθερή ισοτιμία 35 δολαρίων.
Με άλλα λόγια, μαζέψανε από τους ξένους πραγματικό χρυσό, που είχε μεγάλες δαπάνες εξόρυξης και για αντάλλαγμα έδιναν χρωματιστά χαρτάκια που τύπωναν με μηδενικό κόστος…
Νόμιζα ότι αυτή ήταν μια μεγάλη κρίση που θα οδηγούσε τις τιμές των μετοχών προς τα κάτω, αλλά τελικά αυτές πήραν αντίθετη πορεία.
Όταν κοίταξα πίσω στην ιστορία, είδα ότι ακριβώς το ίδιο συνέβη στις 5 Μαρτίου 1933, όταν ο Roosevelt αθέτησε την υπόσχεση των ΗΠΑ να αφήσει τους ανθρώπους να παραδώσουν τα χαρτονομίσματα τους για χρυσό και οι μετοχές ανέβηκαν.
Αυτή η εμπειρία με οδήγησε να μελετήσω τις ανόδους και τις πτώσεις των αγορών, των οικονομιών και των χωρών.
Για παράδειγμα, η μελέτη μου για το πώς η φούσκα χρέους της δεκαετίας του 1920 μετατράπηκε στην οικονομική κατάρρευση του 1929-33 με οδήγησε να προβλέψω και να επωφεληθώ από την οικονομική κρίση του 2008.
Έτσι έμαθα ότι είναι κρίσιμο να έχουμε μια πιο μακροπρόθεσμη προοπτική και να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς πίσω από το γιατί η ιστορία κάνει ομοιοκαταληξίες.
Τρία μεγάλα «πράγματα»
Πριν από μερικά χρόνια, είδα να συμβαίνουν τρία μεγάλα πράγματα που δεν είχαν συμβεί στη ζωή μου αλλά είχαν συμβεί την περίοδο 1930-45. Αυτά ήταν:
1 Τα μεγαλύτερα ποσά χρέους, οι ταχύτεροι ρυθμοί αύξησης του χρέους και τα μεγαλύτερα ποσά εκτύπωσης και αγοράς χρέους εκ μέρους της κεντρικής τράπεζας από το 1930-45.
2 Τα μεγαλύτερα κενά σε πλούτο, εισόδημα, αξίες και οι μεγαλύτερες ποσότητες λαϊκισμού από την περίοδο 1930-45.
3 Η μεγαλύτερη διεθνής σύγκρουση μεγάλων δυνάμεων, κυρίως μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, από το 1930-45.
Το ότι είδα αυτά τα τρία μεγάλα πράγματα που δεν συνέβησαν ποτέ στη ζωή μου με έκανε να μελετήσω τις ανόδους και τις πτώσεις των αγορών, των οικονομιών και των χωρών τα τελευταία 500 χρόνια, καθώς επίσης και τις ανόδους και τις πτώσεις των κινεζικών δυναστειών τα τελευταία 2.100 χρόνια.
Αυτή η εξέταση μου έδειξε ότι αυτές οι τρεις μεγάλες δυνάμεις—δηλ. η σύγκρουση χρέους/χρήμα, η εσωτερική σύγκρουση και η εξωτερική σύγκρουση—εμφανίστηκαν σε μεγάλους κύκλους που ενίσχυαν ο ένας τον άλλον για να συνθέσουν αυτό που αποκαλώ τον Μεγάλο Κύκλο.
Αυτοί οι κύκλοι οδηγήθηκαν από λογικές σχέσεις αιτίου-αποτελέσματος.
Το πιο σημαντικό, αυτή η μελέτη των τελευταίων 500 ετών ιστορίας με δίδαξε ότι:
1 Οι οικονομικές συνθήκες που περιγράφηκαν προηγουμένως αποδείχθηκαν επανειλημμένα ότι ήταν κορυφαίοι δείκτες μεγάλων χρηματοπιστωτικών κρίσεων που οδήγησαν σε μεγάλες αλλαγές στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική τάξη.
2 Τα επίπεδα των πολιτικών και κοινωνικών χασμάτων που περιγράφηκαν προηγουμένως αποδείχθηκαν επανειλημμένα ότι ήταν κύριοι δείκτες μεγάλων συγκρούσεων εντός των χωρών που οδήγησαν σε μεγάλες αλλαγές στις εσωτερικές παραγγελίες.
3 Οι συγκρούσεις των μεγάλων δυνάμεων που περιγράφηκαν προηγουμένως αποδείχθηκαν επανειλημμένα ως κορυφαίοι δείκτες διεθνών συγκρούσεων που οδήγησαν σε μεγάλες αλλαγές στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων.
Με άλλα λόγια, η ιστορία δείχνει ότι οι οδυνηρές σεισμικές μετατοπίσεις του Μεγάλου Κύκλου προκύπτουν όταν:
1) Δημιουργείται πάρα πολύ χρέος που οδηγεί σε σκάσιμο φούσκας χρέους και οικονομικές συσπάσεις, οι οποίες αναγκάζουν τις κεντρικές τράπεζες να τυπώνουν πολλά χρήματα και να αγοράζουν χρέη.
2) Προκαλούνται μεγάλες συγκρούσεις εντός των χωρών λόγω μεγάλου πλούτου και συγκρούσεων αξιών που επιδεινώνονται από τις κακές οικονομικές συνθήκες
3) Προκύπτουν μεγάλες διεθνείς συγκρούσεις λόγω ανερχόμενων παγκόσμιων δυνάμεων που αμφισβητούν τις υπάρχουσες παγκόσμιες δυνάμεις σε μια περίοδο οικονομικών και εσωτερικών πολιτικών κρίσεων.
Άλλες δύο δυνάμεις που επηρεάζουν την οικονομική πραγματικότητα είναι
4) Οι πράξεις της φύσης (ξηρασίες, πλημμύρες, πανδημίες) συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής.
5) Και η μάθηση που οδηγεί σε εφευρέσεις τεχνολογιών…
Πού είμαστε και τι είναι πιθανό να έχουμε μπροστά μας
Η Οικονομική Δύναμη: Στις ΗΠΑ, βρισκόμαστε τώρα στο μέσο μέρος αυτού που αποκαλώ βραχυπρόθεσμου κύκλου χρέους και είναι επίσης γνωστός ως επιχειρηματικός κύκλος.
Αυτοί οι βραχυπρόθεσμοι κύκλοι χρέους διαρκούν 7 χρόνια κατά μέσο όρο.
Υπήρξαν 12 1/2 από αυτούς από τότε που ξεκίνησε η νέα νομισματική παγκόσμια τάξη πραγμάτων το 1945.
Έτσι, βρισκόμαστε τώρα περίπου στα μισά του 13ου κύκλου, στο σημείο του κύκλου όταν η κεντρική τράπεζα έχει συσφίξει τη νομισματική πολιτική της για να πολεμήσει τον πληθωρισμό.
Ως αποτέλεσμα θα πρέπει να αναμένουμε οικονομικές συρρικνώσεις που πιθανότατα θα έρθουν τους επόμενους 18 μήνες.
Βρισκόμαστε επίσης σε ένα όψιμο και επικίνδυνο μέρος του κύκλου του μακροπρόθεσμου χρέους, επειδή τα επίπεδα των χρεωστικών περιουσιακών στοιχείων και των χρεωστικών υποχρεώσεων έχουν γίνει τόσο υψηλά που είναι δύσκολο να δοθεί στους δανειστές-πιστωτές ένα αρκετά υψηλό επιτόκιο σε σχέση με τον πληθωρισμό που να επαρκεί για τους κάνει να θέλουν να κρατήσουν αυτό το χρέος ως περιουσιακό στοιχείο.
Λόγω της μη βιώσιμης αύξησης του χρέους, πιθανότατα πλησιάζουμε σε ένα σημείο καμπής που θα αλλάξει την οικονομική τάξη.
Με άλλα λόγια, μου φαίνεται πιθανό ότι πλησιάζουμε σε μια αναδιάρθρωση χρέους/χρηματοπιστωτικής/οικονομικής που θα οδηγήσει σε μεγάλες αλλαγές στη χρηματοοικονομική τάξη.
Πιο συγκεκριμένα. Μου φαίνεται πιθανό ότι λόγω των μεγάλων ελλειμμάτων το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θα πρέπει να πουλήσει μεγάλο χρέος και φαίνεται ότι δεν θα υπάρχει επαρκής ζήτηση για αυτό.
Εάν συμβεί αυτό, θα οδηγήσει είτε σε πολύ υψηλότερα επιτόκια είτε στη Fed να τυπώσει πολλά χρήματα και να αγοράσει ομόλογα που θα υποτιμήσουν το χρήμα.
Για αυτούς τους λόγους, το χρέος/οικονομικές συνθήκες θα μπορούσαν να επιδεινωθούν, ίσως πολύ σημαντικά, τους επόμενους 18 μήνες.
Δύναμη Εσωτερικής Τάξης: Σε πολλές χώρες, κυρίως στις ΗΠΑ, έχουμε δει αυξανόμενο ποσοστό του πληθυσμού να είναι εξτρεμιστές (περίπου το 20-25% της δεξιάς είναι ακραίες τάσεις και περίπου το 10-15% της αριστεράς) και μια συρρίκνωση του ποσοστού των ανθρώπων που είναι μετριοπαθείς.
Αν και οι μετριοπαθείς εξακολουθούν να παραμένουν πλειοψηφία αποτελούν ένα μειούμενο ποσοστό του πληθυσμού και είναι πολύ λιγότερο πρόθυμοι να πολεμήσουν και να κερδίσουν με κάθε κόστος.
Μελετώντας την ιστορία, είδα ότι αυτός ο αυξανόμενος λαϊκισμός και των δύο πλευρών και αυξανόμενη ένταση έχουν επανειλημμένα παρατηρηθεί όταν υπήρχαν μεγάλα κενά στον πλούτο και τις αξίες ταυτόχρονα με τις κακές οικονομικές συνθήκες.
Σε τέτοιες περιόδους, σημαντικά ποσοστά του πληθυσμού επέλεξαν λαϊκιστές πολιτικούς ηγέτες που ορκίστηκαν να πολεμήσουν και να κερδίσουν για αυτούς αντί να συμβιβαστούν.
Αυτό συμβαίνει τώρα.
Κοιτάζοντας το μέλλον, οι επόμενοι 18 μήνες θα είναι μια ολοένα και πιο έντονη μεγάλη εκλογική περίοδος που θα οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερη πολιτική σύγκρουση που είναι πιθανό να οξύνει το χάσμα μεταξύ αριστεράς και δεξιάς.
Το μόνο πράγμα στο οποίο μπορούν να συμφωνήσουν οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι, στο οποίο συμφωνούν και οι περισσότεροι Αμερικανοί, είναι να είμαι κατά της Κίνας, κάτι που με φέρνει στην επόμενη μεγάλη μου δύναμη.
Διεθνής Δύναμη Παγκόσμιας Τάξης: Οι συγκρούσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας είναι πιθανό να ενταθούν καθώς οι εσωτερικές πολιτικές εντάσεις πιθανότατα θα οδηγήσουν σε αυξημένη επιθετικότητα.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στις περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ όλοι είναι κατά της Χώρας του Δράκου.
Επίσης θα διεξαχθούν σημαντικές εκλογές στην Ταϊβάν το επόμενο έτος, το οποίο είναι ήδη ένα σημείο ανάφλεξης.
Δεν θέλω να πω ότι θα γίνει πόλεμος, αλλά οι πιθανότητες είναι πολλές.
Πράξεις της Φύσης: Οι πράξεις της φύσης είναι φυσικά πιο δύσκολο να προβλεφθούν με ακρίβεια, αλλά φαίνεται να επιδεινώνονται και είναι πιθανό να είναι πιο δαπανηρές και επιζήμιες τα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής. Επίσης, ο κόσμος εισέρχεται σε μια φάση El Niño του κλιματικού κύκλου τον επόμενο χρόνο.
Τεχνολογία: Τι μπορούμε να περιμένουμε από την τεχνολογία/την ανθρώπινη εφευρετικότητα; Όπως και οι πράξεις της φύσης, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ακριβώς, αν και δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι η γενετική τεχνητή νοημοσύνη και άλλες τεχνολογικές εξελίξεις έχουν τη δυνατότητα να φέρουν τεράστια κέρδη αλλά και τεράστιες καταστροφές, ανάλογα με τον τρόπο χρήσης τους.
Το μόνο πράγμα για το οποίο μπορούμε να είμαστε σίγουροι είναι ότι αυτές οι αλλαγές θα προκαλέσουν μεγάλη αναστάτωση».
www..bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών