Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει πτώση 0,2% στις 15.933 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 απώλειες 0,6% στις 7.477 μονάδες.
Στις 7.332 μονάδες με πτώση 0,5% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχωρεί 0,2% στις 28.318 μονάδες.
O ΙBEX 35 στη Μαδρίτη σημειώνει πτώση 0,4% στις 9.546 μονάδες.
Ήπια πτώση 0,3% σημειώνουν τα futures των δεικτών της Wall Street.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια οριακές μεταβολές στις 2.809 μονάδες.
Το φυσικό αέριο διαπραγματεύεται στα 34,8 ευρώ στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF Αυγούστου στο -1,5%.
Μεικτά πρόσημα καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου.
To brent υποχωρεί 0,9% στα 75,47 δολ. το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό % στα 83,25 δολ. το βαρέλι.
Ύφεση της επιχειρηματικής δραστηριότητας
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, σε ύφεση διολίσθησε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη.
Ο τελικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της HCOB, που καταρτίζεται από την S&P Global και θεωρείται καλός δείκτης της συνολικής οικονομικής υγείας, υποχώρησε στο 49,9 τον Ιούνιο από το 52,8 του Μαΐου.
Ο δείκτης υποχώρησε κάτω από το όριο των 50 μονάδων, για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο και απέχει από την προκαταρκτική εκτίμηση για 50,3.
"Όλες οι μεγάλες χώρες του ευρώ έχασαν και πάλι σημαντική δυναμική.
Η επιβράδυνση της αύξησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας συνοδεύτηκε από ασθενέστερη αύξηση των νέων επιχειρήσεων, χαμηλότερες αυξήσεις τιμών και μείωση των επιχειρηματικών προσδοκιών", δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου.
Ο δείκτης νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στον τομέα των υπηρεσιών ήταν μόλις πάνω από το όριο του νεκρού σημείου σε χαμηλό πέντε μηνών, στο 51,0.
Η προκαταρκτική μέτρηση ήταν 51,3 και τον Μάιο ήταν 53,3.
Την ίδια ώρα ωστόσο, οι πιέσεις στις τιμές υποχώρησαν σημαντικά τον Ιούνιο, με τον σύνθετο δείκτη τιμών παραγωγού να υποχωρεί στο 53,8 από 56,4, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2021.
Μάλιστα, η μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκε στην Ελλάδα, στο -10,6%.
Ωστόσο, υπήρξαν και κάποια θετικά οικονομικά νέα νωρίτερα την Τετάρτη, με τη γαλλική βιομηχανική παραγωγή να αυξάνεται κατά 1,2% σε μηνιαία βάση τον Μάιο, σημαντικά ισχυρότερη από την αναμενόμενη πτώση κατά 0,2%.
Σήμερα αναμένεται επίσης η δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed.
Στην Κίνα, ο δείκτης PMI Υπηρεσιών της Caixin/S&P Global, έδειξε ότι η δραστηριότητα επεκτάθηκε με τον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων πέντε μηνών τον Ιούνιο, υποχωρώντας στο 53,9 τον Ιούνιο από 57,1 τον Μάιο, τη χαμηλότερη μέτρηση από τον Ιανουάριο.
Με τον τομέα της μεταποίησης να είναι επίσης απογοητευτικός, οι αριθμοί αυτοί υποδηλώνουν εξασθένηση της ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και σε μια σημαντική εξαγωγική αγορά για τις μεγαλύτερες εταιρείες της Ευρώπης.
Παρόμοια ήταν τα νέα από την Ιαπωνία, καθώς ο τελικός δείκτης υπηρεσιών υποχώρησε σε εποχικά προσαρμοσμένο 54,0 τον περασμένο μήνα από το υψηλό ρεκόρ 55,9 τον Μάιο.
Οι επενδυτές ανησυχούν επίσης ότι η Κίνα εμποδίζοντας την εξαγωγή βασικών υλικών για την παραγωγή τσιπ στις ΗΠΑ θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση της εμπορικής σύγκρουσης μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών