Αν και ο πληθωρισμός υποχωρεί παραμένει σε πολύ υψηλότερα επίπεδα τον στόχο
Η ευρωζώνη παλεύει με τον υψηλό πληθωρισμό εδώ και περίπου ένα χρόνο, δεδομένου ότι πρώτον, το υψηλότατο κόστος της ενέργειας και πιο πρόσφατα, την εκτίναξη των τιμών τροφίμων στα ύψη. Τους τελευταίους μήνες, ο πληθωρισμός μειώνεται, υποχωρώντας στο 5,5% τον Ιούνιο από 6,1% τον Μάιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία. Παρ' όλα αυτά, παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ για 2% και η κεντρική τράπεζα δεν αναμένει ότι θα υποχωρήσει στον στόχο πριν από το 2026.
Ως εκ τούτου, η ΕΚΤ επαγρυπνεί -σύμφωνα με το CNBC- για τυχόν κινδύνους που θα μπορούσαν να αντιστρέψουν την τάση και να οδηγήσουν τον πληθωρισμό σε περαιτέρω άνοδο, συμπεριλαμβανομένων των περιθωρίων κέρδους.
«Η πρόσφατη περίοδος υψηλού πληθωρισμού δεν συνοδεύτηκε από μείωση των περιθωρίων κέρδους των επιχειρήσεων, τα οποία μάλιστα αυξήθηκαν σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδίως όταν η ζήτηση αγαθών και υπηρεσιών ξεπέρασε την προσφορά. Ταυτόχρονα, οι μισθοί αυξήθηκαν επίσης περισσότερο από ό,τι αναμενόταν», δήλωσε η Lagarde σε συνέντευξή της στη γαλλική εφημερίδα La Provence.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, υπάρχουν ανησυχίες ότι ορισμένες εταιρείες αυξάνουν τις τιμές τους περισσότερο από όσο χρειάζεται για να αντισταθμίσουν το υψηλότερο κόστος, αυξάνοντας έτσι τα περιθώρια κέρδους τους -και ενδεχομένως τον πληθωρισμό- κατά τη διαδικασία. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι, οι οποίοι έχουν έρθει αντιμέτωποι με υψηλότερες τιμές στα προϊόντα, θα πιέσουν για περισσότερες αυξήσεις μισθών.
Από την πλευρά της, η Lagarde δήλωσε ότι είναι σημαντικό να γνωρίζουμε αν οι εταιρείες σχεδιάζουν να μειώσουν τα περιθώρια κέρδους τους, «κάτι που συνήθως συνέβαινε κατά τη διάρκεια προηγούμενων επεισοδίων υψηλού πληθωρισμού, ή αν πρόκειται να δούμε διπλή αύξηση, στα περιθώρια κέρδους και στους μισθούς».
«Μια ταυτόχρονη αύξηση και των δύο θα τροφοδοτούσε τους κινδύνους πληθωρισμού και δεν θα μείνουμε άπραγοι μπροστά σε τέτοιους κινδύνους», πρόσθεσε η Lagarde.
Οι κεντρικές τράπεζες δίνουν όλο και μεγαλύτερη προσοχή στο θέμα αυτό, εν μέσω φόβων ότι οι εταιρείες εκμεταλλεύονται τις υψηλότερες τιμές και τροφοδοτούν περαιτέρω τις πληθωριστικές πιέσεις. Τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έδειξαν τον Ιούνιο ότι το ήμισυ της αύξησης του ευρωπαϊκού πληθωρισμού τα τελευταία δύο χρόνια οφειλόταν στα υψηλότερα εταιρικά κέρδη. Τότε, το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι οι εταιρείες ενδέχεται να χρειαστεί να αποδεχθούν μικρότερα κέρδη για να επαναφέρουν τον πληθωρισμό σε τροχιά.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών