Με την προεδρική πλεοψηφία ο Τεμπονέρας - Συνέδριο επανίδρυσης και εκλογή προέδρου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές
Υπενθυμίζεται ότι βάσει των αποφάσεων που πήραν τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη συνεδρίασή τους μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, η διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου του κόμματος έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 3 Σεπτεμβρίου και να ολοκληρωθεί με δεύτερο γύρο στις 10 Σεπτεμβρίου, ημέρα ομιλίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, το δε συνέδριο του κόμματος να γίνει αργότερα, μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Ωστόσο ο Διονύσης Τεμπονέρας ζητά να προηγηθεί το συνέδριο επανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα προσδιορίσει εκ νέου την πολιτική ταυτότητά του και να ακολουθήσει η εκλογή προέδρου, προφανώς μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Συντάσσεται με την άποψη της προεδρικής πλειοψηφίας
Με την επιστολή του αυτή το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες του Ιουνίου, ουσιαστικά συντάσσεται με την άποψη των δύο βασικών τάσεων της πάλαι ποτέ προεδρικής πλειοψηφίας, «Κίνηση Μελών» και ΡΕΝΕ.
Οι τάσεις αυτές - όπως έχει γίνει γνωστό - ετοιμάζονται να εισηγηθούν στη Πολιτική Γραμματεία και την Κεντρική Επιτροπή την αναβολή της εκλογής προέδρου καθώς θεωρούν ως πιο «πρέπουσα» διαδικασία την σύγκλιση κανονικού συνεδρίου μετά από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, το οποίο θα απαντήσει στο ερώτημα «τι κόμμα θέλουμε» και ακολούθως, με βάση το «πολιτικό δια ταύτα» του συνεδρίου να αναδειχτεί και ο πρόεδρος που θα εφαρμόσει τις αποφάσεις του συνεδρίου.
Τι αναφέρει στην επιστολή του ο Δ. Τεμπονέρας
«Σήμερα, μας συνδέει όλους η κοινή αγωνία να εκφραστεί ο δημοκρατικός κόσμος, να απαντήσουμε στις νέες προκλήσεις της εποχής και να εκπροσωπήσουμε τα λαϊκά στρώματα.
Αυτός ο στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσα από ένα fast track συνέδριο, ούτε αντίστοιχα μέσα από μια εκλογή Προέδρου, από τη βάση μέσα στο καλοκαίρι, μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθούν, ιδιοτελείς πολιτικές σκοπιμότητες ή για να "κρύψουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί".
Πού αλλού ακούστηκε τα πρόσωπα να προσδιορίζουν τις πολιτικές και όχι το αντίστροφο; Να μας πει η κοινωνία, από ποιους θέλει να εκπροσωπηθεί και πρώτοι εμείς, για το καλό του νέου εγχειρήματος, να αποδεχθούμε, ότι ενδεχομένως το «νέο» μπορεί να μην μας περιλαμβάνει, σε θέσεις ευθύνης. Να αποδείξουμε τελικά, ότι ο σκοπός, η "Υπόθεση" είναι πάνω από τα πρόσωπα και το συμφέρον τους.
Πρέπει να προκύψει ένα αντιπροσωπευτικό (και καταστατικό) συνέδριο, που θα εκλέξει νέα όργανα, νέα Κ.Ε., νέα Π.Γ. και φυσικά νέο Πρόεδρο, μέσα από τις υφιστάμενες ή νέες καταστατικές μας διαδικασίες. Να ανοίξει ο αριστερός και δημοκρατικός διάλογος, που θα αγκαλιάσει και άλλες δυνάμεις της κοινωνίας. Το συνέδριο να γίνει ο ιμάντας αντιστοίχισης της πολιτικής ανάγκης, με την κοινωνική πλειοψηφία.
Απαιτείται ένα πανδημοκρατικό προσκλητήριο, που μαζί με τα "μεγάλα" και "καινούργια" θα χτίσει και ένα μέτωπο δημοκρατίας, απέναντι στο φασισμό, που σηκώνει και πάλι κεφάλι αναβαπτισμένος στην κρισιακή συνθήκη.
Το εξάμηνο μετά την ήττα, μοιραία δεν επηρεάζει δραματικά το πολιτικό σκηνικό και πρέπει να αξιοποιηθεί, για διαδικασίες».
Οι υποψήφιοι για την ηγεσία
Οι διεκδικητές για τη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως είναι μέχρι στιγμής τέσσερις: η Έφη Αχτσιόγλου και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ προσανατολισμένο σε αμιγώς αριστερή κατεύθυνση, ο Νίκος Παππάς και ο Παύλος Πολάκης, που προέρχονται από την προεδρική πλειοψηφία αλλά αντιπροσωπεύουν μια πιο λαϊκιστική εκδοχή της Αριστεράς.
Εξ αυτών η πρώην υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου μοιάζει μάλιστα το απόλυτο φαβορί καθώς είναι δημοφιλέστατη στον κύκλο του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη θητεία της στο υπουργείο Εργασίας διακρίθηκε για την εργατικότητά της, ενώ τα τελευταία χρόνια της αντιπολίτευσης ως τομεάρχης Οικονομίας, απέκτησε καλύτερη γνώση του οικονομικού περιβάλλοντος.
Πρώτη σε σταυρούς στην πρόσφατη ψηφοφορία για την Κεντρική Επιτροπή, πρώτη και στο ψηφοδέλτιο του Δυτικού Τομέα της Αθήνας, μοιάζει να έχει την αποδοχή της βάσης του κόμματος, αλλά και των οπαδών.
Έχει μαζί της την κίνηση «6+6» των Τζανακόπουλου και Ηλιόπουλου - αποκολλήθηκε από την «προεδρική πλειοψηφία»- αλλά και μεγάλο μέρος της «Ομπρέλας».
Έχει έρθει σε συνεννόηση με τον Αλέξη Χαρίτση ώστε να είναι μόνο ένας εκ των δύο υποψήφιος.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών