Ο Medvedev είχε ζητήσει πυραυλικά χτυπήματα σε ουκρανικά πυρηνικά εργοστάσια, εάν πλήττονταν ρωσικοί πυρηνικοί σταθμοί
«Στις 9 Ιουλίου του 2022, το καθεστώς του Κιέβου επιχείρησε ανεπιτυχώς να χτυπήσει στόχους στην Κριμαία, στο Rostov και στην Kaluga με τους αντιαεροπορικούς πυραύλους S – 200, τους οποίους όμως είχαν μετατρέψει σε πυραύλους κρούσης, προκειμένου να πλήξουν επίγειους στόχους.
Όλοι οι ουκρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι καταστράφηκαν» υποστήριξε ο Viktor Afzalov, επικεφαλής του αρχηγείου των αεροδιαστημικών δυνάμεων, ενημερώνοντας τον Gerasimov.
Καταρρίψεις και αναχαιτίσεις
Βάσει της ενημέρωσης αυτής, η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε δύο S – 200, ενώ οι υπόλοιποι αναχαιτίστηκαν μέσω ηλεκτρονικού πολέμου.
Στόχος τριών ουκρανικών πυραύλων ήταν η γέφυρα της Κριμαίας, ένας ακόμα στόχευσε το αεροδρόμιο Morozovsk ενώ άλλοι είχαν στο στόχαστρο τους τις ρωσικές επαρχίες του Rostov και της Kaluga.
Όπως έγινε γνωστό, δεν υπήρξαν τραυματίες ή ζημιές από αυτήν την επίθεση.
Βεληνεκές... 600 χιλιομέτρων
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS που επικαλείται Ρώσους ειδικούς, η εμβέλεια αυτών τροποποιημένων S -200 μπορεί να είναι ακόμα και τα 600 χιλιόμετρα.
Για αυτό το λόγο και αρχικά οι Ρώσοι εκτιμούσαν ότι επρόκειτο για πυραύλους δυτικής προέλευσης.
«Θεωρητικά, οι εκσυγχρονισμένοι πύραυλοι αεράμυνας S-200 για χτυπήματα σε επίγειους στόχους θα μπορούσαν να φτάνουν τα 600 χιλιόμετρα» ανέφερε Ρώσος ειδικός στον τομέα της αεροδιαστημικής άμυνας.
Οι S-200 έχουν σχεδιαστεί για να υπερασπίζονται μεγάλες περιοχές από βομβαρδιστικά και άλλα στρατηγικά αεροσκάφη.
Η πρώτη έκδοση τους αναπτύχθηκε το 1964 ενώ άρχισαν να λειτουργούν από το 1967.
Οδηγίες Gerasimov
Από την πλευρά του ο Gerasimov ζήτησε από τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών να εντοπίσουν αποθηκευτικούς χώρους και πιθανούς τόπους προετοιμασίας για την εκτόξευση πυραύλων S -200 και παρόμοιων οπλικών συστημάτων, και να λάβουν όλα εκείνα τα μέτρα για την καταστροφή τους.
Επιπλέον, έδωσε εντολή να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για την αύξηση της προστασίας από αεροπορικές επιδρομές το συντομότερο δυνατό.
Αρχικές εκτιμήσεις
Αρχικά υπήρχε η εκτίμηση ότι οι Ουκρανοί είχαν χρησιμοποιήσει οπλικά συστήματα και πυραύλους από το ΝΑΤΟ, όπως για παράδειγμα τους βρετανικούς Storm Shadow, καθώς και ότι στόχος ήταν το πυρηνικό εργοστάσιο τουι Desnogorsk στην περιοχή του Smolensk.
Οι εκτιμήσεις αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν.
Σκληρή αντίδραση Medvedev
Είναι χαρακτηριστικό πως στις πρώτες ώρες των ουκρανικών επιθέσεων, ο Dmitry Medvedev, ο αντιπροέδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, είχε υποστηρίξει πως σε περίπτωση που επιβεβαιωνόταν η επίθεση σε ρωσικό πυρηνικό σταθμό, θα έπρεπε να υπάρξει ταυτόχρονη επίθεση στα πυρηνικά εργοστάσια Rivne και Khmelitsksy, στη νότια Ουκρανία.
Μάλιστα είχε καλέσει και σε πλήγματα σε πυρηνικούς σταθμούς στην ανατολική Ευρώπη.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών