Η Ουκρανία αναζητά συμμάχους και στήριξη πέρα από την ευρωατλαντική περιοχή
Με αφορμή τη Σύνοδο που διοργανώνει (το Σαββατοκύριακο 5 με 6 Αυγούστου) στη Τζέντα η Σαουδική Αραβία, η οποία θα έχει ως βασικό αντικείμενο τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με βάση το σχέδιο Zelensky, οι FT αναφέρονται στη συνάντηση που είχαν τον περασμένο Ιούλιο στην Πολωνία, Ουκρανοί αξιωματούχοι - από την προεδρία και από το υπουργείο Εξωτερικών - με ειδικούς από αναπτυσσόμενα κράτη και με απώτερο στόχο να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με την Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική.
«Υπήρξαν αυξανόμενες προσπάθειες για τη βελτίωση των διπλωματικών σχέσεων και της επικοινωνιακής στρατηγικής της Ουκρανίας σε χώρες πέρα από την ευρωατλαντική περιοχή.
Δυστυχώς, αυτές οι προσπάθειες «υπέφεραν» από έλλειψη μηχανισμών συντονισμού και ξεκάθαρων στόχων» αναφέρουν οι Financial Times, οι οποίοι επισημαίνουν πως τα κράτη – «στόχοι» ήταν η Ινδία, η Ινδονησία, η Κένυα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μεξικό, η Νότια Αφρική και η Βραζιλία.
Η συνάντηση στη Τζέντα
Η Σύνοδος που διοργανώνει η Σαουδική Αραβία φαίνεται πως μάλλον αυτή τη στόχευση της Ουκρανίας θα επιχειρήσει να ενδυναμώσει, καθώς στοχεύει στο να πείσει μια σειρά από αναπτυσσόμενα κράτη – που έχουν μακροχρόνιες σχέσεις με τη Ρωσία και που θεωρούν πως αυτός ο πόλεμος είναι μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ/ΗΠΑ - να υποστηρίξουν το σχέδιο ειρήνης της Ουκρανίας και τις απαιτήσεις του Κιέβου για απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από το ουκρανικό έδαφος.
Με λίγα λόγια, είναι μια ακόμα προσπάθεια της Ουκρανίας – με τη συνδρομή της Δύσης – να βρει συμμάχους στον αναπτυσσόμενο, παγκόσμιο Νότο και να απομονώσει περαιτέρω τη Ρωσία, έχοντας στο νου την πραγματοποίηση μιας «Συνόδου Κορυφής για την Ειρήνη» πριν από το τέλος του 2023.
Για να γίνει όμως μια τέτοια Σύνοδος Κορυφής για την Ειρήνη, θα πρέπει η Ουκρανία, η Δύση και χώρες του Παγκόσμιου Νότου να έχουν καταλήξει και συμφωνήσει σε κάποιες βασικές αρχές ενός ειρηνευτικού σχεδίου.
Η επιτυχία
«Αν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε μια ημερομηνία για την παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για την ειρήνη που θα γίνει υπό τους Ουκρανούς καθώς και ένα ανακοινωθέν σε βασικές αρχές, αυτό θα ήταν μια επιτυχία» αναφέρει Ευρωπαίος αξιωματούχους.
Πράγματι, στην Τζέντα έχουν προσκληθεί δεκάδες αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες είναι ιδιαίτερα απρόθυμες να καταδικάσουν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Οι ΗΠΑ αναμένεται να εκπροσωπηθούν από τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Jake Sullivan, η Κίνα έχει προσκληθεί, αλλά εκτιμάται ότι δεν θα εκπροσωπηθεί (σε διαφορετική περίπτωση θα είναι μια «νίκη» για τους Σαουδάραβες και τους Ουκρανούς).
Πάντως, ο Ihor Zhovkva, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, δηλώνει αισιόδοξος ότι η Ουκρανία θα καταφέρει να πείσει τα αναπτυσσόμενα κράτη να υπογράψουν το ειρηνευτικό σχέδιο του Κιέβου.
«Εμπλέκουμε περισσότερες χώρες του Παγκόσμιου Νότου
Η διεξαγωγή της Συνόδου στη Μέση Ανατολή καταστρέφει το αφήγημα της Ρωσίας ότι μόνο τα δυτικά κράτη στηρίζουν την Ουκρανία» ανέφερε σε ανάρτηση του στο Facebook o Zhovka.
Αβάσιμη αισιοδοξία
Αλλά αυτή η αισιοδοξία των Ουκρανών δεν δικαιολογείται ιδιαίτερα, αν κρίνει κανείς από τη στάση διαφόρων «κρίσιμων» κρατών.
Για παράδειγμα, η Ινδία - θα είναι παρούσα στην Τζέντα –, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο ρωσικό πετρέλαιο, έχει κάνει μεν κάποιες κινήσεις στήριξης της Ουκρανίας, αλλά παραμένει ξεκάθαρα ουδέτερη.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ένας διπλωμάτης «υπάρχει το ερώτημα σχετικά με το να στρίψει ένα μεγάλο δεξαμενόπλοιο αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι ο καπετάνιος θέλει να στρίψει το πλοίο».
Άλλωστε οι προτάσεις της Ουκρανίας αντιμετωπίζονται με έντονο σκεπτικισμό και από πολλά κράτη της Αφρικής που έχουν μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας με τη Ρωσία, όπως φάνηκε και στην πρόσφατη Σύνοδο Ρωσίας – Αφρικής.
«Πολλές αφρικανικές χώρες πιστεύουν ότι αυτός δεν είναι πόλεμος τους και ότι συνεπώς δεν πρέπει να εμπλακούν», τονίζει ανώτερος Ουκρανός διπλωμάτης στην Αφρική.
Κατά τις επαφές στην Πολωνία τον περασμένο Ιούλιο, ένας ειδικός πρότεινε στους Ουκρανούς να «σπάσουν τα διεθνή ψηφίσματα» για τη ρωσική ειδική επιχείρηση σε δύο μέρη, ώστε οι αναπτυσσόμενες χώρες να μπορέσουν να «καταδικάσουν» τη ρωσική εισβολή αλλά «να μην ενταχθούν στα τιμωρητικά μέτρα» εναντίον της.
«Οι Ουκρανοί δεν μπορούσαν να καταλάβουν γιατί δεν ήμασταν εναντίον της Ρωσίας.
Αλλά δεν είμαστε σαν την ανατολική Ευρώπη, δεν ορίζουμε την ύπαρξή μας μέσω της αντιπαράθεσης μας με τη Ρωσία» ανέφερε ο ειδικός.
Δραματικό μήνυμα Lavrov… σε Παγκόσμιο Νότο: Κρίνεται η ζωή εκατομμυρίων Ρώσων
Τα κράτη που η Δύση «φλερτάρει» προκειμένου να προωθηθεί η περίφημη φόρμουλα ειρήνης του Ουκρανού προέδρου, Volodymyr Zelensky, θα πρέπει να καταλάβουν ότι διακυβεύεται η μοίρα και η ζωή εκατομμυρίων Ρώσων πολιτών.
Σε δηλώσεις του στο περιοδικό International Life σχετικά με τις πρωτοβουλίες για την ειρηνική διευθέτηση του ουκρανικού ζητήματος, ενόψει και της Συνόδου στη Σαουδική Αραβία, ο Lavrov έσπευσε να επισημάνει πως όσοι προσεγγίζονται για να στηρίξουν τη φόρμουλα ειρήνης του Zelensky, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι κρίνεται η ζωή εκατομμυρίων Ρώσων, τους οποίους το Κίεβο υπόσχεται ανοιχτά ότι θα καταστρέψει.
Νεοναζιστικές απειλές
«Η ανάγκη να σταματήσουν αυτές οι νεοναζιστικές απειλές είναι προφανής.
Ωστόσο, στις συνεχείς πρωτοβουλίες για την Ουκρανία, αυτό το θέμα παρακάμπτεται σιωπηλά.
Και η ήττα των Ρωσόφωνων όσον αφορά στα δικαιώματά τους συνεχίζεται κανονικά» υποστήριξε ο Lavrov, ο οποίος πάντως υπογράμμισε πως η Ρωσία εκτιμά κάθε προσπάθεια για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης.
«Είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί δικαιοσύνη σε οποιαδήποτε σύγκρουση, εάν δεν επιτυγχάνεται η αυστηρή τήρηση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.
Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο για την Ουκρανία, όπου τα ρωσικά ήταν πάντα η μητρική γλώσσα για την πλειοψηφία του πληθυσμού» τόνισε ο Lavrov.
«Γιατί ο Δυτικός «ιμπρεσάριος» δεν ζητά από τον Zelensky να παρουσιάσει δημόσια στη διεθνή κοινότητα μια ακόμα «φόρμουλα» για το πώς το Κίεβο βλέπει την κατάσταση των Ρώσων και άλλων εθνικών μειονοτήτων στην χώρα τους μετά τη «νίκη» για την οποία τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η ΕΕ δεν φείδονται χρημάτων και όπλων;» διερωτήθηκε ο Lavrov, τονίζοντας ότι αυτό θα βοηθούσε τον Παγκόσμιο Νότο να κατανοήσει καλύτερα τι συμβαίνει.
Σύμφωνα με τον Lavrov, κατά τη Σύνοδο Ρωσίας – Αφρικής, η Μόσχα πείστηκε πως πραγματικά ο Παγκόσμιος Νότος ενδιαφέρεται να καταλάβει την «φύση» της ουκρανικής κρίσης καθώς και τις προοπτικές για την επίλυση της.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών