Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση το 46% των Ιταλών εκφράζει ικανοποίηση για τα μέχρι τώρα πεπραγμένα της κυβέρνησης Meloni.
Oι ερωτηθέντες θεωρούν ότι η συντηρητική συμμαχία που κυβερνά την χώρα από τον περασμένο Οκτώβριο κινείται αποτελεσματικά κυρίως σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση της εθνικής βιομηχανικής παραγωγής, την προαγωγή της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό και τον τομέα της αγροτικής πολιτικής.
Αντιθέτως οι Ιταλοί ζητούν να καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια σε κάποιους άλλους κύριας σημασίας τομείς, όπως της δημόσιας υγείας, της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας αλλά και του περιορισμού της φτώχειας.
Ένα θέμα, αυτό της στήριξης των πολιτών που βρίσκονται σε κατάσταση οικονομικής ανάγκης, το οποίο επανήλθε έντονα στην επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες μετά την απόφαση της κυβέρνησης Meloni να καταργήσει το «κοινωνικό εισόδημα», το οποίο ήταν ένα ουσιαστικό στήριγμα για άνεργους και φτωχούς.
Σκληρό πόκερ για επενδύσεις και επιρροή στην Ευρώπη
Σύντομα θα αρχίσουν να καταβάλλονται νέα, προσωρινά βοηθήματα, αλλά η απογοήτευση ιδίως στον ιταλικό Νότο είναι μεγάλη.
Φτάνει να σκεφθεί κανείς ότι το κοινωνικό εισόδημα reddito di cittadinanza στην ευρύτερη περιοχή της Νάπολης από τις αρχές του 2019 μέχρι πριν λίγες ημέρες καταβλήθηκε στο 20% των οικογενειών.
Σε ένα άλλο κύριας σημασίας θέμα, το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, η κυβέρνηση Meloni εξασφαλίζει την στήριξη του 67% των Ιταλών.
Οι εξαγγελίες προφανώς περί ανάγκης συνεργασίας με τις αφρικανικές χώρες αλλά και η πάγια γραμμή για περιορισμό των αφίξεων των «απελπισμένων της θάλασσας» ευνοούν την κυβερνητική συμμαχία της Lega, των Αδελφών της Ιταλίας και της Forza Italia.
Σε ό,τι αφορά την δράση και το πρόσωπο της Ιταλίδας πρωθυπουργού το στατιστικό δείγμα είναι μοιρασμένο στα δυο: Το 46% εγκρίνει την όλη στρατηγική της, ενώ το 47% δηλώνει ότι δεν συμφωνεί.
Υπάρχει τέλος και ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί τους Ιταλούς. Το 70% ζητά την θέσπιση κατώτατου μισθού με ειδικό νόμο.
Υπέρ του μέτρου, σύμφωνα με το δημοσκοπικό ινστιτούτο Νότο, τάσσονται και οι ψηφοφόροι της κεντροδεξιάς.
Η κυβέρνηση της Ρώμης, όμως, δεν συμπεριλαμβάνει το θέμα αυτό στις προτεραιότητές της και οι διάφορες προσπάθειες στο κοινοβούλιο είναι δύσκολο να καρποφορήσουν στο άμεσο μέλλον.
«Δεν πρέπει να ενοχλούμε τους επιχειρηματίες που παράγουν πλούτο», είναι η θέση της Meloni.
Και η οικονομική παράμετρος προφανώς αποτελεί κύριο κριτήριο στη σχέση της κυβερνητικής συμμαχίας με τους Ιταλούς εργοδότες.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών