Ο Γενικός Δείκτης διέσπασε τις 1.300 μονάδες αλλά κράτησε την επόμενη στήριξη τις 1.280 μονάδες, με εμφανή την τραπεζική κόπωση
Όπως τόνισαν οι αναλυτές της βρετανικής τράπεζας, η θετική προοπτική της S&P θα έχει ισχύ μόνο για έξι μήνες κατά τη στιγμή της αναθεώρησής της (οι οίκοι αξιολόγησης συχνά προτιμούν να περιμένουν ένα έτος ή περισσότερο μετά την ανάθεση θετικής προοπτικής, πριν ξεκινήσουν μια αναβάθμιση), ενώ η προοπτική της Fitch είναι σταθερή.
Σημειώνεται, ότι οι αξιολογήσεις της S&P και της Fitch θα είναι αναμφισβήτητα οι πιο καθοριστικές για τις αγορές, δεδομένου ότι οι εν λόγω οίκοι αξιολογούν σήμερα την Ελλάδα μόλις μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα και τείνουν να θεωρούνται μαζί με τη Moody's (τρεις βαθμίδες κάτω από την IG) σε βασικούς δείκτες ομολόγων.
Στο επίκεντρο Πειραιώς -2,77% και Τέρνα Ενεργειακή -4,71%, στα χαμηλά 10 μηνών, καθώς στη χθεσινή αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση που ήθελε τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς να προάγεται από τον MSCI Small Cap στον MSCI Greece Standard.
Από την άλλη, εκτός ετέθη η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, που επιστρέφει στον μικρότερο δείκτη αναφοράς MSCI Greece Small Cap.
Οι παραπάνω αλλαγές θα ισχύσουν από την 1η Σεπτεμβρίου 2023 ενώ οι τελευταίες συναλλαγές θα πραγματοποιηθούν στο κλείσιμο της 31Αυγούστου.
Ο Γενικός Δείκτης διέσπασε τις 1.300 μονάδες με επόμένη στήριξη τις 1.280 μονάδες.
Οι 1.500 μονάδες θεωρούνται εφικτός στόχος για την αγορά...καθώς σ΄ αυτά τα επίπεδα σχεδιάζονται τα placement στις τράπεζες ενώ η πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα έχει ήδη προεξοφληθεί και αναμένεται η σφραγίδα από επίσημο οίκο.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, με τη μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Εθνική -4,04% και ακολούθησαν Alpha Bank -2,98%, Πειραιώς -2,77% ενώ η Eurobank περιόρισε τις απώλειες στις δημοπρασίες στο -1,71% από -4,11% χαμηλό ημέρας..
Στα μη τραπεζικά blue chips, οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν σε Τέρνα Ενεργειακή -4,71%, Ελλάκτωρ -4,65%. ΔΕΗ -3,32%, Viohalco -3,32% ...ενώ με οριακή άνοδο έκλεισε μόνο η Motor Oil +0,09%..
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση -2,48%, ο FTSE 25 με απώλειες -2,79% ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης υποχώρησε στο -4,14%.
Στο επίκεντρο οι τράπεζες
Ο τραπεζικός κλάδος παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα σημάδια κόπωσης έχοντας όμως αθροιστικά κέρδη πλησίον του 70% το τρέχον έτος.
Το ράλι που έχει σημειωθεί στις τραπεζικές μετοχές θα πρέπει να αξιολογηθεί με μεγάλη προσοχή, καθώς δεν στηρίζεται σε τραπεζική ανάπτυξη, η πιστωτική στασιμότητα είναι γεγονός, αν και με δειλά βήματα οι τράπεζες αποκαλύπτουν ότι θα χορηγήσουν νέα δάνεια…
Το ράλι στηρίζεται στην εκτίναξη των εσόδων από τόκους λόγω Euribor 3 μηνών που βρίσκεται στο 3,75% και θα φθάσει στο 4% έως το τέλος του 2023...ωστόσο οι αυξήσεις επιτοκίων τελειώνουν, από το β΄ 6μηνο 2024 θα ξεκινήσουν οι μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ.
Η εκτίναξη των εσόδων από τόκους έφερε και την εκτίναξη της χρηματιστηριακή αξίας
Τα κέρδη αυτά θα βοηθήσουν τις τράπεζες να καθαρίσουν πλήρως τους ισολογισμούς τους και ταυτόχρονα να ενισχύσουν σημαντικά τα κεφάλαια τους…
Στο τέλος του 2024 οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν περίπου 30 δισεκ. κεφάλαια…
Όμως όλα αυτά δεν στηρίζονται σε πραγματική ανάπτυξη αλλά σε ανορθόδοξη επιτοκιακή πολιτική που έχει ημερομηνία λήξεως.
Η χρηματιστηριακή φούσκα των τραπεζών… δεν θα ξεφουσκώσει αλλά θα είναι επιρρεπής…
Επίσης πιστεύουμε ότι η Εθνική και Eurobank έχουν περιθώρια με όρους P/BV το 1 π.χ. από 0,84 η Eurobank και η Alpha – Πειραιώς 0,80…
Αυτά είναι τα δεδομένα…
Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή χωρίς deal και εκτός MSCI standard – Γιατί χάνει την λάμψη της η ενεργειακή εταιρία του Γ. Περιστέρη;
Το deal της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής…έχει μετατραπεί σε σήριαλ, όλοι οι ενδιαφερόμενοι έκαναν οικονομικό έλεγχο και αποχώρησαν μετά τις απαιτήσεις που είχε ο βασικός μέτοχος Γ. Περιστέρης.
Οι ελληνικές τράπεζες επιχείρησαν να βρουν μια λύση ως προς τον δανεισμό του υποψηφίου αγοραστή αλλά το 50% ίδια συμμετοχή με 50% δάνεια… δεν αρέσει στους υποψηφίους μνηστήρες…
Να τονίσουμε ότι και η Macquarie και η First Sentier εκδήλωσαν ενδιαφέρον αλλά συμφωνία δεν υπάρχει…
Την ίδια στιγμή – όπως αναμενόταν – και λαμβάνοντας υπόψη ότι ο δείκτης MSCI standard περιλαμβάνει 10 εταιρίες η είσοδος της Πειραιώς με 4,3 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία… θα έθετε εκτός την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή που εμφανίζει 2 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία στα 17,42 ευρώ…
Είχε φθάσει και στα 20 ευρώ αλλά οι συνεχείς αναβολές του deal οδήγησε σε ρευστοποιήσεις…και επιστροφή στην ζώνη των 17 ευρώ για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή
Γιατί χάνει την λάμψη της η ενεργειακή εταιρία του Γ. Περιστέρη;
Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα πρέπει να αποσαφηνιστεί από τον βασικό μέτοχο πωλείται, δεν πωλείται, ποιοι οι όροι πώλησης και γιατί πωλείται.
Η Ενεργειακή εταιρία leader στον κλάδο της, παρουσιαζόταν ως μεγάλη επενδυτική ευκαιρία αλλά αυτό δεν ισχύει…
Η άλλοτε μετοχή που προσέλκυε το ενδιαφέρον… ξεφούσκωσε, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει χάσει την χρηματιστηριακή της λάμψη…
Ο υπερδανεισμός της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μπορεί να αντιμετωπιστεί και χωρίς την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής ή να πωληθεί ένα μέρος της, ώστε να αποπληρωθεί μέρος των δανείων, τα οποία ώστόσο είναι ενήμερα και εξυπηρετούνται κανονικά.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή του Γιώργου Περιστέρη., βοηθήθηκαν στο παρελθόν από τις σχέσεις με κορυφαίο κυβερνητικό παράγοντα… ωστόσο αυτό δεν φθάνει για να διατηρηθεί η λάμψη…
Ο Γιώργος Περιστέρης πρέπει να ξεκαθαρίσει τα σχέδια του…
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση
Με οριακά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη +0,03% και τον Γενικό Δείκτη στο -0,04%.
Στο πρώτο πεντάλεπτο με την Πειραιώς στο +1,85% και άτονες τις υπόλοιπες, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +0,25%.
Λίγο μετά τις 15:30 εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες, με Eurobank και Εθνική άνω του -4% και στο σύνολο των μη τραπεζικών blue chips, με ΔΕΗ -4,74%, Τέρνα Ενεργειακή -5,22%... και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -3,69% και ο ο Γενικός Δείκτης στο -2,39%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο κινείται με πτώση -2,01% στις 1.286 μονάδες έχοντας υψηλό στις 1.313,10 μονάδες και χαμηλό τις 1.281,88 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 103,7 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 7,8 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος στα 25,7 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 17,1 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 2,85 εκατ. ευρώ και όγκου 223 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η ΔΕΗ διακίνησε 500 χιλ. τεμάχια αξίας 4,95 εκατ. ευρώ, ο ΟΠΑΠ 50 χιλ. τεμάχια αξίας 775 χιλ. ευρώ και ο Μυτιληναίος 24 χιλ. τεμάχια αξίας 871 χιλ. ευρώ.
Η Viohalco 70 χιλ. τεμάχια αξάις 448 χιλ. ευρώ, ηΤέρνα Ενεργειακή 29 χιλ. τεμάχια αξάις 492 χιλ. ευρώ και τα ΕΧΑΕ 50 χιλ. τεμάχια αξίας 263 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.286 μονάδες διασπώντας την πρώτη στήριξη των 1.300 μονάδων και ακολουθούν οι 1.280 και οι 1.250 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 1.350 μονάδες και ακολουθούν οι 1.380 και οι 1.400 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 1.049 μονάδες, πλησίον της πρώτης στήριξης των 1.050 μονάδων και ακολουθούν οι 1.000, οι 950 μονάδες και ακολουθούν οι 930 και οι 900 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 1.120 μονάδες και ακολουθούν οι 1.150, οι 1.180, οι 1.200 και οι 1.250 μονάδες.
Επίδείνωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,85% - Το spread με την Ιταλία στις -40 μ.β.
Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 11/8 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης, με επίκεντρο τον πληθωρισμό του Ιουλίου του 2023 στις ΗΠΑ, ο οποίος αυξήθηκε στο 3,2% , σε ετήσια βάση, την ώρα που οι αναλυτές έκαναν λόγο για αύξηση 3,3%.
Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2021.
Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε με ρυθμό 0,2%.
Τα παραπάνω στοιχεία θα κρίνουν τη στάση της FED για τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίαση της 19 – 20/9 ενώ θα προηγηθεί η συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 14/9.
Η FED πιθανότατα θα σηματοδοτήσει μία παύση στην επόμενη απόφασή της για τα επιτόκια το Σεπτέμβριο ενώ και η ΕΚΤ ενδεχομένως στις 14 Σεπτεμβρίου 2023 να μην αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,25% παραμένοντας στο 3,75% και να συνεχίσει την αύξηση κατά 0,25% στο 4% στις 26 Οκτωβρίου 2023.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,85% και το 10ετές ιταλικό 4,25% με το μεταξύ τους spread στις -40 μονάδες βάσης.
Πωλήσεις και στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 4,15% και το 2ετές στο 4,90%, με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Ο Γερμανικός οίκος Scope Scope Ratings, όπως έγκαιρα είχε αναφέρει το bankingnews αναβάθμισε την Ελλάδα σε ΒΒΒ- σε επενδυτική βαθμίδα και θα ακολουθήσει και η DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου και η Standard and Poor's στις 20 Οκτωβρίου 2023.
Εδώ και καιρό έχει παρουσιαστεί η επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα ως εθνικός στόχος…
Θεωρούμε ότι ο στόχος αυτός κινείται στα όρια της ανοησίας.
Πάνω από μια 10ετία η Ελλάδα διέθετε βαθμολογίες που κατατάσσουν τα ελληνικά ομόλογα σε junk bond δηλαδή σκουπίδια αλλά παρ΄ όλα αυτά τα τελευταία 6 χρόνια η Ελλάδα είναι σταθερά στις αγορές ομολόγων, μπορεί και δανείζεται…
Η επενδυτική βαθμίδα στο παρελθόν ήταν χρήσιμη για τους τοξικούς μηχανισμούς της ΕΚΤ που δημιούργησε το απαράδεκτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης…
Αυτό το πρόγραμμα είναι η αιτία του υψηλού πληθωρισμού.
Με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης η ΕΚΤ αγόραζε τα ομόλογα των χωρών της ευρωζώνης…και έτσι οι επενδυτές είχαν την ασφάλεια ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει τα ομόλογα – η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγοράσει ομόλογα στις πρωτογενείς αγορές δηλαδή στην φάση της έκδοσης των ομολόγων –
Η Ελλάδα δεν συμμετείχε στην ποσοτική χαλάρωση και ευτυχώς…
Όμως συνέβη το μοιραίο και η ΕΚΤ με το Πρόγραμμα Πανδημίας λόγω του covid 19 αποφάσισε να εντάξει σε ένα ειδικό πρόγραμμα και τα ελληνικά ομόλογα παρ΄ ότι είναι σκουπίδια και παρ΄ ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα.
Έτσι λοιπόν αγόρασε 40 δισεκ. ελληνικών ομολόγων η ΕΚΤ σε σύνολο 85 δισεκ. περίπου που βρίσκονται σε κυκλοφορία καθώς η πλειοψηφία του δημοσίου χρέους είναι δάνεια μηχανισμών στήριξης περίπου 235 δισεκ.
Για την αγορά ομολόγων λοιπόν η επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα δεν θα έχει καμία επίδραση αφού η Ελλάδα «απολάμβανε» τα οφέλη της επενδυτικής βαθμίδας… χωρίς να διαθέτει επενδυτική βαθμίδα.
Η επίδραση της επενδυτικής βαθμίδας στο ελληνικό χρέος… θα είναι ουδέτερη… επί της ουσίας…
Πιέσεις στις ασιατικές αγορές
Πτωτικά έκλεισαν σήμερα 11/8 οι ασιατικές αγορές, στον απόηχο του πληθωρισμού του Ιουλίου των ΗΠΑ, ελαφρώς υψηλότερος από τον περασμένο μήνα στο 3,2% σε ετήσια βάση από το 3% του Ιουνίου, αλλά λίγο χαμηλότερα από το 3,3% της μέσης εκτίμησης των αναλυτών, ενισχύοντας το σενάριο που θέλει την Fed να βρίσκεται κοντά στο τέλος του κύκλου σύσφιξης της νομισματικής της πολιτικής.
Αναλυτικά, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο -2,01%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,91%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο -0,40% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -0,24%.
Το χρηματιστήριο της Ιαπωνίας παρέμεινε κλειστό λόγω αργίας.
Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές
Πτωτικά κινούνται σήμερα 11/8 στις ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να αφομοιώνουν τα στοιχεία του πληθωρισμού σε Ευρώπη και ΗΠΑ τα οποία θα καθορίσουν τις αποφάσεις της ΕΚΤ (14/9) και Fed (19 – 20/9) για τη νομισματική πολιτική.
Αρνητικό είναι και το κλίμα στην Wall Street, καθώς αυξητικά κινήθηκαν οι τιμές παραγωγού τον Ιούλιο… σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας.
Ο γενικός δείκτης (PPI) σε ετήσια βάση διαμορφώθηκε στο 0,8% από 0,1% τον Ιούλιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 0
7%.
Το φυσικό αέριο διαπραγματεύεται στα 37,52 ευρώ στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF Σεπτεμβρίου να ενισχύεται στο +1,25%.
Ήπια ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, με το brent να διαμορφώνεται στα 86,58 δολ. το βαρέλι με άνοδο +0,15% και το αμερικανικό αργό στα 82,93 δολ. το βαρέλι με κέρδη +0,59%.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,90% , ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -1,20%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,85% και ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,65% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -1,20%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,30%, ο S&P 500 στο -0,50%, ο Nasdaq στο -0,80% και το ETF GREC στο -2,15% ( 37,37 δολ. ).
Ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές
Ισχυρές πιέσεις καταγράφηκαν στις τράπεζες, με τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 6,0860 ευρώ, με πτώση -4,04% με όγκο 1,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 5,57 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,5295 ευρώ, με πτώση -2,98%, με όγκο 5,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,59 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,3640 ευρώ, με πτώση -2,77%, με όγκο 6,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 4,21 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,5530 ευρώ, με πτώση -1,71% και όγκο 3,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 5,76 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 2,96 ευρώ, με πτώση -1% και κεφαλαιοποίηση 1,32 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 12,72 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 573 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,95 ευρώ, με πτώση -1,47% και κεφαλαιοποίηση 333 εκατ. ευρώ.
Ισχυρές απώλειες στα μη τραπεζικά blue chips με ικανοποιητικές συναλλαγές
Ισχυρές απώλειες καταγράφηκαν στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με ικανοποιητικές συναλλαγές.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Τέρνα Ενεργειακή -4,71%, Ελλάκτωρ -4,65%. ΔΕΗ -3,32%, Viohalco -3,32% ...
Με οριακή άνοδο έκλεισε μόνο η Motor Oil +0,09%.
Η Coca Cola έκλεισε στα 26,20 ευρώ, με πτώση -1,06% και κεφαλαιοποίηση στα 9,76 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,86 ευρώ, με πτώση -1,63% και αποτίμηση 5,91 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 9,90 ευρώ, με πτώση -3,32% και αποτίμηση 3,78 δισ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 15,36 ευρώ, πτώση -0,58% και αποτίμηση 5,68 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,54 ευρώ, με πτώση -3,03% και κεφαλαιοποίηση 1,45 δισ. ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 13,82 ευρώ, με πτώση -1,57% και κεφαλαιοποίηση 1,43 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 16,60 ευρώ, με πτώση -4,71% και κεφαλαιοποίηση 1,96 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,24 ευρώ, με πτώση -0,36% και κεφαλαιοποίηση 2,52 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 22,80 ευρώ, με άνοδο +0,09% και κεφαλαιοποίηση 2,53 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 26,02 ευρώ, με πτώση -1,06% και κεφαλαιοποίηση 3,54 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 35,74 ευρώ, με πτώση -2,51% και κεφαλαιοποίηση 5,11 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,73 ευρώ, με πτώση -2,04% και κεφαλαιοποίηση 717 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 2,13 ευρώ, με πτώση -2,96% και κεφαλαιοποίηση 799 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 4,0550 ευρώ, με πτώση -1,10% και κεφαλαιοποίηση 127 εκατ. ευρώ.
Πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,85% - Το spread με την Γερμανία στις 126 μ.β.
Πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 11/8 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,85% και το 10ετές ιταλικό 4,25% με το μεταξύ τους spread στις -40 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 123 μονάδες βάσης από 126 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 74 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,74% ή 74 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -40 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 54 μονάδες βάσης.
Επιδείνωση στα ομόλογα της Ευρωζώνης
Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 11/8 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 11 Αυγούστου του 2023 στο 4,25%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 11/8/2023 στο 2,62%..
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 3,01% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,31% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,63% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 4,25% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,83%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών