Απανωτές οι αναθεωρήσεις εκτιμήσεων από αναλυτές και διοικήσεις για τα εταιρικά κέρδη – Χαρακτηριστικά παραδείγματα
Το bull market είναι εδώ, παρά τη διόρθωση των τελευταίων ημερών και φαίνεται από τις πόσες φορές έχουν αναθεωρήσει εκτιμήσεις οι αναλυτές, αλλά και οι ίδιες οι εισηγμένες.
Μάλιστα κάποια στελέχη της αγοράς αναφέρουν πως με βάση συγκεκριμένες αναλύσεις, θεωρούν πως όταν δημοσιευτούν τα μεγέθη πάλι θα αναγκαστούν να αναθεωρήσουν προς τα πάνω, γιατί είναι χαμηλές οι εκτιμήσεις.
Αυτή η εξέλιξη από τη μία αποτυπώνει τις προοπτικές που έχει η χώρα και οι ελληνικές επιχειρήσεις και από την άλλη δικαιολογεί την άνοδο των τιμών και την ελκυστικότητα πολλών μετοχών σε σύγκριση με εταιρείες του εξωτερικού.
Το ζητούμενο είναι αυτά τα μεγέθη να επαληθευτούν και να έχουν συνέχεια.
Για παράδειγμα, πολλοί αναλυτές έχουν ξεκινήσει την κάλυψη της Aegean Airlines.
Υπενθυμίζεται πως η μετοχή παρά την εξαιρετική πορεία του τουρισμού το 2022 δεν είχε κινηθεί ανοδικά και ξεκίνησε την άνοδο με καθυστέρηση έναντι της αγοράς.
Όμως η ανακοίνωση για την πρόθεση εξαγοράς από την εταιρεία των warrants και η εξαιρετική πορεία των μεγεθών τόσο για το 2022 όσο και η εκτίμηση για το 2023 απογείωσε την τιμή της μετοχής η οποία γράφει συνεχόμενα νέα ιστορικά υψηλά.
Η Piraeus Securities ξεκίνησε εκ νέου την κάλυψη της μετοχής με τιμή στόχο τα 16,20 ευρώ και εκτίμηση για καθαρά κέρδη 135,7 εκατ. ευρώ το 2023, που για κάποιους αναλυτές είναι χαμηλά, αφού μπορεί να ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ και να φτάσει τα 170 εκατ. ευρώ.
H Eurobank Equities αρχές Ιουλίου είχε αυξήσει την τιμή στόχο στα 13,90 ευρώ από 9 ευρώ και περιμένει καθαρά κέρδη 131 εκατ. ευρώ το 2023.
Στα μέσα Ιουλίου η Ambrosia Capital είχε ξεκινήσει την κάλυψη της μετοχής με τιμή στόχο τα 15,9 ευρώ και εκτίμηση για καθαρά κέρδη 104,9 εκατ. ευρώ το 2023, ή 147,8 εκατ. ευρώ αν εξαιρεθεί η πρόβλεψη για τα warrants.
Στις τράπεζες οι ίδιες οι διοικήσεις αναθεωρούν ανά τακτά διαστήματα τις εκτιμήσεις τους. Λίγες μέρες πριν και με αφορμή τις δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων εξαμήνου, η Εθνική Τράπεζα από 0,75 ευρώ κέρδη ανά μετοχή το 2023 πήγε την εκτίμηση σε 1,11 ευρώ.
Η Πειραιώς από 0,55 ευρώ ανά μετοχή πήγε την εκτίμηση στα 0,6150 ευρώ και η Eurobank από 0,22 ευρώ σε 0,28 ευρώ ανά μετοχή. Ανοδικά αναθεώρησε και η Alpha Bank τις εκτιμήσεις της.
Στη Μυτιληναίος οι αναλυτές έχουν πάθει ντελίριο και έχουν εκτοξεύσει στα ύψη την τιμή στόχο με αφορμή την εκτίμηση ότι θα ξεπεράσουν τα EBITDA το 2023 το 1 δισ. ευρώ, αλλά και τις προοπτικές που έχει ο όμιλος.
Η Morgan Stanley έχει δώσει τιμή στόχο τα 43 ευρώ, η Optima Bank τα 45,9 ευρώ, η Eurobank Equities τα 40,3 ευρώ και η Pantelakis τα 41 ευρώ.
Εσχάτως, έχει μπει στο στόχαστρο των αναλυτών και η Τιτάν, η οποία παρά τις αισιόδοξες εκτιμήσεις της διοίκησης εδώ και καιρό, δεν ακολουθούσε την τάση και οι αναλυτές δεν την προτιμούσαν.
Όμως τα αποτελέσματα εξαμήνου έδειξαν ότι είναι εξαιρετικά φθηνή και έτσι η Alpha Finance έδωσε τιμή στόχο τα 25,32 ευρώ, ενώ η Χρυσοχοΐδης έδωσε τα 22 ευρώ και η Optima Bank τα 23,30 ευρώ από 18,40 ευρώ.
Οι αναλυτές προβλέπουν σημαντική αύξηση της κερδοφορίας για το 2023.
Ενδεικτική η εκτίμηση της Optima Bank η οποία περιμένει καθαρά κέρδη 174,6 εκατ. ευρώ το 2023 από 109,7 εκατ. ευρώ το 2022.
Σημειώνουμε επίσης πως η Jumbo έχει δώσει εκτίμηση για αύξηση πωλήσεων 15% αλλά με τις πωλήσεις του Σεπτεμβρίου μάλλον θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει καθώς ήδη στο επτάμηνο κινείται σημαντικά υψηλότερα του στόχου.
Ήδη η Piraeus Securities αύξησε την τιμή στόχο στα 32,80 ευρώ από 27 ευρώ λόγω των νέων καταστημάτων και της μείωσης του κινδύνου της χώρας λόγω της επενδυτικής βαθμίδας.
Ακόμα και ο ΟΤΕ όπου οι αναλυτές σημειώνουν πως τα αποτελέσματα ήταν ανάλογα των εκτιμήσεων και δεν ενθουσιάζει το growth, αναφέρουν πως είναι σημαντικά υπομοχλευμένος έναντι των ομοειδών.
Η Piraeus Sec. σχολιάζει πως διαπραγματεύεται με όρους EV/EBITDA (2024) 4,5 φορές όπως και οι ομοειδείς αλλά με δείκτη net debt/EBITDA 0,3 φορές έναντι 2,6 φορών των ομοειδών.
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών