σύμβολα :
ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣFTSE ΧΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣΕθνική Τράπεζα της ΕλλάδοςJUMBO ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΠ/ΝΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.
γράφει :
Ο Γενικός Δείκτης δεν κατάφερε να επαναπροσεγγίσει τις 1.300 μονάδες, με ισχυρή την στήριξη των 1.200 μονάδων, ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης μετά από 6 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις έκλεισε ήπια ανοδικά έχοντας απομακρυνθεί από τις κρίσιμες 1.000 μονάδες
Ο Γενικός Δείκτης δεν κατάφερε να επαναπροσεγγίσει τις 1.300 μονάδες με ισχυρή την στήριξη των 1.200 μονάδων, ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης μετά από 6 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις έκλεισε ήπια ανοδικά έχοντας απομακρυνθεί από τις κρίσιμες 1.000 μονάδες..
Αναλυτικά, στις τράπεζες, ανοδικά έκλεισε η Εθνική +1,17%, αμετάβλητη η Πειραιώς ενώ ήπια υποχώρησαν Alpha Bank -0,77% και Eurobank -0,33%.
Στα μη τραπεζικά blue chips,ανοδικά ξεχώρισαν Aegean +3,48%, Jumbo +2,81%, ΟΤΕ +2,66%..ενώ υποχώρησαν Τέρνα Ενεργειακή -3,61%, ΓΕΚ Τέρνα -1,62%, ΔΕΗ -1,02% ...
Το ενδιαφέρον εστιάζεται την Παρασκευή 18 Αυγούστου στην αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE αλλά και στη λήξη των παραγώγων σειράς Αυγούστου.
Σημειώνεται ότι στον δείκτη FTSE All World περιλαμβάνονται 23 μετοχές.
Αυξάνονται οι ανησυχίες ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα περισσότερο απ' ότι αναμενόταν , με εμφανή την αδυναμία των Κεντρικών Τραπεζών να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό, ενώ αρνητικά επιδρούν τα κινεζικά οικονομικά στοιχεία με την κεντρική τράπεζα να προχωρά στη μεγαλύτερη μείωση επιτοκίων από το 2020 προκειμένου να στηρίξει την οικονομία.
Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έχει προεξοφλήσει την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από επίσημο οίκο, με τις προγραμματισμένες αξιολογήσεις να ξεκινούν το Σεπτέμβριο με πρώτη τον καναδικό οίκο DBRS στις 8/9.
Η κίνηση από τις 850 μονάδες στις 1.300 μονάδες εμπεριέχει αυτή την προεξόφληση… δεν αποκλείεται η κίνηση να ολοκληρωθεί στις 1.500 μονάδες, οπου θα λάβουν χώρα και τα placement των ελληνικών τραπεζών.
Ωστόσο ας είμαστε ρεαλιστές η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει για χρόνια να παρουσιάζει ρυθμούς ανάπτυξης σταθερά άνω του 3% με 3,5%, να εκλογικεύσει το χρέος στα 403 δισεκ. να μειώσει τις παροχές – σπατάλες στα δημόσια οικονομικά και να στηρίξει παραγωγικές δυνάμεις με θετικό πρόσημο στο ΑΕΠ…
Οι εκλογές τελείωσαν οπότε η παροχολογία πρέπει να τελειώσει…
Σε πάνω από 20 ξένους επενδυτές το 20% της Εθνικής Τράπεζας τέλη Οκτωβρίου - Το ελληνικό δημόσιο θα υποστεί ζημιά 5,8 δισ.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως πωλητής του 20% της Εθνικής στο βασικό σενάριο έως τέλη Οκτωβρίου ή έως μέσα Νοεμβρίου 2023 θα έχει διαθέσει το 20% της Εθνικής τράπεζας... o στόχος είναι πρώτα η Ελλάδα να πάρει επίσημα την επενδυτική βαθμίδα, το αργότερο 20 Οκτωβρίου και να ακολουθήσει το placement του 20% της Εθνικής τράπεζας....
Η Εθνική τράπεζα όπως έχει αναλύσει το bankingnews δεν έχει ανάγκη στρατηγικό επενδυτή, είναι ισχυρή με 7 δισεκ. κεφάλαια και μέσα στις 7 καλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης στο stress tests, η ιδέα του στρατηγικού επενδυτή είναι περιττή...
H Εθνική λόγω της συμμετοχής του ΤΧΣ με 40,34%... είχε πρόβλημα διασποράς μετοχών, είχε υψηλή συγκέντρωση σε ένα παθητικό επενδυτή και αυτό που χρειάζεται είναι μεγάλη διασπορά…
Το 20% της Εθνικής τράπεζας θα διατεθεί σε μεγάλο αριθμό ξένων επενδυτών πάνω από 50 ξένοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να αγοράσουν μετοχές της Εθνικής τράπεζας, με πιθανό σενάριο τουλάχιστον 20 ξένοι επενδυτές να αποκτήσουν το 20% της Εθνικής.
Το 20% θα διατεθεί σε μεγάλο αριθμό ξένων επενδυτών ενώ θα εξεταστεί να δοθεί το 5% σε έλληνες θεσμικούς και μικρομετόχους αλλά μάλλον αυτό θα συμβεί στο δεύτερο placement.
Για τον σκοπό αυτό θα ξεκινήσει road show παρουσιάσεις τον Οκτώβριο 2023 σε Λονδίνο και άλλα μεγάλα χρηματοπιστωτικά κέντρα.
Πρέπει να τονιστεί ότι ακόμη δεν έχει αποφασιστεί εάν η πώληση του 20% των μετοχών της Εθνικής θα πραγματοποιηθεί με στοιχεία 6μήνου ή 9μήνου 2023…
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση
Πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη -0,90% και τον Γενικό Δείκτη στο -0,27%.
Στο πρώτο δεκάλεπτο, με πιέσεις στις τράπεζες, με Πειραιώς -2,06%, Eurobank -1,81% και την πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips σε αρνητικό πρόσημο, με Τέρνα Ενεργειακή -3,61%, Lamda -3,08%, ΔΕΗ -2,04% ....ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,62% και ο ο Γενικός Δείκτης στο -0,89%.
Περί τις 12:30, με αγοραστικές παρεμβάσεις σε επιλεγμένες μετοχές του FTSE 25, όπως oι δεικτοβαρείς ΟΤΕ +2,5%, Coca Cola +2% και τις τράπεζες να γυρίζουν σε θετικό πρόσημο, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,79% και ο ο Γενικός Δείκτης στο +0,62%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με οριακή άνοδο +0,09% στις 1.279 μονάδες έχοντας υψηλό στις 1.286,76 μονάδες και χαμηλό τις 1.267,52 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 76,7 εκατ. ευρώ, ο όγκος στα 18,7 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 12,9 εκατ. διακιήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 4,02 εκατ. ευρώ και όγκου 430 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Εθνική διακίνησε 291,5 χιλ. τεμάχια αξίας 1,81 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 100 χιλ. τεμάχια αξίας 1,37 εκατ. ευρώ, η Coca Cola 20 χιλ. τεμάχια αξίας 541 χιλ. ευρώ και η Τέρνα Ενεργειακή 18 χιλ. τεμάχια αξίας 292 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.279 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 1.300 μονάδες και ακολουθούν οι 1.350, οι 1.380 και οι 1.400 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.250 μονάδες και ακολουθούν οι 1.200 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 1.037 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 1.050 μονάδες και ακολουθούν οι 1.100, οι 1.120, οι 1.150, οι 1.180, οι 1.200 και οι 1.250 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.000 μονάδες και ακολουθούν οι 950 μονάδες και ακολουθούν οι 930 και οι 900 μονάδες.
Ήπια βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,92% - Το spread με την Ιταλία στις -43 μ.β.
Ήπιες αγορές καταγράφονται σήμερα 16/8 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης, με τους επενδυτές να ανησυχούν ότι τα μακροοικονομικά στοιχεία θα συνεχίζουν τη νομισματική σύσφιξη των Κεντρικών Τραπεζών.
Η FED πιθανότατα θα σηματοδοτήσει μία παύση στην επόμενη απόφασή της για τα επιτόκια το Σεπτέμβριο ενώ και η ΕΚΤ ενδεχομένως στις 14 Σεπτεμβρίου 2023 να μην αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,25% και να το πράξει στις 26 Οκτωβρίου 2023…
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,92% και το 10ετές ιταλικό 4,35% με το μεταξύ τους spread στις -43 μονάδες βάσης.
Ήπια βελτίωση καταγράφεται και στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 4,19% και το 2ετές στο 4,91%, με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Οι επενδυτές αναμένουν την πολυπόθητη και υπερεκτιμημένη επενδυτική βαθμίδα.
Η Ελλάδα διέθετε επενδυτική βαθμίδα στο παρελθόν και μάλιστα έχοντας παραπλανήσει τους πάντες καθώς στα δημόσια οικονομικά σημειώνονταν απίστευτες αλχημείες… είχε και υψηλή βαθμολογία…
Από τότε έχουν περάσει πολλά χρόνια και η Ελλάδα βρέθηκε δύο φορές στην χρεοκοπία, την μια φορά μάλιστα με το haircut στα ομόλογα τυπικά χρεοκόπησε…
Οι βαθμολογίες των οίκων αξιολόγησης χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, αυτές που χαρακτηρίζονται επενδυτική βαθμίδα δηλαδή ομόλογα χωρών που είναι επενδύσιμα και βαθμολογίες που θεωρούνται junk δηλαδή σκουπίδια.
Εδώ και μια 10ετία η Ελλάδα διέθετε βαθμολογίες που κατατάσσουν τα ελληνικά ομόλογα σε junk bond δηλαδή σκουπίδια αλλά παρ΄ όλα αυτά τα τελευταία 6 χρόνια η Ελλάδα είναι σταθερά στις αγορές ομολόγων, μπορεί και δανείζεται…
Η επενδυτική βαθμίδα στο παρελθόν ήταν χρήσιμη για τους τοξικούς μηχανισμούς της ΕΚΤ που δημιούργησε το απαράδεκτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης…
Αυτό το πρόγραμμα είναι η αιτία του υψηλού πληθωρισμού.
Με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης η ΕΚΤ αγόραζε τα ομόλογα των χωρών της ευρωζώνης…και έτσι οι επενδυτές είχαν την ασφάλεια ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει τα ομόλογα – η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγοράσει ομόλογα στις πρωτογενείς αγορές δηλαδή στην φάση της έκδοσης των ομολόγων –
Η Ελλάδα δεν συμμετείχε στην ποσοτική χαλάρωση και ευτυχώς…
Όμως συνέβη το μοιραίο και η ΕΚΤ με το Πρόγραμμα Πανδημίας λόγω του covid 19 αποφάσισε να εντάξει σε ένα ειδικό πρόγραμμα και τα ελληνικά ομόλογα παρ΄ ότι είναι σκουπίδια και παρ΄ ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα.
Έτσι λοιπόν αγόρασε 40 δισεκ. ελληνικών ομολόγων η ΕΚΤ σε σύνολο 82 δισεκ. περίπου που βρίσκονται σε κυκλοφορία καθώς η πλειοψηφία του δημοσίου χρέους είναι δάνεια μηχανισμών στήριξης περίπου 234 δισεκ.
Για την αγορά ομολόγων λοιπόν η επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα δεν θα έχει καμία επίδραση αφού η Ελλάδα «απολάμβανε» τα οφέλη της επενδυτικής βαθμίδας… χωρίς να διαθέτει επενδυτική βαθμίδα.
Η επίδραση της επενδυτικής βαθμίδας στο ελληνικό χρέος… θα είναι ουδέτερη… επί της ουσίας…
Πιέσεις στις ασιατικές αγορές
Πτωτικά έκλεισαν σήμερα 16/8 οι ασιατικές αγορές, στα χαμηλά 11 εβδομάδων, με τις ανησυχίες για τα αμερικανικά επιτόκια να επιβαρύνουν τη Wall Street, ενώ οι επενδυτές εξακολουθούν να επηρεάζονται αρνητικά από τα κινεζικά οικονομικά στοιχεία και την απουσία ουσιαστικών κινήτρων.
Η Κίνα ανακοίνωσε την Τρίτη ασθενέστερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα του Ιουλίου, συνοδευόμενα από την είδηση ότι το Πεκίνο δεν θα δημοσιεύει πλέον στοιχεία για την ανεργία των νέων.
Η κεντρική Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) μείωσε επίσης απροσδόκητα το επιτόκιο την Τρίτη, νωρίτερα από ότι ανέμεναν πολλοί επενδυτές και πιθανώς πιθανόν να προκλήθηκε από τη σειρά απογοητευτικών στοιχείων για τα δάνεια και τις πιστώσεις, την αγορά κατοικίας και τη βιομηχανία εμπιστοσύνης, καθώς και από την απειλή του αποπληθωρισμού.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -1,39%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο -0,82%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -1,4%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο -1,76% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -1,50%.
Μεικτές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές
Μεικτές τάσεις καταγράφονται σήμερα 16/8 στις ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να αξιολογούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις τράπεζες να δέχονται πιέσεις μετά την προειδοποίηση της Fitch για υποβάθμιση αμερικανικών επενδυτικών ιδρυμάτων.
Την περασμένη εβδομάδα, η Moody's υποβάθμισε την αξιολόγησή της σε 10 αμερικανικές τράπεζες, ενώ έθεσε άλλα μεγάλα ιδρύματα σε λίστα παρακολούθησης για πιθανές υποβαθμίσεις.
Αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τον Ιούλιο καταγράφηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να υποχωρεί στο 6,8% σε ετήσια βάση, έναντι 7,9% τον Ιούνιο,
Οι ανησυχίες των επενδυτών αυξάνονται καθώς εκτιμούν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα περισσότερο απ' ότι αναμενόταν , με εμφανή την αδυναμία των Κεντρικών Τραπεζών να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό.
Σημειώνεται ότι οι επόμενες συνεδριάσεις των Κεντρικών Τραπεζών θα λάβουν χώρα εντός Σεπτεμβρίου, με την ΕΚΤ 4/9 και την FED (19-20/90.
Στο επίκεντρο τα κινεζικά οικονομικά στοιχεία με την κεντρική τράπεζα να προχωρά στη μεγαλύτερη μείωση επιτοκίων από το 2020 προκειμένου να στηρίξει την οικονομία.
Το φυσικό αέριο διαπραγματεύεται στα 38,74 ευρώ στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF Σεπτεμβρίου να καταγράφει πτώση -0,20%.
Ήπια άνοδος καταγράφεται στις τιμές του πετρελαίου, με το brent να διαμορφώνεται στα 85,06 δολ. το βαρέλι με άνοδο +0,20% και το αμερικανικό αργό στα 81,06 δολ. το βαρέλι με άνοδο +0,10%.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,10%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,05%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,65% και ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,25% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,45%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,30%, ο S&P 500 στο +0,10%, ο Nasdaq στο -0,10% και το ETF GREC στο +0,75% ( 37,10 δολ. ).
Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές
Μεικτές τάσεις καταγράφηκαν στις τράπεζες, εν μέσω έντονης μεταβλητότητας, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 6,25 ευρώ, με άνοδο +1,17% με όγκο 1,16 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 5,72 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,4815 ευρώ, με πτώση -0,77%, με όγκο 4,83 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,48 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,30 ευρώ, αμετάβλητη, με όγκο 3,86 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 4,13 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,5150 ευρώ, με πτώση -0,33% και όγκο 3,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 5,62 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου έκλεισε στα 2,98 ευρώ, με πτώαση -0,33% και κεφαλαιοποίηση 1,32 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 12,34 ευρώ, με πτώση -0,96% και κεφαλαιοποίηση 556 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,85 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 335 εκατ. ευρώ.
Μεικτά πρόσημα στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές
Μεικτές τάσεις καταγράφηκαν στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με χαμηλές συναλλαγές.
Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Aegean +3,48%, Jumbo, OΤΕ, Αutohellas ...
Στον αντίποδα πτωτικά έκλεισαν Τέρνα Ενεργειακή, Sarantis, Ελλάκτωρ.....
Η Coca Cola έκλεισε στα 26,96 ευρώ, με άνοδο +0,90% και κεφαλαιοποίηση στα 10,04 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,88 ευρώ, με άνοδο +2,66% και αποτίμηση 5,92 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 9,70 ευρώ, με πτώση -1,02% και αποτίμηση 3,71 δισ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 15,33 ευρώ, πτώση -0,97% και αποτίμηση 5,67 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,58 ευρώ, με άνοδο +0,43% και κεφαλαιοποίηση 1,46 δισ. ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 13,34 ευρώ, με πτώση -1,62% και κεφαλαιοποίηση 1,38 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 16,03 ευρώ, με πτώση -3,61% και κεφαλαιοποίηση 1,89 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,96 ευρώ, με πτώσςη -0,75% και κεφαλαιοποίηση 2,43 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 22,02 ευρώ, με πτώση -0,63% και κεφαλαιοποίηση 2,44 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 27,10 ευρώ, με άνοδο +2,81% και κεφαλαιοποίηση 3,69 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 35,38 ευρώ, με άνοδο +0,23% και κεφαλαιοποίηση 5,06 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,68 ευρώ, με πτώση -0,60% και κεφαλαιοποίηση 711 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 2,12 ευρώ, με άνοδο +0,95% και κεφαλαιοποίηση 796 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 4,04 ευρώ, με πτώση -0,62% και κεφαλαιοποίηση 127 εκατ. ευρώ.
Ήπια βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,92% - Το spread με την Γερμανία στις 126 μ.β.
Ήπια βελτίωση καταγράφεται σήμερα 16/8 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,92% και το 10ετές ιταλικό 4,35% με το μεταξύ τους spread στις -43 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 126 μονάδες βάσης από 127 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 73 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,73% ή 73 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -43 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 55 μονάδες βάσης.
Ήπια βελτίωση στα ομόλογα της Ευρωζώνης
Ήπια βελτίωση καταγράφεται σήμερα 16/8 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 16 Αυγούστου του 2023 στο 4,35%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 16/8/2023 στο 2,66%..
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 3,07% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,37% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,70% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 4,35% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,93%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών