Οι αμερικανικές μετοχές διανύουν έναν δύσκολο Αύγουστο
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε 290 μονάδες, ή 0,84%.
Ο S&P 500 κατέγραψε πτώση 0,77%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq βρέθηκε σε αρνητικό έδαφος κατά 1,17%.
Οι κύριοι δείκτες καταγράφουν απώλειες για τρίτη συνεχόμενη ημέρα.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ έφτασε στο υψηλότερο σημείο από τον Οκτώβριο του 2022 την Πέμπτη.
Τα επιτόκια συνεχίζουν να κινούνται υψηλότερα μετά τα πρακτικά της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας τον Ιούλιο, που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη (16/8) και έδειξαν ότι η κεντρική τράπεζα εξακολουθεί να ανησυχεί για τον ανοδικό κίνδυνο του πληθωρισμού.
Απώλειες για τη Walmart παρά τα θετικά νέα
Η Walmart υποχώρησε περισσότερο από 2% ακόμη και μετά την αναφορά κερδών και εσόδων το δεύτερο τρίμηνο.
Η εταιρεία δικτύων υπολογιστών Cisco Systems κέρδισε σχεδόν 4% σε μια καλύτερη από την αναμενόμενη τριμηνιαία έκθεση κερδών.
Οι μετοχές βρίσκονται σε έναν δύσκολο Αύγουστο, με τους κύριους μέσους όρους να κατευθύνονται προς μια ακόμη χαμένη εβδομάδα και σε αρνητικό έδαφος για τον μήνα.
Ο S&P υποχώρησε περισσότερο από 4% τον Αύγουστο.
«Έχουμε αισθανθεί μετά το δυνατό ράλι στο πρώτο εξάμηνο, και μάλιστα συνεχίζοντας τον Ιούλιο, ότι χρειαζόταν κάποια προσοχή», δήλωσε ο διευθυντής χαρτοφυλακίου του Commonwealth Financial Network, Chris Fasciano.
«Σίγουρα λοιπόν αυτό που συμβαίνει τώρα δεν είναι απροσδόκητο και μία διόρθωση θα μπορούσε τελικά να καταλήξει να είναι υγιής για την αγορά γενικά», σημείωσε.
ΗΠΑ: Υποχώρησαν κατά 11.000 στις 239.000 οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας
Υποχώρησαν την προηγούμενη εβδομάδα οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ, σε μια ακόμη ένδειξη της ισχυρής εικόνας που συνεχίζει να δείχνει η αγορά εργασίας, παρά την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης εν μέσω της επιθετικής νομισματικής σύσφιξης που πραγματοποιεί η Federal Reserve για να ελέγξει τον πληθωρισμό.
Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν κατά 11.000 στις 239.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 12 Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.
Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 240.000.
Η επιθετική εκστρατεία της Fed για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού που έχει οδηγήσει τα αμερικανικά επιτόκια σε υψηλό 22 ετών δεν έχει καταφέρει να κάμψει την αμερικανική αγορά εργασίας, με τον δείκτη ανεργίας να παραμένει σε επίπεδα που εμφανίστηκαν τελευταία φορά πριν από πάνω από 50 χρόνια.
Τα κυβερνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν επίσης ότι οι διαρκείς αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 32.000 στις 1,716 εκατ. για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 5 Αυγούστου, παραμένοντας σε επίπεδα που θεωρούνται χαμηλά με ιστορικά κριτήρια.
Υπό πίεση οι ευρωπαϊκές αγορές
Υπό πίεση για τρίτη ημέρα διιαπραγματεύονται οι ευρωπαϊκές αγορές, με την προοπτική νέας αύξησης των επιτοκίων της Fed και τα προβλήματα στην Κίνα να βαραίνουν την επενδυτική διάθεση.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,5%, με τις μετοχές των κατασκευών και των υλικών να χάνουν 1,2% και να ηγούνται των απωλειών, ενώ η εξόρυξη ήταν ο μόνος τομέας σε θετικό έδαφος, με άνοδο 0,5%.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει πτώση 0,7% στις 15.681 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει απώλειες 0,5% στις 7.324 μονάδες.
Στις 7.215 μονάδες με πτώση 0,7% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχωρεί 0,9% στις 27.908 μονάδες.
O ΙBEX 35 στη Μαδρίτη σημειώνει πτώση 0,4% στις 9.311 μονάδες.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια σημειώνει άνοδο 0,2% στις 3.055 μονάδες.
Το φυσικό αέριο διαπραγματεύεται στα 37,7 ευρώ στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF Σεπτεμβρίου να καταγράφει οριακές μεταβολές.
Άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου.
To brent διαμορφώνεται στα 83,89 δολ. το βαρέλι με άνοδο 0,5%, ενώ το αμερικανικό αργό στα 79,76 δολ. το βαρέλι και κέρδη 0,5%.
Η ασιατική τεχνολογία πλήττεται από τη Fed
Οι δείκτες της Ασίας με μεγάλη τεχνολογική βαρύτητα κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες την Πέμπτη, με τον δείκτη Hang Seng του Χονγκ Κονγκ να διολισθαίνει κατά 1,2%, ενώ ο KOSPI της Νότιας Κορέας έχασε 0,6%.
Ο τεχνολογικός κλάδος επλήγη από τους ανανεωμένους φόβους για αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, αφού τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed τον Ιούλιο έδειξαν ότι οι περισσότεροι αξιωματούχοι υποστήριζαν υψηλότερα επιτόκια για να περιορίσουν τον επίμονο πληθωρισμό.
Η τράπεζα είχε αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο και προανήγγειλε περισσότερες πιθανές αυξήσεις εάν ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αποδειχθεί επίμονος.
Τα ισχυρά στοιχεία του πληθωρισμού από τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου είχαν ήδη ασκήσει πιέσεις στην ασιατική τεχνολογία κατά τις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις, καθώς η προοπτική να παραμείνουν υψηλότερα τα αμερικανικά επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πίεζε τις προοπτικές για τα κέρδη της τεχνολογίας.
Πιέσεις στην Κίνα λόγω Fitch
Οι κινεζικές μετοχές διεύρυναν τις απώλειες καθώς η Fitch επισημαίνει πιθανό κίνδυνο αξιολόγησης.
Οι κινεζικοί δείκτες Shanghai Shenzhen CSI 300 και Shanghai Composite υποχώρησαν κατά 0,3% και 0,2% αντίστοιχα, διευρύνοντας τις απώλειες για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση, καθώς ο οίκος αξιολόγησης Fitch επισήμανε πιθανό κίνδυνο για την κρατική αξιολόγηση της Κίνας.
Ο οίκος αξιολόγησης δήλωσε στο Bloomberg ότι οποιαδήποτε επιμήκυνση του κρατικού χρέους είναι πιθανό να προκαλέσει επανεξέταση της αξιολόγησης Α+ της Κίνας.
Αλλά ενώ η Fitch δεν αναμένει να συμβεί ένα τέτοιο σενάριο, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά επίσης ότι η κυβέρνηση θα παράσχει μικρή στήριξη χρέους στον παραπαίοντα τομέα των ακινήτων.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών