Ο Γενικός Δείκτης δεν κατάφερε να διατηρήσει τις 1.300 μονάδες ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τις 1.350 μονάδες, ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης κράτησε τις 1.050 μονάδες
Ο Γενικός Δείκτης δεν κατάφερε να διατηρήσει τις 1.300 μονάδες ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τις 1.350 μονάδες, ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης κράτησε τις 1.050 μονάδες, με σημαντική αντίσταση τις 1.100 μονάδες..
Οι επενδυτές αναμένουν την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από επίσημο οίκο, με τις προγραμματισμένες αξιολογήσεις των επενδυτικών οίκων να ξεκινούν το Σεπτέμβριο, με πρώτη τον καναδικό οίκο DBRS στις 8/9, την Μoodys στις 15 /9 και την S&P στις 20/10.
Έχουμε αναλύσει, ότι η πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα δεν θα φέρει καμία αλλαγή στα ομόλογα, καθώς με το πρόγραμμα πανδημίας η ΕΚΤ, έχει ήδη έχει αγοράσει τα 40 από τα 85 δισεκ. των ομολόγων που βρίσκονται σε κυκλοφορία…
Ωστόσο πολλά index funds θα τοποθετηθούν, θα δούμε τεράστιους όγκους συναλλαγών ενώ σε συνδυασμό με τα placement των τραπεζών ο στόχος των 1.500 μονάδων θα επιτευχθεί.
Θεωρούμε ότι μετά τις 1.500 μονάδες οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για την βίαιη και οδυνηρή πρόσκρουση που έρχεται κυρίως στα διεθνή χρηματιστήρια που θα παρασύρει και την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, εν μέσω μεταβλητότητας, υποχωρησαν Πειραιώς -2,1% κοντά στα χαμηλά της ημέρας και Εθνική -0,80% ενώ ανοδικά έκλεισαν Eurobank +0,93% και Alpha Βank +0,65% από υψηλό ημέρας +2,03%.
Συνεχίζονται οι θετικές εκθέσεις ξένων οίκων για την ελληνική αγορά, έτσι μετά τις Morgan Stanley, HSBC, Citigroup, Deutsche Bank και η JP Morgan παραμένει «οverweight» στο ελληνικό χρηματιστήριο δηλώνοντας μάλιστα ότι η άνοδος δεν έχει ολοκληρωθεί και έχει ακόμη αρκετό δρόμο ακόμη.
Οδηγοί στην άνοδο είναι οι τραπεζικές μετοχές, με αυτή της Alpha Bank να βρίσκεται μεταξύ των 10 κορυφαίων επιλογών για την περιοχή CEEMEA, κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής.
Εν τω μεταξύ, η Eurobank ανακοίνωσε τη σύναψη συμφωνίας για την απόκτηση ποσοστού 17,3% στην Ελληνική Τράπεζα, η οποία ήδη κατέχει ποσοστό 29,2% και συνεπώς, η συμμετοχή της θα ανέλθει σε 46,5%, με τίμημα 167,9 εκατ. ευρώ ή 2,35 ευρώ/μετοχή, το οποίο μπορεί να προσαρμοστεί, μεταξύ άλλων, ανάλογα με την ημερομηνία της ολοκλήρωσης της Συναλλαγής και τους όρους της επακόλουθης δημόσιας πρότασης.
Με την ολοκλήρωση της Συναλλαγής θα προβεί σε υποχρεωτική Δημόσια Πρόταση για όλες τις μετοχές της Ελληνικής Τράπεζας που δεν θα της ανήκουν εκείνη τη χρονική στιγμή.
Στα μη τραπεζικά blue chips, στα χαμηλό της ημέρας έκλεισαν Μυτιληναίος -1,93% και ΟΤΕ -1,19%...ενώ ανοδικά ξεχώρισαν Viohalco +2% και ΓΕΚ Τέρνα +1,38%.
Από σήμερα 23/8 οι μετοχές της Jumbo, μετά τα χθεσινά ιστορικά υψηλά, διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,322 ευρώ ανά μετοχή (καθαρό ποσό: 0,30590 ευρώ), και της ΓΕΚ Τέρνα χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,20 ευρώ ανά μετοχή.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο Jackson Hole, όπου την Παρασκευή (25/8/2023), όπου ο Jerome Powell ο διοικητής της Fed, η Christine Lagarde η πρόεδρος της ΕΚΤ και άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες θα γνωστοποιήσουν τις θέσεις τους για τις επόμενες κινήσεις της νομισματικής πολιτικής, με τον δομικό πληθωρισμό να επιμένει σε υψηλά επίπεδα.
ING: Αυξάνονται οι ανησυχίες για την οικονομία της Ευρωζώνης - Τι έδειξαν οι PMI
Ένας άλλος αδύναμος PMI για την ευρωζώνη επιβεβαιώνει την υποτονική οικονομία με την ύφεση να παραμένει ο βασικός κίνδυνος για την περιοχή.
Αυτό αναφέρει η ING με αφορμή τα τελευταία στοιχεία από την Ευρωζώνη, τονίζοντας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις για τις υπηρεσίες παραμένουν επίμονες καθώς οι πιέσεις στους μισθούς συνεχίζουν να αποτελούν ανησυχία.
Το τελευταίο ενισχύει τις προσδοκίες της ING ότι ο κύκλος της νομισματικής σύσφιξης της ΕΚΤ δεν έχει ακόμη τελειώσει.
Οι PMI της Ευρωζώνης παρουσιάζουν ανησυχητική εικόνα ανάπτυξης με τον σύνθετο PMI να καταγράφει πτώση τον Αυγουστο στο 47 από το 48,6 7 με τον PMI υπηρεσιών να πέφτει επίσης κάτω από το 50.
Επίσης. η γερμανική επιχειρηματική δραστηριότητα επιβραδύνεται, καθώς ο Δείκτης Δραστηριότητας Υπηρεσιών PMI υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα μηνών, στο 47,3 και υποχωρώντας από την ένδειξη του Ιουλίου στο 52,3.
Ο μεταποιητικός PMI υποχώρησε σε χαμηλό δύο μηνών, αλλά ανερχόμενος ελαφρώς υψηλότερος από τον αριθμό του προηγούμενου μήνα και έφτασε στο 39,1.
Εκτός της Ευρωζώνης και της Γερμανίας, και η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2021 τον Αύγουστο.
Ειδικότερα ο προκαταρκτικός δείκτης PMI Composite διαμορφώθηκε στις 47,9 μονάδες τον Αύγουστο, σημειώνοντας πτώση κατά 2,9 μονάδες σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και ο δείκτης PMI της Βιομηχανίας υποχώρησε στο 42,5, σημειώνοντας χαμηλό τριετίας.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση
Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη +0,76% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,10%.
Με τη συμπλήρωση του πρώτου μισάωρου, με το σύνολο σχεδόν των τίτλων σε θετικό πρόσημο αλλά χωρίς ακρότητες ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +0,73%.
Λίγο μετά τις 11:30 εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, με Alpha Bank +2,03% και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,10%.
Περί τις 14:30, με πιέσεις στις τράπεζες, με Εθνική -2,25%, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,02%.
Λίγο πριν τις 15:00 οι πιέσεις στις τράπεζες επεκτάθηκαν και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, κια ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,63%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,52% στις 1.293 μονάδες έχοντας υψηλό στις 1.309,90 μονάδες και χαμηλό τις 1.292,34 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 71,7 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 5 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος στα 17,6 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 11,9 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 5,02 εκατ. ευρώ και όγκου 803 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Εθνική διακίνησε 501,5 χιλ. τεμάχια αξίας 3,2 εκατ. ευρώ και η Eurobank 200 χιλ. τεμάχια αξίας 316 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 72,4 χιλ. τεμάχια αξίας 1,04 εκατ.ευρώ, η Jumbo 9,6 χιλ. τεμάχια αξίας 273 χιλ. ευρώ και ο Sarantis 20 χιλ. τεμάχια αξίας 160 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1,293 μονάδες, κάτω από τις κρίσιμες 1.300 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 1.250 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 1.220 – 1.200 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 1.350 μονάδες και ακολουθούν οι 1.380 και οι 1.400 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 1.066 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 1.050 μονάδες και ακολουθούν οι 1.000, οι 980, οι 950, οι 930 και οι 900 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 1.100 μονάδες και ακολουθούν οι 1.120, οι 1.150, οι 1.180, οι 1.200 και οι 1.250 μονάδες.
Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,82% - Το spread με την Ιταλία στις -33 μ.β.
Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 23/8 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης, καθώς τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από την Ευρωζώνη οδήγησαν σε πτώση των αποδόσεων .
Οι PMI της Ευρωζώνης παρουσιάζουν ανησυχητική εικόνα ανάπτυξης, με την ύφεση να παραμένει ο βασικός κίνδυνος
Οι πληθωριστικές πιέσεις για τις υπηρεσίες παραμένουν επίμονες καθώς οι πιέσεις στους μισθούς συνεχίζουν να αποτελούν ανησυχία.
Το τελευταίο ενισχύει τις προσδοκίες της ότι ο κύκλος της νομισματικής σύσφιξης της ΕΚΤ δεν έχει ακόμη τελειώσει.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,82% και το 10ετές ιταλικό 4,19% με το μεταξύ τους spread στις -33 μονάδες βάσης.
Βελτίωση καταγράφεται και στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 4,26% και το 2ετές στο 5%, με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Οι επενδυτές αναμένουν την πολυπόθητη και υπερεκτιμημένη επενδυτική βαθμίδα.
Η Ελλάδα διέθετε επενδυτική βαθμίδα στο παρελθόν και μάλιστα έχοντας παραπλανήσει τους πάντες καθώς στα δημόσια οικονομικά σημειώνονταν απίστευτες αλχημείες… είχε και υψηλή βαθμολογία…
Από τότε έχουν περάσει πολλά χρόνια και η Ελλάδα βρέθηκε δύο φορές στην χρεοκοπία, την μια φορά μάλιστα με το haircut στα ομόλογα τυπικά χρεοκόπησε…
Οι βαθμολογίες των οίκων αξιολόγησης χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, αυτές που χαρακτηρίζονται επενδυτική βαθμίδα δηλαδή ομόλογα χωρών που είναι επενδύσιμα και βαθμολογίες που θεωρούνται junk δηλαδή σκουπίδια.
Εδώ και μια 10ετία η Ελλάδα διέθετε βαθμολογίες που κατατάσσουν τα ελληνικά ομόλογα σε junk bond δηλαδή σκουπίδια αλλά παρ΄ όλα αυτά τα τελευταία 6 χρόνια η Ελλάδα είναι σταθερά στις αγορές ομολόγων, μπορεί και δανείζεται…
Η επενδυτική βαθμίδα στο παρελθόν ήταν χρήσιμη για τους τοξικούς μηχανισμούς της ΕΚΤ που δημιούργησε το απαράδεκτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης…
Αυτό το πρόγραμμα είναι η αιτία του υψηλού πληθωρισμού.
Με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης η ΕΚΤ αγόραζε τα ομόλογα των χωρών της ευρωζώνης…και έτσι οι επενδυτές είχαν την ασφάλεια ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει τα ομόλογα – η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγοράσει ομόλογα στις πρωτογενείς αγορές δηλαδή στην φάση της έκδοσης των ομολόγων –
Η Ελλάδα δεν συμμετείχε στην ποσοτική χαλάρωση και ευτυχώς…
Όμως συνέβη το μοιραίο και η ΕΚΤ με το Πρόγραμμα Πανδημίας λόγω του covid 19 αποφάσισε να εντάξει σε ένα ειδικό πρόγραμμα και τα ελληνικά ομόλογα παρ΄ ότι είναι σκουπίδια και παρ΄ ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα.
Έτσι λοιπόν αγόρασε 40 δισεκ. ελληνικών ομολόγων η ΕΚΤ σε σύνολο 82 δισεκ. περίπου που βρίσκονται σε κυκλοφορία καθώς η πλειοψηφία του δημοσίου χρέους είναι δάνεια μηχανισμών στήριξης περίπου 234 δισεκ.
Για την αγορά ομολόγων λοιπόν η επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα δεν θα έχει καμία επίδραση αφού η Ελλάδα «απολάμβανε» τα οφέλη της επενδυτικής βαθμίδας… χωρίς να διαθέτει επενδυτική βαθμίδα.
Η επίδραση της επενδυτικής βαθμίδας στο ελληνικό χρέος… θα είναι ουδέτερη… επί της ουσίας…
Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές
Μ μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα 23/8 στις ασιατικές αγορές, με τις ανησυχίες των επενδυτών να παραμένουν από την πορεία της κινεζικής οικονομίας
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,50%, ο δείκτης Shanghai την Κίνα έκλεισε στο -1,34%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +013%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο -0,41% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +0,38%
Νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές
Νευρικότητα καταγράφεται σήμερα 23/8 στις ευρωπαϊκές αγορές, με το βλέμμα των επενδυτών στραμμένο στα εταιρικά αποτελέσματα αλλά και στο ετήσιο συμπόσιο της Fed στο Jackson Hole, την Παρασκευή (25/8/2023).
Οι εικασίες συνεχίζονται γύρω από το αν ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, θα υιοθετήσει έναν μη δεσμευτικό τόνο στην ομιλία του στο Jackson Hole ή θα προβεί σε σχόλια που θα επηρεάσουν την αγορά και θα είναι ήπια σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.
Ωστόσο, οι ανησυχίες των επενδυτών παραμένουν καθώς εκτιμούν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα λόγω πληθωρισμού ενώ η προσοχή στρέφεται στην κινεζική οικονομία λόγω των αδύναμων οικονομικών στοιχείων παρά τις προσπάθειες των νομισματικών αρχών να τονώσουν την ανάπτυξη.
Σημειώνεται ότι οι επόμενες συνεδριάσεις των Κεντρικών Τραπεζών θα λάβουν χώρα εντός Σεπτεμβρίου, με την ΕΚΤ 4/9 και την FED (19-20/90).
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι επενδυτές αναμένουν τα αποτελέσματα της εταιρείας κατασκευής τσιπ Nvidia, για να δουν αν μπορεί να ανταποκριθεί στις υψηλές προσδοκίες της Wall Street έπειτα από ένα εξαιρετικά επιτυχημένο α' τρίμηνο.
Οι μετοχές της εταιρείας έχουν εκτιναχθεί σχεδόν 200% φέτος λόγω του θορύβου γύρω από τις χρήσεις της στο πλαίσιο της τεχνητής νοημοσύνης.
Βουτιά καταγράφεται στο φυσικό αέριο στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF Σεπτεμβρίου στο -11,3% στα 38,07 ευρώ.
Με απώλειες κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, με το brent να διαμορφώνεται στα 82,45 δολ. το βαρέλι στο -1,85% και το αμερικανικό αργό στα 78,09 δολ. το βαρέλι στο -1,95%.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,05% , ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,10%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,05% και ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,05% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,60%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,20%, ο S&P 500 στο +0,50%, ο Nasdaq στο +0,80% και το ETF GREC στο +0,05% ( 37,47 δολ. ).
Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες με ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι τράπεζες, με ιδαίτερα χαμηλές συναλλαγές.
Η Εθνική έκλεισε στα 6,4280 ευρώ, με πτώση -0,80% με όγκο 1,5 εκατ.. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 5,88 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,54 ευρώ, με άνοδο +0,65%, με όγκο 3,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,62 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς βρίσκεται στα 3,26 ευρώ, με πτώση -2,1%, με όγκο 3,08 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 4,08 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,5790 ευρώ, με άνοδο +0,93% και όγκο 3,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 5,86 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 3,01 ευρώ, με άνοδο +1,69% και κεφαλαιοποίηση 1,34 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 12,70 ευρώ, με πτώση -0,31% και κεφαλαιοποίηση 572 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,90 ευρώ, με πτώση -1,17% και κεφαλαιοποίηση 336 εκατ. ευρώ.
Πτωτικές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips με ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές
Πτωτικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με με ιδαίτερα χαμηλές συναλλαγές.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Autohellas -1,94%, Μυτιληναίος, Aegean, Jumbo....
Στον αντίποδα, ανοδικά ξεχώρισαν Viohalco +2% και ΓΕΚ Τέρνα +1,38%.
Η Coca Cola έκλεισε στα 26,40 ευρώ, με πτώση -0,41% και κεφαλαιοποίηση στα 9,84 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 14,13 ευρώ, με πτώση -1,19% και αποτίμηση 6,02 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 10,02 ευρώ, με πτώση -0,89% και αποτίμηση 3,83 δισ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 15,15 ευρώ, με πτώση -1,11% και αποτίμηση 5,61 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 17,80 ευρώ, με πτώση -1,44% και κεφαλαιοποίηση 1,39 δισ. ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 13,24 ευρώ, με άνοδο +1,38% και κεφαλαιοποίηση 1,37 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 16,64 ευρώ, με πτώση -0,18% και κεφαλαιοποίηση 1,97 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,06 ευρώ, με πτώση -0,49% και κεφαλαιοποίηση 2,46 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 22,76 ευρώ, με άνοδο +0,98% και κεφαλαιοποίηση 2,52 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 28,58 ευρώ, με πτώση -1,45% και κεφαλαιοποίηση 3,89 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 35,58 ευρώ, με πτώση -1,93% και κεφαλαιοποίηση 5,08 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,56 ευρώ, με πτώση -0,61% και κεφαλαιοποίηση 699 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 2,1150 ευρώ, με πτώση -1,63% και κεφαλαιοποίηση 794 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 4,05 ευρώ, με πτώση -2,06% και κεφαλαιοποίηση 127 εκατ. ευρώ.
Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,82% - Το spread με την Γερμανία στις 129 μ.β.
Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 23/8 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,82% και το 10ετές ιταλικό 4,19% με το μεταξύ τους spread στις -33 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 129 μονάδες βάσης από 128 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 75 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,75% ή 75 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -33 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 59 μονάδες βάσης.
Βελτίωση στα ομόλογα της Ευρωζώνης
Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 23/8 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 23 Αυγούστου του 2023 στο 4,19%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 23/8/2023 στο 2,53%..
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,91% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,23% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,56% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 4,19% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,83%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών