Ο πρωθυπουργός έχει προτείνει την προσφυγή στη Χάγη για την επίλυση της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών με την Τουρκία
Επιπλέον, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε πως στο τέλος του 2023 θα διοργανωθεί Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας, στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, θεωρείται σημαντικό ότι οι πρωτοβουλίες στα ελληνοτουρκικά λαμβάνονται σε μία περίοδο, όπου η Ελλάδα έχει ενισχυθεί σημαντικά σε οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο, φέρνοντας ως παραδείγματα την έλευση ηγετών των Βαλκανίων, της ΕΕ αλλά και του Ινδού πρωθυπουργού στην Αθήνα τα προηγούμενα 24ωρα.
Η προσφυγή στη Χάγη
Η συνάντηση των ηγετών φαίνεται πως φέρνει ακόμα πιο την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ένα δρόμο που πρότεινε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τον Ιούνιο. «Μπορούμε να προσφύγουμε στο Διεθνές Διακαστήριο Χάγης με την Τουρκία, αλλά μόνο για τις θαλάσσιες ζώνες, την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα, και όχι για την ελληνική κυριαρχία και την αποστρατιωτικοποίηση» είχε δηλώσει στην ΕΡΤ.
Ωστόσο, ο δρόμος προς τη Χάγη φαίνεται πως είναι στρωμένος με πολλές… παγίδες. Σύμφωνα με γεωπολιτικούς αναλυτές, το σενάριο προσφυγής στη Χάγη μόνο για την ΑΟΖ, η Τουρκία θα θέσει πλείστα θέματα, με πρωτεύον το θέμα των βραχονησίδων. Κατά συνέπεια είναι ο ορατός ο κίνδυνος… αλλαγών στην εθνική κυριαρχία.
Άλλωστε, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, έχει θέσει ευθέως θέμα ιδιοκτησίας των βραχονησίδων του Αιγαίου και της Μεσογείου. Ο λόγος αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στις βραχονησίδες από την Τουρκία βασίζεται στο γεγονός ότι χωρίς αποδεδειγμένα καθορισμένη κυριαρχία η Χάγη δεν μπορεί να οριοθετήσει με καμιά μέθοδο την ΑΟΖ. Προκειμένου, λοιπόν, το Διεθνές Δικαστήριο να οριοθετήσει ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας – Ελλάδας πρέπει να έχει μπροστά του τη συγκεκριμένη κυριαρχία των δύο χωρών. Στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία θα θέσει θέμα κυριαρχίας των βραχονησίδων σε Αιγαίο και Μεσόγειο.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών