Η αξιωματούχος του ΔΝΤ προειδοποιεί ότι μπορεί να μην επιστρέψουμε στην εποχή των «χαμηλών επιτοκίων για μεγάλα χρονικά διαστήματα»
Οι αναδυόμενες αγορές αντιμετωπίζουν ένα πιο ευμετάβλητο και αβέβαιο μέλλον και πρέπει να ανασυγκροτήσουν τα δημοσιονομικά αποθέματα, να ενισχύσουν τα έσοδα, να διαφοροποιήσουν το εμπόριο και να προετοιμαστούν για τα τρισεκατομμύρια δολάρια του ετήσιου κόστους της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε το Νο2 του ΔΝΤ, μιλώντας στο διετές συνέδριο της Νοτιοαφρικανικής Κεντρικής Τράπεζας.
Σύμφωνα με την ίδια, οι εξωτερικές συνθήκες έχουν γίνει πιο δύσκολες για τις αναδυόμενες αγορές λόγω του αυξανόμενου γεωπολιτικού κατακερματισμού, των σκληρών χρηματοπιστωτικών συνθηκών και του αυξανόμενου κόστους της κλιματικής αλλαγής.
«Η πανδημία και ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν εγείρει εύλογες ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια της αλυσίδας εφοδιασμού και την ευρύτερη εθνική ασφάλεια», δήλωσε η ίδια σε παρατηρήσεις που ετοιμάστηκαν για το συνέδριο. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε τεράστιο μακροπρόθεσμο κόστος σε μια εποχή που οι πληρωμές χρέους αυξάνονται ήδη απότομα, με ορισμένες μελέτες να προβλέπουν ότι ο μετριασμός που απαιτείται ανέρχεται σε 2 τρισ. δολάρια ετησίως έως το 2030.
Στη Νότια Αφρική, για παράδειγμα, οι πληρωμές τόκων για το δημόσιο χρέος αναμένεται να αυξηθούν σε περίπου 27% των εσόδων μέχρι το οικονομικό έτος 2028/29, από περίπου 19% κατά το τρέχον οικονομικό έτος.
Τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά
Ο Gopinath δήλωσε ότι το ΔΝΤ αναμένει ότι τα παγκόσμια επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά για «αρκετό καιρό», προσθέτοντας ότι τα επιτόκια μπορεί να μην επιστρέψουν ποτέ στην εποχή των «χαμηλών για μεγάλο χρονικό διάστημα», δεδομένης της πιθανότητας συχνότερων δυσμενών σοκ στην προσφορά. Επίσης, η ίδια επεσήμανε ότι το ΔΝΤ παρακολουθεί στενά την «ανησυχητική» αύξηση του κατακερματισμού του παγκόσμιου εμπορίου, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να μειώσει το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των περισσότερων αναδυόμενων αγορών, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Αφρικής, η οποία θα μπορούσε να δει απώλειες περίπου 5% του ΑΕΠ.
«Ορισμένες χώρες θα μπορούσαν να δουν απώλειες που θα έφταναν το 10% του ΑΕΠ», είπε.
Ο κατακερματισμός των άμεσων ξένων επενδύσεων θα προσθέσει σε αυτό το κόστος και θα μπορούσε να πλήξει περισσότερο τις αναδυόμενες αγορές, μειώνοντας την πρόσβαση σε καλύτερες τεχνολογίες και τεχνογνωσία.
Σύμφωνα με την Gopinath, η υιοθέτηση βιομηχανικών πολιτικών μεγάλης κλίμακας που περιορίζουν το εμπόριο -κυρίως στις προηγμένες οικονομίες- έχει αυξηθεί σχεδόν κατά έξι φορές μόνο το 2023. Σχεδόν 3.000 εμπορικοί περιορισμοί επιβλήθηκαν το 2022, τρεις φορές περισσότεροι από ό,τι το 2019.
Σύσταση για αύξηση φόρων
Μεγαλύτερη αναταραχή θα μπορούσε να συμβεί στις αναδυόμενες αγορές δεδομένων των κινδύνων που ελλοχεύουν, συμπεριλαμβανομένης της διαρθρωτικής επανεξισορρόπησης στην Κίνα, είπε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για τις χώρες να ενισχύσουν περαιτέρω τα πλαίσια νομισματικής πολιτικής και να προστατεύσουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα ενσωματώνοντας τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα.
Ο Gopinath δήλωσε ότι οι αναδυόμενες αγορές θα πρέπει να εργαστούν για την κινητοποίηση υψηλότερων εγχώριων εσόδων με την ενίσχυση των ποσοστών είσπραξης φόρων, την αναζωογόνηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την προσπάθεια διαφοροποίησης των εμπορικών ροών, ενώ παράλληλα θα πρέπει να υιοθετήσουν μια δημοσιονομικά και κοινωνικά βιώσιμη στρατηγική για το κλίμα που θα περιλαμβάνει μέτρα τιμολόγησης του άνθρακα.
«Οι προκλήσεις μπορεί να είναι τρομακτικές. Αλλά οι ευκαιρίες είναι τεράστιες», δήλωσε η ίδια. «Οι οικονομικοί πόροι έχουν επιδείξει σημαντική ανθεκτικότητα τα τελευταία χρόνια και οι δυνατότητές τους να επιταχύνουν την ανάπτυξη και να αυξήσουν το βιοτικό επίπεδο παραμένουν ελπιδοφόρες».
Η Νότια Αφρική, είπε, ενσαρκώνει αυτό το δυναμικό και είναι έτοιμη για «αναπτυξιακή απογείωση», δεδομένων των φυσικών της πόρων και των ισχυρών θεσμών της, εάν εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις για την αποφασιστική και θαρραλέα αντιμετώπιση των διαρθρωτικών εμποδίων.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών