σύμβολα :
ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ Α.Ε
Μείωση του καθαρού δανεισμού κατά 166 εκατ. ευρώ λόγω χαμηλότερων αναγκών κεφαλαίου κίνησης και ολοκλήρωσης των επενδύσεων
Στο πρώτο εξάμηνο του 2023, όπως αναφέρουν στελέχη της εταιρείας μειώθηκαν οι ανάγκες κεφαλαίου κίνησης και ολοκληρώθηκαν οι επενδύσεις, ενω οι τιμές των μετάλλων ( Aλουμίνιο, Χαλκός ) συνέχισαν την καθοδική πορεία τους.
Αποτέλεσμα της αύξησης της οργανικής κερδοφορίας ήταν η μείωση του καθαρού δανεισμού της κατά 166 εκατ. ευρώ, έναντι του 2022.
Συνολικά, ο καθαρός δανεισμός ανέρχεται πλέον σε 885 εκατ. ευρώ έναντι 1 δισ. του πρώτου εξαμήμου του 2022 με αποτέλεσμα ο δείκτης καθαρό χρέος προς ebidta να διαμορφωθεί σε 3,7 .
Τα αναπροσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη δίχως τις επιδράσεις από τα μέταλλα ανήλθαν σε 130,9 εκατ. ευρώ έναντι 159 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2022.
Τα καθαρά κέρδη μετά φόρων της Elvalhalcor ανήλθαν σε 25,9 εκατ. ευρώ έναντι 119 εκατ. ευρώ του 2022, περίοδος όπου επικράτησαν και υψηλότερες τιμές σε Αλουμίνιο, Χαλκό.
Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, εφόσον δεν διαφαίνεται αλλαγή στα σημερινά δεδομένα, ( μείωση της τιμής των μετάλλων, χαμηλές ανάγκες κεφαλαίου κίνησης ) ο στόχος είναι η περαιτέρω μείωση του καθαρού δανεισμού σε επίπεδα κάτω του 4.
Μέσα σ ένα περιβάλλον χαμηλότερης ζήτησης λόγω των ανοδικών επιτοκίων στις αγορές της Ευρώπης, η Elvalhalcor διατήρησε τα μερίδια αγοράς της καθώς οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 1,7 δισ. ευρώ από 1,9 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τα επίπεδα του 2019.
Παρά ταύτα, το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο όπου κυριαρχούν τα προϊόντα συσκευασίας οδήγησαν σε αύξηση κατά 1% τους όγκους πωλήσεων.
Είναι χαρακτηριστικό, όμως, ότι μεγάλοι διεθνείς ανταγωνιστές ( Novelis, Constellium ) στα πρόσφατα αποτελέσματα τους σημείωσαν ισχυρή πτώση στους όγκους πωλήσεων καθώς τα αυξημένα επιτόκια έχουν πλήξει κυρίως τον κατασκευαστικό κλάδο.
Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει η εταιρεία, μετά το ανοδικό πρώτο εξάμηνο του 2022 που χαρακτηρίστηκε «από υπερβάλλουσα ζήτηση στους περισσότερους κλάδους της οικονομίας, η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα κινήθηκε υποτονικά κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, με πτώση της ζήτησης κυρίως στο κατασκευαστικό αλλά και σε άλλους οικονομικούς κλάδους, με την Ευρώπη να εισέρχεται τεχνικά σε ύφεση μετά από δύο συνεχή τρίμηνα μειούμενου ΑΕΠ.
Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη συνέχισε να υποχωρεί μετά την κορύφωσή του τον Οκτώβριο του 2022, υποβοηθούμενος από τη σταδιακή αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας, ωστόσο παρέμεινε όμως σε υψηλά επίπεδα, που δεν δικαιολογούν ακόμα την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής των Κεντρικών Τραπεζών.
Έτσι, η αλλαγή του οικονομικού κλίματος και των προσδοκιών, σε συνδυασμό και με την ομαλοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας οδήγησε σε μια παρατεταμένη από-αποθεματοποίηση με σημαντικές επιπτώσεις στη ζήτηση».
Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών