Ο τρόπος με τον οποίο έχει σχεδιαστεί να υλοποιηθούν τα placement δεν ευνοεί το ελληνικό χρηματιστήριο και συμβάλει στην πίεση που ασκείται στις αποτιμήσεις.
Αν και για την ώρα δεν υφίσταται θέμα μετάθεσης, ωστόσο υπάρχουν σκέψεις για αλλαγή του χρονοδιαγράμματος, καθώς η αγορά έχει δείξει σημάδια κόπωσης και διόρθωσης, ενώ δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να δούμε μεγαλύτερη πτώση, ειδικά στις διεθνείς αγορές.
Σε ένα τέτοιο σενάριο, το χρονοδιάγραμμα για το placement της Εθνικής Τράπεζας που θα αφορά το 20% των μετοχών εκ των πραγμάτων θα πρέπει να μετατεθεί.
Να σημειωθεί ότι με τις τρέχουσες τιμές το 20% αποτιμάται περίπου στο 1 δις. ευρώ, ενώ προ της διόρθωσης ήταν περίπου στα 1,25 δις.
Με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό, το placement της Εθνικής θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο του 2023, και όπως έχει τονίσει το bankingnews.gr έχει εμφανιστεί σχήμα Ελλήνων εφοπλιστών και επιχειρηματιών, που λειτουργούν άτυπα ως consortium, χωρίς να είναι όμως, με στόχο να αποκτήσουν το 8% με 10% της Εθνικής.
Ταυτόχρονα, πλήθος ξένων επενδυτών θα συμμετάσχει στη διαδικασία του placement, με στόχο να επιτευχθεί μεγάλη διασπορά μετοχών.
Ωστόσο, εάν οι συνθήκες στο χρηματιστήριο επιδεινωθούν, σενάριο που δεν είναι απίθανο, τότε το Ταμείο και οι σύμβουλοι του θα πρέπει να αναθεωρήσουν το χρονοδιάγραμμα και να μεταθέσουν το placement σε επόμενη φάση.
Οι αποτιμήσεις
Ούτως ή άλλως ο τρόπος με τον οποίο έχει σχεδιαστεί να υλοποιηθούν τα placement δεν ευνοεί το ελληνικό χρηματιστήριο και συμβάλει στην πίεση που ασκείται στις αποτιμήσεις.
Το σενάριο λοιπόν της μετάθεσης μπορεί να ενεργοποιηθεί εφόσον το κλίμα στο χρηματιστήριο επιδεινωθεί.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η αποτίμηση της Εθνικής, με βάση το p/bv, τιμή προς λογιστική αξία είναι στο 0,71x με βάση τα κεφάλαια του 2023, ενώ με βάση την εκτίμηση για τα κεφάλαια του 2024 η αποτίμηση είναι 0,66x.
Επί της ουσίας η Εθνική τράπεζα διαπραγματεύεται κάτω από το ιδεατό στόχο του 0,8x που είχε θέση στο παρελθόν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Της Eurobank το placement, για το 1,4% των μετοχών, λόγω του γεγονότος ότι είναι επαναγορά ιδίων μετοχών, δηλαδή αγοράζει η ίδια η Eurobank τις μετοχές της, ήταν μια εύκολη διαδιασία.
Επομένως δεν τίθεται θέμα μετάθεσης, αφού το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πουλάει με premium έναντι της χρηματιστηριακής τιμής.
Το χρονοδιάγραμμα
Μέχρι τώρα το χρονοδιάγραμμα των placement, πέραν της Eurobank και της Εθνικής είναι το εξής:
Μέσα στο α΄ τρίμηνο 2024 θα πραγματοποιηθεί το placement του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην τράπεζα Πειραιώς και αφορά το 27% των μετοχών που θα πωληθεί σε πλήθος επενδυτών πάνω από 20 ξένα funds.
Με τρέχουσα αξία μετοχής 2,70 ευρώ το 27% αποτιμάται στα 913 εκ. ευρώ
Φθινόπωρο 2024 θα πραγματοποιηθεί το placement του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Alpha bank και αφορά το 9% των μετοχών που θα πωληθεί σε επενδυτές.
Με τρέχουσα αξία μετοχής 1,30 ευρώ το 9% αποτιμάται στα 276 εκατ. ευρώ
Μετά τα placement ετοιμαστείτε για επιθετικές κινήσεις υποτιμητικής και ανατιμητικής κερδοσκοπίας και θα πουν πολλοί που είσαι Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας…
Να τονίσουμε ότι ο ρόλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ήταν ιδιαίτερα θετικός, συνέβαλλε στην ανάκαμψη των τραπεζών και στην εξυγίανση των ισολογισμών, ενώ συνέβαλλε και στην λήψη πιο ορθολογικών αποφάσεων…
Το ΤΧΣ μπορεί να επιδείνωνε το free float την διασπορά μετοχών αλλά διατηρούσε την σταθερότητα και ούτε ανέκοψε την προσπάθεια ανόδου των αποτιμήσεων…
Η βασική μας εκτίμηση είναι ότι το ελληνικό δημόσιο θα χάσει 50 δισεκ. από τα 54 δισεκ. που επένδυσε στις τράπεζες σε κεφάλαια και funding gap και ο τραπεζικός κλάδος θα εμπλουτιστεί με νέους επενδυτές… καθιστώντας τις μετοχές επιρρεπείς σε ακραίες διακυμάνσεις…
Ετοιμαστείτε γιατί αυτά που έρχονται θα είναι πολύ εκρηκτικά, ενίοτε ζοφερά και ενίοτε ευχάριστα…
Ας θυμηθούμε λίγο ορισμένα γεγονότα…
Το ΤΧΣ επένδυσε
στην Εθνική 8,46 δισεκ. σε κεφάλαια,
στην Eurobank 5,72 δισεκ.,
στην Πειραιώς 6,84 δισεκ. και μαζί με τα 3 δισεκ. cocos 9,84 δισεκ. και
στην Alpha bank 3,96 δισεκ.
Επίσης το ΤΧΣ κάλυψε το funding gap το χρηματοδοτικό κενό τραπεζών που έσπασαν σε καλές και κακές.
Θυμίζουμε 7,47 δισεκ. στην Αγροτική τράπεζα που κατέληξε στην Πειραιώς, στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο 3,7 δισεκ. που κατέληξε στην Eurobank, στην Proton Bank 562 εκατ που κατέληξε στην Eurobank, στην FBBank 456 εκατ που κατέληξε στην Εθνική τράπεζα και πλήθος συνεταιριστικών τραπεζών.
Το άθροισμα όλων αυτών 54 δισεκ. ευρώ…
Εκείνη την περίοδο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατείχε
το 81,7% της Alpha bank,
το 95,2% της Eurobank
το 84,4% της Εθνικής τράπεζας
το 81% της Πειραιώς
Ποια η τρέχουσα αξία των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ στις ελληνικές τράπεζες;
Το ΤΧΣ κατέχει πλέον στις ελληνικές τράπεζες τα εξής ποσοστά
το 1,4% της Eurobank που αξίζει 77 εκατ
το 40,34% της Εθνικής που αξίζει 1 δισεκ.
το 27% της Πειραιώς που αξίζει 913 εκατ ευρώ
το 9% της Alpha bank που αξίζει 276 εκατ.
Το άθροισμα όλων αυτών 3,22 δισεκ. ευρώ… και είχαν επενδυθεί 54 δισεκ.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών