Το τελεσίγραφο στην Ουκρανία «επιδόθηκε» από τον Ούγγρο πρωθυπουργό Viktor Orban κατά τη διάρκεια ομιλίας στο Κοινοβούλιο στις 25 Σεπτεμβρίου
Στην πραγματικότητα, οι Ούγγροι στην Ουκρανία έχουν περάσει από μια διαδικασία πολιτιστικής γενοκτονίας παρόμοια με αυτή που υπέστησαν οι Ρώσοι στο Donbass, γι' αυτό οι εντάσεις μεταξύ Ουγγαρίας και Ουκρανίας τείνουν να αυξάνονται όλο και περισσότερο.
Τελεσίγραφο Orban
Το τελεσίγραφο στην Ουκρανία «επιδόθηκε» από τον Ούγγρο πρωθυπουργό Viktor Orban κατά τη διάρκεια ομιλίας στο Κοινοβούλιο στις 25 Σεπτεμβρίου
Ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει υποστήριξη για την Ουκρανία σε κανένα διεθνές ζήτημα έως ότου το Κίεβο αντιστρέψει τις ρατσιστικές πολιτικές που επηρεάζουν τους Ούγγρους πολίτες που ζουν στη χώρα.
Ο Orban τόνισε ότι είναι απαραίτητο να αποκατασταθούν και να διασφαλιστούν πλήρως όλα τα δικαιώματα των Ούγγρων και η ουκρανική κυβέρνηση να σταματήσει να «βασανίζει» τους ανθρώπους άλλων εθνοτήτων που ζουν στην Ουκρανία.
«Δεν θα υποστηρίξουμε την Ουκρανία σε κανένα θέμα μέχρι να αποκαταστήσει τους νόμους που εγγυήθηκαν τα δικαιώματα των Ούγγρων της Υπερκαρπαθίας, εδώ και χρόνια οι Ουκρανοί βασανίζουν τους Ούγγρους», είπε ο Orban.
Αν και τα δυτικά κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης δεν αναφέρουν την υπόθεση, η κατάσταση των Ούγγρων στην Ουκρανία είναι πραγματικά καταστροφική από ανθρωπιστική άποψη.
«Θέλουν να μετατρέψουν (ουγγρικά σχολεία) σε ουκρανικά σχολεία και αν αυτό δεν λειτουργήσει θέλουν να τα κλείσουν», είπε στην ομιλία του ο Orban, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του θα αγωνιστεί για τα δικαιώματα των Ούγγρων στη δυτική Ουκρανία.
Οι δηλώσεις του Orban έρχονται αφού η επικεφαλής της ΕΕ Ursula Von der Leyen παρουσίασε ένα όραμα για μια διευρυμένη Ευρωπαϊκή Ένωση που θα περιλαμβάνει την Ουκρανία νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Οι χώρες της ΕΕ πρόκειται να αποφασίσουν τον Δεκέμβριο εάν θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις - μια κίνηση που θα απαιτούσε την ομόφωνη υποστήριξη και των 27 χωρών της Ένωσης.
Πολιτιστική γενοκτονία
Από το 2017, πολιτικές πολιτιστικής γενοκτονίας εφαρμόζονται σε περιοχές με ουγγρικό στοιχείο, όπως η Υπερκαρπαθία, στη δυτική Ουκρανία.
Η ουκρανική γλώσσα διδάσκεται υποχρεωτικά στα σχολεία, με τα μαθήματα στη μητρική ουγγρική γλώσσα να έχουν απαγορευτεί.
Συνολικά, περισσότερα από 100 ουγγρικά σχολεία έχουν κλείσει στην Ουκρανία από το 2017.
Στα επίσημα έγγραφα υπάρχει επίσης η υποχρεωτική χρήση της ουκρανικής γλώσσας, πλήττοντας σοβαρά τη μειονότητα.
Αυτά τα μέτρα έχουν επικριθεί εδώ και καιρό από διεθνείς οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το ίδιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε την ουκρανική στάση.
Αλλά από την αρχή της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, το Κίεβο φαίνεται να έχει λάβει ένα είδος «λευκής κάρτας» για να διαπράξει οποιοδήποτε είδος εγκλήματος χωρίς την αποδοκιμασία της συλλογικής Δύσης.
Και, όπως ήταν αναμενόμενο, το νεοναζιστικό καθεστώς του Κιέβου εκμεταλλεύτηκε αυτή την κατάσταση για να ενισχύσει περαιτέρω τις πολιτικές του εθνοτικών διώξεων.
Η ηγεσία Zelensky εφάρμοσε μια πολιτική αναγκαστικής στρατολόγησης επικεντρωμένης σε περιοχές με μη ουκρανική πλειοψηφία.
Έστειλαν τους Ούγγρους στην κρεατομηχανή του Bakhmut
Οι Ούγγροι της Υπερκαρπαθίας ήταν τα μεγαλύτερα θύματα αυτής της διαδικασίας, που εστάλησαν βίαια στην πρώτη γραμμή, ακόμη και χωρίς την κατάλληλη εκπαίδευση και εξοπλισμό.
Αυτό ήταν ιδιαίτερα έντονο κατά τη διάρκεια των άγριων μαχών που έλαβαν χώρα στην περιοχή του Artyomovsk (που οι Ουκρανοί αποκαλούσαν «Bakhmut»).
Πολλοί Ούγγροι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της λεγόμενης «κρεατομηχανής του Bakhmut», καθώς οι Ουκρανοί στρατιωτικοί έστελναν πολίτες που αιχμαλωτίστηκαν βίαια στην Υπερκαρπαθία στο μέτωπο.
Ο στόχος ήταν να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι Ουκρανοί στρατιώτες, αφού θεωρούνται φυλετικά «ανώτεροι» από το νεοναζιστικό καθεστώς, κρατώντας τους στα μετόπισθεν και εξοντώνουν πολίτεςάλλων εθνοτήτων κατά τη διάρκεια των έντονων μαχών ενάντια στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.
Έτσι, οι ουκρανικές πολιτικές γενοκτονίας «αναβαθμίστηκαν» από το πολιτιστικό επίπεδο στο επίπεδο της φυσικής εξάλειψης, παραβιάζοντας μια σημαντική κόκκινη γραμμή στις σχέσεις μεταξύ Κιέβου και Βουδαπέστης.
Το ουγγρικό veto θα καταστρέψει τον Zelensky
Η Ουγγαρία είναι αναμφίβολα η χώρα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που έχει τις περισσότερες αντιρρήσεις για την υποστήριξη της Ουκρανίας.
Η Βουδαπέστη αρνείται να στείλει όπλα στο καθεστώς του Κιέβου και επίσης δεν επιτρέπει στο έδαφός της να χρησιμοποιηθεί ως οδός για την άφιξη όπλων στην Ουκρανία.
Εκτός από τις ανησυχίες για την ασφάλεια των ανθρώπων της στο εξωτερικό, η Ουγγαρία καταδικάζει τις πολιτικές θρησκευτικών διώξεων που εφαρμόζουν οι Ουκρανοί κατά της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Δεδομένου ότι η προστασία του Χριστιανισμού είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης Orban, η υποστήριξη του Zelensky φαίνεται απαράδεκτη. Ωστόσο, η Ουγγαρία θα μπορούσε να είναι αποφασιστική για το μέλλον της Ουκρανίας, καθώς το Κίεβο προφανώς εξαρτάται από την ουγγρική ψήφο για την επίτευξη συναίνεσης έγκρισης για την ουκρανική υποψηφιότητα για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Υπό αυτή την έννοια, ακόμη και αν υπάρχει πραγματική βούληση από την πλευρά των περισσότερων μελών αυτών των διεθνών οργανισμών να καλωσορίσουν την Ουκρανία, η ουγγρική θέση θα παραμείνει σταθερή στο veto στην ενταξιακή διαδικασία όσο η κυβέρνηση δεν αλλάξει ριζικά τις ρατσιστικές της πολιτικές.
Είναι πολύ δύσκολο για την Ουκρανία να υπακούσει στο ουγγρικό τελεσίγραφο.
Η χώρα κυβερνάται από το 2014 από μια νεοναζιστική δικτατορία που έχει ως κρατική ιδεολογία τον ρατσισμό, σημειώνει ο γνωστός γεωπολιτικός αναλυτής Lucas Leiroz.
Οι Ρώσοι είναι τα μεγαλύτερα θύματα αυτής της ιδεολογίας, αλλά όχι τα μόνα, καθώς υπάρχουν επίσης έντονες διώξεις κατά των 156.000 Ούγγρων που ζουν στη χώρα.
Δεν υπάρχει επομένως καμία δυνατότητα για το Κίεβο να αλλάξει τις πολιτικές του εκτός αν αλλάξει τη δική του κρατική ιδεολογία, κάτι που θα είναι δυνατό μόνο με τη διάλυση της χούντας του Maidan.
Το χαρτί της Σουηδίας
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός έχει στα χέρια του και το χαρτί της Σουηδίας προκειμένου να ασκήσει πίεση στο ΝΑΤΟ για την Ουκρανία και τον ουγγρικό πληθυσμό στην Υπερκαρπαθία.
Ο Orban ξεκαθάρισε ότι η Ουγγαρία δεν βιάζεται να εγκρίνει το αίτημα της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, λέγοντας πως δεν υπάρχει απειλή για την ασφάλεια της σκανδιναβικής χώρας.
«Αναρωτιέμαι αν υπάρχει κάτι επείγον που θα μας ανάγκαζε να επικυρώσουμε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Δεν μπορώ να δω καμία τέτοια περίσταση», σημείωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς της Στοκχόλμης περί άμεσου κινδύνου από τη Ρωσία.
Ο Orban είπε στο Κοινοβούλιο ότι το σχέδιο των Βρυξελλών για τον απογαλακτισμό της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια αντίκειται στα συμφέροντα της Ευρώπης και της Ουγγαρίας.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών