Τα ίδια κεφάλαια με βάση τα όσα αναφέρει η εταιρία στις οικονομικές καταστάσεις είναι αρνητικά κατά 1,359 εκατ. ευρώ ενώ αν ληφθούν υπό όψη οι παρατηρήσεις του ορκωτού η τρύπα εκτινάσσεται στα 2,6 εκατ. ευρώ.
Η αιμοδοσία με κεφάλαια της εταιρίας είναι απολύτως ανεπαρκής και δυσχερής καθώς αύξηση κεφαλαίου που είχε αποφασιστεί στις 1/12/2022 πιστοποιήθηκε μόλις στις 22/09/2023 και ήταν ύψους 466 χιλιάδες ευρώ.
Αλλά δεν φτάνει.
Ο ορκωτός ελεγκτής της χρήσης 2022 στις οικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύτηκαν εφιστά την προσοχή για το γεγονός ότι για τη χρήση που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2022 το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας έχει καταστεί αρνητικό και οι τρέχουσες (βραχυπρόθεσμες) υποχρεώσεις της Εταιρείας υπερβαίνουν το σύνολο του κυκλοφορούντος ενεργητικού της.
Αναφέρει πως «Τα γεγονότα αυτά ή οι συνθήκες αυτές, μαζί με άλλα θέματα υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας η οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της Εταιρείας να συνεχίσει τη δραστηριότητά
της.
Η γνώμη μας δεν διαφοροποιείται σε σχέση με το θέμα αυτό».
Και δεν είναι μόνο το θέμα αυτό καθώς από τις παρατηρήσεις του ορκωτού προκύπτει ότι τα οικονομικά στοιχεία της εταιρίας δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα
Και αυτό διότι για παράδειγμα η αξία των εμπορικών απαιτήσεων από πελάτες εμφανίζεται αυξημένη κατά ευρώ 1.100.000, και τα ίδια κεφάλαια καθώς και τα αποτελέσματα των προηγούμενων χρήσεων μειωμένα κατά 1.100.000 ευρώ αντίστοιχα, δεν έχει γίνει πρόβλεψη αποζημίωσης προσωπικού με τον ορκωτό να αναφέρει πως οι προβλέψεις για παροχές σε εργαζομένους να εμφανίζονται μειωμένες κατά 154.091 ευρώ, και τα ίδια κεφάλαια να εμφανίζονται μειωμένα(σ.σ. προφανώς έχει κάνει λάθος καθώς έπρεπε να γράψει αυξηνένα) κατά ευρώ 154.091.
Τα ίδια κεφάλαια με βάση τα όσα αναφέρει η εταιρία στις οικονομικές καταστάσεις είναι αρνητικά κατά 1,359 εκ ευρώ ενώ αν ληφθούν υπό όψιν οι παρατηρήσεις του ορκωτού η τρύπα εκτινάσσεται στα 2,6 εκ ευρώ.
Την ίδια στιγμή το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της Εταιρείας ανέρχεται σε 2.991.833,84 ευρώ έναντι βραχυπρόθεσμων απαιτήσεων (Κυκλοφορούν Ενεργητικό) ποσού 1.742.463,79 ευρώ αλλά οι απαιτήσεις δεν είναι πραγματικές αν ληφθεί υπό όψιν η παρατήρηση του ορκωτού και στην ουσία η «τρύπα» στο κεφάλαιο κίνησης είναι πάνω από 2,3 εκ ευρώ .
Η διοίκηση της Αυγής ισχυρίζεται στις οικονομικές καταστάσεις του 2022 πως «Για την αντιμετώπιση του προβλήματος η διοίκηση, η Διοίκηση της Εταιρείας έχει ετοιμάσει σχέδιο αναδιάρθρωσης (Συμπεριλαμβανομένου και αύξησης μετοχικού κεφαλαίου) με απώτερο σκοπό:
α) Την κεφαλαιακή ενίσχυση και
β) την μείωση του λειτουργικού κόστους όπου αυτό είναι εφικτό.
Ύστερα από τις προαναφερόμενες ενέργειες (Αυξήσεις Μετοχικού κεφαλαίου) η Διοίκηση εκτιμά ότι θα εξασφαλίσει επαρκή χρηματοδότηση, ώστε να εξυπηρετηθούν οι χρηματοδοτικές και λειτουργικές ανάγκες της Εταιρείας, στο άμεσο μέλλον».
Βέβαια τα ίδια έλεγε και στις προηγούμενες χρήσεις αλλά το πρόβλημα δεν επιλύθηκε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα σε όλα τα ζητήματα που υπάρχουν η ΑΥΓΗ φέτος πρέπει να αποπληρώσει 145 χιλιάδες ευρώ υπόλοιπο δανείου που έχει λάβει στο παρελθόν από την Εθνική Τράπεζα.
Πάντως εν μέσω μεγάλων οικονομικών προβλημάτων η ΑΥΓΗ το 2022 αύξησε τα έξοδα μισθοδοσίας (περιλαμβάνονται και οι αποζημιώσεις απόλυσης 418 χιλιάδες ευρώ) στα 2,151 εκ ευρώ από 1,895 εκ ευρώ. Το προσωπικό μειώθηκε σε 64 από 77 άτομα
Οι οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία ανέρχονται σε 1,12 εκ ευρώ και αν δεν είχε επιδοτήσει τις εισφορές η κυβέρνηση η κατάσταση θα ήταν πολύ πιο δυσμενής.
Όλα αυτά δημιουργούν το ερώτημα αν και κατά πόσο η έκθεση ελέγχου του ορκωτού παρ ότι καταγράφει προβλήματα είναι εντός της νομοθεσίας που διέπει τον έλεγχο και πως αντί για γνώμη με επιφύλαξη θα έπρεπε να εκφράσει αρνητική γνώμη δεδομένου ότι σφάλματα, ατομικά ή αθροιστικά , είναι και ουσιώδη και διάχυτα στις οικονομικές καταστάσεις.
Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών