Η εκτίμηση της αμερικανικής τράπεζας για την εκτόξευση στις αποδόσεις των treasuries
Ωστόσο, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα -η οποία, να σημειωθεί, δεν φημίζεται για την ικανότητά της στις προβλέψεις- δεν αναμένει ύφεση.
«Η κύρια συνέπεια της περαιτέρω σύσφιξης των χρηματοπιστωτικών συνθηκών που οδήγησε στην αύξηση των επιτοκίων, θα είναι ότι η επιβράδυνση στην αύξηση του ΑΕΠ που θα διαρκέσει περισσότερο», σημειώνει η Goldman Sachs, υπολογίζοντας στο 0,5% του ΑΕΠ τον αντίκτυπο των υψηλών αποδόσεων, το 2024.
Το πλήγμα είναι σημαντικό, αλλά ηπιότερο του αντίκτυπου από τις αυστηρότερες οικονομικές συνθήκες το 2022 και «πολύ μικρό για να απειλήσει την ύφεση».
Οι αποδόσεις των 10ετών και των 30ετών κρατικών ομολόγων ΗΠΑ, έχουν αυξηθεί περίπου 70 μονάδες βάσης από τις αρχές Σεπτεμβρίου και την Παρασκευή 6/10 έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2007.
«Η μετάβαση σε ένα καθεστώς υψηλότερων επιτοκίων εγκυμονεί μια σειρά από κινδύνους. Πιθανώς δεν είναι αρκετοί για να προκαλέσουν ύφεση εκτός κι αν συμβούν απότομα και επιθετικά ή ταυτόχρονα», πρόσθεσαν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs. Και ακόμη κι αν προέκυπταν τα δυσμενή σενάρια, οι μειώσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve, Fed) «θα αντιστάθμισαν μεγάλο μέρος του αντίκτυπου».
Οι οικονομολόγοι της Goldman αναφέρθηκαν στους ακόλουθους κινδύνους:
- Οι αποτιμήσεις των μετοχών μειώνονται από τη σχετική ελκυστικότητα των υψηλότερων αποδόσεων των ομολόγων, που εγγυώνται την αποπληρωμή του κεφαλαίου. Εάν το λεγόμενο ασφάλιστρο κινδύνου μετοχών έπεφτε, το πλήγμα για την αύξηση του ΑΕΠ θα ήταν 1 ποσοστιαία μονάδα.
- Η μεγαλύτερη δυσκολία στην εύρεση χρηματοδότησης οδηγεί περισσότερες εταιρείες εκτός λειτουργίας. Μια αύξηση κατά 50% στο «ποσοστό εξόδου» των επιχειρήσεων θα συνεπαγόταν μείωση κατά 0,2% στο ρυθμό ανάπτυξης των ΗΠΑ.
- Η ανησυχία για τη βιωσιμότητα του ομοσπονδιακού χρέους -που έγινε πιο επισφαλές από την άνοδο των αποδόσεων- ωθεί την Ουάσιγκτον σε ενέργειες μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος. Μια συμφωνία όπως η δημοσιονομική νομοθεσία του 1993 θα υποδείκνυε έως και 0,5 ποσοστιαίες μονάδες, «για αρκετά χρόνια».
Στο τελευταίο σημείο, τόνισαν οι οικονομολόγοι της Goldman, «νομίζουμε ότι είναι απίθανο η ανησυχία για τη βιωσιμότητα του χρέους να οδηγήσει σε συμφωνία μείωσης του ελλείμματος σύντομα».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών