Η κλιμάκωση των πολεμικών επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή που δημιουργεί κινδύνους για περαιτέρω ανάφλεξη στην περιοχή με αναπόφευκτες τις επιπτώσεις σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο
(upd14) Με μικρές διακυμάνσεις και εναλλαγές στα πρόσημα κινήθηκε το ελληνικό χρηματιστήριο, κλείνοντας τελικά στις 1.173 μονάδες, με τους επενδυτές να αποτιμούν το φιάσκο των αυτοδιοικητικών εκλογών με ψυχραιμία.
Αναλυτικά, οι τράπεζες, εν μέσω μεταβλητότητας, με τη μεγαλύτερη άνοδο έκλεισε η Eurobank +1,51% από υψηλό ημέρας +3,01% και χαμηλό -1,99% και ακολούθησαν Πειραιώς +1,24%, Alpha Bank +1,04%, και Εθνική +0,78%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν Lamda +3,34% και ΟΤΕ +2,64%...ενώ υποχώρησαν Sarantis -3,16%, ΕΛΠΕ -1,43%.....
Στο επίκεντρο, η ΓΕΚ Τέρνα +1,24% από +3,57% υψηλό ενδοσυνεδριακό λόγω του επικείμενου deal της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στα 18,3 ευρώ ενώ η μετοχή της Τέρνας Ενεργειακή έκλεισε τελικά με τη μεγαλύτερη πτώση στον FTSE 25 στο -3,48%, από υψηλό ημέρας +3,76%.
Το ενδιαφέρον μονοπωλεί η κλιμάκωση των πολεμικών επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή που δημιουργεί κινδύνους για περαιτέρω ανάφλεξη στην περιοχή με αναπόφευκτες τις επιπτώσεις σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.
Στο εσωτερικό, η εκλογική πανωλεθρία της ΝΔ στις αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν ξεκάθαρη αποδοκιμασία για τις επιλογές Μητσοτάκη, χωρίς όμως να έχει μεγάλη ή ουσιώδη επίδραση στο χρηματιστήριο – εάν έχει θα είναι επίδραση μόνο μιας ή δύο το πολύ χρηματιστηριακών συνεδριάσεων –
Ο Γενικός Δείκτης αν και τις προσέγγισε, τελικά κράτησε τις 1.162 -1.161 μονάδες που αποτελούν τον εκθετικό ΚΜΟ των 200 ημερών και τον απλό ΚΜΟ των 200 ημερών αντίστοιχα, ομοίως και ο Τραπεζικός Δείκτης τις 905-901 που συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ των 200 ημερών.
Οι επενδυτές να αρχίζουν να προετοιμάζονται, οι 950 μονάδες έχουν πλέον ισχυροποιηθεί ως σενάριο ενώ σε γενικές γραμμές αντικατοπτρίζουν την δίκαιη αξία στο ελληνικό χρηματιστήριο
Υπό τη σκιά της αναταραχής της Μέσης Ανατολή, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poor's, την Παρασκευή 20/10, μετά την επενδυτική βαθμίδα της DBRS και μετά την διπλή αναβάθμιση από τη Moody's .
Στο μέτωπο των επιτοκίων, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν θα μειώσει τα επιτόκια μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2024, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση αναλυτών - οι οποίοι δείχνουν να έχουν λάβει το μήνυμα από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ότι οι μειώσεις δεν θα έρθουν σύντομα.
Το αποτέλεσμα της τελευταίας έρευνας του Bloomberg έχει μια απόκλιση από τον προηγούμενο γύρο, όταν οι ερωτηθέντες είδαν το κόστος δανεισμού να μειώνεται τον Μάρτιο.
Η μείωση πλέον προβλέπεται τον Οκτώβριο.
Η έρευνα συνοδεύεται από σχόλια αξιωματούχων της ΕΚΤ που μίλησαν στο περιθώριο των ετήσιων συνεδριάσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Μαρακές τις τελευταίες ημέρες.
Οι επενδυτές ανησυχούν για έναν ακόμη γύρο αυξήσεων των επιτοκίων στις ΗΠΑ, αφού τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό εμφανίστηκαν υψηλότερα από το αναμενόμενο.
Αρκετοί τραπεζίτες της Federal Reserve ανέφεραν τις τελευταίες ημέρες ότι μπορεί να δικαιολογηθεί περαιτέρω σύσφιξη.
Στο επίκεντρο δεικτοβαρείς μετοχές
Το deal της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έκλεισε στα 18,3 ευρώ, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει επί των γενικών θεμάτων συμφωνία αλλά συμφωνία είχαμε δει και στο παρελθόν και στο τέλος ναυάγησε.
Πάντως τώρα δεν υπάρχουν επιλογές, η πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής είναι αναγκαιότητα για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που έχει πλειοδοτήσει στις δύο μεγαλύτερες παραχωρήσεις στην Ελλάδα την Αττική οδό και την Εγνατία οδό και ακόμη… δεν έχει καταβάλλει κεφάλαια.
Η πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής είναι αναγκαιότητα για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο όμιλος λιμνάζει χρηματιστηριακά γιατί οι επενδυτές έχασαν την ορατότητα τους…
Η Optima bank μπήκε στο ελληνικό χρηματιστήριο πανάκριβη, με το περθώριο πτώση να ανέρχεται στο 35%
Η δίκαιη της τιμή στα 4,5 ευρώ από τα 7 ευρώ που είναι σήμερα και αυτό σημαίνει περιθώριο πτώσης 35%.
Δεν υπάρχει άνθρωπος στο ελληνικό χρηματιστήριο που να μην θεωρεί την μετοχή της Optima bank πανάκριβη…
Οι επενδυτές που τοποθετήθηκαν στα 7,2 ευρώ μην περιμένουν τίποτα…
Ο Μυτιληναίος έχει ως στόχο να διατηρήσει τα 35 ευρώ…
Ο όμιλος βρίσκεται σε άριστη χρηματοοικονομική κατάσταση, σε αντίθεση με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που πουλάει περιουσιακά στοιχεία για να διασωθεί αφού βρίσκεται σε αδιέξοδο.
Η Intrakat παραμένει στην ζώνη των 3 ευρώ και από ότι πληροφορούμαστε στόχος είναι να διατηρήσει τα 3 ευρώ για το ορατό μέλλον…
Η διαδικασία συγχώνευσης με τον Άκτωρα προχωράει είναι θέμα χρόνου… οι ενστάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού ξεπεράστηκαν…
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση
Πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη -0,36% και τον Τραπεζικό Δείκτη -0,75% .
Περί τις 10:40, με πιέσεις στις τράπεζες, με Πειραιώς -2,4% και Alpha Bank -1,96%...o Tραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό ημεράς -1,68%.
Λίγο πριν τις 11:00 οι πιέσεις στις τράπεζες επεκτάθηκαν και στα μη τραπεζικά blue chips και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,72%.
Λίγο πριν τις 15:00 με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, με Πειραιώς +1,97%...αλλά και σε δεικτοβαρείς μη τραπεζικούς τίτλους του FTSE 25, όπως ΟΤΕ, ΔΕΗ , Μυτιληναίος +1,21% ...o Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημεράς +0,66%.
Λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης με αγοραστικές παρεμβάσεις στην Eurobank +3,01% ...o Tραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημεράς +1,87%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο με άνοδο +0,35% στις 1.173 μονάδες έχοντας υψηλό στις 1.177,03 μονάδες και χαμηλό τις 1.161,22 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και είναι μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 68,4 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 3,9 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος στα 19,2 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 8,8 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 3,9 εκατ. ευρώ και όγκου 643 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Eurobank διακίνησε 408 χιλ. τεμάχια αξίας 608 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 25 χιλ. τεμάχια αξίας 340 χιλ. ευρώ, η Jumbo 40,7 χιλ. τεμάχια αξίας 979 χιλ. ευρώ, o ΟΠΑΠ 51 χιλ. τεμάχια αξίας 782 χιλ. ευρώ, ο Μυτιληναίος 9 χιλ. τεμάχια αξίας 311 χιλ. ευρώ.
Ο Sarantis 30 χιλ. τεμάχια αξίας 233 χιλ. ευρώ, η Epsilon Net 29,3 χιλ. τεμάχια αξίας 265 χιλ. ευρώ και η Κρι - Κρι διακίνησε 50 χιλ. τεμάχια αξίας 393 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.173 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 1.200 μονάδες και ακολουθεί η ισχυρή αντίσταση των 1.240 μονάδων, οι 1.280 και οι 1.300 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.162 και 1.161 μονάδες που αποτελούν τον εκθετικό ΚΜΟ των 200 ημερών και τον απλό ΚΜΟ των 200 ημερών αντίστοιχα.
Η διάσπαση των παραπάνω οδηγεί στην επόμενη στήριξη των 1.100 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 1.185 – 1.180 μονάδων..
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 926 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 950 μονάδες και ακολουθούν οι 980 και οι 1.000 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 905 και 901 μονάδες που αποτελούν τον εκθετικό ΚΜΟ των 200 ημερών και τον απλό ΚΜΟ των 200 ημερών αντίστοιχα.
Ακολουθούν οι 880 και η ισχυρή στήριξη των 850 μονάδων.
Σταθεροποιητικές τάσεις στα ομόλογα, το 10ετές ελληνικό στο 4,27% - Το spread με την Ιταλία στις -51 μ.β.
Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφονται σήμερα 16/10 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης, με τους επενδυτές να αναζητούν καταφύγιο σε ασφαλή περιουσιακά στοιχεία λόγω των αναταράξεων στη Μέση.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,27% και το 10ετές ιταλικό 4,78% με το μεταξύ τους spread στις -51 μονάδες βάσης.
Πωλήσεις καταγράφονται στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 4,69% και το 2ετές στο 5,07%, με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Η επενδυτική βαθμίδα παρουσιάστηκε ως εθνικός στόχος ήταν μια ντροπιαστική αναφορά… εθνικός στόχος είναι μια συλλογική οικονομική και κοινωνική προσπάθεια…οι πολιτικοί μας πραγματικά είναι τραγικά κατώτεροι των περιστάσεων… που κατασκευάζουν μύθους…
Η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία συνεχίζουν να διαθέτουν το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης.
Πιστεύουμε ότι κάποια στιγμή αυτός ο παραλογισμός η Ελλάδα να δανείζεται φθηνότερα από την Ιταλία – Ελλάδα 4,27% με Ιταλία 4,78% - θα αντιστραφεί.
Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι χειρότερη από την κατάσταση της Ιταλικής οικονομίας…
Το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους δεν είναι διαπραγματεύσιμο, για να πούμε την αλήθεια το πραγματικό χρέος σε κυκλοφορία είναι 45 δισεκ. αφού άλλα 40 δισεκ. κατέχει η ΕΚΤ με το πρόγραμμα πανδημίας .
Έτσι σε σύνολο 404,6 δισεκ. χρέους τα ομόλογα είναι 85 δισεκ. εκ των οποίων τα 40 δισεκ. τα κατέχει η ΕΚΤ…
Άρα το πραγματικό ελεύθερο χρέος ανέρχεται σε 40 δισεκ. και για αυτά τα 40 δισεκ. εμφανίζουμε την δεύτερη χειρότερη επίδοση στην ευρωζώνη…
Με την τοξική ποσοτική χαλάρωση, την αποτυχημένη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ έφθασε η Ελλάδα να δανείζεται με 0,55% και ας μην ήταν σε επενδυτική βαθμίδα…
Αυτό συνέβη γιατί η ΕΚΤ παραβιάζοντας τους κανόνες της ένταξε τα ελληνικά ομόλογα στο Πρόγραμμα Πανδημίας ένα κεκαλυμμένο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αγοράζοντας 40 δισεκ. ελληνικών ομολόγων
Για την αγορά ομολόγων λοιπόν η επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα δεν θα έχει καμία επίδραση αφού η Ελλάδα «απολάμβανε» τα οφέλη της επενδυτικής βαθμίδας… χωρίς να διαθέτει επενδυτική βαθμίδα.
Η μόνη επίδραση που θα έχει η επενδυτική βαθμίδα είναι στις λήξεις και στις ανανεώσεις ομολόγων αν και πιστεύουμε ότι το Πρόγραμμα Πανδημίας της ΕΚΤ πρέπει να καταργηθεί άμεσα γιατί απλά δεν υπάρχει πανδημία…
Πιέσεις στις ασιατικές αγορές
Πτωτικά έκλεισαν σήμερα 16/10 στις ασιατικές αγορές, καθώς κλιμακώνεται η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή φαίνεται ότι γίνεται πιο σοβαρή.
Στα μάκρο, η βιομηχανική παραγωγή στην Ιαπωνία μειώθηκε κατά 0,7% τον Αύγουστο, ενώ σε ετήσια βάση, υποχώρησε κατά 4,4%
Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου για τον πληθωρισμό της Ιαπωνίας αναμένονται την Παρασκευή 20/10.
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBoC) αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το επιτόκιο των μεσοπρόθεσμων δανειακών της διευκολύνσεων, στο 2,5% .
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -2,03%, ο δείκτης Shanghai την Κίνα έκλεισε στο -0,46%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,84%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο -0,81% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -0,35%.
Ήπιες μεταβολές στις ευρωπαϊκές αγορές
Ήπιες μεταβολές καταγράφονται σήμερα 16/10 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να σταθμίζουν το γεωπολιτικό ρίσκο στη Μέση Ανατολή ενώ προετοιμάζονται για μια εβδομάδα γεμάτη με οικονομικά δεδομένα.
Ειδικότερα, σήμερα 16/10 ανακοινώνεται το εμπορικό ισοζύγιο της Ευρωζώνης για τον μήνα Αύγουστο, ενώ την Τετάρτη 18/10 αναμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης για τον μήνα Σεπτέμβριο.
Συνεχίζονται τα αποτελέσματα σημαντικών εταιρειών του γ’ 3μήνου στις ΗΠΑ, ενώ αύριο 17/10 ανακοινώνονται τα στοιχεία λιανικών πωλήσεων Σεπτεμβρίου
Βουτιά -9,5% καταγράφεται στο φυσικό αέριο, με το ολλανδικό TTF Νοεμβρίου στα 48,80 ευρώ.
Πτωτικά κινούνται οι τιμές πετρελαίου, η τιμή του brent διαμορφώνεται στα 90,56 δολ. το βαρέλι στο -0,35% και του αμερικανικού αργού στα 86,02 δολ. το βαρέλι στο -0,40%.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,20%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,30%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,50%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,50% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,30%..
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,70%, ο S&P 500 στο +0,70%, ο Nasdaq στο +0,50% και το ETF GREC στο +1,05% ( 32,78 δολ. ).
Άνοδος εν μέσω μεταβλητότηταςστις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές
Ανοδικά έκλεισαν τελικά οι τράπεζες, εν μέσω μεταβλητότητας, αλλά με χαμηλές τις συναλλαγές.
Η Εθνική έκλεισε στα 5,45 ευρώ, με άνοδο +0,78% και όγκο 803 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 4,99 ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,2630 ευρώ, με άνοδο +1,04% με όγκο 3,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,97 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,78 ευρώ, με άνοδο +1,24%, με όγκο 1,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 3,48 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,4820 ευρώ, με άνοδο +1,51%, με όγκο 2,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 5,51 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η Optima έκλεισε στα 7,10 ευρώ, με άνοδο +1,41% και όγκο 85 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 523 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου έκλεισε στα 2,90 ευρώ, με πτώση -1,69% και κεφαλαιοποίηση 1,29 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 11,26 ευρώ, με άνοδο +0,90% και κεφαλαιοποίηση 507 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,95 ευρώ, με πτώση -0,36% και κεφαλαιοποίηση 277 δισ. ευρώ.
Μεικτά πρόσημα στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές
Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με χαμηλές τις συναλλαγές.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Lamda +3,34%, ΟΤΕ, Cenergy, ΓΕΚ Τέρνα...
Στον αντίποδα υποχώρησαν Τέρνα Ενεργειακή, Sarantis, ΕΛΠΕ....
Η Coca Cola έκλεισε στα 24,38 ευρώ, με πτώση -0,61% και κεφαλαιοποίηση στα 9,08 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,63 ευρώ, με άνοδο +2,64% και αποτίμηση 5,81 δισ. ευρώ και βρίσκεται στη 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 15,23 ευρώ, με πτώση -1,10% και αποτίμηση 5,64 δισ. ευρώ και βρίσκεται στη 3η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 9,22 ευρώ, με πτώση -0,22% και αποτίμηση 3,52 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 16,88 ευρώ, με πτώση -0,47% και κεφαλαιοποίηση 1,32 δισ.ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 13,04 ευρώ, με άνοδο +1,24% και κεφαλαιοποίηση 1,35 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 13,87 ευρώ, με πτώση -3,48% και κεφαλαιοποίηση 1,64 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,91 ευρώ, με πτώση -1,43% και κεφαλαιοποίηση 2,11 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 22,40 ευρώ, με άνοδο +0,81% και κεφαλαιοποίηση 2,48 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 24,00 ευρώ, με πτώση -0,25% και κεφαλαιοποίηση 3,27 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 35,12 ευρώ, με άνοδο +0,98% και κεφαλαιοποίηση 5,02 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 5,55 ευρώ, με πτώση -1,42% και κεφαλαιοποίηση 591 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,65 ευρώ, με πτώση -1,20% και κεφαλαιοποίηση 619 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 3,69 ευρώ, με άνοδο +1,37% και κεφαλαιοποίηση 116 εκατ. ευρώ.
Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,27% - Το spread με την Γερμανία στις 151 μ.β.
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 16/10 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνη.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,27% και το 10ετές ιταλικό 4,78% με το μεταξύ τους spread στις -51 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 151 μονάδες βάσης από 150 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 92 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,92% ή 92 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -51 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 78 μονάδες βάσης.
Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Ευρωζώνης
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 16/10 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 16 Οκτωβρίου του 2023 στο 4,78%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 16/10/2023 στο 2,76%..
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 3,20% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,49% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,90% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 4,78% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 4,06%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
Αναλυτικά, οι τράπεζες, εν μέσω μεταβλητότητας, με τη μεγαλύτερη άνοδο έκλεισε η Eurobank +1,51% από υψηλό ημέρας +3,01% και χαμηλό -1,99% και ακολούθησαν Πειραιώς +1,24%, Alpha Bank +1,04%, και Εθνική +0,78%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν Lamda +3,34% και ΟΤΕ +2,64%...ενώ υποχώρησαν Sarantis -3,16%, ΕΛΠΕ -1,43%.....
Στο επίκεντρο, η ΓΕΚ Τέρνα +1,24% από +3,57% υψηλό ενδοσυνεδριακό λόγω του επικείμενου deal της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στα 18,3 ευρώ ενώ η μετοχή της Τέρνας Ενεργειακή έκλεισε τελικά με τη μεγαλύτερη πτώση στον FTSE 25 στο -3,48%, από υψηλό ημέρας +3,76%.
Το ενδιαφέρον μονοπωλεί η κλιμάκωση των πολεμικών επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή που δημιουργεί κινδύνους για περαιτέρω ανάφλεξη στην περιοχή με αναπόφευκτες τις επιπτώσεις σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.
Στο εσωτερικό, η εκλογική πανωλεθρία της ΝΔ στις αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν ξεκάθαρη αποδοκιμασία για τις επιλογές Μητσοτάκη, χωρίς όμως να έχει μεγάλη ή ουσιώδη επίδραση στο χρηματιστήριο – εάν έχει θα είναι επίδραση μόνο μιας ή δύο το πολύ χρηματιστηριακών συνεδριάσεων –
Ο Γενικός Δείκτης αν και τις προσέγγισε, τελικά κράτησε τις 1.162 -1.161 μονάδες που αποτελούν τον εκθετικό ΚΜΟ των 200 ημερών και τον απλό ΚΜΟ των 200 ημερών αντίστοιχα, ομοίως και ο Τραπεζικός Δείκτης τις 905-901 που συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ των 200 ημερών.
Οι επενδυτές να αρχίζουν να προετοιμάζονται, οι 950 μονάδες έχουν πλέον ισχυροποιηθεί ως σενάριο ενώ σε γενικές γραμμές αντικατοπτρίζουν την δίκαιη αξία στο ελληνικό χρηματιστήριο
Υπό τη σκιά της αναταραχής της Μέσης Ανατολή, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poor's, την Παρασκευή 20/10, μετά την επενδυτική βαθμίδα της DBRS και μετά την διπλή αναβάθμιση από τη Moody's .
Στο μέτωπο των επιτοκίων, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν θα μειώσει τα επιτόκια μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2024, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση αναλυτών - οι οποίοι δείχνουν να έχουν λάβει το μήνυμα από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ότι οι μειώσεις δεν θα έρθουν σύντομα.
Το αποτέλεσμα της τελευταίας έρευνας του Bloomberg έχει μια απόκλιση από τον προηγούμενο γύρο, όταν οι ερωτηθέντες είδαν το κόστος δανεισμού να μειώνεται τον Μάρτιο.
Η μείωση πλέον προβλέπεται τον Οκτώβριο.
Η έρευνα συνοδεύεται από σχόλια αξιωματούχων της ΕΚΤ που μίλησαν στο περιθώριο των ετήσιων συνεδριάσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Μαρακές τις τελευταίες ημέρες.
Οι επενδυτές ανησυχούν για έναν ακόμη γύρο αυξήσεων των επιτοκίων στις ΗΠΑ, αφού τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό εμφανίστηκαν υψηλότερα από το αναμενόμενο.
Αρκετοί τραπεζίτες της Federal Reserve ανέφεραν τις τελευταίες ημέρες ότι μπορεί να δικαιολογηθεί περαιτέρω σύσφιξη.
Στο επίκεντρο δεικτοβαρείς μετοχές
Το deal της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έκλεισε στα 18,3 ευρώ, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει επί των γενικών θεμάτων συμφωνία αλλά συμφωνία είχαμε δει και στο παρελθόν και στο τέλος ναυάγησε.
Πάντως τώρα δεν υπάρχουν επιλογές, η πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής είναι αναγκαιότητα για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που έχει πλειοδοτήσει στις δύο μεγαλύτερες παραχωρήσεις στην Ελλάδα την Αττική οδό και την Εγνατία οδό και ακόμη… δεν έχει καταβάλλει κεφάλαια.
Η πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής είναι αναγκαιότητα για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο όμιλος λιμνάζει χρηματιστηριακά γιατί οι επενδυτές έχασαν την ορατότητα τους…
Η Optima bank μπήκε στο ελληνικό χρηματιστήριο πανάκριβη, με το περθώριο πτώση να ανέρχεται στο 35%
Η δίκαιη της τιμή στα 4,5 ευρώ από τα 7 ευρώ που είναι σήμερα και αυτό σημαίνει περιθώριο πτώσης 35%.
Δεν υπάρχει άνθρωπος στο ελληνικό χρηματιστήριο που να μην θεωρεί την μετοχή της Optima bank πανάκριβη…
Οι επενδυτές που τοποθετήθηκαν στα 7,2 ευρώ μην περιμένουν τίποτα…
Ο Μυτιληναίος έχει ως στόχο να διατηρήσει τα 35 ευρώ…
Ο όμιλος βρίσκεται σε άριστη χρηματοοικονομική κατάσταση, σε αντίθεση με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που πουλάει περιουσιακά στοιχεία για να διασωθεί αφού βρίσκεται σε αδιέξοδο.
Η Intrakat παραμένει στην ζώνη των 3 ευρώ και από ότι πληροφορούμαστε στόχος είναι να διατηρήσει τα 3 ευρώ για το ορατό μέλλον…
Η διαδικασία συγχώνευσης με τον Άκτωρα προχωράει είναι θέμα χρόνου… οι ενστάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού ξεπεράστηκαν…
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση
Πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη -0,36% και τον Τραπεζικό Δείκτη -0,75% .
Περί τις 10:40, με πιέσεις στις τράπεζες, με Πειραιώς -2,4% και Alpha Bank -1,96%...o Tραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό ημεράς -1,68%.
Λίγο πριν τις 11:00 οι πιέσεις στις τράπεζες επεκτάθηκαν και στα μη τραπεζικά blue chips και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,72%.
Λίγο πριν τις 15:00 με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, με Πειραιώς +1,97%...αλλά και σε δεικτοβαρείς μη τραπεζικούς τίτλους του FTSE 25, όπως ΟΤΕ, ΔΕΗ , Μυτιληναίος +1,21% ...o Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημεράς +0,66%.
Λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης με αγοραστικές παρεμβάσεις στην Eurobank +3,01% ...o Tραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημεράς +1,87%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο με άνοδο +0,35% στις 1.173 μονάδες έχοντας υψηλό στις 1.177,03 μονάδες και χαμηλό τις 1.161,22 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και είναι μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 68,4 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 3,9 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος στα 19,2 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 8,8 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 3,9 εκατ. ευρώ και όγκου 643 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Eurobank διακίνησε 408 χιλ. τεμάχια αξίας 608 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 25 χιλ. τεμάχια αξίας 340 χιλ. ευρώ, η Jumbo 40,7 χιλ. τεμάχια αξίας 979 χιλ. ευρώ, o ΟΠΑΠ 51 χιλ. τεμάχια αξίας 782 χιλ. ευρώ, ο Μυτιληναίος 9 χιλ. τεμάχια αξίας 311 χιλ. ευρώ.
Ο Sarantis 30 χιλ. τεμάχια αξίας 233 χιλ. ευρώ, η Epsilon Net 29,3 χιλ. τεμάχια αξίας 265 χιλ. ευρώ και η Κρι - Κρι διακίνησε 50 χιλ. τεμάχια αξίας 393 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.173 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 1.200 μονάδες και ακολουθεί η ισχυρή αντίσταση των 1.240 μονάδων, οι 1.280 και οι 1.300 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.162 και 1.161 μονάδες που αποτελούν τον εκθετικό ΚΜΟ των 200 ημερών και τον απλό ΚΜΟ των 200 ημερών αντίστοιχα.
Η διάσπαση των παραπάνω οδηγεί στην επόμενη στήριξη των 1.100 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 1.185 – 1.180 μονάδων..
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 926 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 950 μονάδες και ακολουθούν οι 980 και οι 1.000 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 905 και 901 μονάδες που αποτελούν τον εκθετικό ΚΜΟ των 200 ημερών και τον απλό ΚΜΟ των 200 ημερών αντίστοιχα.
Ακολουθούν οι 880 και η ισχυρή στήριξη των 850 μονάδων.
Σταθεροποιητικές τάσεις στα ομόλογα, το 10ετές ελληνικό στο 4,27% - Το spread με την Ιταλία στις -51 μ.β.
Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφονται σήμερα 16/10 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης, με τους επενδυτές να αναζητούν καταφύγιο σε ασφαλή περιουσιακά στοιχεία λόγω των αναταράξεων στη Μέση.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,27% και το 10ετές ιταλικό 4,78% με το μεταξύ τους spread στις -51 μονάδες βάσης.
Πωλήσεις καταγράφονται στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 4,69% και το 2ετές στο 5,07%, με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Η επενδυτική βαθμίδα παρουσιάστηκε ως εθνικός στόχος ήταν μια ντροπιαστική αναφορά… εθνικός στόχος είναι μια συλλογική οικονομική και κοινωνική προσπάθεια…οι πολιτικοί μας πραγματικά είναι τραγικά κατώτεροι των περιστάσεων… που κατασκευάζουν μύθους…
Η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία συνεχίζουν να διαθέτουν το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης.
Πιστεύουμε ότι κάποια στιγμή αυτός ο παραλογισμός η Ελλάδα να δανείζεται φθηνότερα από την Ιταλία – Ελλάδα 4,27% με Ιταλία 4,78% - θα αντιστραφεί.
Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι χειρότερη από την κατάσταση της Ιταλικής οικονομίας…
Το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους δεν είναι διαπραγματεύσιμο, για να πούμε την αλήθεια το πραγματικό χρέος σε κυκλοφορία είναι 45 δισεκ. αφού άλλα 40 δισεκ. κατέχει η ΕΚΤ με το πρόγραμμα πανδημίας .
Έτσι σε σύνολο 404,6 δισεκ. χρέους τα ομόλογα είναι 85 δισεκ. εκ των οποίων τα 40 δισεκ. τα κατέχει η ΕΚΤ…
Άρα το πραγματικό ελεύθερο χρέος ανέρχεται σε 40 δισεκ. και για αυτά τα 40 δισεκ. εμφανίζουμε την δεύτερη χειρότερη επίδοση στην ευρωζώνη…
Με την τοξική ποσοτική χαλάρωση, την αποτυχημένη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ έφθασε η Ελλάδα να δανείζεται με 0,55% και ας μην ήταν σε επενδυτική βαθμίδα…
Αυτό συνέβη γιατί η ΕΚΤ παραβιάζοντας τους κανόνες της ένταξε τα ελληνικά ομόλογα στο Πρόγραμμα Πανδημίας ένα κεκαλυμμένο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αγοράζοντας 40 δισεκ. ελληνικών ομολόγων
Για την αγορά ομολόγων λοιπόν η επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα δεν θα έχει καμία επίδραση αφού η Ελλάδα «απολάμβανε» τα οφέλη της επενδυτικής βαθμίδας… χωρίς να διαθέτει επενδυτική βαθμίδα.
Η μόνη επίδραση που θα έχει η επενδυτική βαθμίδα είναι στις λήξεις και στις ανανεώσεις ομολόγων αν και πιστεύουμε ότι το Πρόγραμμα Πανδημίας της ΕΚΤ πρέπει να καταργηθεί άμεσα γιατί απλά δεν υπάρχει πανδημία…
Πιέσεις στις ασιατικές αγορές
Πτωτικά έκλεισαν σήμερα 16/10 στις ασιατικές αγορές, καθώς κλιμακώνεται η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή φαίνεται ότι γίνεται πιο σοβαρή.
Στα μάκρο, η βιομηχανική παραγωγή στην Ιαπωνία μειώθηκε κατά 0,7% τον Αύγουστο, ενώ σε ετήσια βάση, υποχώρησε κατά 4,4%
Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου για τον πληθωρισμό της Ιαπωνίας αναμένονται την Παρασκευή 20/10.
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBoC) αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το επιτόκιο των μεσοπρόθεσμων δανειακών της διευκολύνσεων, στο 2,5% .
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -2,03%, ο δείκτης Shanghai την Κίνα έκλεισε στο -0,46%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,84%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο -0,81% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -0,35%.
Ήπιες μεταβολές στις ευρωπαϊκές αγορές
Ήπιες μεταβολές καταγράφονται σήμερα 16/10 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να σταθμίζουν το γεωπολιτικό ρίσκο στη Μέση Ανατολή ενώ προετοιμάζονται για μια εβδομάδα γεμάτη με οικονομικά δεδομένα.
Ειδικότερα, σήμερα 16/10 ανακοινώνεται το εμπορικό ισοζύγιο της Ευρωζώνης για τον μήνα Αύγουστο, ενώ την Τετάρτη 18/10 αναμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης για τον μήνα Σεπτέμβριο.
Συνεχίζονται τα αποτελέσματα σημαντικών εταιρειών του γ’ 3μήνου στις ΗΠΑ, ενώ αύριο 17/10 ανακοινώνονται τα στοιχεία λιανικών πωλήσεων Σεπτεμβρίου
Βουτιά -9,5% καταγράφεται στο φυσικό αέριο, με το ολλανδικό TTF Νοεμβρίου στα 48,80 ευρώ.
Πτωτικά κινούνται οι τιμές πετρελαίου, η τιμή του brent διαμορφώνεται στα 90,56 δολ. το βαρέλι στο -0,35% και του αμερικανικού αργού στα 86,02 δολ. το βαρέλι στο -0,40%.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,20%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,30%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,50%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,50% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,30%..
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,70%, ο S&P 500 στο +0,70%, ο Nasdaq στο +0,50% και το ETF GREC στο +1,05% ( 32,78 δολ. ).
Άνοδος εν μέσω μεταβλητότηταςστις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές
Ανοδικά έκλεισαν τελικά οι τράπεζες, εν μέσω μεταβλητότητας, αλλά με χαμηλές τις συναλλαγές.
Η Εθνική έκλεισε στα 5,45 ευρώ, με άνοδο +0,78% και όγκο 803 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 4,99 ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,2630 ευρώ, με άνοδο +1,04% με όγκο 3,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,97 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,78 ευρώ, με άνοδο +1,24%, με όγκο 1,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 3,48 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,4820 ευρώ, με άνοδο +1,51%, με όγκο 2,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 5,51 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η Optima έκλεισε στα 7,10 ευρώ, με άνοδο +1,41% και όγκο 85 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 523 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου έκλεισε στα 2,90 ευρώ, με πτώση -1,69% και κεφαλαιοποίηση 1,29 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 11,26 ευρώ, με άνοδο +0,90% και κεφαλαιοποίηση 507 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,95 ευρώ, με πτώση -0,36% και κεφαλαιοποίηση 277 δισ. ευρώ.
Μεικτά πρόσημα στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές
Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με χαμηλές τις συναλλαγές.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Lamda +3,34%, ΟΤΕ, Cenergy, ΓΕΚ Τέρνα...
Στον αντίποδα υποχώρησαν Τέρνα Ενεργειακή, Sarantis, ΕΛΠΕ....
Η Coca Cola έκλεισε στα 24,38 ευρώ, με πτώση -0,61% και κεφαλαιοποίηση στα 9,08 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,63 ευρώ, με άνοδο +2,64% και αποτίμηση 5,81 δισ. ευρώ και βρίσκεται στη 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 15,23 ευρώ, με πτώση -1,10% και αποτίμηση 5,64 δισ. ευρώ και βρίσκεται στη 3η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 9,22 ευρώ, με πτώση -0,22% και αποτίμηση 3,52 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 16,88 ευρώ, με πτώση -0,47% και κεφαλαιοποίηση 1,32 δισ.ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 13,04 ευρώ, με άνοδο +1,24% και κεφαλαιοποίηση 1,35 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 13,87 ευρώ, με πτώση -3,48% και κεφαλαιοποίηση 1,64 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,91 ευρώ, με πτώση -1,43% και κεφαλαιοποίηση 2,11 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 22,40 ευρώ, με άνοδο +0,81% και κεφαλαιοποίηση 2,48 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 24,00 ευρώ, με πτώση -0,25% και κεφαλαιοποίηση 3,27 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 35,12 ευρώ, με άνοδο +0,98% και κεφαλαιοποίηση 5,02 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 5,55 ευρώ, με πτώση -1,42% και κεφαλαιοποίηση 591 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,65 ευρώ, με πτώση -1,20% και κεφαλαιοποίηση 619 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 3,69 ευρώ, με άνοδο +1,37% και κεφαλαιοποίηση 116 εκατ. ευρώ.
Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,27% - Το spread με την Γερμανία στις 151 μ.β.
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 16/10 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνη.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,27% και το 10ετές ιταλικό 4,78% με το μεταξύ τους spread στις -51 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 151 μονάδες βάσης από 150 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 92 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,92% ή 92 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -51 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 78 μονάδες βάσης.
Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Ευρωζώνης
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 16/10 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 16 Οκτωβρίου του 2023 στο 4,78%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 16/10/2023 στο 2,76%..
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 3,20% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,49% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,90% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 4,78% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 4,06%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών