Από τις μετοχές «σαπάκια» στους δήθεν επαγγελματίες που στήνουν πλατφόρμες για να παίρνουν τα χρήματα του κόσμου
Έτσι, οι επενδυτές είναι απροστάτευτοι καθώς καθημερινά «βομβαρδίζονται» από ηλεκτρονικά μηνύματα, από τηλεφωνικά μηνύματα, από τηλεφωνικές επικοινωνίες από δήθεν επαγγελματίες και μία βόλτα επίσης στο διαδίκτυο κρύβει κινδύνους.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μόνο το μήνα Οκτώβριο δημοσίευσε 7 προειδοποιήσεις προς το επενδυτικό κοινό αλλά και οδηγίες για τις επενδυτικές συστάσεις, αφού μάλλον είδε πως η κατάσταση κοντεύει να ξεφύγει.
Άλλες πέντε προειδοποιήσεις έγιναν το Σεπτέμβριο.
Από τις μετοχές «σαπάκια» στους δήθεν επαγγελματίες που στήνουν πλατφόρμες για να παίρνουν τα χρήματα του κόσμου.
Οι επιτήδειοι έχουν βρει διάφορους τρόπους να διαφημίζονται, κυρίως μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, όπου έχουν ξεπροβάλει δεκάδες «επαγγελματίες» που διαφημίζουν πλατφόρμες και πως έγιναν πλούσιοι από το διαδίκτυο.
Επαγγελματίες της αγοράς αναφέρουν πως συνολικά οι πλατφόρμες έχουν κινδύνους καθώς δεν είναι λίγες αυτές που χρεοκόπησαν, αλλά και στατιστικά η συντριπτική πλειονότητα των επενδυτών χάνει όλο της το κεφάλαιο, αφού προσφέρουν επενδύσεις με αυξημένο ρίσκο και με δυνατότητα μόχλευσης.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εστιάζει πλέον και στο γεγονός ότι έχουν δημιουργηθεί δεκάδες ιστότοποι οι οποίοι «δεν ανήκουν σε οντότητα η οποία δύναται να παρέχει επενδυτικές υπηρεσίες σε χρηματοπιστωτικά μέσα» όπως χαρακτηριστικά τονίζει.
Η παροχή επενδυτικών υπηρεσιών και η άσκηση επενδυτικών δραστηριοτήτων, χωρίς άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ή την αντίστοιχη εποπτική αρχή άλλου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνιστά αδίκημα, το οποίο επισύρει σοβαρές ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εφιστά την προσοχή των επενδυτών στην αξιολόγηση των εταιρειών (με τις οποίες προτίθενται να συνεργαστούν ή συνεργάζονται) σχετικά με το καθεστώς αδειοδότησης και εποπτείας τους.
Ειδικότερα θα πρέπει να διαπιστώνουν την ύπαρξη άδειας λειτουργίας των εν λόγω εταιρειών από την ιστοσελίδα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ή των αντίστοιχων εποπτικών αρχών άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επίσης υπενθυμίζει πως δεν εποπτεύει τις αγορές κρυπτοστοιχείων (cryptoassets) και την παροχή υπηρεσιών συνδεόμενων με τοποθετήσεις σε κρυπτοστοιχεία.
Με βάση τις τελευταίες ανακοινώσεις αναφέρει πως οι παρακάτω ιστότοποι δεν μπορούν να παρέχουν επενδυτικές υπηρεσίες: https://bullxm.com , https://capital-adv.com, https://xtbempire.com , https://fpeurope.com, https://broker2utrade.com» κ.α.
Επιπλέον έχουν εντοπιστεί και τηλεφωνικές κλήσεις και ηλεκτρονικά μηνύματα δήθεν εκπροσώπων ή συνεργατών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που καλούν πολίτες και αναφέρουν ότι βρέθηκαν χρήματα σε «παγωμένους» λογαριασμούς τους σε διαδικτυακές πλατφόρμες, εταιρίες ή Τράπεζες του εξωτερικού και τους ζητούν προσωπικά στοιχεία και χρήματα προκειμένου αυτά να τους επιστραφούν.
Δείτε εδώ τον αναλυτικό οδηγό για τις επενδυτικές συστάσεις από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών