Από την έναρξη του πολέμου έχουν σκοτωθεί – μόνο στη Λωρίδα της Γάζας – 10.569 άνθρωποι, εκ των οποίων το 40% είναι παιδιά
(upd) Σκληρές οδομαχίες στους δρόμους της πόλης της Γάζας καταγράφονται ανάμεσα σε Ισραηλινούς στρατιώτες και μαχητές της Hamas, με τον ισραηλινό στρατό να εστιάζει στον εντοπισμό και στην καταστροφή των υπόγειων τούνελ που αποτελούν και το μεγαλύτερο «όπλο» της παλαιστινιακής οργάνωσης.
Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι από την έναρξη του πολέμου έχουν ήδη καταστρέψει 130 εισόδους στο δίκτυο των τούνελ, αν και παραδέχονται ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα απαιτητικό πεδίο μάχης με πολλές «παγίδες».
Από την πλευρά της η Hamas αμφισβητεί τις επιτυχίες των Ισραηλινών, υποστηρίζει ότι έχει προκαλέσει μεγάλες απώλειες στις τάξεις του ισραηλινού στρατού και διαμηνύει ότι θα συνεχίσει να αντιστέκεται μέχρι να σταματήσει η εισβολή των κατοχικών δυνάμεων.
Σε διπλωματικό πεδίο συνεχίζονται οι προσπάθειες, με χαρακτηριστικότερη τη σημερινή Σύνοδο στο Παρίσι (μετέχουν Δυτικά και Αραβικά κράτη, ο ΟΗΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις) για την εύρεση μιας διπλωματικής λύσης που θα βοηθήσει στη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους κατοίκους της Γάζας - μεταξύ άλλων για ανθρωπιστικό θαλάσσιο διάδρομο και πλωτά νοσοκομεία - και θα οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός – κάτι πάντως που το Ισραήλ απορρίπτει κατηγορηματικά -, με τις ΗΠΑ να επισημαίνουν ότι η Λωρίδα της Γάζας είναι παλαιστινιακό έδαφος και θα πρέπει να συνεχίσει να ελέγχεται από Παλαιστίνιους, ακόμα και αν μετά τον πόλεμο οι Ισραηλινοί εξαλείψουν την Hamas.
Gallant (υπ. Άμυνας Ισραήλ): Βρισκόμαστε σε παρατεταμένο πόλεμο
Το Ισραήλ βρίσκεται σε έναν "παρατεταμένο πόλεμο", διαμήνυσε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Yoav Gallant.
«Πρέπει να επιλύσουμε τα πράγματα γρήγορα, έστω και όχι τέλεια», δήλωσε ο Gallant κατά τη διάρκεια συνάντησης με γενικούς διευθυντές υπουργείων και τοπικούς αξιωματούχους, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Times of Israel.
Tο σχέδιο του Ισραήλ
Τόνισε ότι το σχέδιο του στρατού ήταν να σταματήσουν οι πυραυλικές επιθέσεις της Hamas, ώστε να συνεχιστεί η ισραηλινή δημόσια ζωή κοντά στη Γάζα.
"Βρισκόμαστε σε έναν παρατεταμένο πόλεμο και το ζήτημα της [ισραηλινής] πολιτικής οικονομίας είναι ένας βασικός παράγοντας στη διαχείριση του πολέμου", ανέφερε.
IDF: Επίθεση με drone σε σχολείο
Εν τω μεταξύ, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις επιβεβαιώνουν ότι ένα drone έπληξε σχολείο στη νοτιότερη πόλη Εϊλάτ, προκαλώντας ζημιές.
«Η ταυτότητα του αεροσκάφους και οι λεπτομέρειες του συμβάντος βρίσκονται υπό εξέταση» προσθέτει το IDF.
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούτι στην Υεμένη προσπάθησαν να εκτοξεύσουν drones και πυραύλους στο Εϊλάτ, αν και σε όλες τις προσπάθειες τα βλήματα είτε αναχαιτίστηκαν είτε έχασαν τον στόχο τους.
Περισσότεροι νεκροί άμαχοι στη Γάζα σε 30 ημέρες, από ότι στην Ουκρανία σε 530 ημέρες
Περισσότεροι είναι οι νεκροί άμαχοι στη Γάζα σε 30 ημέρες από ότι στην Ουκρανία σε 530 ημέρες υποστήριξε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Mohammad Shtayyeh στη διάσκεψη του Παρισιού για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.
«Πόσοι Παλαιστίνιοι πρέπει να πεθάνουν για να τελειώσει αυτός ο πόλεμος;
Αρκούν έξι παιδιά και τέσσερις γυναίκες που πεθαίνουν κάθε ώρα;
Αρκούν 10.000 νεκροί σε 30 ημέρες;
Αυτοί είναι περισσότεροι από εκείνους που πέθαναν πάνω από 530 ημέρες στην Ουκρανία.
Είναι αρκετός ένας μήνας χωρίς φάρμακα, χωρίς νερό και χωρίς ρεύμα;
Κύριε Macron, η τραγωδία που βιώνει τώρα ο παλαιστινιακός λαός ξεκίνησε για εμάς όχι στις 7 Οκτωβρίου, αλλά πριν από 75 χρόνια: στους προσφυγικούς καταυλισμούς, στη Δυτική Όχθη, στην Ιερουσαλήμ, στον αποκλεισμό και στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας» είπε ο Shtayyeh.
Υπενθυμίζεται πως στις 13/10/2023 ο αναπληρωτής Ύπατος Εκπρόσωπος του ΟΗΕ για θέματα αφοπλισμού Adedeji Ebo είπε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία από τον Φεβρουάριο του 2022 είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 9.806 αμάχων, ενώ άλλοι 17.900 τραυματίστηκαν.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο αριθμός των θυμάτων των ισραηλινών επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας ανέρχεται σε τουλάχιστον 10.569, εκ των οποίων το 40% είναι παιδιά.
Διάσκεψη Παρίσι: Κατάπαυση πυρός στη Γάζα ζητά ο Macron
«Να εργαστούμε προς μια κατάπαυση πυρός» στη Γάζα ζήτησε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron κατά τη Διάσκεψη που πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 9/11 στο Παρίσι
«Πιο άμεσα πρέπει να εργαστούμε για την προστασία των αμάχων.
Για αυτό χρειάζεται μια ανθρωπιστική παύση πολύ γρήγορα και πρέπει να εργαστούμε προς μια κατάπαυση του πυρός.
Αυτό θα πρέπει να καταστεί δυνατό» υποστήριξε ο Macron, αναφέροντας πως είναι «απολύτως απαραίτητο» να προστατευθούν οι άμαχοι στη Λωρίδα της Γάζας και ότι δεν μπορούν να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά αναφορικά με την προστασία των ανθρώπινων ζωών.
«Δεν είναι διαπραγματεύσιμο», δήλωσε ο Macron, τονίζοντας ωστόσο ότι το Ισραήλ «έχει το δικαίωμα να αμύνεται και το καθήκον να προστατεύει τους πολίτες του».
«Όμως η ισραηλινή κυβέρνηση έχει επίσης ευθύνη να σέβεται το δίκαιο και να προστατεύει τους αμάχους.
Η μάχη κατά της τρομοκρατίας δεν μπορεί ποτέ να γίνεται χωρίς κανόνες» υποστήριξε ο Macron, τονίζοντας ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα επιδεινώνεται «ολοένα και περισσότερο κάθε ημέρα».
Βράζει η Δυτική Όχθη
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της UNRWA Phillipe Lazzarini δήλωσε πως ανησυχεί για τον κίνδυνο εξάπλωσης της κατάστασης στη Γάζα, προσθέτοντας ότι η Δυτική Όχθη «βράζει».
Όπως είπε, υπάρχει ανάγκη για ουσιαστική, συνεχή παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της παροχής καυσίμων, αναφέροντας ότι η βοήθεια που εισέρχεται μέσω της Rafah είναι ανεπαρκής.
«Η σύγκρουση στη Γάζα είναι μια φωτιά που μπορεί να εξαπλωθεί σε όλη την περιοχή» υποστήριξε ο επικεφαλής των υπηρεσιών αρωγής του ΟΗΕ Martin Griffiths, προσθέτοντας ότι το να επιτραπεί να συνεχιστεί η κατάσταση στη Γάζα θα ήταν «παρωδία».
«Τα Ηνωμένα Έθνη δεν μπορεί να είναι μέρος μιας μονομερούς πρότασης να προωθηθούν οι Παλαιστίνιοι σε λεγόμενες ασφαλείς ζώνες» υποστήριξε ο Griffiths.
Όπως έγινε γνωστό από το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, οι Ισραηλινοί σκότωσαν 7 Παλαιστίνιους και τραυμάτισαν άλλους 13 κατά τη διάρκεια επιδρομής τους στην πόλη Jenin και στον προσφυγικό καταυλισμό στη Δυτική Όχθη.
Προχωρούν οι Ισραηλινοί, βομβαρδίζουν τούνελ
Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι οι δυνάμεις τους έχουν ήδη φτάσει στο κέντρο της πόλης της Γάζας, ότι προχωρούν σταθερά και οργανωμένα βάσει σχεδίου και ότι η Hamas έχει χάσει τον έλεγχο στο βόρειο τμήμα.
Παράλληλα, βομβαρδίζουν και εξουδετερώνουν το υπόγειο δίκτυο των τούνελ, αναφέροντας πως μέχρι στιγμής έχουν καταστρέψει 130 εισόδους στο υπόγειο δίκτυο.
Μαρτυρίες αναφέρουν πως ισραηλινά τανκ έχουν περικυκλώσει την πόλη και ότι ο ισραηλινός στρατός κινείται ολοένα και πιο κοντά σε δύο μεγάλα νοσοκομεία της Γάζας, όπου νοσηλεύονται και έχουν βρει καταφύγιο χιλιάδες άνθρωποι.
Μάλιστα ο εκπρόσωπος του στρατού, Daniel Hagari σημείωσε ότι μόνο χθες Τετάρτη 8/11 έφυγαν περίπου 50.000 Παλαιστίνιοι από τα βόρεια εδάφη της Γάζας.
Εξουδετέρωση οχυρού της Hamas στη Jebaliya
Ο στρατός κατέλαβε το οχυρό 17 της Hamas στο δυτικό τμήμα της Jebaliya, στη βόρεια Γάζα ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.
Όπως αναφέρεται, δυνάμεις της Ταξιαρχίας Nahal, ύστερα από 10 ώρες μάχης, εξουδετέρωσαν τους τρομοκράτες και κατέσχεσαν μεγάλο μέρος του οπλισμού τους.
Επίσης, υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν φρεάτια του υπόγειου δικτύου των τούνελ, εκ των οποίων το ένα ήταν δίπλα σε νηπιαγωγείο, καθώς και ότι ανακάλυψαν σημαντικό επιχειρησιακό υλικό σχετικό με τα σχέδια του εχθρού.
New IDF footage from Gaza. pic.twitter.com/6MBt0huevL
Hamas: Στήνουμε ενέδρες
Η Hamas κάνει λόγο για σκληρές οδομαχίες μέσα σε βομβαρδισμένα κτήρια στην πόλη της Γάζας, υποστηρίζοντας πως τα ισραηλινά τανκ συναντούν μεγάλη αντίσταση καθώς οι μαχητές της χρησιμοποιούν τα υπόγεια τούνελ για να στήνουν ενέδρες.
Σε δηλώσεις του ο Khalil al-Hayya, μέλος της ηγετικής ομάδας της Hamas, υποστήριξε μιλώντας στους New York Times πως η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου είχε ως στόχο να συντρίψει το status quo στην περιοχή και να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στον αγώνα κατά του Ισραήλ.
«Καταφέραμε να βάλουμε ξανά στο τραπέζι το παλαιστινιακό ζήτημα και τώρα κανείς στην περιοχή δεν βιώνει ηρεμία», είπε ο Khalil al-Hayya.
Όσο πιο πολύ επεκτείνονται, τόσες πιο πολλές απώλειες θα έχουν
Από την πλευρά του ο Saleh al-Arouri, εξόριστος διοικητής της Hamas είπε ότι οι μαχητές της Hamas είναι αποφασισμένοι να προκαλέσουν απώλειες στις ισραηλινές δυνάμεις στις μάχες στη Γάζα.
«Όσο περισσότερο (το Ισραήλ) εξαπλώνεται και επεκτείνεται στο έδαφος, τόσο πιο βαθιές θα γίνονται οι απώλειές του», είπε ο Saleh al-Arouri.
New York Times: Η Hamas συζητά την απελευθέρωση 15 ομήρων με αντάλλαγμα ανθρωπιστική εκεχειρία
Η Hamas φέρεται να είναι πρόθυμη να προχωρήσει στην απελευθέρωση 15 ομήρων με αντάλλαγμα μια ανθρωπιστική εκεχειρία αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι New York Times.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, βάσει των όρων που θέτει η Hamas, θα πρέπει το Ισραήλ να αναστείλει για τρεις ημέρες τις επιθέσεις του, γεγονός που θα δώσει την ευκαιρία για την απομάκρυνση των ομήρων αλλά και για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα.
Το δημοσίευμα υποστηρίζει πως η συμφωνία αυτή αφορά αρκετούς Αμερικάνους ομήρους που είναι στα χέρια της Hamas.
Ωστόσο, οι New York Times αναφέρουν πως ο αριθμός των ομήρων προς απελευθέρωση παραμένει θέμα συζήτησης, επισημαίνοντας πως στις διαπραγματεύσεις αυτές που πραγματοποιούνται από το Κατάρ, συμμετείχε και ο διευθυντής της CIA, William Burns.
Mια τέτοια πρόταση είχε διατυπωθεί πριν από την χερσαία επίθεση των Ισραηλινών, η οποία ωστόσο απορρίφθηκε από το Ισραήλ που αμφισβήτησε τις «ειλικρινείς προθέσεις της Hamas».
Νοσοκομειακό πλοίο στέλνει στη Γάζα η Ιταλία - Διαθέτει και χειρουργεία
Νοσοκομειακό πλοίο του πολεμικού ναυτικού στέλνει στη Γάζα η Ιταλία, στο οποίο υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται και χειρουργικές επεμβάσεις.
Αυτό ανακοίνωσε ο Ιταλός υπουργός Άμυνας.
Πρόκειται για το πλοίο Vulcano, το οποίο θα δεχθεί τραυματίες από την Λωρίδα της Γάζας. Ο Ιταλός υπουργός πρόσθεσε ότι «στην συνέχεια, σε συμφωνία με τους Παλαιστίνους, πρόκειται να στηθεί, πάντα στην Γάζα, και νοσοκομείο εκστρατείας». «Είμαστε η πρώτη χώρα η οποία πραγματοποιεί ανθρωπιστική επιχείρηση στην περιοχή και ελπίζουμε να μας ακολουθήσουν κι άλλες», τόνισε ο Κροζέτο.
Η Ιταλία συνεχίζει τις προσπάθειές της με στόχο την αποκλιμάκωση. Θεωρώ ότι η διεθνής κοινότητα κινήθηκε με τον κατάλληλο τρόπο, ένα από αυτά που ζητούμε είναι να υπερισχύσει το κράτος δικαίου, ξεχωρίζοντας όποιον δρα σεβόμενος τους κανόνες, σε αντίθεση με τους τρομοκράτες της Χαμάς. Ευχόμαστε το Ισραήλ να το πράξει, έστω και αν καταλαβαίνουμε πόσο δύσκολο είναι να δρας σε μια τέτοια περιοχή, όπου κρύβονται κέντρα της Χαμάς κάτω από νοσοκομεία», ολοκλήρωσε ο υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης Meloni.
Απολογισμός
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, από την έναρξη του πολέμου έχουν σκοτωθεί – μόνο στη Λωρίδα της Γάζας – 10.569 άνθρωποι, εκ των οποίων το 40% είναι παιδιά.
Από την πλευρά του το Ισραήλ κάνει λόγο για 35 νεκρούς στρατιώτες.
Δριμεία επίθεση στο Ισραήλ ότι με τους βομβαρδισμούς και την στρατιωτική επίθεση στη Γάζα έχει συντρίψει όλες τις ανθρωπιστικές αξίες εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan.
«Το Ισραήλ συνεχίζει να βομβαρδίζει σχολεία, τζαμιά, εκκλησίες, νοσοκομεία, συντρίβοντας όλες τις ανθρωπιστικές αξίες.
Σχεδόν το 73% των 11.000 ανθρώπων που σκοτώθηκαν βάναυσα από το Ισραήλ στη Γάζα είναι γυναίκες και παιδιά» υποστήριξε ο Erdogan, ο οποίος ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αναλάβει μια παγκόσμια πρωτοβουλία για την επίλυση της κρίσης στη Γάζα.
«Τα κράτη της Δύσης με επικεφαλής τις ΗΠΑ έχουν περιοριστεί να παρακολουθούν σιωπηλά και από απόσταση τη σφαγή στη Γάζα.
Είναι πολύ αδύναμα να ζητήσουν κατάπαυση του πυρός» υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος ζητά να κηρυχθεί το συντομότερο δυνατό κατάπαυση πυρός στη Γάζα και να μπει ένα τέλος στα εγκλήματα που διαπράττει το Ισραήλ.
«Θα τηλεφωνήσω σε καθέναν από τους παγκόσμιους ηγέτες, θα διαπραγματευτώ μαζί τους και θα συναντηθώ μαζί τους εάν χρειαστεί.
Σκοπεύω να ξεκινήσω μια παγκόσμια πρωτοβουλία για τη Γάζα με ηγέτες, προέδρους και πρωθυπουργούς» υποστήριξε μιλώντας σε επιτροπή του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στις 7 Νοεμβρίου ο Erdogan, όπως μεταδίδει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet.
Βάσει του δημοσιεύματος, η πρωτοβουλία αυτή του Erdogan θα αρχίσει μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που είναι προγραμματισμένη για το προσεχές Σαββατοκύριακο 11 και 12 Νοεμβρίου στη Σαουδική Αραβία.
Το μέλλον της Γάζας
Με τον πόλεμο να εισέρχεται στον δεύτερο μήνα του, οι ΗΠΑ αναζητούν ένα σχέδιο για το ποια θα είναι η επόμενη ημέρα στη Λωρίδα της Γάζας.
Ήδη η Ουάσινγκτον συζητά με Ισραηλινούς και Άραβες για το πώς θα πρέπει να είναι η Γάζα χωρίς την κυριαρχία της Hamas.
Σε δηλώσεις του ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ, Anthony Blinken είπε πως δεν θα επιτραπεί καμία νέα κατοχή της Γάζας μετά το τέλος των στρατιωτικών συγκρούσεων καθώς και ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση του εδάφους της Λωρίδας της Γάζας.
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πως η Γάζα είναι παλαιστινιακό έδαφος και πως θα πρέπει να συνεχίσει να κυβερνάται από Παλαιστίνιους.
Πάντως, ο Blinken παραδέχθηκε πως μπορεί να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος μετά το τέλος του πολέμου που θα έχει τον έλεγχο το Ισραήλ, αν και σημείωσε πως η διακυβέρνηση μετά την κρίση «θα πρέπει να περιλαμβάνει την παλαιστινιακή διακυβέρνηση και τη Γάζα ενωμένη με τη Δυτική Όχθη υπό την Παλαιστινιακή Αρχή».
Το Ισραήλ σχεδιάζει ζώνες ασφαλείας στη Γάζα - Δεν θα πλησιάζει κανείς
Το Ισραήλ σχεδιάζει να δημιουργήσει ζώνες ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας, τις οποίες κανείς δεν θα μπορεί να προσεγγίσει.
«Δεν έχουμε εδαφικές διεκδικήσεις στη Γάζα, ούτε επιθυμία να αναβιώσουμε εβραϊκούς οικισμούς» είπε μιλώντας στην ισπανική εφημερίδα El Pais ο Ισραηλινός υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, Gideon Saar.
«Θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά.
Με την Hamas αυτό είναι αδύνατο.
Μιλάμε για Ναζί» είπε ο Saar, τονίζοντας ότι μετά το ξερίζωμα της πηγής του κακού και την εξουδετέρωση του στρατιωτικού και κυβερνητικού δυναμικού της Hamas, «μπορεί να υπάρξουν αρκετά χρόνια κάποιας μεταβατικής περιόδου σε συνεννόηση με τη διεθνή κοινότητα για την αποκατάσταση της Γάζας».
«Αυτό που συνέβαινε προηγουμένως, όταν οι τρομοκράτες κινούνταν ελεύθερα κατά μήκος των συνόρων και μπορούσαν να φτάνουν ακόμα και στον φράκτη, από όπου πυροβολούσαν στρατιώτες, δεν πρόκειται να ξανασυμβεί» υποστήριξε ο Saar, ο οποίος τόνισε ότι θα υπάρξουν «ζώνες ασφαλείας», τις οποίες «θα απαγορεύεται να προσεγγίζουν».
«Ενδεχομένως να αναπτύξουμε εκεί ναρκοπέδια» υπογράμμισε ο Saar, αν και σημείωσε ότι δεν είναι αυτός που αποφασίζει για κάτι τέτοιο.
«Η εποχή που οι Εβραίοι σκοτώνονταν χωρίς να τους δίνεται η δυνατότητα να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους, έληξε το 1948.
Σήμερα οι Εβραίοι υπερασπίζονται τους εαυτούς τους.
Το λάθος μου ήταν ότι δεν το είχαμε πράξει έως σήμερα» ανέφερε ο Saar, εκτιμώντας ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δεν είναι σε θέση να αναλάβει την ευθύνη και να ελέγξει τη Γάζα.
«Εκδώστε εντάλματα σύλληψης κατά Ισραήλ - Hamas για εγκλήματα πολέμου» - Έκκληση από πρώην διεθνείς εισαγγελείς
Δύο πρώην διεθνείς εισαγγελείς κάλεσαν το διεθνές ποινικό δικαστήριο να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες του Ισραήλ και της Hamas.
Η Carla Del Ponte διετέλεσε επικεφαλής εισαγγελέας των δικαστηρίων για την πρώην Γιουγκοσλαβία και τη Ρουάντα.
Ο Graham Blewitt ήταν αναπληρωτής εισαγγελέας του διεθνούς ποινικού δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία.
Οι δύο πρώην διεθνείς εισαγγελείς γράφουν στο Politico:
«Χιλιάδες ζωές έχουν ήδη χαθεί και πολλές άλλες έχουν καταστραφεί.
Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι σε ανεπάρκεια, με επιθέσεις εναντίον αμάχων, αρπαγή ομήρων και αδιάκριτους βομβαρδισμούς αστικών περιοχών.
Τέτοιες πράξεις μπορεί να συνιστούν διεθνή εγκλήματα.
Έχουμε διώξει και στο παρελθόν τέτοια εγκλήματα πολέμου, καθώς και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία.
Δεν είναι ποτέ εύκολη υπόθεση, αλλά είναι ζωτικής σημασίας».
www.bankingnews.gr
Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι από την έναρξη του πολέμου έχουν ήδη καταστρέψει 130 εισόδους στο δίκτυο των τούνελ, αν και παραδέχονται ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα απαιτητικό πεδίο μάχης με πολλές «παγίδες».
Από την πλευρά της η Hamas αμφισβητεί τις επιτυχίες των Ισραηλινών, υποστηρίζει ότι έχει προκαλέσει μεγάλες απώλειες στις τάξεις του ισραηλινού στρατού και διαμηνύει ότι θα συνεχίσει να αντιστέκεται μέχρι να σταματήσει η εισβολή των κατοχικών δυνάμεων.
Σε διπλωματικό πεδίο συνεχίζονται οι προσπάθειες, με χαρακτηριστικότερη τη σημερινή Σύνοδο στο Παρίσι (μετέχουν Δυτικά και Αραβικά κράτη, ο ΟΗΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις) για την εύρεση μιας διπλωματικής λύσης που θα βοηθήσει στη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους κατοίκους της Γάζας - μεταξύ άλλων για ανθρωπιστικό θαλάσσιο διάδρομο και πλωτά νοσοκομεία - και θα οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός – κάτι πάντως που το Ισραήλ απορρίπτει κατηγορηματικά -, με τις ΗΠΑ να επισημαίνουν ότι η Λωρίδα της Γάζας είναι παλαιστινιακό έδαφος και θα πρέπει να συνεχίσει να ελέγχεται από Παλαιστίνιους, ακόμα και αν μετά τον πόλεμο οι Ισραηλινοί εξαλείψουν την Hamas.
Gallant (υπ. Άμυνας Ισραήλ): Βρισκόμαστε σε παρατεταμένο πόλεμο
Το Ισραήλ βρίσκεται σε έναν "παρατεταμένο πόλεμο", διαμήνυσε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Yoav Gallant.
«Πρέπει να επιλύσουμε τα πράγματα γρήγορα, έστω και όχι τέλεια», δήλωσε ο Gallant κατά τη διάρκεια συνάντησης με γενικούς διευθυντές υπουργείων και τοπικούς αξιωματούχους, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Times of Israel.
Tο σχέδιο του Ισραήλ
Τόνισε ότι το σχέδιο του στρατού ήταν να σταματήσουν οι πυραυλικές επιθέσεις της Hamas, ώστε να συνεχιστεί η ισραηλινή δημόσια ζωή κοντά στη Γάζα.
"Βρισκόμαστε σε έναν παρατεταμένο πόλεμο και το ζήτημα της [ισραηλινής] πολιτικής οικονομίας είναι ένας βασικός παράγοντας στη διαχείριση του πολέμου", ανέφερε.
IDF: Επίθεση με drone σε σχολείο
Εν τω μεταξύ, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις επιβεβαιώνουν ότι ένα drone έπληξε σχολείο στη νοτιότερη πόλη Εϊλάτ, προκαλώντας ζημιές.
«Η ταυτότητα του αεροσκάφους και οι λεπτομέρειες του συμβάντος βρίσκονται υπό εξέταση» προσθέτει το IDF.
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούτι στην Υεμένη προσπάθησαν να εκτοξεύσουν drones και πυραύλους στο Εϊλάτ, αν και σε όλες τις προσπάθειες τα βλήματα είτε αναχαιτίστηκαν είτε έχασαν τον στόχο τους.
Περισσότεροι νεκροί άμαχοι στη Γάζα σε 30 ημέρες, από ότι στην Ουκρανία σε 530 ημέρες
Περισσότεροι είναι οι νεκροί άμαχοι στη Γάζα σε 30 ημέρες από ότι στην Ουκρανία σε 530 ημέρες υποστήριξε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Mohammad Shtayyeh στη διάσκεψη του Παρισιού για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.
«Πόσοι Παλαιστίνιοι πρέπει να πεθάνουν για να τελειώσει αυτός ο πόλεμος;
Αρκούν έξι παιδιά και τέσσερις γυναίκες που πεθαίνουν κάθε ώρα;
Αρκούν 10.000 νεκροί σε 30 ημέρες;
Αυτοί είναι περισσότεροι από εκείνους που πέθαναν πάνω από 530 ημέρες στην Ουκρανία.
Είναι αρκετός ένας μήνας χωρίς φάρμακα, χωρίς νερό και χωρίς ρεύμα;
Κύριε Macron, η τραγωδία που βιώνει τώρα ο παλαιστινιακός λαός ξεκίνησε για εμάς όχι στις 7 Οκτωβρίου, αλλά πριν από 75 χρόνια: στους προσφυγικούς καταυλισμούς, στη Δυτική Όχθη, στην Ιερουσαλήμ, στον αποκλεισμό και στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας» είπε ο Shtayyeh.
Υπενθυμίζεται πως στις 13/10/2023 ο αναπληρωτής Ύπατος Εκπρόσωπος του ΟΗΕ για θέματα αφοπλισμού Adedeji Ebo είπε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία από τον Φεβρουάριο του 2022 είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 9.806 αμάχων, ενώ άλλοι 17.900 τραυματίστηκαν.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο αριθμός των θυμάτων των ισραηλινών επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας ανέρχεται σε τουλάχιστον 10.569, εκ των οποίων το 40% είναι παιδιά.
Διάσκεψη Παρίσι: Κατάπαυση πυρός στη Γάζα ζητά ο Macron
«Να εργαστούμε προς μια κατάπαυση πυρός» στη Γάζα ζήτησε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron κατά τη Διάσκεψη που πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 9/11 στο Παρίσι
«Πιο άμεσα πρέπει να εργαστούμε για την προστασία των αμάχων.
Για αυτό χρειάζεται μια ανθρωπιστική παύση πολύ γρήγορα και πρέπει να εργαστούμε προς μια κατάπαυση του πυρός.
Αυτό θα πρέπει να καταστεί δυνατό» υποστήριξε ο Macron, αναφέροντας πως είναι «απολύτως απαραίτητο» να προστατευθούν οι άμαχοι στη Λωρίδα της Γάζας και ότι δεν μπορούν να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά αναφορικά με την προστασία των ανθρώπινων ζωών.
«Δεν είναι διαπραγματεύσιμο», δήλωσε ο Macron, τονίζοντας ωστόσο ότι το Ισραήλ «έχει το δικαίωμα να αμύνεται και το καθήκον να προστατεύει τους πολίτες του».
«Όμως η ισραηλινή κυβέρνηση έχει επίσης ευθύνη να σέβεται το δίκαιο και να προστατεύει τους αμάχους.
Η μάχη κατά της τρομοκρατίας δεν μπορεί ποτέ να γίνεται χωρίς κανόνες» υποστήριξε ο Macron, τονίζοντας ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα επιδεινώνεται «ολοένα και περισσότερο κάθε ημέρα».
Βράζει η Δυτική Όχθη
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της UNRWA Phillipe Lazzarini δήλωσε πως ανησυχεί για τον κίνδυνο εξάπλωσης της κατάστασης στη Γάζα, προσθέτοντας ότι η Δυτική Όχθη «βράζει».
Όπως είπε, υπάρχει ανάγκη για ουσιαστική, συνεχή παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της παροχής καυσίμων, αναφέροντας ότι η βοήθεια που εισέρχεται μέσω της Rafah είναι ανεπαρκής.
«Η σύγκρουση στη Γάζα είναι μια φωτιά που μπορεί να εξαπλωθεί σε όλη την περιοχή» υποστήριξε ο επικεφαλής των υπηρεσιών αρωγής του ΟΗΕ Martin Griffiths, προσθέτοντας ότι το να επιτραπεί να συνεχιστεί η κατάσταση στη Γάζα θα ήταν «παρωδία».
«Τα Ηνωμένα Έθνη δεν μπορεί να είναι μέρος μιας μονομερούς πρότασης να προωθηθούν οι Παλαιστίνιοι σε λεγόμενες ασφαλείς ζώνες» υποστήριξε ο Griffiths.
Όπως έγινε γνωστό από το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, οι Ισραηλινοί σκότωσαν 7 Παλαιστίνιους και τραυμάτισαν άλλους 13 κατά τη διάρκεια επιδρομής τους στην πόλη Jenin και στον προσφυγικό καταυλισμό στη Δυτική Όχθη.
Προχωρούν οι Ισραηλινοί, βομβαρδίζουν τούνελ
Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι οι δυνάμεις τους έχουν ήδη φτάσει στο κέντρο της πόλης της Γάζας, ότι προχωρούν σταθερά και οργανωμένα βάσει σχεδίου και ότι η Hamas έχει χάσει τον έλεγχο στο βόρειο τμήμα.
Παράλληλα, βομβαρδίζουν και εξουδετερώνουν το υπόγειο δίκτυο των τούνελ, αναφέροντας πως μέχρι στιγμής έχουν καταστρέψει 130 εισόδους στο υπόγειο δίκτυο.
Μαρτυρίες αναφέρουν πως ισραηλινά τανκ έχουν περικυκλώσει την πόλη και ότι ο ισραηλινός στρατός κινείται ολοένα και πιο κοντά σε δύο μεγάλα νοσοκομεία της Γάζας, όπου νοσηλεύονται και έχουν βρει καταφύγιο χιλιάδες άνθρωποι.
Επιπλέον, ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει πως επιχειρεί σε σημεία όπου δεν υπάρχει άμαχος πληθυσμός, καθώς σχεδόν όλοι έχουν αποχωρήσει.IDF combat engineers are currently working to expose and destroy Hamas terrorist infrastructure in Gaza, including tunnels. Water and oxygen storage discovered inside the tunnels indicates Hamas' preparations for prolonged stays underground.
— Israel Defense Forces (@IDF) November 9, 2023
130 tunnel entrances have been… pic.twitter.com/McuxQHc1b2
Μάλιστα ο εκπρόσωπος του στρατού, Daniel Hagari σημείωσε ότι μόνο χθες Τετάρτη 8/11 έφυγαν περίπου 50.000 Παλαιστίνιοι από τα βόρεια εδάφη της Γάζας.
Εξουδετέρωση οχυρού της Hamas στη Jebaliya
Ο στρατός κατέλαβε το οχυρό 17 της Hamas στο δυτικό τμήμα της Jebaliya, στη βόρεια Γάζα ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.
Όπως αναφέρεται, δυνάμεις της Ταξιαρχίας Nahal, ύστερα από 10 ώρες μάχης, εξουδετέρωσαν τους τρομοκράτες και κατέσχεσαν μεγάλο μέρος του οπλισμού τους.
Επίσης, υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν φρεάτια του υπόγειου δικτύου των τούνελ, εκ των οποίων το ένα ήταν δίπλα σε νηπιαγωγείο, καθώς και ότι ανακάλυψαν σημαντικό επιχειρησιακό υλικό σχετικό με τα σχέδια του εχθρού.
New IDF footage from Gaza. pic.twitter.com/6MBt0huevL
— Clash Report (@clashreport) November 9, 2023
Hamas: Στήνουμε ενέδρες
Η Hamas κάνει λόγο για σκληρές οδομαχίες μέσα σε βομβαρδισμένα κτήρια στην πόλη της Γάζας, υποστηρίζοντας πως τα ισραηλινά τανκ συναντούν μεγάλη αντίσταση καθώς οι μαχητές της χρησιμοποιούν τα υπόγεια τούνελ για να στήνουν ενέδρες.
Σε δηλώσεις του ο Khalil al-Hayya, μέλος της ηγετικής ομάδας της Hamas, υποστήριξε μιλώντας στους New York Times πως η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου είχε ως στόχο να συντρίψει το status quo στην περιοχή και να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στον αγώνα κατά του Ισραήλ.
«Καταφέραμε να βάλουμε ξανά στο τραπέζι το παλαιστινιακό ζήτημα και τώρα κανείς στην περιοχή δεν βιώνει ηρεμία», είπε ο Khalil al-Hayya.
Όσο πιο πολύ επεκτείνονται, τόσες πιο πολλές απώλειες θα έχουν
Από την πλευρά του ο Saleh al-Arouri, εξόριστος διοικητής της Hamas είπε ότι οι μαχητές της Hamas είναι αποφασισμένοι να προκαλέσουν απώλειες στις ισραηλινές δυνάμεις στις μάχες στη Γάζα.
«Όσο περισσότερο (το Ισραήλ) εξαπλώνεται και επεκτείνεται στο έδαφος, τόσο πιο βαθιές θα γίνονται οι απώλειές του», είπε ο Saleh al-Arouri.
New York Times: Η Hamas συζητά την απελευθέρωση 15 ομήρων με αντάλλαγμα ανθρωπιστική εκεχειρία
Η Hamas φέρεται να είναι πρόθυμη να προχωρήσει στην απελευθέρωση 15 ομήρων με αντάλλαγμα μια ανθρωπιστική εκεχειρία αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι New York Times.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, βάσει των όρων που θέτει η Hamas, θα πρέπει το Ισραήλ να αναστείλει για τρεις ημέρες τις επιθέσεις του, γεγονός που θα δώσει την ευκαιρία για την απομάκρυνση των ομήρων αλλά και για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα.
Το δημοσίευμα υποστηρίζει πως η συμφωνία αυτή αφορά αρκετούς Αμερικάνους ομήρους που είναι στα χέρια της Hamas.
Ωστόσο, οι New York Times αναφέρουν πως ο αριθμός των ομήρων προς απελευθέρωση παραμένει θέμα συζήτησης, επισημαίνοντας πως στις διαπραγματεύσεις αυτές που πραγματοποιούνται από το Κατάρ, συμμετείχε και ο διευθυντής της CIA, William Burns.
Mια τέτοια πρόταση είχε διατυπωθεί πριν από την χερσαία επίθεση των Ισραηλινών, η οποία ωστόσο απορρίφθηκε από το Ισραήλ που αμφισβήτησε τις «ειλικρινείς προθέσεις της Hamas».
Νοσοκομειακό πλοίο στέλνει στη Γάζα η Ιταλία - Διαθέτει και χειρουργεία
Νοσοκομειακό πλοίο του πολεμικού ναυτικού στέλνει στη Γάζα η Ιταλία, στο οποίο υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται και χειρουργικές επεμβάσεις.
Αυτό ανακοίνωσε ο Ιταλός υπουργός Άμυνας.
Πρόκειται για το πλοίο Vulcano, το οποίο θα δεχθεί τραυματίες από την Λωρίδα της Γάζας. Ο Ιταλός υπουργός πρόσθεσε ότι «στην συνέχεια, σε συμφωνία με τους Παλαιστίνους, πρόκειται να στηθεί, πάντα στην Γάζα, και νοσοκομείο εκστρατείας». «Είμαστε η πρώτη χώρα η οποία πραγματοποιεί ανθρωπιστική επιχείρηση στην περιοχή και ελπίζουμε να μας ακολουθήσουν κι άλλες», τόνισε ο Κροζέτο.
Η Ιταλία συνεχίζει τις προσπάθειές της με στόχο την αποκλιμάκωση. Θεωρώ ότι η διεθνής κοινότητα κινήθηκε με τον κατάλληλο τρόπο, ένα από αυτά που ζητούμε είναι να υπερισχύσει το κράτος δικαίου, ξεχωρίζοντας όποιον δρα σεβόμενος τους κανόνες, σε αντίθεση με τους τρομοκράτες της Χαμάς. Ευχόμαστε το Ισραήλ να το πράξει, έστω και αν καταλαβαίνουμε πόσο δύσκολο είναι να δρας σε μια τέτοια περιοχή, όπου κρύβονται κέντρα της Χαμάς κάτω από νοσοκομεία», ολοκλήρωσε ο υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης Meloni.
Απολογισμός
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, από την έναρξη του πολέμου έχουν σκοτωθεί – μόνο στη Λωρίδα της Γάζας – 10.569 άνθρωποι, εκ των οποίων το 40% είναι παιδιά.
Από την πλευρά του το Ισραήλ κάνει λόγο για 35 νεκρούς στρατιώτες.
Πυρά Erdogan στο Ισραήλ: Στη Γάζα συντρίβει όλες τις ανθρωπιστικές αξίεςAerial footage for the mass destruction in Gaza Strip. pic.twitter.com/DVBJ9b6Whz
— TIMES OF GAZA (@Timesofgaza) November 1, 2023
Δριμεία επίθεση στο Ισραήλ ότι με τους βομβαρδισμούς και την στρατιωτική επίθεση στη Γάζα έχει συντρίψει όλες τις ανθρωπιστικές αξίες εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan.
«Το Ισραήλ συνεχίζει να βομβαρδίζει σχολεία, τζαμιά, εκκλησίες, νοσοκομεία, συντρίβοντας όλες τις ανθρωπιστικές αξίες.
Σχεδόν το 73% των 11.000 ανθρώπων που σκοτώθηκαν βάναυσα από το Ισραήλ στη Γάζα είναι γυναίκες και παιδιά» υποστήριξε ο Erdogan, ο οποίος ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αναλάβει μια παγκόσμια πρωτοβουλία για την επίλυση της κρίσης στη Γάζα.
«Τα κράτη της Δύσης με επικεφαλής τις ΗΠΑ έχουν περιοριστεί να παρακολουθούν σιωπηλά και από απόσταση τη σφαγή στη Γάζα.
Είναι πολύ αδύναμα να ζητήσουν κατάπαυση του πυρός» υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος ζητά να κηρυχθεί το συντομότερο δυνατό κατάπαυση πυρός στη Γάζα και να μπει ένα τέλος στα εγκλήματα που διαπράττει το Ισραήλ.
«Θα τηλεφωνήσω σε καθέναν από τους παγκόσμιους ηγέτες, θα διαπραγματευτώ μαζί τους και θα συναντηθώ μαζί τους εάν χρειαστεί.
Σκοπεύω να ξεκινήσω μια παγκόσμια πρωτοβουλία για τη Γάζα με ηγέτες, προέδρους και πρωθυπουργούς» υποστήριξε μιλώντας σε επιτροπή του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στις 7 Νοεμβρίου ο Erdogan, όπως μεταδίδει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet.
Βάσει του δημοσιεύματος, η πρωτοβουλία αυτή του Erdogan θα αρχίσει μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που είναι προγραμματισμένη για το προσεχές Σαββατοκύριακο 11 και 12 Νοεμβρίου στη Σαουδική Αραβία.
Το μέλλον της Γάζας
Με τον πόλεμο να εισέρχεται στον δεύτερο μήνα του, οι ΗΠΑ αναζητούν ένα σχέδιο για το ποια θα είναι η επόμενη ημέρα στη Λωρίδα της Γάζας.
Ήδη η Ουάσινγκτον συζητά με Ισραηλινούς και Άραβες για το πώς θα πρέπει να είναι η Γάζα χωρίς την κυριαρχία της Hamas.
Σε δηλώσεις του ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ, Anthony Blinken είπε πως δεν θα επιτραπεί καμία νέα κατοχή της Γάζας μετά το τέλος των στρατιωτικών συγκρούσεων καθώς και ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση του εδάφους της Λωρίδας της Γάζας.
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πως η Γάζα είναι παλαιστινιακό έδαφος και πως θα πρέπει να συνεχίσει να κυβερνάται από Παλαιστίνιους.
Πάντως, ο Blinken παραδέχθηκε πως μπορεί να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος μετά το τέλος του πολέμου που θα έχει τον έλεγχο το Ισραήλ, αν και σημείωσε πως η διακυβέρνηση μετά την κρίση «θα πρέπει να περιλαμβάνει την παλαιστινιακή διακυβέρνηση και τη Γάζα ενωμένη με τη Δυτική Όχθη υπό την Παλαιστινιακή Αρχή».
Το Ισραήλ σχεδιάζει ζώνες ασφαλείας στη Γάζα - Δεν θα πλησιάζει κανείς
Το Ισραήλ σχεδιάζει να δημιουργήσει ζώνες ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας, τις οποίες κανείς δεν θα μπορεί να προσεγγίσει.
«Δεν έχουμε εδαφικές διεκδικήσεις στη Γάζα, ούτε επιθυμία να αναβιώσουμε εβραϊκούς οικισμούς» είπε μιλώντας στην ισπανική εφημερίδα El Pais ο Ισραηλινός υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, Gideon Saar.
«Θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά.
Με την Hamas αυτό είναι αδύνατο.
Μιλάμε για Ναζί» είπε ο Saar, τονίζοντας ότι μετά το ξερίζωμα της πηγής του κακού και την εξουδετέρωση του στρατιωτικού και κυβερνητικού δυναμικού της Hamas, «μπορεί να υπάρξουν αρκετά χρόνια κάποιας μεταβατικής περιόδου σε συνεννόηση με τη διεθνή κοινότητα για την αποκατάσταση της Γάζας».
«Αυτό που συνέβαινε προηγουμένως, όταν οι τρομοκράτες κινούνταν ελεύθερα κατά μήκος των συνόρων και μπορούσαν να φτάνουν ακόμα και στον φράκτη, από όπου πυροβολούσαν στρατιώτες, δεν πρόκειται να ξανασυμβεί» υποστήριξε ο Saar, ο οποίος τόνισε ότι θα υπάρξουν «ζώνες ασφαλείας», τις οποίες «θα απαγορεύεται να προσεγγίζουν».
«Ενδεχομένως να αναπτύξουμε εκεί ναρκοπέδια» υπογράμμισε ο Saar, αν και σημείωσε ότι δεν είναι αυτός που αποφασίζει για κάτι τέτοιο.
«Η εποχή που οι Εβραίοι σκοτώνονταν χωρίς να τους δίνεται η δυνατότητα να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους, έληξε το 1948.
Σήμερα οι Εβραίοι υπερασπίζονται τους εαυτούς τους.
Το λάθος μου ήταν ότι δεν το είχαμε πράξει έως σήμερα» ανέφερε ο Saar, εκτιμώντας ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δεν είναι σε θέση να αναλάβει την ευθύνη και να ελέγξει τη Γάζα.
«Εκδώστε εντάλματα σύλληψης κατά Ισραήλ - Hamas για εγκλήματα πολέμου» - Έκκληση από πρώην διεθνείς εισαγγελείς
Δύο πρώην διεθνείς εισαγγελείς κάλεσαν το διεθνές ποινικό δικαστήριο να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες του Ισραήλ και της Hamas.
Η Carla Del Ponte διετέλεσε επικεφαλής εισαγγελέας των δικαστηρίων για την πρώην Γιουγκοσλαβία και τη Ρουάντα.
Ο Graham Blewitt ήταν αναπληρωτής εισαγγελέας του διεθνούς ποινικού δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία.
Οι δύο πρώην διεθνείς εισαγγελείς γράφουν στο Politico:
«Χιλιάδες ζωές έχουν ήδη χαθεί και πολλές άλλες έχουν καταστραφεί.
Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι σε ανεπάρκεια, με επιθέσεις εναντίον αμάχων, αρπαγή ομήρων και αδιάκριτους βομβαρδισμούς αστικών περιοχών.
Τέτοιες πράξεις μπορεί να συνιστούν διεθνή εγκλήματα.
Έχουμε διώξει και στο παρελθόν τέτοια εγκλήματα πολέμου, καθώς και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία.
Δεν είναι ποτέ εύκολη υπόθεση, αλλά είναι ζωτικής σημασίας».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών