Στο μεταξύ, τη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα των 11 βουλευτών που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και που ολοκληρώνει τη συγκρότησή της αύριο στηρίζει ο Δ. Παπαδημούλης, εκπροσωπώντας τους στην Ευρωβουλή μέχρι τη λήξη της θητείας του.
"Στηρίζω τον υπό διαμόρφωση φορέα και τη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα που ολοκληρώνει τη συγκρότησή της αύριο - Στο Ευρωκοινοβούλιο θα εκπροσωπώ μέχρι το τέλος της τρίτης και τελευταίας μου θητείας αυτή τη νέα προσπάθεια και δεν θα είμαι ο μόνος", αναφέρει σε σχετική του ανάρτηση ο κ. Παπαδημούλης.
Μάλιστα, ο κ. Παπαδημούλης μιλώντας στον ΑΝΤ1 εξήγησε πως «είμαι από τους συνιδρυτές του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν μια δύσκολη απόφαση η αποχώρηση μου. Ήταν απόφαση ευθύνης, καθώς αυτό το κόμμα με τη νέα ηγεσία απομακρύνεται από αυτό που γνωρίσαμε επί Τσίπρα. Θέλοντας να είμαι συνεπής με τον χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς, θα στηρίξω το νέο χώρο των «11» και στο Ευρωκοινοβούλιο θα εκπροσωπήσω αυτό το χώρο».
«Είναι προφανές ότι και στο ευρωκοινοβούλιο θα εκπροσωπήσω αυτή τη νέα ομάδα και το νέο φορέα, και με την ιδιότητα του ευρωβουλευτή για τους λίγους μήνες που απομένουν. Εδώ και χρόνια έχω αποφασίσει, εξάλλου, ότι αυτή μου η θητεία είναι η τρίτη και τελευταία. Τα τελευταία 10 χρόνια εκλέγομαι αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου με ποσοστά 75%, εκπροσωπώντας την ευρωομάδα της Αριστεράς, η οποία με στηρίζει επανειλημμένα, ομόφωνα», όπως είπε.
Σημείωσε δε, πως δεν θα είναι ο μόνος πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που θα το πράξει και ανέφερε τα ονόματα των Στέλιου Κούλογλου και Πέτρου Κόκκαλη, ζητώντας από όλους να κάνουν υπομονή λίγων ωρών μέχρι τις επίσημες ανακοινώσεις που θα γίνουν τη Δευτέρα 4/12.
Περαιτέρω, τόνισε πως «δεν μας αξίζει ο εμφύλιος. Πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και ο νέος φορέας που στηρίζω από τα μετόπισθεν με όλες μου τις δυνάμεις πρέπει να έχει αναφορά σε μια σύγχρονη ευρύχωρη Αριστερά, ανοιχτή και στην οικολογία και στους σοσιαλδημοκράτες».
Χαρίτσης: Όνομα με πολιτικό περιεχόμενο
«Αύριο θα παρουσιάσουμε την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα. Θα έχουμε όνομα με πολιτικό περιεχόμενο. Γίνεται μεγάλη συζήτηση για το όνομα, σίγουρα έχει ένα συμβολισμό, αλλά σημασία έχει το περιεχόμενο. Σημασία δεν έχεις πως σε λένε, αλλά τι λες. Αυτό είναι το μείζον. Εμείς θα έχουμε πολιτικό πρόσημο και αυτό είναι η Αριστερά. Φιλοδοξία μας είναι να απευθυνθούμε σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες. Νιώθω ότι υπάρχουν πολλοί που είναι πολιτικά άστεγοι. Θα δώσουμε την ταυτότητά μας, τις πολιτικές μας προτάσεις. Θέλουμε να ασκήσουμε δομική αντιπολίτευση στην Νέα Δημοκρατία, γιατί αυτό απουσιάζει από την πολιτική σκηνή», ανέφερε ο κ. Χαρίτσης μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Υπογράμμισε πως «πρέπει να προχωράμε χωρίς βιασύνη. Το πρώτο βήμα είναι η συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας και στη συνέχεια θα γίνει ότι πρέπει και όπως πρέπει. Δεν είναι απλή υπόθεση να φτιάξεις ένα κόμμα», προσθέτοντας ότι «σημασία για εμάς έχει η κοινοβουλευτική παρουσία και η επαφή και η επικοινωνία με την κοινωνία».
Σημείωσε δε, ότι «πιο σημαντικό είναι το μέλλον. Έχει σημασία πως θα παρουσιάσουμε ένα σχέδιο που έχει ανάγκη ο τόπος και αυτό δεν μπορεί να γίνει σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ».
Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Δευτέρας 4/12 σε ανοιχτή εκδήλωση στο Σεράφειο θα ανακοινωθεί το όνομα της νέας Κ.Ο, υπό τον Χαρίτση, που όμως μέχρι τώρα κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα αποτελείται από 1-2 λέξεις. Το επόμενο βήμα των 11 βουλευτών (9 της ομάδας Ηλιόπουλου-Αχτσιόγλου και οι 2 της Ομπρέλας) θα είναι να στείλουν επιστολή σχηματισμού της νέας Κ.Ο στον πρόεδρο της Βουλής, Κ. Τασούλα, και να κάνει "πρεμιέρα" την Τετάρτη 6/12 στη συζήτηση για το φορολογικό.
Επίθεση σε Κασσελάκη
Κάνοντας αναφορά στους λόγους της αποχώρησης του ίδιου και των άλλων 10 βουλευτών από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Χαρίτσης εξαπέλυσε επίθεση κατά του προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη, λέγοντας ότι καθοριστικό ρόλο για τις αποφάσεις διάσπασης έπαιξαν «και το ύφος και το ήθος. Έχει να κάνει με το πως διοικείς ένα κόμμα, πως απευθύνεσαι στην κοινωνία… Δεν έρχεται ο «μεσσίας» και αδιαμεσολάβητα απευθύνεται στον λαό. Είναι και θέμα για το μήνυμα πολιτικού περιεχομένου που εκπέμπεται».
Όπως είπε, «ήμασταν στον ΣΥΡΙΖΑ από τα γεννοφάσκια μας, έχουμε δώσει μάχες και αυτό ήταν το σπίτι μας. Δεν ήταν καθόλου εύκολη απόφαση να φύγουμε από το σπίτι μας. Ήταν επώδυνη και πολιτικά βεβαίως και σε προσωπικό επίπεδο η απόφαση, ακριβώς επειδή έχουμε όλη αυτή την διαδρομή στον συγκεκριμένο χώρο».
Εξήγησε ότι «φύγαμε γιατί δεν μπορούσαμε να βλέπουμε άλλο τον εκφυλισμό του χώρου. Βλέπαμε το τελευταίο διάστημα μια απαξίωση. Έπρεπε να υπερασπιστούμε την κληρονομία μας και όσα πετύχαμε τα προηγούμενα χρόνια».
Ο Τσίπρας και τα λοιπά στελέχη
Κληθείς να απαντήσει εάν υπάρχει επικοινωνία των 11 βουλευτών με άλλα στελέχη που παραμένουν ή έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι Φίλης, Σκουρλέτης και Τζουμάκας, απάντησε θετικά λέγοντας ότι υπάρχει επικοινωνία με πολλά στελέχη και πολλά εξ αυτών θα στηρίξουν την νέα προσπάθεια που ξεκινά με την συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Για τον Αλέξη Τσίπρα, σχολίασε πως «είναι σεβαστή η στάση του Αλέξη Τσίπρα, αλλά εμείς έπρεπε να πάρουμε τις αποφάσεις μας αυτονόμως και αυτοβούλως».
«Δεν έχω επικοινωνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα μετά την αποχώρηση μου από τον ΣΥΡΙΖΑ», συμπλήρωσε.
Για το ΠΑΣΟΚ
Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει συμπόρευση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας με το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Χαρίτσης απάντησε πως «το ΠΑΣΟΚ όταν απέρριψε την πρόταση για την απλή αναλογική, έδειξε ότι λειτούργησε επ’ ωφελεία της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας. Όμως επειδή πρέπει να κοιτάμε και το μέλλον, προφανώς πρέπει να υπάρξει στο μέλλον συνεννόηση των προοδευτικών δυνάμεων. Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν μείνει και σύντροφοι μας που είναι καθ΄ όλα άξιοι, που όμως πήραν διαφορετική απόφαση. Οι όποιες συνεργασίες πρέπει να στηρίζονται σε συμφωνίες που εδράζονται σε μια στέρεη προγραμματική βάση και όχι σε συμφωνίες κορυφής σε γραφεία».
Σχόλια αναγνωστών