Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει κολλήσει στις 1.300 μονάδες και οι τράπεζες δεν τραβάνε ενώ υλοποίησαν placement και ήρθαν νέοι επενδυτές
Αναλυτικά στις τράπεζες, στο χαμηλό της ημέρας έκλεισε η Πειραιώς -2,61% και ακολούθησαν Εθνική -2,35%, Eurobank -1,47% και Αlpha Bank -0,23%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισε η ΕΛΧΑ +6,84% στα υψηλά 4 μηνών, στα 2,03 ευρώ καθώς η αγορά "θυμήθηκε" και πάλι την πιο υποτιμημένη μετοχή του ομίλου Viohalco.
Άλλωστε, μπορεί να είχε μειωμένη λειτουργική κερδοφορία στο 9μηνο του 2023, αλλά η διοίκηση κατάφερε να βελτιώσει το κεφάλαιο και να μειώσει τον καθαρό δανεισμό.
Μείωσε επενδύσεις, καθώς δεν υπάρχει προς το παρόν ανάγκη βελτίωσης της παραγωγικής δυναμικότητας, ενώ χαμηλότερη ήταν η ανάγκη για κεφάλαιο κίνησης και επιθυμεί να μειώσει περαιτέρω την εν λόγω ανάγκη.
Οι τόκοι ήταν υψηλοί και επηρέασαν τα αποτελέσματα.
Οι επενδύσεις που γίνονται είναι στοχευμένες και αφορούν στη βελτίωση της δυναμικότητας και στη δημιουργία προϊόντων υψηλής ποιότητας.
Επίσης, στα υψηλά 3μήνου και η Viohalco με κέρδη +4,54% που εκτός τις συμμετοχές της, προετοιμάζει την εισαγωγή της Noval Property στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Στον αντίποδα, στο χαμηλό της ημέρας έκλεισε η ΕΥΔΑΠ -3,09% και ακολούθησαν ΔΕΗ -1,79%, Jumbo -1,75%...
Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει κολλήσει στις 1.300 μονάδες και οι τράπεζες δεν τραβάνε ενώ υλοποίησαν placement και ήρθαν νέοι επενδυτές.
Έχουμε έγκαιρα προειδοποιήσει ότι θα έρθει διόρθωση στο ελληνικό χρηματιστήριο λίαν συντόμως μια διόρθωση στο καλό σενάριο στις 1.200 μονάδες και στο κακό σενάριο στις 1.100 μονάδες.
Τα αρνητικά νέα επισκιάζονταν λόγω της επενδυτικής βαθμίδας που ήρθε, υψηλού ΑΕΠ που ωστόσο αρχίζει να επιβραδύνεται και πληθωρισμού που ήταν υψηλός αλλά αρχίζει να μειώνεται…
Πολλοί ξένοι αναγνωρίζουν ότι η τυπική αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα της Ελλάδος είναι γεγονός αλλά η οικονομία ακόμη δεν είναι στην κατάσταση της επενδυτικής βαθμίδας…
Υπάρχει ουσιώδης απόκλιση και είναι ορατή…
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο από 4,5% υποχώρησε στο 3,10% αλλά και το Ιταλικό από 5% βρίσκεται στο 3,75% απλά η Ελλάδα ακολουθεί την τάση τίποτε περισσότερο.
Το Πορτογαλικό 10ετές ομόλογο έχει απόδοση 2,85%.
Θεωρούμε αδιανόητο το ελληνικό χρέος να έχει φθάσει στα 403 δισεκ. και με λογιστικά τρικ και πληθωρισμό να μιλάμε για βελτίωση της σχέσης χρέους προς ΑΕΠ… χωρίς ο αριθμητής να έχει μειωθεί στο ελάχιστο…
Αυτό δείχνει ότι είμαστε σπάταλο κράτος…
Τα πρωτογενή πλεονάσματα επιστρέφουν... και η σπατάλη τελειώνει... αυτό μας αρέσει...
Το Euribor από 3,92% θα μειωθεί στο 2% - Απώλεια εντόκων εσόδων 2,5 δισεκ. στις τράπεζες
Οι τράπεζες έχουν εκτιναχθεί χρηματιστηριακά στηριζόμενες στο Euribor 3 μηνών που έφθασε στο 3,92%.
Η υποχώρηση στο 2% με 2,5% έως τέλος του 2024 θα επιφέρει ένα πλήγμα 2,5 δισεκ. σε έντοκα έσοδα τα οποία από 8,45 δισεκ. θα μειωθούν στα 6 δισεκ. ευρώ..
Οι τράπεζες ακολουθούν παθητική διαχείριση στους ισολογισμούς τους… δεν αναλαμβάνουν κανένα ρίσκο αφού τα δάνεια που χορηγούν είναι ελάχιστα και με περιθώριο κέρδους 6,5% ή και 7%...
Επειδή οι αποδόσεις των ομολόγων θα μειωθούν και επειδή τα έντοκα έσοδα θα μειωθούν από τα δάνεια, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να αναπληρώσουν αυτή την μείωση 2,5 δισεκ. από νέα δάνεια μαζί με το ρίσκο για νέα NPEs που ακόμη δεν θέλουν να αναλάβουν…
Η απώλεια εντόκων εσόδων σημαίνει ότι τα ανοδικά περιθώρια των τραπεζών οριοθετούνται, οπότε οι επενδυτές πρέπει να γνωρίζουν ότι η περίοδος υπερκερδών είναι 2023 και 2024 καθώς μετά θα έχουμε περίπου στάσιμες επιδόσεις με όρους οικονομικών επιδόσεων σε τριμηνιαία βάση...
Οι τράπεζες και το 2023 και το 2024 θα συνεχίσουν να βελτιώνουν τα κεφάλαια τους εξέλιξη θετική αλλά π.χ. πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί αφού κάθε τράπεζα πρέπει να πείσει για το πως θα καλύψει αυτή την απώλεια εντόκων εσόδων.
Οι ξένοι επενδυτές θα δώσουν πολύ μεγάλη βαρύτητα στο ποια τράπεζα θα παρουσιάσει πειστικό πλάνο για το πώς θα αναπληρώσει τα χαμένα έντοκα έσοδα με ορίζοντα το 2025 όπου οι διαφορές με το 2023 θα είναι εντυπωσιακά μεγάλες…
Το νέο αφήγημα των ελληνικών τραπεζών είναι το εξής: Πώς θα αναπληρώσουν την απώλεια εσόδων από τόκους λόγω της μεγάλης μείωσης του Euribor 3 μηνών που έρχεται στον ορίζοντα…
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση
Με οριακά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη +0,01% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,11%.
Περί τις 15:30, με πιέσεις στις τράπεζες και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 σε αρνητικό πρόσημο, με Jumbo, ΔΕΗ , ΕΥΔΑΠ πλησίον του -2% . ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -0,64%.
Στις δημοπρασίες, με την Πειραιώς να κλείνει στο χαμηλό της ημέρας -2,61% ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στο χαμηλό της ημέρας στο -1,66%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,48% στις 1.301 μονάδες έχοντας υψηλό στις 1.308,76 μονάδες και χαμηλό τις 1.299,09 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 72,8 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 5,6 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος στα 18,1 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 9,5 εκατ. ευρώ διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 5,67 εκατ. ευρώ και όγκου 1,03 εκατ. χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Εθνική διακίνησε 228 χιλ. τεμάχια αξίας 1,44 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank 650 χιλ. τεμάχια αξίας 992 χιλ. ευρώ και η Attica Bank 696 τεμάχια αξίας 8,6 χιλ. ευρώ.
Η Jumbo 75 χιλ. τεμάχια αξίας 1,85 εκατ. ευρώ, ο Μυτιληναίος 25 χιλ. τεμάχια αξίας 925 χιλ. ευρώ, τα ΕΛΠΕ 30 χιλ. τεμάχια αξίας 219 χιλ. ευρώ και ο Πετρόπουλος 25 χιλ. τεμάχια αξίας 239 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.301 μονάδες, μια ανάσα από το ψυχολογικό όριο των 1.300 μονάδων, με πρώτη στήριξη τις 1.250 μονάδες και ακολουθεί η ισχυρή στήριξη των 1.219 μονάδων ( απλός ΚΜΟ των 200 ημερών ) και των 1.199 μονάδων ( εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών).
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 1.325 μονάδες και ακολουθεί η ισχυρή αντίσταση των 1.350 μονάδων.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 1.059 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 1.025 μονάδες και ακολουθούν οι 1000 μονάδες και η ισχυρή στήριξη των 968 μονάδων ( απλός ΚΜΟ των 200 ημερών ) και των 953 μονάδων ( ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών).
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 1.100 – 1.120 μονάδες και ακολουθούν οι 1.150 μονάδες.
Ελεγχόμενες πωλήσεις στα ομόλογα, το 10ετές ελληνικό στο 3,10% - Το spread με την Ιταλία στις -65 μ.β.
Ελεγχόμενες πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 3/1 στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης μετά το ράλι των τελευταίων ημερών.
Οι επενδυτές είναι αισιόδοξοι ότι οι Κεντρικές τράπεζες έχουν ολοκληρώσει σε μεγάλο βαθμό την αύξηση των επιτοκίων και δεν πρόκειται να αυξήσουν άλλο τα επιτόκια αλλά και ότι θα προχωρήσουν νωρίτερα απ' ότι αναμενόταν, σε μειώσεις επιτοκίων.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,10% και το 10ετές ιταλικό 3,75% με το μεταξύ τους spread στις -65 μονάδες βάσης.
Πωλήσεις καταγράφονται και στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 3,98% και το 2ετές στο 4,35%, με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει. Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Υπό τη σκιά της αναταραχής της Μέσης Ανατολή, η ελληνική οικονομία αναβαθμίστηκε από την Standard & Poor's, μετά την επενδυτική βαθμίδα της DBRS, Scope Ratings και R&I.
Στην συνέχεια η Moody's προέβη σε διπλή αναβάθμιση και υπολείπεται ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα ενώ την 1/12 αναβαθμίστηκε από την Fitch σε επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές.
Η επενδυτική βαθμίδα παρουσιάστηκε ως εθνικός στόχος ήταν μια ντροπιαστική αναφορά… εθνικός στόχος είναι μια συλλογική οικονομική και κοινωνική προσπάθεια πολιτικοί μας πραγματικά είναι τραγικά κατώτεροι των περιστάσεων… που κατασκευάζουν μύθους…
Η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα σε μια φυσιολογική οικονομία… είναι ένα σπουδαίο γεγονός.
Όμως μετά την καταστροφή που επέφεραν τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ στις οικονομίες, οι αξιολογήσεις έχασαν την σημασία τους…
Τι νόημα έχει η επενδυτική βαθμίδα όταν η Ελλάδα δανειζόταν πριν μήνες με επιτόκια 0,54% στο 10ετές ομόλογο, ενώ σήμερα βρίσκεται πλησίον του 3,10%, ενώ τέλος Σεπτεμβρίου η απόδοση σκαρφάλωσε στο 4,50%.
Ήδη η Ελλάδα συμμετέχει ακόμη στο πρόγραμμα Πανδημίας ήταν ένα τοξικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που έβαλαν και την Ελλάδα από το παράθυρο… όπου «απολάμβανε» τα οφέλη της επενδυτικής βαθμίδας… χωρίς να διαθέτει επενδυτική βαθμίδα.
Έτσι η ΕΚΤ αγόρασε ελληνικό χρέος 40 δισεκ.
Να θυμίσουμε ότι σε σύνολο 403 δισεκ. ελληνικού χρέους και εξαιρώντας τα έντοκα γραμμάτια… μόνο 48 δισεκ. ελληνικού χρέους είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμο, π.χ. στους μηχανισμούς στήριξης της ΕΕ χρωστάμε δάνεια 233 δισεκ. ευρώ.
Παρ΄ ότι οι επενδυτές μας κρίνουν για 48 δισεκ. η Ελλάδα έχει την δεύτερη ακριβότερη τιμολόγηση ως προς τον ελληνικό κίνδυνο στην ευρωζώνη… δεν το λες επιτυχία.
Οπότε η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα αφορά 48 δισεκ. ελληνικού χρέους και είναι μια κίνηση εκ του ασφαλούς…
Οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα γελοιοποιηθούν όπως το 2008 και 2009 που βαθμολογούσαν την Ελλάδα σε κλίμακες επενδυτικής βαθμίδας εκτός πραγματικότητας…
Οπότε οι οίκοι αξιολόγησης δεν μας κάνουν και κανένα δώρο αφού το ρίσκο αξιολόγησης που αναλαμβάνουν είναι ασήμαντο.
Πιέσεις στις ασιατικές αγορές
Πτωτικά έκλεισαν σήμερα 3/1 οι περισσότερες ασιατικές αγορές , ακολουθώντας τις απώλειες στη Wall Street, καθώς οι αγορές αμφισβήτησαν τις προσδοκίες για πρόωρη μείωση των επιτοκίων από τη Federal Reserve, ιδίως εν όψει σημαντικών οικονομικών στοιχείων αυτή την εβδομάδα.
Οι ανησυχίες για την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα παραμένουν στο παιχνίδι.
Εν τω μεταξύ οι απώλειες των μεγάλων προμηθευτών της Apple επιβάρυναν τα ασιατικά χρηματιστήρια, αφού η Barclays υποβάθμισε τον κατασκευαστή iPhone επικαλούμενη μια διαφαινόμενη επιβράδυνση στις πωλήσεις συσκευών.
Επίση, οι αγορές επηρεάστηκαν επίσης από τις αυξανόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία ου δεύτερου στην ιεραρχία της Hamas, στο λιβανέζικο έδαφος από τις ισραηλινές δυνάμεις.
Αναλυτικά, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε στο -0,94%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο -2,34%, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -1,37% ενώ ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε ήπια ανοδικά στο +0,17%.
Οι αγορές της Ιαπωνίας παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας.
Aπώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές
Πτωτικά κινούνται σήμερα 3/1 οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να αξιολογούν τα τελευταία στοιχεία μεταποίησης από όλη την ήπειρο.
Τα στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα, που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη, έδειξαν συρρίκνωση στην ευρωζώνη τον Δεκέμβριο για 18ο συνεχόμενο μήνα, υποδεικνύοντας μια οικονομία που πιθανώς βρίσκεται σε ύφεση.
Παρόμοια ήταν η εικόνα και στην άλλη πλευρά του Ανταντικού με τον αμερικανικό δείκτη PMI για τη μεταποίηση να υποχωρεί στο 47,9 τον Δεκέμβριο, από 49,4 τον προηγούμενο μήνα, και να κινείται περαιτέρω σε έδαφος συρρίκνωσης.
Η προσοχή στρέφεται στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve που αναμένεται να δημοσιευθούν αργότερα την Τετάρτη, τα οποία θα βοηθήσουν τους επενδυτές να εκτιμήσουν τις σκέψεις της κεντρικής τράπεζας γύρω από τη νομισματική χαλάρωση.
Στο επίκεντρο θα είναι πλέον τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Γερμανίας και της Ευρωζώνης, τα οποία θα ανακοινωθούν στις 4 και 5 Ιανουαρίου.
Άλμα +4,95% καταγράφεται στο φυσικό αέριο, με το ολλανδικό TTF Φεβρουαρίου στο 32,10 ευρώ.
Ανοδικά κινούνται οι τιμές πετρελαίου, με τη τιμή του brent να διαμορφώνεται στα 77,00 δολ.το βαρέλι στο +1,45% και του αμερικανικού αργού στα 71,36 δολ. το βαρέλι στο +1,40%.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -1,3%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -1,8%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -1,5%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -1,1% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,65%.
Αναλυτικά, ο Dow Jones κινείται στο -0,60%, ο S&P 500 στο -0,60%, ο Nasdaq στο -0,85% και το ETF GREC στο -0,59% ( 36,88 δολ. ).
Πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλές τις συναλλαγές - Στο χαμηλό της ημέρας η Πειραιώς -3%
Πτωτικά έκλεισαν οι τράπεζες, με χαμηλές τις συναλλαγές και την Πειραιώς να κλείνει στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες .
Η Εθνική έκλεισε στα 6,24 ευρώ, με πτώση -2,35% με όγκο 1,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 5,71 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,5435 ευρώ, με πτώση -0,23% με όγκο 4,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,63 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,21 ευρώ, με πτώση -2,61%, με όγκο 1,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 4,01 δισ.ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,6050 ευρώ, με πτώση -1,47%, με όγκο 1,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 5,96 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η Optima έκλεισε στα 7,70 ευρώ, με πτώση -0,13%, με όγκο 27 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 567 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου στα 3,42 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 1,53 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 11,96 ευρώ, με άνοδο +2,75% και κεφαλαιοποίηση 598 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,75 ευρώ, με άνοδο +0,34% και κεφαλαιοποίηση 293 δισ.ευρώ.
Μεικτές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές - Στο υψηλό της ημέρας η ΕΛΧΑ +7%
Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με χαμηλές τις συναλλαγές.
Ανοδικά ξεχώρισαν ΕΛΧΑ +6,84% και Viohalco +4,54% αλλά και ο δεικτοβαρής ΟΤΕ +2,06%.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, Jumbo....
Η Coca Cola έκλεισε στα 26,63 ευρώ, με άνοδο +0,43% και κεφαλαιοποίηση στα 9,92 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 15,61 ευρώ, με άνοδο +0,39% και αποτίμηση 5,78 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,40 ευρώ, με άνοδο +2,06% και αποτίμηση 5,60 δισ. ευρώ και βρίσκεται στη 3η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 11,50 ευρώ, με πτώση -1,79% και αποτίμηση 4,39 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 21,25 ευρώ, με πτώση -0,23% και κεφαλαιοποίηση 1,66 δισ.ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 13,10 ευρώ, με πτώση -0,30% και κεφαλαιοποίηση 1,35 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 15,98 ευρώ, με πτώση -0,56% και κεφαλαιοποίηση 1,89 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,30 ευρώ, με άνοδο +0,14% και κεφαλαιοποίηση 2,23 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 24,02 ευρώ, με άνοδο +0,08% και κεφαλαιοποίηση 2,66 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 24,66 ευρώ, με πτώση -1,75% και κεφαλαιοποίηση 3,36 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 37,04 ευρώ, με πτώση -0,32% και κεφαλαιοποίηση 5,29 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 5,95 ευρώ, με πτώση -3,09% και κεφαλαιοποίηση 634 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 2,03 ευρώ, με άνοδο +6,84% και κεφαλαιοποίηση 762 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 4,83 ευρώ, με πτώση -1,33% και κεφαλαιοποίηση 151 εκατ. ευρώ.
Ελεγχόμενες πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,10% - Το spread με την Γερμανία στις 101 μ.β.
Ελεγχόμενες πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 3/1 στην ελληνική αγορά ομολόγων και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,10% και το 10ετές ιταλικό 3,75% με το μεταξύ τους spread στις -65 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 101 μονάδες βάσης από 102 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 68 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,68% ή 68 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -65 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 27 μονάδες βάσης.
Ελεγχόμενες πωλήσεις στα ομόλογα της Ευρωζώνης
Ελεγχόμενες πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 3/1 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 3 Ιανουαρίου του 2024 στο 3,75%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 3/1/2024 στο 2,09%..
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,41% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 2,83% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,05% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,75% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,11%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών