Το σχόλιο του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης
Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης προβλέπει πως τα επιτόκια στο τέλος του τρέχοντος έτους θα εξακολουθήσουν να παραμείνουν πολύ πάνω από τα επίπεδα πριν από την πανδημία του Covid-19.
Μετά τις πρόσφατες υποχωρήσεις του πληθωρισμού και τα σχόλια αξιωματούχων της Federal Reserve (Fed), η Fitch αναμένει από Fed, ΕΚΤ, Τράπεζα της Αγγλίας να μειώσουν κατά 75 μονάδες βάσης τα επιτόκια μέχρι το τέλος του 2024.
«Η αλλαγή στην κατεύθυνση των επιτοκίων θα είναι εκτεταμένη, με τις κεντρικές τράπεζες σε 19 από τις 20 οικονομίες στο Global Economic Outlook να αναμένεται να μειώσουν, φέτος. Μόνο η Τράπεζα της Ιαπωνίας αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια. (...)
Το γεωγραφικό εύρος των μειώσεων των επιτοκίων θα είναι εντυπωσιακό, αλλά το μέγεθος και η ταχύτητά τους θα είναι μέτρια σε σχέση με τις επιθετικές αυξήσεις των τελευταίων δύο ετών, αφήνοντας τα επιτόκια πολύ πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα.
Η άνοδος των επιτοκίων πολιτικής στον πρόσφατο κύκλο σύσφιξης ήταν εξαιρετικά ταχεία για τα ιστορικά δεδομένα, με τη Fed και τη BοE να αυξάνονουν κατά 525 bp και 515 bp, αντίστοιχα, και την ΕΚΤ κατά 450 bp. Αναμένουμε σωρευτικές περικοπές από τη Fed, την BOE και την ΕΚΤ κατά 200 bp, 175bp και 150bp, αντίστοιχα, μέχρι το τέλος του 2025. Δεν αναμένουμε μειώσεις των επιτοκίων της Fed πριν από τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο του 2024.
Η Fitch αναμένει βραδύτερο ρυθμό μείωσης των επιτοκίων σε σχέση με τις χρηματοπιστωτικές αγορές, οι οποίες επί του παρόντος προβλέπουν περικοπές περίπου 150 bp από τη Fed και την ΕΚΤ και περίπου 115 bp από τη BοE έως το τέλος του 2024. Αυτό αντικατοπτρίζει την άποψή μας ότι ο σταθερός πληθωρισμός των μισθών και των υπηρεσιών θα αναγκάσει τις κεντρικές τράπεζες να είναι προσεκτικές όσον αφορά τις πολύ γρήγορες περικοπές», σχολιάζει ο οίκος αξιολόγησης.
Σημειώνεται πως, σε ό,τι αφορά στην ΕΚΤ, ως πρόωρη χαρακτηρίζουν τη συζήτηση για μείωση επιτοκίων οι policy makers, σύμφωνα με όσα «αποκαλύπτουν» τα πρακτικά της από τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου 2023, παρότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στον στόχο του 2%.
Ο λόγος είναι ότι εντοπίζουν πολλούς κινδύνους που δικαιολογούν τη διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα.
Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια στη συνεδρίαση και κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να γίνουν περαιτέρω αυξήσεις.
Ωστόσο, ανέφερε επίσης ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητηθεί μια χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, παρόλο που οι αγορές αύξαναν τα στοιχήματα για μειώσεις επιτοκίων στην αρχή της άνοιξης.
«Δεν υπήρχε περιθώριο εφησυχασμού και δεν ήταν η ώρα για το Διοικητικό Συμβούλιο να χαλαρώσει» σημειώνεται στα πρακτικά της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στις 13-14 Δεκεμβρίου. «Διαπιστώθηκε ανάγκη συνεχούς επαγρύπνησης και υπομονής και διατήρησης μιας περιοριστικής στάσης για κάποιο χρονικό διάστημα» τονίζεται σύμφωνα με το Reuters.
«Ήταν ακόμη πολύ νωρίς για να διαπιστωθεί με βεβαιότητα ότι το έργο είχε ολοκληρωθεί» υπογραμμίζεται στα πρακτικά.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι έπρεπε να προσγειώσουν τις προσδοκίες της αγοράς για ταχεία χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, παρά το γεγονός ότι υπήρχε ασυνήθιστη αβεβαιότητα τόσο για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό όσο και για την οικονομική ανάπτυξη.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών