Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμια φρενίτιδα για το χρυσό - Σε ιστορικά υψηλά η ζήτηση, ο ρόλος της Κίνας

Παγκόσμια φρενίτιδα για το χρυσό - Σε ιστορικά υψηλά η ζήτηση, ο ρόλος της Κίνας
Τι φοβούνται οι κεντρικές τράπεζες
Σε ιστορικά υψηλά έφτασε η ζήτηση για το χρυσό το 2023, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, καθώς οι επίμονες γεωπολιτικές εντάσεις και η αδυναμία στην οικονομία της Κίνας ώθησαν τους επενδυτές προς το ασφαλές καταφύγιο.
Οι συνολικές συναλλαγές χρυσού ανήλθαν σε 4.899 τόνους πέρυσι σε σύγκριση με 4.741 τόνους το 2022, συμπεριλαμβανομένων των εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών καθώς και των ροών αποθεμάτων που αντικατοπτρίζουν τις αλλαγές στα αποθέματα στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων.
Σε αντίθεση με τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται από ένα χρηματιστήριο, οι εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές πραγματοποιούνται απευθείας μεταξύ δύο μερών.
Οι μεγαλύτεροι μοχλοί της ζήτησης χρυσού το 2023 ήταν ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας και η σύγκρουση Ισραήλ-Hamas, καθώς και η επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας — και αυτά θα μπορούσαν να συνεχίσουν να ενισχύουν τις τιμές του μετάλλου μέχρι το 2024, δήλωσε ο Shaokai Fan, επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών της WGC.
Οι τιμές έφτασαν στο ιστορικό υψηλό των 2.100 δολαρίων η ουγγιά τον Δεκέμβριο, καθώς οι κεντρικές τράπεζες και οι μικροεπενδυτές αύξησαν τις αγορές χρυσού - οι αγορές κεντρικών τραπεζών έχουν ξεπεράσει τους 1.000 τόνους για δύο συνεχόμενα χρόνια.
«Το 2023 ήταν το δεύτερο υψηλότερο έτος στην ιστορία της αγοράς χρυσού από την κεντρική τράπεζα, σε απόσταση μόλις μιας ίντσας από το υψηλό ρεκόρ του 2022», δήλωσε ο Fan στο CNBC.

Ο ρόλος της Κίνας

Η έκθεση έδειξε ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού με 225 τόνους πέρυσι, ανεβάζοντας το απόθεμά της στους 2.235 τόνους.
«Αν εσείς ως άτομο βλέπετε ότι η κεντρική σας τράπεζα αγοράζει μεγάλες ποσότητες χρυσού, γνωρίζετε τουλάχιστον περισσότερο τον χρυσό…
Ή ίσως ακόμη και επηρεάζεστε από το γεγονός ότι η κεντρική σας τράπεζα αγοράζει πολύ χρυσό, μπορεί να σκεφτείτε τον χρυσό ως προσωπική επένδυση επίσης», είπε ο Fan.
Η κρίση ακινήτων της Κίνας έχει επίσης ωθήσει περισσότερους επενδυτές προς τον χρυσό, τόνισε.
Οι επενδύσεις της χώρας σε ράβδους και νομίσματα χρυσού αυξήθηκαν κατά 28% από το 2023 και ανήλθαν σε 280 τόνους πέρυσι.
«Οι Κινέζοι επενδυτές ανησυχούν για το μέλλον άλλων κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων και στρέφονται στον χρυσό ως τρόπο προστασίας των επενδυτικών τους χαρτοφυλακίων», δήλωσε ο Fan.
Ο χρυσός τα πήγε πολύ καλά σε όρους ρενμίνμπι και πολύ καλά σε σύγκριση με άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων στην Κίνα».

Αγορά χρυσών κοσμημάτων

Στοιχεία από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού έδειξαν ότι η Κίνα εκθρόνισε την Ινδία ως τον μεγαλύτερο αγοραστή χρυσών κοσμημάτων στον κόσμο το 2023.
Οι άνθρωποι στην Κίνα αγόρασαν 603 τόνους χρυσών κοσμημάτων το 2023, αύξηση 10% από το προηγούμενο έτος.
Αυτό οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των γάμων που αναβλήθηκαν μετά το άνοιγμα της οικονομίας από την πανδημία στα τέλη του 2022, σημείωσε ο Fan.
Ανέφερε ότι οι αγορές χρυσού θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω καθώς πλησιάζει η Σεληνιακή Πρωτοχρονιά και σύμφωνα με την ασιατική λαογραφία, το επερχόμενο Έτος του Δράκου είναι μια καλή χρονιά για να κάνετε παιδιά.

Προοπτική 2024

Οι αγορές χρυσού φέτος είναι απίθανο να ανταποκριθούν στα επίπεδα του 2023, αλλά η πτώση του πληθωρισμού θα μπορούσε να αποτρέψει μια δραστική πτώση της ζήτησης, δήλωσε η WGC.
«Εάν ο πληθωρισμός μειωθεί σημαντικά, οι καταναλωτές μπορεί να αρχίσουν να αισθάνονται πιο πλούσιοι σε πραγματικούς όρους, κάτι που θα μπορούσε να μετριάσει ένα μέρος της πτώσης της ζήτησης».
«Κατά τη διάρκεια περιόδων επίμονου ισχυρού υπερπληθωρισμού, ο χρυσός τα πάει πολύ καλά.
Αλλά κατά τις περιόδους μέτριου πληθωρισμού, ο χρυσός μπορεί να κρατηθεί καλά.
Μπορεί να καθοριστεί και από άλλους παράγοντες», είπε ο Fan.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης