σύμβολα :
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Βελτίωση της ενσώματης αξίας της μετοχής
Αυτοί είναι, μεταξύ άλλων, οι στόχοι του αναθεωρημένου business plan της Τράπεζας Πειραιώς για την περίοδο 2024-2026, όπως υπογράμμισε στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρήστος Μεγάλου.
Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά τη μερισματική πολιτική ο κ. Μεγάλου είπε, πως η Πειραιώς στοχεύει να διανείμει το 25% των κερδών της για τη χρήση του 2024 και το 50% για τα έτη 2025 και 2026. Για τη χρήση 2023, όπως είναι γνωστό η Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να λάβει την έγκριση του επόπτη για να διανείμει το 10% των κερδών της.
Σε ερώτηση για το αν είναι επιτεύξιμοι οι στόχοι και διατηρήσιμη η κερδοφορία, απάντησε πως η τράπεζα έφερε εις πέρας όλους τούς στόχους που έθεσε τα προηγούμενα χρόνια και είναι πεπεισμένος πως θα διατηρηθούν τα επίπεδα κερδοφορίας την περίοδο 2024-2026, ως αποτέλεσμα των κερδών και των κεφαλαίων που αναμένονται.
Σχολιάζοντας αρχικά το μακροοικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα, ο ceo της Πειραιώς ανέφερε πως, η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2023 ανήλθε σε 2,5% ξεπερνώντας το μέσο ευρωπαϊκό όρο, ενώ το β εξάμηνο του έτους η χώρα ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα. Καταλύτης για τον ίδιο την επόμενη περίοδο θα είναι η επιστροφή του καθεστώτος της ανεπτυγμένης αγοράς στο χρηματιστήριο.
“Το business plan είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο για να διατηρήσει τα επίπεδα κερδοφορίας” τόνισε ενώ σε ερώτηση για τις παραδοχές του επιτοκιακού περιθωρίου (3,8% για το 2024, 3,1% για το 2025) η διοίκηση ανέφερε ότι, υπάρχουν και κίνδυνοι και ευκαιρίες.
Βελτίωση της ενσώματης αξίας της μετοχής
Η διοίκηση της Πειραιώς υπογράμμισε την ισχυρή κερδοφορία και την αύξηση της ενσώματης λογιστικής αξίας της μετοχής σε 5,08 ευρώ ανά μετοχή στο τέλος του 2023, επίπεδα που θα επιτρέψουν την διανομή κερδών για τα επόμενα χρόνια.
Το 2023, η πιστωτική επέκταση της τράπεζας ανήλθε σε 1,6 δισ. ευρώ ξεπερνώντας τον στόχο και επιτεύχθηκε χάρις και τις εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Επιπλέον, οι δείκτες της ρευστότητας κινούνται σε επίπεδα ευρωπαϊκών τραπεζών καθώς ο δείκτης LCR ανήλθε σε 241% και ο δείκτης LDR σε 61%. Ιδιαίτερη αναφορά πραγματοποιήθηκε στην αύξηση των κεφαλαίων υπό διαχείριση σε 9,3 δισ. ευρώ, αλλά και στα καθαρά έσοδα προμηθειών με ένα δείκτη CAGR 20% για την περίοδο 2020-2023.
Ο κ. Μεγάλου υπογράμμισε επίσης ότι η Τράπεζα υπεραπόδωσε σε σύγκριση με όλους τους ανταγωνιστές της περιοχής, σε επίπεδο απόδοσης ενσώματης αξίας (16,6%).
Σε ότι αφορά την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε 3,5% από 6,8% αυτό επιτεύχθηκε χάρις τις πρωτοβουλίες εξυγίανσης της τράπεζας. Μάλιστα σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι στην αγορά δεν έχουν προχωρήσει ανάλογες κινήσεις, ενώ η τράπεζα δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε κινήσεις αγοράς θεραπευμένων δανείων, προκειμένου να διατηρήσει χαμηλά τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων σύμφωνα και με το επιχειρηματικό πλάνο.
Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών