Όπως αποκαλύπτουν σήμερα, 15 Φεβρουαρίου 2024, οι Financial Times, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος μιας επιχείρησης χρηματοοικονομικής τεχνολογίας, συνιδιοκτησίας της JPMorgan, έχει ξεκινήσει νομικές διαδικασίες κατά της τράπεζας για, όπως ισχυρίζεται, τακτικές που σκόπευαν στην καταστολή της ανάπτυξης της εταιρείας του.
Ο Χάρης Καρώνης, ο οποίος ίδρυσε την ελληνική εταιρεία πληρωμών Viva Wallet το 2000, ισχυρίζεται ότι η JPMorgan προσπαθεί να μειώσει την αποτίμηση της επιχείρησής του εμποδίζοντας την είσοδό της στις αμερικανικές και νέες ευρωπαϊκές αγορές, σύμφωνα με νομικά έγγραφα που είδαν οι Financial Times.
Ο Καρώνης κατηγορεί επίσης την JPMorgan ότι εμπόδισε τη Viva επιτρέποντας στην επιχείρηση πληρωμών της τράπεζας να ανταγωνιστεί στον τομέα του fintech σε ορισμένες ευρωπαϊκές αγορές.
Σύμφωνα με τους όρους της επένδυσης της JPMorgan στη Viva, η τράπεζα μπορεί να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της fintech εάν η αξία της είναι κάτω από 5 δισ. ευρώ έως τον Ιούνιο του 2025.
Η τράπεζα έχει μερίδιο 48,5% στη Viva.
Η ανταγωγή της JPMorgan
Η JPMorgan έχει κινήσει ανταγωγή εναντίον του Καρώνη σχετικά με τις κινήσεις που ισχυρίζεται η τράπεζα για «περιορισμό ή παράκαμψη των συμβατικών και νόμιμων δικαιωμάτων μας ως επενδυτής», σύμφωνα με πηγές των FT.
Και οι δύο νομικές αξιώσεις κατατέθηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου την Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2024.
Στη νομική αγωγή που κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο, η εταιρεία χαρτοφυλακίου του Καρώνη, WRL, αμφισβήτησε τους όρους της επιλογής της JPMorgan να αγοράσει τη Viva, η οποία δήλωσε ότι «δημιουργεί διεστραμμένα κίνητρα» στην τράπεζα να περιορίσει την ανάπτυξη του fintech, ώστε να μπορεί να αποκτήσει την επιχείρηση το επόμενο έτος.
Στελέχη της JPMorgan, εν τω μεταξύ, πιστεύουν ότι ο Καρώνης αρνείται να αποδεχθεί ότι η αποτίμηση των εταιρειών fintech έχει πέσει σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια λόγω των υψηλότερων επιτοκίων.
Οι πρακτικές της JP Morgan
Η δικαστική διαμάχη μεταξύ της JPMorgan και του Καρώνη είναι η τελευταία διαμάχη που έχει η τράπεζα με τον ιδρυτή μιας επιχείρησης στην οποία έχει επενδύσει, αφού διοχέτευσε δισεκατομμύρια δολάρια σε περισσότερα από 40 fintech από το 2021.
Πέρυσι, η JPMorgan μήνυσε τον Charlie Javice, ιδρυτή της Frank, μιας φοιτητικής χρηματοοικονομικής πλατφόρμας που η τράπεζα είχε αγοράσει για 175 εκατομμύρια δολάρια το 2021, με τον ισχυρισμό ότι διόγκωσε τη βάση χρηστών της.
Ο Javice έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς της JPMorgan για παραποίηση λογαριασμών και έχει καταθέσει ανταγωγή κατηγορώντας την τράπεζα ότι διακυβεύει τη φήμη του.
Η υπόθεση είναι σε εξέλιξη.
Δύσκολη η σχέση των επικεφαλής
Από την ίδρυσή της το 2000, η Viva έχει εξελιχθεί και έχει γίνει ένας από τους μεγαλύτερους fintech ομίλους στη νότια Ευρώπη, προσφέροντας υπηρεσίες πληρωμών σε 24 χώρες.
Το 2020 απέκτησε τραπεζική άδεια αφού αγόρασε την ελληνική ψηφιακή τράπεζα Praxia.
Η JPMorgan επένδυσε 800 εκατ. ευρώ στη Viva το 2021 για να εξασφαλίσει το 48,5% των μετοχών της ως μέρος μιας πολυδιαφημισμένης ώθησης στην ευρωπαϊκή αγορά πληρωμών.
Όταν η JPMorgan συμφώνησε να επενδύσει στη Viva, ο διευθύνων σύμβουλος Jamie Dimon - ο παππούς του οποίου μετανάστευσε στις ΗΠΑ από την Ελλάδα - ταξίδεψε στην Αθήνα για να συναντήσει τον Καρώνη καθώς και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στην ημέρα επενδυτών της τράπεζας το 2022, ο Dimon επαίνεσε τον παγκόσμιο επικεφαλής πληρωμών της JPMorgan, Τάκη Γεωργακόπουλο για την συμφωνία με τη Viva.
Έκτοτε, οι σχέσεις μεταξύ της JPMorgan και του Καρώνη, ο οποίος εξακολουθεί να είναι διευθύνων σύμβουλος της Viva, έχουν επιδεινωθεί.
Προς τα τέλη του περασμένου έτους, δύο διευθυντές που διορίστηκαν από την JPMorgan στο διοικητικό συμβούλιο της Viva παραιτήθηκαν μετά από λογομαχίες για την ανεξαρτησία τους, σύμφωνα με πληροφορίες των FT.
Οι δύο πλευρές έχουν επίσης διαφωνήσει σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αποτιμάται η Viva.
Η JPMorgan στρατολόγησε την Houlihan Lokey, η οποία πρόσφατα έδωσε στην fintech αποτίμηση 1 δισ. ευρώ.
Ο επιλεγμένος εκτιμητής της Viva, η EY, την αποτίμησε στα 3 δισ. ευρώ.
Η JPMorgan και η WRL έχουν φτάσει σε αδιέξοδο σχετικά με τον τρόπο εκτίμησης της Viva και ζητούν από το Ανώτατο Δικαστήριο να επιλύσει τη διαφορά.
Η Freshfields ενεργεί για λογαριασμό της JPMorgan ενώ η WRL εκπροσωπείται από τον Quinn Emanuel.
"Αυτή η αγωγή υποβλήθηκε αφού εξαντλήθηκαν όλες οι άλλες επιλογές", δήλωσε η JPMorgan, σχετικά με την αξίωσή της κατά της WRL.
«Παρά αυτή τη διαμάχη, πιστεύουμε στη Viva Wallet, στους ανθρώπους της, στη στρατηγική μας επένδυση στην εταιρεία και στην ευρύτερη επιχείρησή μας στην Ελλάδα».
Οι εκπρόσωποι του Καρώνη και του WRL αρνήθηκαν να σχολιάσουν.
Viva Wallet: Δεν εμπλεκόμαστε σε καμία νομική διαδικασία με οποιονδήποτε από τους μετόχους μας
Η Viva Wallet δεν εμπλέκεται σε καμία νομική διαδικασία με οποιονδήποτε από τους μετόχους της, αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της, απαντώντας στο σημερινό δημοσίευμα των Financial Times, περί ανταλλαγής αγωγών μεταξύ Χάρη Καρώνη και JP Morgan.
Στο πλαίσιο της νομικής διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ των δύο Μετόχων, η Viva Wallet σημειώνει τα παρακάτω:
«Η Εταιρεία δεν εμπλέκεται σε καμία νομική διαδικασία με οποιονδήποτε από τους Μετόχους της και συνεχίζει να ακολουθεί την αναπτυξιακή πορεία της στην Ευρώπη, δυναμικά και με συνέπεια.
Η Viva Wallet βρίσκεται σε μια προνομιακή θέση, με τους Μετόχους της να μοιράζονται το ίδιο έντονο ενδιαφέρον για την επιτυχημένη ανάπτυξή της, δεδομένης της καινοτόμου επιχειρηματικής προσέγγισής της και της ισχυρής θέσης της στην αγορά:
- Διαθέτει το μεγαλύτερο αποτύπωμα συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη ψηφιακή τράπεζα στην Ευρώπη, με φυσική παρουσία σε 24 χώρες, εξυπηρετώντας εμπόρους σε όλη την περιοχή.
- Είναι η μοναδική technology bank στην Ευρώπη με υποδομή αποκλειστικά στο cloud, με άμεση συνδεσιμότητα με όλα τα διεθνή και Ευρωπαϊκά τοπικά σχήματα καρτών, σε πλήρη συμμόρφωση με το θεσμικό πλαίσιο KYC/AML όλων των χωρών, διαθέτοντας τον απόλυτο έλεγχο της διαδικασίας πληρωμών.
- Εποπτεύεται από τις τοπικές Κεντρικές Τράπεζες και τις Εποπτικές Αρχές σε όλη την Ευρώπη, ενώ σε κανένα από τα φυσικά υποκαταστήματά της δεν έχει επιβληθεί οποιοδήποτε ρυθμιστικό πρόστιμο από καμία από τις αρχές αυτές.
- Αλλάζει τα δεδομένα στις πληρωμές με την καινοτόμο τεχνολογία Tap on Any Device, η οποία επιτρέπει την αποδοχή πληρωμών μέσω οποιασδήποτε συσκευής, απελευθερώνοντας τους εμπόρους από τα δύσχρηστα τερματικά παλαιού τύπου.
- Έχει ήδη εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και μηδενικό δανεισμό, ώστε να συνεχίσει να επενδύει απρόσκοπτα στην ανάπτυξή της.
H Viva Wallet συνεχίζει την ανάπτυξή της στην Ευρώπη, ενώ σχεδιάζει την επέκτασή της στις ΗΠΑ. Αυτό είναι μέρος της Στρατηγικής που έχει συμφωνηθεί, όπως αυτή ορίζεται ξεκάθαρα στη Συμφωνία Μετόχων (Shareholder Agreement) ανάμεσα στην Εταιρία, στον ελέγχοντα μέτοχο πλειοψηφίας – WeRealize – και στον μη-ελέγχοντα μέτοχο μειοψηφίας – J.P. Morgan.
Για τη Viva Wallet o στόχος παραμένει ο ίδιος: Συνεχίζει να αναπτύσσεται σύμφωνα με τη στρατηγική της, η οποία έχει συμφωνηθεί από κοινού από τους δύο Μετόχους της», καταλήγει η ανακοίνωση της εταιρείας.
Τι ανέφερε το bankingnews.gr από τις 14 Φεβρουαρίου 2024
Η αύξηση 400 εκατ. στη Viva Wallet αποκαλύπτει το χάος
Δύο μέτοχοι αλληλοκατηγορούνται… και μετά από συστάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος… η Viva Wallet προχωράει σε αύξηση κεφαλαίου 400 εκατ.
Η κατάσταση στην Viva Wallet είναι χαώδης.
Η αμερικανική τράπεζα J P Morgan ήρθε στην Ελλάδα και πλήρωσε πανάκριβα μια δραστηριότητα της Viva Wallet και των υπηρεσιών πληρωμών που εκτελεί… ωστόσο μετά από μήνες ελέγχων και αξιολόγησης της πραγματικότητας… το deal εξελίσσεται σε φιάσκο, είναι σαθρό και σίγουρα η J P Morgan παγιδεύτηκε ή παραπλανήθηκε παραδόξως…
Οι σχέσεις μεταξύ της J P Morgan και του Χάρη Καρώνη του επικεφαλής της Viva Wallet και βασικού μετόχου είναι έως τραγικές, επικοινωνούν με εξώδικα ενώ η J P Morgan σχεδιάζει να αλλάξει όλο το διοικητικό συμβούλιο αλλά πως αφού ακόμη είναι μέτοχος μειοψηφίας…
Η J P Morgan θεωρεί ότι περίπου εξαπατήθηκε…
Η J P Morgan θεωρεί ότι εξαπατήθηκε
Η J P Morgan θεωρεί ότι πρόσφερε πολλά για κάτι που αξίζει πολύ λιγότερα
Ο Καρώνης φέρεται να έχει δημιουργήσει άλλη εταιρία στην οποία μεταφέρει δουλειές και αυτό θεωρήθηκε casus belli για την J P Morgan.
Οι εμπλεκόμενοι ανταλλάσουν εξώδικα
Οι εμπλεκόμενοι ανταλλάσουν emails όχι και τόσο κολακευτικά
Γενικά η εικόνα που παρουσιάζεται είναι μια σαθρή εικόνα που συναντάται στην Ακτή Ελεφαντοστού και δυστυχώς και στην Ελλάδα…
Η Viva Wallet είναι μια απόλυτα ακραία - υπερεκτιμημένη εταιρία με ζημιές.
Σε καμία περίπτωση δεν αξίζει τα αρχικά 1,6 δισεκ. ευρώ που είχαν αναφερθεί…
Η Viva Wallet πουλούσε το 48,51% ή κατά το ορθότερο οι μέτοχοι μειοψηφίας μεταξύ άλλων και του ομίλου Λάτση που κατείχε σχεδόν το 13%, της DECΑ Investments του επιχειρηματία Δασκαλόπουλου…
Το deal αυτό έκλεισε στα 760 με 800 εκατ…
Θα ακολουθήσει σε διάστημα και η απόκτηση και του 51,49% της Viva Wallet που κατέχει ο Χάρις Καρώνης βασικός μέτοχος και επικεφαλής της Viva Wallet…
Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το τίμημα έχει μειωθεί για να αποκτήσει η J P Morgan Payments το 100% της υπερεκτιμημένης Viva Wallet…
Υπενθυμίζουμε ότι στις 24 Ιανουαρίου 2022 υπογράφηκε συμφωνία ώστε η J P Morgan η μεγάλη αμερικανική επενδυτική τράπεζα – μέσω της J P Morgan Payments – να αγοράσει το 48,51% των μετόχων μειοψηφίας
Ωστόσο η πλευρά Καρώνη που διατηρεί το 51,49% της Viva Wallet και δεν πουλούσε… έφερε προσκόμματα ώστε η πώληση από τους μετόχους μειοψηφίας να πραγματοποιηθεί σε άλλη χρονική συγκυρία ώστε να επιτύχουν καλύτερες αποδόσεις…
Τελικά το deal έκλεισε στις 16 Δεκεμβρίου 2022….
Η Viva Wallet ενώ παρουσιάζεται να έχει παρουσία σε 24 χώρες και να διαθέτει 250 χιλιάδες πελάτες, να έχει πραγματοποιήσει 17,48 δισεκ. συναλλαγές έχει μόλις 122 εκατ έσοδα και τελικό αποτέλεσμα ζημιές -28 εκατ… και με θετική συμβολή 24 εκατ από την μετατροπή του ομολογιακού, ειδάλλως η ζημιά θα ήταν μεγαλύτερη…
Η απόδοση κεφαλαίου παραμένει αρνητική -15%
Η εταιρία αυτή έφθασε να αποτιμάται στα 1,6 με 1,8 δισ ευρώ για το 100% ενώ διαθέτει 187,7 εκατ κεφάλαια και αυτά προήλθαν από μετατροπή ομολογιακού 71,7 εκατ….
Το ενεργητικό της Viva Wallet ανέρχεται στα 607,4 εκατ με 420 εκατ υποχρεώσεις
Ούτε η Viva Wallet, ούτε η Viva Bank κατά την άποψη μας δεν έχουν αποδείξει ότι μπορούν να επιτυγχάνουν κέρδη.
Θα υποθέσουν πολλοί, πως τότε η J P Morgan έδωσε τόσο υψηλό τίμημα εάν η Viva Wallet δεν έχει αξία;
Η J P Morgan έδωσε υψηλό τίμημα καθώς την περίοδο των επαφών οι συνθήκες ήταν διαφορετικές, τώρα η Viva Wallet δεν αξίζει αυτά που παρουσίασε… ότι αξίζει…
Πως αποτιμάται ένα σύστημα πληρωμών φαίνεται ότι έχει πολλές υποκειμενικές προσεγγίσεις… ένας όμιλος με οριοθετημένα κεφάλαια και ζημιές πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να αποτιμάται σε αυτά τα επίπεδα…
Προς αύξηση κεφαλαίου 400 εκατ
Η Viva Wallet θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου 400 εκατ καθώς επιβλήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Η κατάσταση στην Viva Wallet είναι χαοτική.
Στα θέματα της γενικής συνέλευσης περιλαμβάνονται:
1. Η επέκταση των δραστηριοτήτων της εταιρείας με την έγκριση και από τους δύο μετόχους δανείου ύψους έως 100 εκατ. ευρώ, που θα χορηγηθεί από τρίτα πιστωτικά ιδρύματα που δεν σχετίζονται με τους μετόχους ή τις συνδεδεμένες με αυτούς επιχειρήσεις, για την ολοκλήρωση του συμφωνηθέντος μεταξύ των μετόχων πλαισίου στρατηγικής για εξαγορές και συγχωνεύσεις.
2. Η έγκριση και από τους δύο μετόχους της συγχώνευσης της Viva Payments με εξαγορά κατά 100% από τη VivaBank για την ενίσχυση της λειτουργίας της και της επιχειρηματικής της ανάπτυξης και πρόσληψης ειδικών συμβούλων, με εντολή να διερευνήσουν το ενδεχόμενο η VivaBank να εισαχθεί σε οργανωμένη αγορά (IPO) εντός του πρώτου τριμήνου του 2027 και απάλειψη των διατάξεων περί δικαιώματος προαίρεσης αγοράς μετοχών (call option) και για τους δύο μετόχους.
3. Η έγκριση και από τους δύο μετόχους της τροποποίησης του προγράμματος δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών, όσον αφορά στα γεγονότα άσκησης, ώστε να συμπεριληφθεί οποιοδήποτε επενδυτικό γεγονός μετά το 3ο τρίμηνο του 2026 ή εισαγωγή σε οργανωμένη αγορά (IPO) και πρόβλεψη για το δικαίωμα της WRL να αποκτήσει το συνολικό ποσό των διανεμηθέντων μετοχών σε τιμή έως και δύο φορές υψηλότερη από την τιμή εισαγωγής τους.
4. Η έγκριση και των δύο μετόχων για την επικαιροποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου όπως τροποποιήθηκε μετά τις καθυστερήσεις που προκλήθηκαν από τη JPM.
5. Την ίδια στιγμή, μεταξύ των θεμάτων είναι και αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο, σε αντικατάσταση του ήδη προταθέντος, κ. Ευστάθιου Ποταμίτη, λόγω μη εκπλήρωσης των κριτηρίων ανεξαρτησίας, σύμφωνα με τα κριτήρια της Τράπεζας της Ελλάδος.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών