H «Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής» της Ομοσπινδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ
Παράλληλα, η Fed ξεκαθαρίζει ότι στόχος της παραμένει η επιστροφή του -σε ετήσια βάση- πληθωρισμού στο 2%, για να προχωρήσε μετέπειτα σε χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής (σσ: μείωση επιτοκίων).
Συγκεκριμένα, η Τράπεζα αναφέρει πως, ενώ ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από τον στόχο του 2%, έχει υποχωρήσει σημαντικά το περασμένο έτος και η επιβράδυνση σημειώθηκε χωρίς σημαντική αύξηση της ανεργίας. Η αγορά εργασίας παραμένει σχετικά σφιχτή, με το ποσοστό ανεργίας να βρίσκεται κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και τις κενές θέσεις εργασίας να παραμένουν αυξημένες. Η αύξηση του πραγματικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) ήταν επίσης ισχυρή, υποστηριζόμενη από σταθερές αυξήσεις στις καταναλωτικές δαπάνες.
Η Fed έχει διατηρήσει το εύρος επιτοκίων στο 5,25% έως 5,50% από τον Ιούλιο του 2023, επισημαίνεται.
Τονίζει πως αυτή τη στιγμή τα επιτόκια είναι στο αποκορύφωμά τους για αυτόν τον κύκλο σύσφιξης, ο οποίος ξεκίνησε στις αρχές του 2022.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ συνέχισε επίσης να μειώνει τις διακρατήσεις της σε τίτλους που υποστηρίζονται από ενυπόθηκα δάνεια.
«Η Επιτροπή παραμένει ιδιαίτερα προσεκτική στους κινδύνους πληθωρισμού και έχει πλήρη επίγνωση ότι ο υψηλός πληθωρισμός επιβάλλει σημαντικές δυσκολίες, ειδικά σε εκείνους που είναι λιγότερο ικανοί να ανταποκριθούν στο υψηλότερο κόστος των βασικών αγαθών. (...)
Συνολικά, το τραπεζικό σύστημα παραμένει υγιές και ανθεκτικό. Αν και το οξύ στρες στο τραπεζικό σύστημα έχει υποχωρήσει από τον περασμένο Μάρτιο, ορισμένοι τομείς κινδύνου δικαιολογούν τη συνέχιση της -ρυθμιστικής- παρακολούθησης. Η ανοδική πίεση στις αποτιμήσεις περιουσιακών στοιχείων συνεχίστηκε, με τις τιμές ακινήτων να είναι αυξημένες και τους υψηλούς δείκτες P/E στις αγορές μετοχών.
Ο δανεισμός από μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις και νοικοκυριά συνέχισε να αυξάνεται με ρυθμό πιο αργό από αυτόν του ονομαστικού ΑΕΠ και ο συνδυασμένος λόγος χρέους προς ΑΕΠ βρίσκεται τώρα κοντά στο χαμηλό 20ετίας.
Τα τρωτά σημεία από τη μόχλευση του χρηματοπιστωτικού τομέα παραμένουν αξιοσημείωτα.
Ενώ οι δείκτες τραπεζικού κεφαλαίου που βασίζονται στον κίνδυνο παρέμειναν σταθεροί και αυξήθηκαν σε γενικές γραμμές, οι μειώσεις στις εύλογες αξίες των περιουσιακών στοιχείων σταθερού επιτοκίου ήταν σημαντικές σε σχέση με το εποπτικό κεφάλαιο σε ορισμένες τράπεζες», σχολιάζει η Τράπεζα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών