Η «bear» των αγορών προειδοποιεί για την ΑΙ
«Το 99% των σχολιαστών δεν έχουν ιδέα για τι πράγμα μιλάνε.
Δεν προσπαθώ να είμαι αγενής, ούτε επιθετικός. Υπάρχουν πολλοί λαμπροί, διορατικοί άνθρωποι που σχολιάζουν για την τεχνητή νοημοσύνη σήμερα. Αλλά οι επενδυτές συχνά συμπεριφέρονται σαν να είναι αναλυτές.
Η ανθρώπινη καινοτομία είναι πολύ ακατάστατη, χαοτική και συνεχώς μεταβαλλόμενη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τεχνολογικές επαναστάσεις με εκτεταμένες επιπτώσεις.
Αν δεν με πιστεύετε, ας αναλογιστούμε τι συνέβη με τις μηχανές αναζήτησης (search engines), μια από τις πρόσφατες τεχνολογικές επαναστάσεις που απέφεραν απίστευτα κέρδη για τους επενδυτές που το έπαιξαν σωστά.
Σήμερα, η Alphabet (Google) είναι η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 90% των παγκόσμιων αναζητήσεων. Με κεφαλαιοποίηση 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι μία από τις 10 μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο και παράγει κέρδη δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στην πραγματικότητα, τα κέρδη της το 2023 ήταν μεγαλύτερα από τις κεφαλαιοποιήσεις αγοράς της Ford και της U.S. Steel μαζί.
Ωστόσο, στη δεκαετία του 1990, όταν πρωτοεμφανίστηκε η τεχνολογία των μηχανών αναζήτησης, η Alphabet (τότε Google) δεν ήταν ηγέτης της αγοράς.
Αντίθετα, η εταιρεία ανταγωνιζόταν για μερίδιο αγοράς με πολλές άλλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Yahoo, Hot Bot, Excite, Ask Jeeves, AltaVista, AOL Search, MSN Search και άλλων.
Πράγματι, εκείνη την εποχή, η Yahoo ήταν η μεγαλύτερη εταιρεία μηχανών αναζήτησης με κεφαλαιοποίηση 125 δισεκ. δολαρίων.
Στην πραγματικότητα, η Yahoo είχε την ευκαιρία να αγοράσει την Alphabet για μόλις 1 δισεκ. δολάρια το 2002!
Το 2017 όμως, η Yahoo πωλήθηκε στη Verizon για λιγότερο από 5 δισεκ. δολάρια… μέχρι τότε η Alphabet ήταν μια εταιρεία 730 δισεκ. δολαρίων.
Ποιος το είδε να έρχεται;
Το θέμα εδώ είναι ότι το Διαδίκτυο, ειδικά οι μηχανές αναζήτησης, αντιπροσώπευαν μια απίστευτη επανάσταση που άλλαξε τον κόσμο. Ωστόσο, λίγοι ή και κανένας δεν ήταν σε θέση να προβλέψει με ακρίβεια τί θα ερχόταν.
Και αυτό δεν αφορούσε μόνο την επιλογή νικητών έναντι ηττημένων… αφορούσε επίσης την τεχνολογία στο σύνολό της: πολλοί επενδυτές πίστευαν ότι το κραχ του 2000 σήμαινε ότι η ευκαιρία για κέρδος από τις μηχανές αναζήτησης είχε τελειώσει.
Δεν θα μπορούσαν να έχουν περισσότερο λάθος, όπως δείχνει το παρακάτω διάγραμμα.
Τα σπουδαία νέα είναι ότι όσοι μπόρεσαν να πλοηγηθούν στις αγορές για να επωφεληθούν από τις μηχανές αναζήτησης έβγαλαν πραγματικά εκπληκτικά κέρδη.
Έτσι, το κλειδί για την επένδυση στην τεχνητή νοημοσύνη σήμερα είναι να καθοριστεί ποιοι θα είναι οι μελλοντικοί ηγέτες. Εκεί είναι τα πραγματικά κέρδη», καταλήγει η Phoenix Capital.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών