Με σημαντικό discount διαπραγματεύονται οι ελληνικές τράπεζες έναντι των ευρωπαϊκών τους τελευταίους δύο μήνες, σύμφωνα με ανάλυση της Morgan Stanley με ημερομηνία 8/4 και τίτλο «Greek banks: What's on our mind - Due for a catch-up», την οποία παρουσιάζει το bankingnews.gr.
Οι ελληνικές συστημικές τράπεζες σημειώνουν πτώση 5%, την ώρα που οι ευρωπαϊκές αποδίδουν 20% το αντίστοιχο διάστημα, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Ωστόσο, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα αναμένει επαναφορά του θετικού momentum και εκτιμά ότι οι ανακοινώσεις μερισμάτων του Μαΐου ή Ιουνίου θα αποτελέσουν τον επόμενο καταλύτη για το re-rating για τις ελληνικές τράπεζες, με τις προσδοκώμενες μερισματικές αποδόσεις να προβλέπονται από 5% έως 11% τα έτη 2024-2026.
Περιθώριο ανόδου έως +30%
Οι αναλυτές διατηρούν τις συστάσεις overweight για τις συστημικές τράπεζες.
Οι τιμές - στόχοι διαμορφώνονται για την Τράπεζα Πειραιώς στα 5,08 ευρώ με περιθώριο ανόδου 30%, για την Εθνική Τράπεζα στα 8,20 ευρώ με περιθώριο ανόδου 11%, για την Alpha Bank στα 2,08 ευρώ με ανοδικό περιθώριο 26% και για την Eurobank στα 2,33 ευρώ, με περιθώριο +25%.
Όπως εξηγούν οι αναλυτές, στα τρέχοντα επίπεδα, οι ελληνικές τράπεζες είναι διαπραγματεύσιμες στις 5,5 φορές περίπου κατά μέσο όρο βάσει του δείκτη P/E, έναντι 7,2 φορές περίπου για τις τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής των κερδών ανά μετοχή των ελληνικών τραπεζών για τα έτη 2024-2026 είναι στο 4% περίπου, έναντι 6% περίπου για τις τράπεζες της Ε.Ε.
Η συγκριτική ανάλυση έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών της ΕΕ υποδηλώνει δυνατότητες για περαιτέρω re-rating, που δικαιολογείται από τις υψηλές αποδόσεις σε όρους RoTE για τα έτη 2025-2026, με μέση αποδοτικότητας ενσώματων ιδίων κεφαλαίων στο 12%, αν και συνδυασμένη με υψηλή ευαισθησία στα επιτόκια.
Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, το τεκμαρτό κόστος κεφαλαίου (implied COE) που ενσωματώνουν στη διαπραγμάτευσή τους οι εγχώριες τράπεζες δείχνει ότι είναι ιδιαίτερα υψηλό και πάνω από τους μακροπρόθεσμους μέσους όρους.
Με βάση τις αναλύσεις του οίκου για το τεκμαρτό κόστος κεφαλαίου (με βάση το μοντέλο της ομάδας για τις τράπεζες της ΕΕ), η αγορά αποτιμά τις ελληνικές τράπεζες με ένα τεκμαρτό δείκτη COE περίπου 16%, έναντι 13% του μέσου όρου των τραπεζών της ΕΕ, το οποίο θεωρεί υψηλό και αδικαιολόγητο.
Σύμφωνα με την Morgan Stanley, το τεκμαρτό κόστος ιδίων κεφαλαίων της Alpha Bank είναι στο 18,6%, πάνω από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 10,2%, το τεκμαρτό κόστος ιδίων κεφαλαίων της Eurobank είναι στο 16,9%, πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 13%, το τεκμαρτό κόστος ιδίων κεφαλαίων της Τράπεζας Πειραιώς είναι στο 19,9%, πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 18% και τέλος, το τεκμαρτό κόστος ιδίων κεφαλαίων της Εθνικής Τράπεζας είναι στο 16,3%, πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 11,5%.
www.bankingnews.gr
Morgan Stanley: Με discount οι ελληνικές τράπεζες έναντι των ευρωπαϊκών - Περιθώριο ανόδου έως 30%
Οι ανακοινώσεις μερισμάτων του Μαΐου ή Ιουνίου θα αποτελέσουν τον επόμενο καταλύτη για το re-rating για τις ελληνικές τράπεζες
Σχόλια αναγνωστών