Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θετικά πρόσημα στη Wall, στη σκιά του πληθωρισμoύ – Στο +0,48% ο S&P 500, o Nasdaq +0,75%

Θετικά πρόσημα στη Wall, στη σκιά του πληθωρισμoύ – Στο +0,48% ο S&P 500, o Nasdaq +0,75%
Νευρικοί οι επενδυτές...
Θετικά πρόσημα παρουσίασαν οι δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου την Τρίτη 13 Μαΐου, με τους επενδυτές να κινούνται στη σκιά του πληθωρισμού χονδρικής.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones σημείωσε αύξηση +0,32% στις 39.558 μον., ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε +0,48% στις 5.246 μον. ενώ ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο +0,75% στις 16.511 μον.
fsadfsasfadsadf.JPG
Στο ταμπλό, η μετοχή της GameStop διεύρυνε το χθεσινό εκρηκτικό ράλι, καταγράφοντας άλμα 60,1%.

Στις αγορές εμπορευμάτων, πιέσεις ασκήθηκαν στις τιμές πετρελαίου στις διεθνής αγορές. Ειδικότερα, η τιμή του Brent υποχώρησε 1,3% στα 82,29 δολ. ανά βαρέλι και η τιμή του αργού WTI σημείωσε πτώση 1,5% στα 77,92 δολάρια.
Στον αντίποδα, η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,9% στα 2.363 δολ./oz.
Παράλληλα, καθοδική τροχιά για δεύτερη μέρα ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 4,46% και το 2ετές κινήθηκε χαμηλότερα κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 4,83%.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε πτώση 0,3% έναντι του ευρώ, στο 1,0821 δολ.

Όπως μετέδωσε το Reuters, ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, υπογράμμισε ότι αναμένει ο πληθωρισμός να επιστρέψει πίσω σε επίπεδα που καταγράφηκαν στο τέλος της περασμένης χρονιάς, σε μηνιαία βάση, αλλά επισήμανε ότι η αυτοπεποίθησή του σχετικά με αυτό είναι μικρότερη από ό,τι πριν.
Επανέλαβε το μήνυμα ότι η Fed πρέπει να δείξει υπομονή και να κρατήσει τα επιτόκια ψηλά για περισσότερο.
Όπως ανέφερε, τα επιτόκια ίσως παραμείνουν στα σημερινά τρέχοντα επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.
Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι δεν θεωρεί πιθανό η επόμενη κίνηση να είναι αύξηση.
Όσον αφορά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό χονδρικής που δημοσιεύτηκαν νωρίτερα την Τρίτη, ο Powell υποστήριξε ότι δεν ήταν «καυτά», αλλά «ανάμεικτα».

Στα μάκρο, ο δείκτης τιμών παραγωγού παρουσίασε μηνιαία αύξηση 0,5% τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον Μάρτιο ξεπερνώντας τη μέση εκτίμηση των αναλυτών για αύξηση 0,3%.
Σε μία θετική εξέλιξη ωστόσο, η προηγούμενη μηνιαία μέτρηση που είχε δείξει αύξηση 0,2% στη σύγκριση Μαρτίου - Φεβρουαρίου αναθεωρήθηκε σε μικρή μείωση κατά 0,1%.
Σε επίπεδο έτους ο πληθωρισμός στη χονδρική αυξήθηκε στο 2,2%, όπως περίμενε και η αγορά, επιταχύνοντας πάντως σημαντικά από το 1,8% ετησίως του Μαρτίου.
Παρόμοια ήταν η τάση και στο πιο στενό μέτρο που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των νωπών τροφίμων, με τον λεγόμενο δομικό δείκτη τιμών παραγωγού να παρουσιάζει μηνιαία αύξηση 0,5% τον Απρίλιο ξεπερνώντας κατά πολύ την εκτίμηση για αύξηση 0,2%.
Σε ετήσιο επίπεδο, ο δομικός πληθωρισμός παράμεινε αμετάβλητος στο 2,4% όπως αναμενόταν.

Την ίδια στιγμή, σημαντική αύξηση -ύψους 18 δισ. δολαρίων ετησίως- των τελωνειακών δασμών που εφαρμόζονται σε κινεζικά προϊόντα για να προστατεύσει «αμερικανικές εταιρείες και Αμερικανούς εργαζομένους» από έναν «αθέμιτο» ανταγωνισμό ανακοίνωσε σήμερα 14/5 η κυβέρνηση του προέδρου Joe Biden.
Οι νέοι δασμοί αφορούν βιομηχανικούς τομείς που θεωρούνται «στρατηγικοί», όπως εκείνοι των ημιαγωγών (chip), των κρίσιμων ορυκτών, των ιατρικών προϊόντων ή ακόμη των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, όπου οι δασμοί αυξάνονται από 25% σε 100%.
Έτσι, ο Biden ευθυγραμμίζεται με τον αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου 2024, τον Ρεπουμπλικάνο Donald Trump, ο οποίος είχε επιλέξει σκληρή γραμμή στις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα επί προεδρίας του (2016-2020).
Τη Δευτέρα 13/5, η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Janet Yellen είχε τονίσει την ανάγκη ο Λευκός Οίκος «να είναι σίγουρος για την επίδραση των κινήτρων του Νόμου για τη Μείωση του Πληθωρισμού (Inflation Reduction Act - IRA) για να στηριχθούν αυτές οι βιομηχανίες, πως αυτές οι επενδύσεις προστατεύονται».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης