Τελευταία Νέα
Διεθνή

Radev (πρόεδρος Βουλγαρίας): Η νίκη της Ουκρανίας επί της Ρωσίας είναι «αδύνατη»

Radev (πρόεδρος Βουλγαρίας): Η νίκη της Ουκρανίας επί της Ρωσίας είναι «αδύνατη»
O Βούλγαρος πρόεδρος είναι σθεναρός πολέμιος της αποστολής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία
Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Rumen Radev χαρακτήρισε «αδύνατη» τη νίκη της Ουκρανίας επί της Ρωσίας και συνέδεσε τον διετή πόλεμο με τη Ρωσία με την απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Robert Fico.
«Κάθε μέρα που συνεχίζεται αυτός ο πόλεμος είναι καταστροφική για την Ουκρανία, τη Ρωσία και όλους μας.
Αυτό αναπόφευκτα επηρεάζει όλες τις εκλογές – στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και παντού στον κόσμο.
Θα επιλέξουμε σε αυτές και στις επόμενες εκλογές μεταξύ πολέμου και ειρήνης. Κάθε πολίτης είναι υποχρεωμένος να το καταλάβει αυτό», δήλωσε ο Radev το Σάββατο.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφο ποιο μήνυμα έστειλε στην Ευρώπη η απόπειρα δολοφονίας του Fico, ο Βούλγαρος πρόεδρος μίλησε για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
«Είναι απαράδεκτο να παρουσιάζεται η συνέχιση του πολέμου και η αδύνατη νίκη επί της Ρωσίας ως η μόνη δυνατή λύση», δήλωσε ο Radev.
Είπε ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο τα πάθη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας να φουντώνουν και στην Ευρώπη και «οι φωνές για ειρήνη δέχονται απόπειρες δολοφονίας», χωρίς ωστόσο να σχολιάζει το προφίλ του Σλοβάκου πολίτη που συνελήφθη για την απόπειρα, ο οποίος φέρεται να εκμπλέκεται σε ριζοσπαστικές φιλορωσικές ομάδες.
Ένα μήνα πριν από την απόπειρα δολοφονίας, ο Fico καταδίκασε την επιθετικότητα του Κρεμλίνου και υποστήριξε την Ουκρανία κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Ουκρανό ομόλογό του, Dennis Schmihal, στη Μπρατισλάβα.
»Η απόπειρα δολοφονίας ενός Ευρωπαίου πρωθυπουργού από έναν ριζοσπαστικοποιημένο φανατικό, λόγω της υποστήριξής του στην ειρήνη, είναι ενδεικτική αυτής της βαθιά ριζωμένης μισαλλοδοξίας και του μίσους. Πολλοί πολιτικοί, κόμματα και μέσα ενημέρωσης έχουν συμβάλει σε αυτό με την παρουσίαση κάθε διαφορετικής φωνής ως φιλορωσικής, η οποία είναι εξαιρετικά άδικη και οδηγεί σε όλες αυτές τις αρνητικές συνέπειες», πρόσθεσε ο Radev.
Ο Βούλγαρος πρόεδρος προειδοποίησε ότι αν συνεχιστεί ο πόλεμος, η Ουκρανία θα είναι μια «δημογραφικά κατεστραμμένη χώρα, με εντελώς κατεστραμμένες υποδομές, βιομηχανία, παραγωγή, και αυτό θα έχει εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες όχι μόνο για την Ουκρανία αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη».
Ο Radev ζήτησε πολιτικές προσπάθειες για την ειρήνη και όχι την παροχή όπλων: «Με όπλα, χωρίς όπλα – θα έχουμε παρόμοιο αποτέλεσμα. Πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε αυτό. Η διαφορά θα είναι χιλιάδες ανθρώπινες απώλειες και μια κατεστραμμένη χώρα (Ουκρανία) για την αποκατάσταση της οποίας θα πρέπει να πληρώσουμε», είπε, προσθέτοντας ότι «είναι αναπόφευκτο».
Ο Βούλγαρος πρόεδρος είναι σθεναρός πολέμιος της αποστολής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, αν και κατά τη διάρκεια της υπηρεσιακής κυβέρνησής του (2021-2022), η Βουλγαρία εξήγαγε μεγάλες ποσότητες όπλων στο Κίεβο μέσω μεσαζόντων.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ουκρανό πρόεδρο Zelensky στη Σόφια τον Ιούλιο του 2023, ο Radev αναφέρθηκε αρκετές φορές στη ρωσική εισβολή χρησιμοποιώντας τον όρο «σύγκρουση».
Ο Zelensky απάντησε ότι η Δύση και η Βουλγαρία βοηθούσαν την Ουκρανία για να αποτρέψουν την επέκταση του πολέμου.
«Θέλω να σας πω ότι ο στρατός σας, όλα όσα έχετε, δεν θα είναι αρκετά για να πολεμήσετε τη Ρωσική Ομοσπονδία αν έρθει εδώ (στη Βουλγαρία).
Όχι επειδή ο στρατός σας είναι αδύναμος, έχετε έναν ισχυρό στρατό και ο λαός σας είναι καλός, αλλά αυτό δεν θα είναι αρκετό για να πολεμήσει μια χώρα 160 εκατομμυρίων ανθρώπων. Γι’ αυτό είναι καλό να προσφέρετε ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, ώστε ο πόλεμος να μην έρθει σε εσάς, στους Πολωνούς, στους Ρουμάνους», δήλωσε ο Zelensky κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Radev στις 6 Ιουλίου 2023.
Οι πολιτικοί εμπειρογνώμονες αναμένουν ότι ο Radev θα εισέλθει στη βουλγαρική κομματική πολιτική το αργότερο το 2027, όταν λήξει η δεύτερη θητεία του ως πρόεδρος, και θα γίνει καθοριστικός παράγοντας στη Σόφια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης