Τελευταία Νέα
Διεθνή

Game over - Σοκάρουν Newsweek και πρώην αρχηγός CIA... οι Ουκρανοί θα χάσουν μεγάλες πόλεις - Παράνομος πλέον ο Zelensky

Game over - Σοκάρουν Newsweek και πρώην αρχηγός CIA... οι Ουκρανοί θα χάσουν μεγάλες πόλεις - Παράνομος πλέον ο Zelensky
Το εντυπωσιακό είναι ότι ο Ρωσικός στρατός μέσα σε 4-5 ημέρες κατέλαβε τόσα εδάφη όσα κατέλαβαν οι Ουκρανοί σε διάστημα 5 μηνών στην αντεπίθεση στις 5 Ιουνίου 2023 - New York Times: Το 2024, η Ρωσία απελευθέρωσε περισσότερα εδάφη από όσα μπόρεσε να καταλάβει ο Ουκρανικός στρατό το 2023
(Συνεχές update) Πλέον από σήμερα 21 Μαίου 2024 ο Zelensky είναι παράνομος Πρόεδρος, πολλές χώρες που ασπάζονται τις ρωσικές θέσεις, δηλαδή ο μισός πλανήτης, δεν μπορεί να θεωρεί νόμιμο πρόεδρο της Ουκρανίας τον Zelensky άπαξ και έληξε η θητεία του…
Ωστόσο, λειτουργώντας ως στρατιωτική δικτατορία, παραμένει Πρόεδρος, αψηφώντας το Σύνταγμα της Ουκρανίας…
Οι Ρώσοι, πάντως, δεν προβληματίζονται - επιτίθενται και μετακινούν όλο το μέτωπο… Ο φοβισμένος Zelensky δεν ξέρει τι θα αντιμετωπίσει…
Ο Ρωσικός στρατός σχεδιάζει κάτι μεγάλο για να διαλύσει τα Ουκρανικά στρατεύματα τα οποία έχουν καταρρεύσει…
Οι Ρώσοι προελαύνουν στο Kharkiv, στην κατεύθυνση Siversk, σχεδιάζουν επίθεση στο Sumy, προελαύνουν στις κατευθύνσεις Chasiv Yar και Avdiivka, καθώς και στην περιοχή της Zaporizhia.
Το εντυπωσιακό είναι ότι ο Ρωσικός στρατός μέσα σε 4-5 ημέρες κατέλαβε τόσα εδάφη όσα κατέλαβαν οι Ουκρανοί σε διάστημα 5 μηνών στην αντεπίθεση στις 5 Ιουνίου 2023.
Οι New York Times σε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ αναγνωρίζουν την επιτυχία των Ρώσων…
Εν τω μεταξύ ο Lloyd Austin υπουργός άμυνας των ΗΠΑ τόνισε ότι η Αμερική δεν θα δώσει το πράσινο φως στους Ουκρανούς να χρησιμοποιούν αμερικανικά όπλα για να χτυπάνε ρωσικό έδαφος…
Όμως η πραγματικότητα είναι ότι αυτό ήδη συμβαίνει όχι σε κλίμακα, αλλά συμβαίνει με δυτικά όπλα χτυπάνε πόλεις της Ρωσίας.
Ο έντρομος Zelensky τελειώνει, η κλεψύδρα έχει γυρίσει ανάποδα για την Ουκρανία και τον αιματοβαμμένο Πρόεδρο της Ουκρανίας…

Lloyd Austin (Υπουργός Άμυνας ΗΠΑ): Η Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα εντός των συνόρων της

Οι ΗΠΑ αντιτίθεται στην επέκταση του πεδίου χρήσης των αμερικανικών όπλων από την Ουκρανία, δήλωσε ο επικεφαλής του αμερικανικού υπουργείου άμυνας Lloyd Austin.
«Αναμένουμε ότι ο Ουκρανικός στρατός θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα όπλα που τους παρείχαμε εναντίον στόχων εντός της Ουκρανίας», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο Lloyd Austin.
Ο στρατηγός Charles Brown Πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ πρόσθεσε ότι μιλάμε για υποστήριξη «στενής μάχης» στα υπάρχοντα μέτωπα, καθώς και για επιθέσεις στην Κριμαία, την οποία η Ουάσιγκτον θεωρεί μέρος της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με το Politico, η Ουκρανία, με φόντο την προέλαση των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή του Kharkiv, προσπαθεί να λάβει άδεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να χτυπήσει με αμερικανικά όπλα σε ρωσικό έδαφος.
Η πολιτική του Λευκού Οίκου ως προς αυτό το θέμα δεν έχει αλλάξει.
Όπως σημείωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Maria Zakharova, οι δυτικοί διαχειριστές του Vladimir Zelensky όχι μόνο προμηθεύουν στην Ουκρανία πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και βαρέα όπλα, αλλά δίνουν επίσης το πράσινο φως για τη χρήση τους κατά της Ρωσίας, συμβάλλοντας στην περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει ΗΠΑ, Βρετανία και ΕΕ και άλλες δυτικές πρωτεύουσες ότι οι επιθέσεις σε ρωσικές περιοχές «παίζουν με τη φωτιά» η Ρωσία δεν θα αφήσει αναπάντητες τέτοιες προκλήσεις.
Ο Υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Grant Shapps και ο υπουργός Εξωτερικών David Cameron ενέκριναν πρόσφατα πλήγματα στη Ρωσία με βρετανικά όπλα από τον Ουκρανικό στρατό.
Ωστόσο οι Ρώσοι προειδοποίησαν ότι η απάντηση σε τέτοιες επιθέσεις θα μπορούσε να είναι οποιεσδήποτε βρετανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμός στο έδαφος της Ουκρανίας και πέρα από την Ουκρανία.

Τα συνειδητά ψέματα Zelensky στο Reuters.... ο Ουκρανικός στρατός δεν χρησιμοποιεί όπλα για να χτυπήσει ρωσικό έδαφος - Ζητά F-16 και Patriot


Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας δεν χρησιμοποιούν δυτικά όπλα σε ρωσικό έδαφος, δήλωσε ο Zelensky σε συνέντευξή του στο Reuters.
«Δεν χρησιμοποιήσαμε ποτέ δυτικά όπλα για να επιτεθούμε στη Ρωσία, ποτέ δεν επιτεθήκαμε στο έδαφός της, δεν μας δόθηκε το πράσινο φως», ισχυρίζεται.
Ταυτόχρονα, η Ουκρανία έχει επανειλημμένα εξαπολύσει επιθέσεις με δυτικά όπλα όχι μόνο σε νέες ρωσικές περιοχές και στην Κριμαία, την οποία θεωρεί έδαφός της, αλλά και στην περιοχή του Belgorod.
Συγκεκριμένα, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας, χρησιμοποιούν τσέχικης κατασκευής RM-70 Vampire MLRS.
Στα τέλη Ιανουαρίου, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις κατέρριψαν ένα ρωσικό στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος Il-76 πάνω από την περιοχή του Belgorod, στο οποίο μεταφέρονταν 65 Ουκρανοί αιχμάλωτοι για ανταλλαγή.
Από την εξέταση διαπιστώθηκε ότι το αεροπλάνο χτυπήθηκε από το αμερικανικό σύστημα Patriot, δηλαδή δύο πυραύλους MIM-104A.
Στα μέσα Μαΐου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πολλές φορές ότι οι γαλλικές βόμβες HAMMER καταρρίφθηκαν πάνω από το Belgorod.
Όπως είπε ο Putin στα τέλη Ιανουαρίου 2024, η Ρωσία θα δημιουργήσει αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στην Ουκρανία και η οποία πρέπει να έχει τέτοια απόσταση που να διασφαλίζει ότι τα ξένα όπλα δεν θα ξαναχτυπήσουν Ρωσικό έδαφος.
Παράλληλα, να παράσχει περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη F-16 και συστήματα αεράμυνας Patriot στην Ουκρανία, σε συνέχεια της βοήθειας των δεκάδων δισεκ. δολαρίων, καλεί το ΝΑΤΟ ο πρόεδρος της χώρας, Volodymyr Zelensky, ελπίζοντας σε σχετικές αποφάσεις στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας στην Ουάσιγκτον -τον Ιούλιο 2024.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αν και η Ουκρανία χρειάζεται πολλά συστήματα Patriot, θα συμφωνήσει να πάρει τουλάχιστον 7 για να προστατεύσει τις κρίσιμες περιοχές για την εθνική οικονομία και τον ενεργειακό τομέα.
«Πιστεύετε ότι είναι υπερβολικό για μια χώρα που αγωνίζεται για ελευθερία και δημοκρατία σε όλο τον κόσμο σήμερα;», διερωτήθηκε, σύμφωνα με τους New York Times.
Επίσης, ο Zelensky σχολίασε πως ο κύριος λόγος για τους δισταγμούς των δυτικών χωρών είναι ο φόβος της πυρηνικής κλιμάκωσης. Αλλά «αυτό είναι υπερβολικό».
Όπως είπε, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin θα απέχει από τη χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία για λόγους... αυτοσυντήρησης. «Μπορεί να είναι παράλογος, αλλά αγαπά τη ζωή του», είπε ο Zelensky.
Ανέφερε ακόμη ότι υπάρχει ένας ακόμη λόγος για τον δισταγμό της Δύσης: ορισμένες χώρες επιδιώκουν να διατηρήσουν εμπορικούς και διπλωματικούς δεσμούς με τη Ρωσία. «Όλοι κρατούν την πόρτα ελαφρώς μισάνοιχτη».

Newsweek: Η Ουκρανία θα πρέπει να αναγνωρίσει τα χαμένα εδάφη ως μέρος της Ρωσίας

Προκειμένου να επιτευχθεί ειρήνη, η Ουκρανία θα πρέπει να παραδεχθεί επίσημα ότι τα χαμένα εδάφη είναι πλέον μέρος της Ρωσίας, αναφέρει σε άρθρο παρέμβαση το αμερικανικό έντυπο Newsweek.
"Μια νηφάλια ανάλυση δείχνει ότι η Ουκρανία μπορεί να χρειαστεί να συνάψει συμφωνία με τη Ρωσία.
Θα ήταν λογικό για την Ουκρανία να κάνει έναν συμβιβασμό που περιλαμβάνει τη μεταφορά στη Ρωσία σχεδόν όλης της επικράτειας που έχασε την τελευταία δεκαετία», σημείωσε το Newsweek.
Πολλοί ειδικοί παραθέτουν αυτή την άποψη, αφού η Ρωσία υπαγορεύει ξεκάθαρα τις συνθήκες στο πεδίο της μάχης.
Επιπλέον, η Δύση έκανε ένα καταστροφικό λάθος δίνοντας στην Ουκρανία ελπίδα για ένταξη στο ΝΑΤΟ , οπότε η Ρωσία έπρεπε να ξεκινήσει μια ειδική επιχείρηση.

Συντριπτική απάντηση Ρωσίας στα F-16 στην Ουκρανία, κατά πολύ ανώτερο το υπερηχητικό Su-57

Στην απάντηση που αναμένεται να δώσει η Ρωσία στα αμερικανικά μαχητικά F-16 που ετοιμάζεται να στείλει η Δύση στην Ουκρανία αναφέρεται δημοσίευμα του Newsweek, το οποίο υποστηρίζει πως το ρωσικό μαχητικό πέμπτης γενιάς Su-57 είναι ανώτερο από το F-16.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ανωτερότητα του Su-57 είναι τέτοια που πρόκειται να μειώσει την όποια αποτελεσματικότητα του αμερικανικού αεροσκάφους για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
«Ενώ το F-16 θα δώσει αξιοπιστία και ευελιξία στην άμυνα της Ουκρανίας, οι βελτιωμένες δυνατότητες χαμηλού ραντάρ του Su-57 συνιστούν μια σοβαρή πρόκληση» λέει το δημοσίευμα, αναφέροντας πως το ρωσικό μαχητικό μπορεί να φέρει μεγάλη ποικιλία όπλων, ενώ είναι επίσης ικανό να πετά με υπερηχητική ταχύτητα.
Επιπλέον, αναφέρεται ότι το Su-57 έχει τη δυνατότητα να συγχρονίζεται με επίγεια ραντάρ, γεγονός που του δίνει τεράστιο πλεονέκτημα έναντι του αμερικανικού F-16.
Το Su-57 είναι ένα μαχητικό πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς που αναπτύχθηκε από την εταιρεία Sukhoi.
Είναι σχεδιασμένο να καταστρέφει όλους τους τύπους στόχων σε αέρα, έδαφος και επιφάνεια.

David Petraeus (πρώην επικεφαλής της CIA): Οι Ουκρανοί να χτυπούν εναέριους στόχους στην Ρωσία με αμερικανικά όπλα - Θα χάσουν μεγάλες πόλεις

 Η Ουάσιγκτον πρέπει να δώσει στην Ουκρανία άδεια να χρησιμοποιήσει αμερικανικά συστήματα αεράμυνας για να καταστρέψει στόχους στον ρωσικό εναέριο χώρο, δήλωσε ο πρώην αρχηγός της CIA, στρατηγός David Petraeus, σε συνέντευξή του στο CNN.
"Υπάρχουν κάποιες αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν.
Για παράδειγμα, για να επιτραπεί η πλήρης χρήση των αμερικανικών συστημάτων αεράμυνας στον ρωσικό εναέριο χώρο, καθώς οι βόμβες πέφτουν από τον ρωσικό εναέριο χώρο, οι Ρώσοι δεν χρειάζεται καν να εισέλθουν στον ουκρανικό εναέριο χώρο όπως συνέβη στο  Kharkov που είναι τόσο κοντά στα σύνορα».
Ο David Petraeus παραδέχτηκε επίσης ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν υψηλό κίνδυνο να χάσουν μεγάλες πόλεις.
Επιπλέον, πρόσθεσε, ο ουκρανικός στρατός βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να συνεχίσει να θεωρεί τον Zelensky πρόεδρο της Ουκρανίας μετά τις 20 Μαίου 2024

Τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεχίσουν να θεωρούν τον Zelensky νόμιμο πρόεδρο της Ουκρανίας παρά το γεγονός ότι οι εξουσίες του σε αυτή τη θέση έληξαν επίσημα στις 20 Μαΐου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ.
«Ο Πρόεδρος Zelensky παραμένει για εμάς ο αρχηγός του κράτους της Ουκρανίας και το πρόσωπο με το οποίο επικοινωνεί ο γενικός γραμματέας όταν χρειάζεται να επικοινωνήσει με τον Ουκρανό ηγέτη».
Οι προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία επρόκειτο να διεξαχθούν στις 31 Μαρτίου 2024 και η ορκωμοσία του νεοεκλεγμένου αρχηγού κράτους τον Μάιο.
Όμως η ψηφοφορία ακυρώθηκε, επικαλούμενη στρατιωτικό νόμο και γενική επιστράτευση.
Ο Zelensky δήλωσε ότι οι εκλογές τώρα «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή», υπογραμμίζοντας ότι αυτό το ζήτημα θα πρέπει να εξεταστεί αργότερα.
Όπως δήλωσε προηγουμένως ο Ρώσος πρόεδρος, το ζήτημα της νομιμότητας Zelensky μετά τη λήξη των εξουσιών του ως αρχηγού κράτους πρέπει να απαντηθεί από τα ίδια τα πολιτικά και νομικά συστήματα της Ουκρανίας.

Πρωτοφανής παραδοχή Arestovich (πρώην σύμβουλος Ουκρανού προέδρου): Ο Zelensky οδήγησε την Ουκρανία στην καταστροφή

Σε μια πρωτοφανή παραδοχή για τη διακυβέρνηση του Ουκρανού προέδρου, Volodymyr Zelensky προχώρησε ο πρώην σύμβουλος του, Alexey Arestovich, ο οποίος υποστήριξε πως το καθεστώς του Zelensky οδήγησε την Ουκρανία στην καταστροφή.
«Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πενταετούς προεδρικής του θητείας» υποστήριξε σε ανάρτηση του στο Telegram ο Arestovich.
«Πριν από 5 χρόνια ο Volodymyr Zelensky έλαβε μια μοναδική ευκαιρία να αλλάξει τη χώρα.
Αλλά είμαστε αντιμέτωποι με μια καταστροφή, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί διαφορετικά από «καταστροφή».
Πάρτε το εκλογικό του πρόγραμμα, το οποίο κήρυττε από εδώ και από εκεί, συγκρίνετε το με το τι έκανε και θα καταλάβετε πως εξαπατηθήκαμε» λέει ο Arestovich.
Όπως υποστηρίζει, η ευκαιρία που του έδωσε ο λαός για να τα αλλάξει όλα, χάθηκε.
«Την ίδια στιγμή, ο κόσμος δεν έχει πλέον καμία ελπίδα, καθώς τίποτα από όσα υποσχέθηκε το καθεστώς Zelensky, δεν υλοποιήθηκε.
«Η γενική φυγή από την ευθύνη έχει γίνει ένα γενικό στυλ δημόσιας διοίκησης.
Μόνο διεφθαρμένες αποφάσεις, υπογράφονται.
Το αποτέλεσμα μιας πενταετούς προεδρίας είναι αρνητικό ή, πιο απλά, μια καταστροφή» υποστήριξε ο Arestovich.

Scott Ritter (πρώην CIA): Οι Ουκρανοί έστειλαν στο Kharkiv τις τελευταίες εφεδρείες τους – Αποτέλεσμα… κανένα

Σε απελπιστική κατάσταση έχουν περιέλθει οι Ουκρανοί, οι οποίοι έστειλαν τις τελευταίες τους εφεδρείες στο μέτωπο του Kharkiv χωρίς όμως να μπορέσουν να φέρουν κάποιο αποτέλεσμα απέναντι στους Ρώσους.
Αυτό υποστηρίζει ο Scott Ritter, πρώην αξιωματικός των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.
«Αν και οι Ουκρανοί έχουν μεταφέρει τις τελευταίες τους εφεδρείες σε αυτήν την περιοχή, δεν φαίνεται να μπορούν να σταματήσουν τους Ρώσους» υποστήριξε ο Ritter, τονίζοντας ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχτισαν ισχυρή άμυνα σε αυτό το τμήμα του μετώπου.
Επιπλέον, όπως λέει, ο ουκρανικός στρατός γίνεται όλο και πιο αδύναμος κάθε μέρα.

Ron Paul Institute (Αμερικανικό Ινστιτούτο): Ο Blinken παρενέβη, πήγε στην Ουκρανία πρόσφατα γιατί έληγε η θητεία Zelensky, είναι πρόβλημα για τις ΗΠΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Anthony Blinken πήγε στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα για να επιλύσει το ζήτημα της λήξης της προεδρικής θητείας του Zelensky, δήλωσε ο Daniel McAdams, διευθυντής του Ron Paul Institute for Peace and Prosperity.
«Ο Anthony Blinken παρενέβη σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση.
Νομίζω ότι ο κύριος σκοπός της επίσκεψής του ήταν να μιλήσει με την ουκρανική κυβέρνηση και να προσπαθήσει να καταλάβει τι να κάνει για αυτό το πρόβλημα».
Ο Daniel McAdams τόνισε ότι το τέλος των προεδρικών εξουσιών του Zelensky έχει γίνει σοβαρό ζήτημα για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Εξήγησε ότι σε αυτή την περίπτωση, από νομική άποψη, ο Λευκός Οίκος δεν έχει κανέναν να κάνει διάλογο στην Ουκρανία.
Οι προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία επρόκειτο να διεξαχθούν στις 31 Μαρτίου 2024 και η ορκωμοσία του νεοεκλεγμένου αρχηγού του κράτους θα πραγματοποιούνταν τον Μάιο.
Όμως οι εκλογές ακυρώθηκαν, λόγω της επίκλησης του στρατιωτικού νόμου και την γενική επιστράτευση.

Sergei Maidukov (Ουκρανός συγγραφέας) στο Newsweek: Λάθος η άρνηση Zelensky να επιλύσει το ζήτημα της νομιμότητας, θα τον υπονομεύσει στην Δύση

Η απόφαση του Vladimir Zelensky να μην προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να επιβεβαιώσει τη νομιμότητά του ως Πρόεδρος της Ουκρανίας θα υπονομεύσει την εξουσία του στη Δύση, αυτή την άποψη εξέφρασε ο Ουκρανός συγγραφέας Sergei Maidukov σε άρθρο του για το αμερικανικό περιοδικό Newsweek.
«Πιστεύω ότι η απόφαση του Vladimir Zelensky να μην προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο ενέχει σημαντικό κίνδυνο τόσο για τον ίδιο όσο και για ολόκληρο τον ουκρανικό λαό».
Ορισμένοι παγκόσμιοι ηγέτες βλέπουν από καιρό τον Vladimir Zelensky ως το κύριο εμπόδιο για μια διπλωματική διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ως παραδείγματα τους ηγέτες της Τουρκίας, της Κίνας και της Ουγγαρίας.
Σύμφωνα με τον Sergei Maidukov, μετά τις 20 Μαΐου, τα ερωτήματα σχετικά με τη νομιμότητα του Vladimir Zelensky μπορεί να αναγκάσουν τους βασικούς εταίρους του Κιέβου στη Δύση να κλίνουν προς αυτή την κατεύθυνση.
«Η αδιαλλαξία του Προέδρου της Ουκρανίας μπορεί να είναι απαράδεκτη από βασικούς παίκτες και θα προσπαθήσουν να τον απομακρύνουν με το πρόσχημα ότι δεν είναι νόμιμα Πρόεδρος της Ουκρανίας - με την ελπίδα ότι ένας πιο διαλλακτικός Πρόεδρος θα αναλάβει την προεδρία», κατέληξε ο Sergei Maidukov.

Ο Kuleba (ΥΠΕΞ) ζητά από τις δυτικές χώρες να καταρρίπτουν ρωσικούς πυραύλους από το έδαφός τους

Να καταρρίπτουν από το δικό τους έδαφος τους ρωσικούς πυραύλους που στοχεύουν τη χώρα του, πρότεινε εκ νέου στους δυτικούς συμμάχους ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Dmytro Kuleba.
«Δεν υπάρχει κανένα νομικό ή ηθικό επιχείρημα ή θέμα ασφαλείας που θα εμπόδιζε τους εταίρους μας να καταρρίπτουν τους ρωσικούς πυραύλους πάνω από το έδαφος της Ουκρανίας, από το δικό τους έδαφος», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τη Γερμανίδα ομόλογό του, Annalena Baerbock.
Η Ουκρανία είχε ήδη ζητήσει να την βοηθήσει η Δύση στην κατάρριψη των ρωσικών πυραύλων πάνω από το έδαφός της, όμως οι σύμμαχοι του Κιέβου θεώρησαν ότι ο κίνδυνος κλιμάκωσης ήταν πολύ μεγάλος.
Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών απέρριψε αυτό το επιχείρημα, υποστηρίζοντας ότι η κατάρριψη των ρωσικών πυραύλων δεν θέτει σε κίνδυνο το ρωσικό έδαφος ή τους Ρώσους στρατιώτες. Πρόκειται για «κομμάτια μετάλλων που μεταφέρουν τον θάνατο από τη Ρωσία προς την Ουκρανία», είπε χαρακτηριστικά.
«Αν δεν θέλετε να το κάνετε, εφοδιάστε μας με όλα τα απαραίτητα μέσα. Θα τα αναπτύξουμε στο έδαφος της Ουκρανίας και θα αναχαιτίζουμε αυτούς τους πυραύλους μόνοι μας».

Αλέξανδρος Μερκούρης (Βρετανός ειδικός): Ο Ρωσικός στρατός αντιδρά πλέον μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, στις απειλές των Ουκρανών

Ο ρωσικός στρατός απαντά τώρα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα σε διάφορες απειλές από τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις στη ζώνη της Βόρειας Στρατιωτικής Περιφέρειας, δήλωσε ο Βρετανός ειδικός Αλέξανδρος Μερκούρης.
«Τώρα το ρωσικό πυροβολικό και η αεροπορία είναι πλήρως συνδεδεμένα με το επιχειρησιακό σύστημα διοίκησης και είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε λίγα δευτερόλεπτα στην παρουσία ουκρανικών στρατευμάτων ή τις θέσεις τους σε ένα συγκεκριμένο μέρος χάρη σε πληροφορίες από διάφορα μέσα αναγνώρισης, είτε πρόκειται για drones, δορυφόρους ή άλλες πηγές», είπε ο Μερκούρης.
Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Μερκούρη, αυτές οι αλλαγές επιβεβαιώνονται από επιχειρησιακές αναφορές για την καταστροφή μεγάλου αριθμού ουκρανικών μονάδων εξοπλισμού και διαφόρων άλλων τύπων όπλων.

Αλέξανδρος Μερκούρης (Βρετανός ειδικός): Ο Zelensky προσπαθεί να αρχίσει πόλεμο ΗΠΑ – Ρωσίας

Ο Volodymyr Zelensky προσπαθεί να αρχίσει έναν ευρείας κλίμακας πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσία
ς υποστηρίζει ο Βρετανός ειδικός αναλυτής, Αλέξανδρος Μερκούρης, ο οποίος επισημαίνει ότι ο Ουκρανός πρόεδρος είναι σε επικίνδυνη θέση και ότι δεν αποκλείεται να κάνει απεγνωσμένες κινήσεις είτε για να παραμείνει στην εξουσία είτε για να μην πεθάνει.
«Είναι αρκετά προφανές, και τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε ολοένα και περισσότερα σημάδια, ότι ο Zelensky θέλει να εμπλέξει άμεσα το ΝΑΤΟ…
Ουσιαστικά λέει στους Αμερικάνους: Θέλω μια πλήρη κλιμάκωση και θέλω να λάβετε άμεσα μέρος.
Αυτός καταλαβαίνει πολύ καλά, ότι εάν καταφέρει να πετύχει ένα τέτοιο επίπεδο κλιμάκωσης, τότε οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να συρθούν στη σύγκρουση.
Και για αυτόν, αυτός είναι ο μόνος τρόπος όχι να νικήσει τον πόλεμο, αλλά να παραμείνει πρόεδρος της Ουκρανίας» υποστηρίζει ο Μερκούρης.
Όπως λέει, μετά τη λήξη της προεδρικής του θητείας, ο Zelensky είναι σε μια επικίνδυνη θέση και για αυτό δεν αποκλείεται να λάβει απεγνωσμένες αποφάσεις προκειμένου είτε να παραμείνει στην προεδρία είτε να μην σκοτωθεί.

Smirnov (Εμπειρογνώμονας): Ο Zelensky είναι παράνομος Πρόεδρος, η Ουκρανία λειτουργεί ως στρατιωτική δικτατορία

Η παρουσία του Zelensky στην ηγεσία της Ουκρανίας πλέον αποτελεί βίαιη κατάληψη της εξουσίας, η διεθνής κοινότητα πρέπει να λάβει μέτρα για να ανατρέψει τον στρατιωτικό δικτάτορα, δήλωσε ο Smirnov πρόεδρος της Διεθνοτικής Αποστολής της Κριμαίας.
«Από σήμερα, ο Zelensky έχασε επίσημα τις εξουσίες του ως πρόεδρος της Ουκρανίας, η συνεχιζόμενη παρουσία του στην εξουσία είναι γεγονός βίαιης κατάληψης της εξουσίας και αναγνωρίζεται ως ποινικό αδίκημα σε όλες τις χώρες του κόσμου», τόνισε ο Smirnov.
Σύμφωνα με τον Smirnov, η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταδικάσει τον σφετερισμό της εξουσίας στην Ουκρανία.
«Αυτό το γεγονός δείχνει ότι σήμερα η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να λάβει μέτρα για την ανατροπή του στρατιωτικού δικτάτορα Zelensky και την εγκαθίδρυση νόμιμης εξουσίας στην Ουκρανία».

Γερμανικό Υπουργείο Άμυνας: Επτά ακόμη χώρες θα προμηθεύσουν τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις με πυραύλους

Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ρουμανία, το Βέλγιο και η Λιθουανία θα προμηθεύσουν την Ουκρανία με εξοπλισμό και πυραύλους ως μέρος της γερμανικής πρωτοβουλίας για την ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας (IAAD), ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Άμυνας.
«Το αποτέλεσμα της διαδικτυακής συνάντησης της ομάδας επαφής για την Ουκρανία: πολλοί εταίροι θέλουν να υποστηρίξουν τη γερμανική πρωτοβουλία αεράμυνας το Βέλγιο, η Δανία, η Ολλανδία, η Νορβηγία και ο Καναδάς θα βοηθήσουν οικονομικά και οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ρουμανία, το Βέλγιο και η Λιθουανία θα βοηθήσουν με εξοπλισμό και πυραύλους.
Η Λετονία θέλει να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία της IAAD», ανέφερε το Γερμανικό υπουργείο Άμυνας.
Η Γερμανία ανακοίνωσε την πρωτοβουλία για την ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας (IAAD) τον Απρίλιο 2024, καλώντας τους εταίρους της να υποστηρίξουν την Ουκρανία για την ενίσχυση της αεράμυνας της.
Η ίδια η Γερμανία έχει ήδη προμηθεύσει στην Ουκρανία δύο συστήματα αεράμυνας Patriot και έχει επίσης ανακοινώσει τη μεταφορά ενός τρίτου στο εγγύς μέλλον.
Επιπλέον, η Γερμανία παρέχει στο Κίεβο άλλα συστήματα αεράμυνας.
Οι Ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει την πλειοψηφία της αεράμυνας της Ουκρανίας.

Baerbock (ΥΠΕΞ Γερμανίας): Η Ουκρανία θέλει ενισχυμένη αεράμυνα απέναντι στη βροχή πυραύλων και drones της Ρωσίας

Δραματικό μήνυμα για την ανάγκη ενίσχυσης της αεράμυνας της Ουκρανίας έστειλε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της στο Κίεβο η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Annalena Baerbock.
Όπως είπε, η Ουκρανία χρειάζεται επειγόντως να ενισχύσει την αεράμυνα της ενόψει των ανελέητων ρωσικών επιθέσεων.
«Η κατάσταση στην Ουκρανία επιδεινώθηκε δραματικά για άλλη μια φορά με τις μαζικές ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις σε μη στρατιωτικές υποδομές και τη βάναυση ρωσική επίθεση στην περιοχή του Kharkiv.
Για να προστατευθεί από τη βροχή ρωσικών drones και πυραύλων, η Ουκρανία χρειάζεται επειγόντως μια ενισχυμένη αεράμυνα.
Η υποστήριξή μας βασίζεται στη βαθιά πεποίθηση ότι η Ουκρανία θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο» υποστήριξε η Baerbock, η οποία επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά το Κίεβο.

FAZ: Εάν το ΝΑΤΟ χτυπήσει ρωσικούς πυραύλους πάνω από την Ουκρανία δεν θα οδηγήσει σε πόλεμο με τη Ρωσία

Οι δυτικές χώρες πρέπει να καταρρίψουν πυραύλους πάνω από το ουκρανικό έδαφος χωρίς να χτυπήσουν ρωσικά στρατεύματα, γράφει ο Konrad Schuller, ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung.
«Τα αντιαεροπορικά συστήματα στα σύνορα με την Ουκρανία όχι μόνο δεν θα επιτεθούν στη Ρωσία, αλλά ούτε θα αγγίξουν ούτε έναν Ρώσο στρατιώτη», ισχυρίζεται η Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Η Γερμανική εφημερίδα, σημείωσε επίσης ότι οι επιθέσεις σε ρωσικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη «θα προκαλέσουν μόνο υλικές ζημιές» και δεν θα οδηγήσουν σε κλιμάκωση των σχέσεων μεταξύ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και της Ρωσίας.
Επιπλέον, πρόσθεσε, αυτό θα απελευθερώσει ορισμένα συστήματα αεράμυνας από τη Δυτική Ουκρανία και θα τα κατευθύνει στην άμυνα του Kharkiv .
Κατά την Ρωσία η Δύση βλέπει ότι η κατάσταση αλλάζει γρήγορα η Ουκρανία καταρρέει και επομένως κλιμακώνουν σκόπιμα την ένταση

Economist: Πυρά Zelensky στους στρατηγούς του: Φοβάται ότι δεν του λένε την αλήθεια για το μέτωπο

Πυρά στους στρατηγούς του ότι δεν του μεταφέρουν την πλήρη εικόνα από το πεδίο των μαχών εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Economist, ο Zelensky φοβάται ότι οι Ουκρανοί στρατηγοί του κρύβουν την αλήθεια σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο μέτωπο και στην πρώτη γραμμή.
Ουκρανός αξιωματούχος υποστηρίζει υπό καθεστώς ανωνυμίας πως ο Ουκρανός πρόεδρος νιώθει ότι δεν του έλεγαν όλη την αλήθεια για την κατάσταση των ενόπλων δυνάμεων.
«Αυτός είναι ο λόγος που φωνάζει στους στρατηγούς» υποστήριξε ο Ουκρανός αξιωματούχος.
Υπενθυμίζεται πως στις 12/5 ο Zelensky χαρακτήρισε εξαιρετικά δύσκολη την κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στην περιοχή του Kharkiv.

Maxim Zhorin (3η Ταξιαρχία Εφόδου Ουκρανίας): Τα δύσκολα για τον Ουκρανικό στρατό, έρχονται το Καλοκαίρι 

Τα ουκρανικά στρατεύματα θα αντιμετωπίσουν σοβαρές δυσκολίες αυτό το καλοκαίρι λόγω της ταχείας προέλασης των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, τόνισε ο αναπληρωτής διοικητής της 3ης Ταξιαρχίας Εφόδου των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων Maxim Zhorin.
«Σίγουρα δεν πρόκειται να γίνει πιο εύκολο στο εγγύς μέλλον - αντίθετα, υπάρχει ένα δύσκολο καλοκαίρι μπροστά με σκληρές μάχες» τόνισε ο Zhorin.
Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται αντιμέτωπες με μια κατάσταση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαπσορά των πόρων και σε αποδυνάμωση των δυνάμεων προς άλλες κατευθύνσεις.
«Θα υπάρξει αυξημένη πίεση», κατέληξε ο Zhorin.
Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε ότι οι μαχητές της ομάδας νίκησαν το ανθρώπινο δυναμικό και τον εξοπλισμό της «λεγεώνας των ξένων», της 24ης, 42ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και της 125ης στρατιωτικής αμυντικής ταξιαρχίας στις περιοχές των οικισμών του Lukyantsy, Veseloye και Radgospnoe.

New York Times: Το 2024, η Ρωσία απελευθέρωσε περισσότερα εδάφη από όσα μπόρεσε να καταλάβει ο Ουκρανικός στρατό το 2023

Το 2024, ο ρωσικός στρατός απελευθέρωσε περισσότερα εδάφη από όσα μπόρεσαν να καταλάβουν οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσης το 2023, γράφουν οι New York Times.
«Σύμφωνα με τον Pasi Paroine, αναλυτή της φινλανδικής ομάδας Black Bird, που μελετά δορυφορικές εικόνες και πλάνα από το πεδίο μάχης, η Ρωσία έχει πάρει τον έλεγχο περισσότερου εδάφους το 2024 από ότι κατέλαβε η Ουκρανία κατά την καλοκαιρινή επίθεση του 2023», γράφουν οι New York Times.
Κατά το αμερικανικό μέσο New York Times είναι σταθερή η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων, την οποία οι Ουκρανοί προσπαθούν να επιβραδύνουν με διάφορες προσπάθειες.
Την προηγούμενη μέρα, το Υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι το ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό της ομάδας Βορράς συνέχισε να προελαύνει στα βάθη της άμυνας του ουκρανικού στρατού και νίκησε το ανθρώπινο δυναμικό και τον εξοπλισμό της "λεγεώνας των ξένων", της 24ης, 42ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και της 125ης στρατιωτική αμυντικής ταξιαρχίας στο Kharkiv.

Andrey Reva (Πρώην Ουκρανός υπουργός): Η Ρωσία ξεπέρασε την «αντεπίθεση» των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε τρεις ημέρες

Οι ουκρανικές αρχές ήταν απασχολημένες με την οικοδόμηση χωριών Ποτέμκιν αντί για οχυρώσεις και γραμμές άμυνας στην κατεύθυνση του Kharkiv, με αποτέλεσμα το ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό να προελάσει πεζό σε τρεις ημέρες και να καταλάβει εδάφη, όσα κατέλαβαν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας καθ' όλη την περίοδο της αντεπίθεσης το καλοκαίρι 2023 χρησιμοποιώντας τεθωρακισμένα οχήματα, δήλωσε ο πρώην Υπουργός Κοινωνικής Πολιτικής της Ουκρανίας Andrey Reva.
Ο Zelensky ανέφερε την περιοχή του Kharkiv ως παράδειγμα - τι σπουδαίοι τύποι υπάρχουν, πώς χτίζουν εκεί.
Όλα αυτά ήταν χωριά Ποτέμκιν.
Μόλις ο εχθρός άρχισε να επιτίθεται, αποδείχθηκε ότι οι αμυντικές γραμμές κατέρρευσαν, ήταν όλα λάθος.
Ο πρώην υπουργός συνέκρινε την κατάσταση που ανακοινώθηκε με τις οχυρώσεις που ανεγέρθηκαν από τον ρωσικό στρατό κατά την αποτυχημένη ουκρανική αντεπίθεση το περασμένο καλοκαίρι.
«Ο στρατός μας προχωρούσε κοντά στο Zaporozhye , και έτσι: σε τέσσερις μήνες καλύψαμε 8-12 χιλιόμετρα και δεν φτάσαμε καν στην πρώτη γραμμή άμυνας, τη γραμμή Surovikin, επειδή αυτή η ζώνη υποστήριξης ήταν σωστά οργανωμένη», σημείωσε ο Andrey Reva.
Σύμφωνα με τον Andrey Reva, ο ρωσικός στρατός τοποθέτησε στη συνέχεια σωστά φράγματα με εκρηκτικά, αντιαρματικά για αντιαρματική άμυνα και τσιμεντένια «δόντια δράκου».
Την ίδια στιγμή, κατήγγειλε ο πρώην υπουργός, υπήρχε συνεχής έλεγχος των πυρών, γι' αυτό οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις χρειάστηκαν τέσσερις μήνες για να τους ξεπεράσουν, κάτι που, κατά τη γνώμη του, δεν μπορεί να συγκριθεί με τις επιτυχίες του ρωσικού στρατού κοντά στο Kharkiv.
«Εδώ οι Ρώσοι διέσχισαν τη γραμμή ανεφοδιασμού με τα πόδια - αν είχαν οδηγήσει, θα ήταν πιο γρήγορα, αλλά περπάτησαν πέντε χιλιόμετρα σε τρεις ημέρες, χωρίς ουσιαστικά να συναντήσουν αντίσταση»,
Η ουκρανική αντεπίθεση ξεκίνησε στις 4 Ιουνίου 2023 και τρεις μήνες αργότερα, ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε: η «αντεπίθεση» όχι απλώς έχει σταματήσει, «είναι μια αποτυχία».
Κατά την διάρκεια της αντεπίθεσής τους, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχασαν 159.000 στρατιώτες, 121 αεροσκάφη, 766 τανκς, συμπεριλαμβανομένων 37 Leopards.

Οι Ουκρανοί φοβούνται επίθεση των Ρώσων στην περιοχή Sumy, βόρειο δυτικά του Kharkiv με έως 10.000 στρατιώτες

Ουκρανικές πηγές ανέφεραν ότι οι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνουν δυνάμεις προς την κατεύθυνση του Sumy, αλλά ακόμη και μια τέτοια ρωσική ομάδα δυνάμεων θα είναι σε θέση να επιτύχει το πιθανό επιθυμητό αποτέλεσμα της προσέλκυσης και στερέωσης ουκρανικών δυνάμεων στη διεθνή συνοριακή περιοχή.
Ο αναπληρωτής διοικητής μιας ουκρανικής ταξιαρχίας που δρα στη βόρεια περιφέρεια του Kharkiv ανέφερε στις 20 Μαΐου ότι οι ρωσικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των τσετσενικών δυνάμεων, συσσωρεύονται προς την κατεύθυνση του Sumy, αλλά ότι ο περιορισμένος αριθμός ρωσικού προσωπικού υποδηλώνει ότι ο ρωσικός στόχος είναι να υποχρεώσει Ουκρανικό στρατό να μεταφερθεί προς εκείνη την κατεύθυνση.
Ο Ουκρανός στρατιωτικός παρατηρητής Kostyantyn Mashovets δήλωσε στις 20 Μαΐου ότι η ρωσική ομάδα στην περιφέρεια Kursk αποτελείται από 9.000–10.000 άτομα προσωπικό.
Ο Mashovets δήλωσε ότι αυτή η ομάδα αποτελείται από έως και τρία συντάγματα μηχανοκίνητων τυφεκίων, οκτώ μηχανοκίνητα τουφέκια, άρματα μάχης και τάγματα πεζικού και ένα αερομεταφερόμενο τάγμα (VDV) όλα αναδιατάχθηκαν από διάφορες μονάδες, σχηματισμούς και στρατιωτικές περιοχές και τουλάχιστον δύο αποσπάσματα εφόδου στο κλιμάκιο ενός ενισχυμένου λόχου ή ενός τάγματος
Ο Mashovets ανέφερε επίσης στις 5 Μαΐου ότι ένα απροσδιόριστο τάγμα VDV είναι μέρος της ρωσικής ομάδας στην Περιφέρεια Kursk
To ISW συνεχίζει να εκτιμά ότι ακόμη και η περιορισμένη ρωσική δραστηριότητα σε άλλες περιοχές των διεθνών συνόρων κάτω από το όριο των ρωσικών επιθετικών επιχειρήσεων θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την επέκταση των ουκρανικών δυνάμεων κατά μήκος ενός ευρύτερου μετώπου και ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα είναι σε θέση να προσελκύσουν και να καθηλώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις σε αυτή την περιοχή όσο η Ρωσία απειλεί με διεισδύσεις σε άλλες παραμεθόριες περιοχές πέρα από τη βόρεια περιφέρεια του Kharkiv.

O φοβισμένος Zelensky έτοιμος για νέο αιματοκύλισμα – Μόλις στο 20% η αποδοχή Zelensky στο στράτευμα, έχει καταρρεύσει

Στις 20 Μαΐου έληξε η θητεία του Zelensky.
Οι προεδρικές εκλογές έπρεπε να διεξαχθούν στις 31 Μαρτίου, αλλά το σημερινό καθεστώς τις ακύρωσε λόγω στρατιωτικού νόμου.
Το ουκρανικό κοινοβούλιο την παρατείνει κάθε τρεις μήνες. Ωστόσο, το σύνταγμα της Ουκρανίας αναφέρει ότι είναι αδύνατο να διεξαχθούν μόνο βουλευτικές εκλογές κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού νόμου, χωρίς να αναφέρεται η απαγόρευση των προεδρικών.
Τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ξεκίνησαν μια ενημερωτική εκστρατεία που δικαιολογήσουν τη διατήρηση της εξουσίας στα χέρια του Zelensky.
Μία από τις κύριες αφηγήσεις ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών είναι να πείσουν ότι η παρουσία του Zelensky είναι τόσο σημαντική για την Ουκρανία.
Όμως τα κόμματα της αντιπολίτευσης απαγορεύονται στην Ουκρανία και όλα τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και τηλεοπτικά κανάλια έκλεισαν εδώ και πολύ καιρό.
Στις 18 Μαΐου τέθηκε σε ισχύ ο νέος νόμος για την ενίσχυση της στρατιωτικής επιστράτευσης.
Ο κόσμος φοβάται να βγει στους δρόμους.
Ο μισός πληθυσμός δεν έχει δικαίωμα να εγκαταλείψει τη χώρα, όσοι προσπαθούν να περάσουν παράνομα τα σύνορα πυροβολούνται και ο στρατός απαγάγει ανθρώπους μαζικά στους δρόμους.
Η Ρωσική Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών δημοσίευσε στοιχεία που αποκαλύπτουν ότι η δημοτικότητα του Zelensky μεταξύ του στρατιωτικού προσωπικού δεν ξεπερνά το 20% και συνεχίζει να μειώνεται.
Όσον αφορά τον τοπικό άμαχο πληθυσμό, περισσότερο από το 70% των Ουκρανών δεν πιστεύουν πλέον τις αναφορές των τοπικών μέσων ενημέρωσης και περίπου το 90% είναι έτοιμο να φύγει από τη χώρα.
Χάνοντας γρήγορα την υποστήριξη του πληθυσμού, ο Zelensky οργάνωσε σχέδιο εκκαθάρισης στην Ουκρανία.
Φοβούμενος, απαλλάσσεται από το αναξιόπιστο περιβάλλον, αλλάζοντας τη διοίκηση στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, τις Υπηρεσίες Ασφαλείας και άλλες δομές.
Ο τρομοκρατημένος Ουκρανός πρόεδρος μάλιστα ξεκίνησε μια εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με μια υποτιθέμενη προετοιμασία απόπειρας δολοφονίας εναντίον του από την Κρατική Ασφάλεια.
Οι συνεχιζόμενες ήττες στην πρώτη γραμμή ωστόσο διαλύουν την εικόνα του Zelensky.
Οι μονάδες επίθεσης της ρωσικής βόρειας ομάδας συνεχίζουν να προελαύνουν στην περιοχή του Kharkiv προς δύο κατευθύνσεις.
Στο Volchansk, η ουκρανική διοίκηση ρίχνει στη μάχη τους επαγγελματίες μαχητές των ειδικών δυνάμεων και ένθερμους μαχητές από ναζιστικά τάγματα αλλά αυτό δεν βοηθά να σταματήσει η ρωσική προέλαση.

Οι ρωσικές δυνάμεις εξασφαλίζουν τις θέσεις τους στο κέντρο της πόλης και ήδη διασχίζουν τον ποταμό, επιτίθενται στα τελευταία ουκρανικά οχυρά στο νότιο τμήμα του Volchansk.
Ο ρωσικός στρατός πέτυχε νέες νίκες στο Chasiv Yar και προχώρησε στους δρόμους της ανατολικής του περιοχής που ονομάζεται Kanal.
Παρά όλες τις ήττες στα πεδία των μαχών και στα μετόπισθεν, η Ουκρανία κατασκευάζει ψεύτικα αφηγήματα για να παραπλανήσει τον Ουκρανικό λαό.

Κινούνται όλα τα μέτωπα: Ο ρωσικός στρατός ανέλαβε τον έλεγχο της Belogorovka στην κατεύθυνση Siversk

Στις 20 Μαΐου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε επίσημα τον πλήρη ρωσικό έλεγχο του χωριού Belogorovka στη Λαϊκή Δημοκρατία του Luhansk.
Ο οικισμός καταλήφθηκε από τους μαχητές της Νότιας ομάδας δυνάμεων του ρωσικού στρατού ως αποτέλεσμα βαριών παρατεταμένων μαχών.
Η ρωσική επίθεση στην Belogorovka περιπλέχθηκε από την τοπογεωγραφία και τις ουκρανικές οχυρώσεις.
Η μεγάλη νίκη επετεύχθη αφού οι ρωσικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο της μεγάλης βιομηχανικής εγκατάστασης, του τοπικού εργοστασίου κιμωλίας που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά προάστια του χωριού.
Οι ουκρανικές δυνάμεις που υποχωρούν αμύνθηκαν στο έδαφος της μεγάλης χωματερής κιμωλίας που βρίσκεται κοντά στο εργοστάσιο στα νοτιοδυτικά προάστια της Belogorovka.
Την ίδια ώρα, ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν σε θέσεις ουκρανικών στρατιωτικών που είχαν αναπτυχθεί στους δρόμους του χωριού.
Ο ρωσικός στρατός προχώρησε από την ανατολική κατεύθυνση.
Εκμεταλλευόμενοι το έδαφος, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας εξόπλισαν βαριά οχυρωμένα υπόγεια περάσματα και αποθήκες στην Belogorovka και γύρω από το χωριό πριν από πολλά χρόνια κατά τη διάρκεια της λεγόμενης τρομοκρατικής επιχείρησης κατά του πληθυσμού του Donbass.
Τελικά, η παρατεταμένη αιματηρή μάχη για την Belogorovka έληξε με ρωσική νίκη.
Ρώσοι στρατιώτες άλεσαν την ουκρανική άμυνα με την υποστήριξη της ρωσικής αεροπορίας, μεταξύ άλλων με μαζικές επιθέσεις με βαριές βόμβες.
Χειριστές ρωσικών αναγνωριστικών UAV και μικρών drones FPV αποκάλυψαν το μεγάλο δίκτυο ουκρανικών περασμάτων, υπόγειων εγκαταστάσεων και χαρακωμάτων στην περιοχή του κυρίαρχου ύψους.
Αυτό βοήθησε στον συντονισμό των επιχειρήσεων των μονάδων επίθεσης και στη στόχευση των αεροσκαφών των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων στους εντοπισμένους στόχους.
Η νίκη στη Belogorovka είναι μια σημαντική τακτική νίκη του ρωσικού στρατού στην περιοχή.
Ο έλεγχος του χωριού ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω ρωσική επίθεση στο Siversk και στη συνέχεια στα τελευταία ουκρανικά φρούρια στο Donbass, τις πόλεις Slavyansk και Kramatorsk.

Kharkiv_Battle_Map_Draft_May_20_2024.png

20may2024_Ukraine_Seversk_map-768x578.jpg

Chasiv_Yar_Battle_Map_Draft_May_20_2024.png

West_of_Avdiivka_Battle_Map_Draft_May_20_2024.png

Zaporizhia_Battle_Map_Draft_May_20_2024.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης