Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Σουηδία δίνει στην Ουκρανία αεροπλάνα AWACS, αλλά όχι μαχητικά αεροσκάφη Gripen

Η Σουηδία δίνει στην Ουκρανία αεροπλάνα AWACS, αλλά όχι μαχητικά αεροσκάφη Gripen

Το αεροσκάφος θα δώσει στην Ουκρανία νέες δυνατότητες αεράμυνας

Σχετικά Άρθρα

Το σουηδικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία, το οποίο περιλαμβάνει 1,16 δισεκατομμύρια ευρώ στήριξης με στόχο την ενίσχυση της αεράμυνας της Ουκρανίας, ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου του υπουργείου.
Η Σουηδία δωρίζει αεροσκάφη αναγνώρισης και ελέγχου ραντάρ (ASC 890) στην Ουκρανία, τα οποία θα ενισχύσουν τις δυνατότητες αεράμυνας των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.
Επιπλέον, ολόκληρο το απόθεμα των τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού Pansarbandvagn 302 (Pbv 302) θα μεταφερθεί για την υποστήριξη των νέων ταξιαρχιών των αμυντικών δυνάμεων.
Το σουηδικό υπουργείο Άμυνας επέστησε επίσης την προσοχή στην έλλειψη πυρομαχικών για τους Ουκρανούς υπερασπιστές.
Για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτής της έλλειψης, ανακοίνωσε τη μεταφορά βλημάτων πυροβολικού των 155 mm σε πυραύλους Ουκρανίας και κυνηγετικού ρομπότ Rb99 (AMRAAM), οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο σε αεροσκάφη όσο και σε επίγεια συστήματα αεράμυνας.
Το αεροσκάφος ASC 890 θα παρέχει στην Ουκρανία εντελώς νέες δυνατότητες αναγνώρισης ραντάρ και ελέγχου μάχης για στόχους στον αέρα και στη θάλασσα, πρόσθεσε το σουηδικό Υπουργείο Άμυνας.
Η μεταφορά αυτών των συστημάτων θα ενισχύσει την ικανότητα των Ουκρανών υπερασπιστών να εντοπίζουν και να εμπλέκουν στόχους μεγάλου βεληνεκούς.
Το Bloomberg ανέφερε ότι η σουηδική κυβέρνηση θα παρέχει στην Ουκρανία 2 δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσια στρατιωτική βοήθεια τα επόμενα τρία χρόνια.
Από την έναρξη της πλήρους κλίμακας επιθετικότητας της Ρωσίας, η Σουηδία έχει ήδη παράσχει στρατιωτική και ανθρωπιστική υποστήριξη στο Κίεβο ύψους περίπου 3,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η Σουηδία, ωστόσο, αναστέλλει τα σχέδια αποστολής μαχητικών αεροσκαφών Gripen στην Ουκρανία για να επιτρέψει τη θέση σε λειτουργία των μαχητικών αεροσκαφών F-16, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Σουηδίας.
«Μας προέτρεψαν οι άλλες χώρες του συνασπισμού να συγκρατηθούν με τα Gripens», είπε, αναφερόμενος στις χώρες που σχεδιάζουν να προμηθεύσουν στην Ουκρανία αεροσκάφη F-16 αμερικανικής κατασκευής.
Ο υπουργός πρόσθεσε ότι αυτό οφείλεται στο ότι «η εστίαση είναι πλέον στη χρήση των F-16».
Πέρυσι, η Ουκρανία ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τη Σουηδία για την παραλαβή μαχητικών αεροσκαφών Gripen και η σκανδιναβική χώρα δήλωσε αργότερα ότι θα αξιολογήσει τις δυνατότητες αποστολής αεροπλάνων που κατασκευάζονται από τη Saab, μια σουηδική αμυντική εταιρεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης