Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πανικός στην Ουκρανία - Χάος στο ΝΑΤΟ, κλιμακώνει η Γερμανία με Patriot – Η Ρωσία προελαύνει, η Κίνα τελειώνει τον Zelensky

Πανικός στην Ουκρανία - Χάος στο ΝΑΤΟ, κλιμακώνει η Γερμανία με Patriot –  Η Ρωσία προελαύνει, η Κίνα  τελειώνει τον Zelensky
Οργισμένος με την Κίνα είναι ο Zelensky καθώς η Σύνοδος Κορυφής για την Ουκρανία θα αποδειχθεί ένα τεράστιο φιάσκο - Χαώδης είναι η κατάσταση στο ΝΑΤΟ, μετά το πράσινο φως των ΗΠΑ για τη χρήση αμερικανικών όπλων κατά της Ρωσίας - Τα ρωσικά στρατεύματα αποτρέπουν κάθε προσπάθεια ανασύνταξης των ουκρανικών δυνάμεων σε όλες τις κατευθύνσεις του μετώπου 
(upd 28) Οι ρωσικές δυνάμεις συντρίβουν κάθε απόπειρα αντίστασης σε όλες τις κατευθύνσεις του τεράστιου ουκρανικού μετώπου.
Οι ουκρανοί προσπαθούν να ανασυνταχθούν αλλά τα υπέρτερα ρωσικά στρατεύματα δεν το επιτρέπουν.
Σε μία ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, ο ρωσικός στρατός την Κυριακή (2/6/2024) κατέλαβε το Umaskoye στην περιοχή του Donetsk.
Τα δυτικά όπλα δεν πρόκειται να αλλάξουν την κατάσταση και αυτό είναι γεγονός το οποίο παραδέχονται με τον πλέον επίσημο τρόπο, στρατιωτικοί αναλυτές, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη.
Η επερχόμενη ήττα είναι και ήττα του ΝΑΤΟ, στην ηγεσία του οποίου επικρατεί ένα πραγματικό χάος.
Την ίδια στιγμή εξοργισμένος με την Κίνα είναι ο παράνομος πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky, καθώς το Πεκίνο δίνει τη χαριστική βολή στην εκ προοιμίου καταδικασμένη «ειρηνευτική» σύνοδο κορυφής της Ελβετίας (15 – 16 Ιουνίου 2024).
Ο Παγκόσμιος Νότος γυρνά επιδεικτικά την πλάτη του στην ελβετική σύνοδο, ευρισκόμενος στη σωστή πλευρά της ιστορίας. 
Εν τω μεταξύ σε μία σοβαρή εξέλιξη, που έγινε γνωστή το βράδυ της Κυριακής (2/6) η Γερμανία άναψε το πράσινο φως στην Ουκρανία για να πλήξει στόχους με Patriot πάνω από το ρωσικό έδαφος.

Η Γερμανία έδωσε άδεια στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει Patriot για χτύπημα στη Ρωσία

Ο υποστράτηγος Christian Freuding επικεφαλής του ειδικού αρχηγείου για την Ουκρανία στο γερμανικό υπουργείο Άμυνας παραδέχθηκε ότι δόθηκε άδεια στο Κίεβο να καταρρίπτει ρωσικά αεροσκάφη πάνω από το ρωσικό έδαφος με συστήματα Patriot, που έστειλε το Βερολίνο.
«Είναι πολύ πιθανό ότι τα συστήματα Patriot θα χρησιμοποιηθούν τώρα και στο Kharkiv και πάνω από τη Ρωσία.
Μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», σημείωσε ο Γερμανός στρατηγός.
Ωστόσο δεν διευκρίνισε εάν το ρωσικό έδαφος έχει βληθεί από όπλα, που έστειλε η γερμανική κυβέρνηση στην ουκρανική ηγεσία.
Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Boris Pistorius ανακοίνωσε στις 30 Μαΐου ότι το Βερολίνο θα στείλει και τρίτο σύστημα Patriot στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τη Bild, η Ουκρανία χρησιμοποίησε τουλάχιστον μία φορά τα συστήματα Patriot – χωρίς άδεια – για να χτυπήσει στόχους σε ρωσικό έδαφος.

Zelensky (Πρόεδρος Ουκρανίας): Η Κίνα εργάζεται σκληρά για να αποτύχει η σύνοδος κορυφής στην Ελβετία

Ο παράνομος πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky κατηγόρησε την Κίνα ότι «εργάζεται σκληρά» για να εμποδίσει χώρες να συμμετάσχουν στην παγκόσμια ειρηνευτική σύνοδο κορυφής στην Ελβετία (15 -16/6/2024).
Μιλώντας στο φόρουμ ασφαλείας Shangri-La στη Σιγκαπούρη στις (2/6/2024), ο Zelensky εξέφρασε επίσης την απογοήτευσή του που «ορισμένοι παγκόσμιοι ηγέτες» δεν θα είναι παρόντες στη σύνοδο.
Η Ουκρανία ήλπιζε ότι η σύνοδος κορυφής θα εξέταζε πολλούς βασικούς τομείς, όπως η ενεργειακή κρίση, η ανταλλαγή αιχμαλώτων, η παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και άλλα θέματα.
«Η Κίνα, δυστυχώς, εργάζεται σκληρά για να αποτρέψει χώρες από το να προσέλθουν στη σύνοδο κορυφής της ειρήνης», δήλωσε ο Zelensky.
Ενώ ισχυρίστηκε ότι περισσότερες από 100 χώρες και διεθνείς οργανισμοί πρόκειται να παρευρεθούν, το Bloomberg ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden δεν θα παραβρεθεί λόγω της παρουσίας του σε συγκέντρωση χορηγών για τις προεδρικές εκλογές (5/11/2024).
Η Κίνα έχει απορρίψει την πρόσκληση καθώς δεν πληρούνταν οι όροι που απαιτούσε.
Μια πηγή είπε ότι η Κίνα είχε επιμείνει ότι η σύνοδος κορυφής πρέπει να αναγνωριστεί τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Ουκρανία και να συμμετάσχουν και οι δύο χώρες. Δημόσια, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι η συμμετοχή θα ήταν «δύσκολο».

Zelensky (Πρόεδρος Ουκρανίας): Οι ΗΠΑ να επιτρέψουν χτυπήματα με ATACMS στη Ρωσία

Ο Zelensky ζήτησε από τις ΗΠΑ να επιτραπούν χτυπήματα με πυραύλους ATACMS εντός της Ρωσίας.
Η δήλωση του Zelensky έρχεται λίγο, αφότου ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι αίρει την απαγόρευση χρήσης ορισμένων όπλων των ΗΠΑ από την Ουκρανία εναντίον ρωσικού εδάφους κοντά στις περιφέρειες Kharkiv και Sumy.
Η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να απαγορεύει στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί ATACMS και άλλα όπλα μεγάλου βεληνεκούς που προμήθευσαν οι ΗΠΑ για χτυπήματα βαθύτερα εντός της Ρωσίας, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.
O Zelensky, αφού ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδρο Joe Biden για την άδεια στη χρήση όπλων των ΗΠΑ είπε τα εξής: «Αρκεί αυτό; Όχι γιατί; Επειδή σας έδωσα το παράδειγμα αεροδρομίων από τα οποία η Ρωσία xχτυπά μόνιμα, με ηρεμία, γνωρίζοντας ότι η Ουκρανία δεν θα απαντήσει γιατί δεν έχει αντίστοιχα συστήματα και δεν έχει άδειες».
Ο Zelensky είπε πως το Κίεβο περιμένει την έγκριση για να χτυπήσει τα ρωσικά στρατιωτικά αεροδρόμια από τα οποία εξαπολύονται επιθέσεις εναντίον της Ουκρανίας.

Χαστούκι και από τη Σαουδική Αραβία - Δεν θα πάρει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής για την Ουκρανία

Η Σαουδική Αραβία δεν σκοπεύει να συμμετάσχει στη διάσκεψη για την Ουκρανία στην Ελβετία, αφού δεν θα υπάρχουν Ρώσοι εκπρόσωποι εκεί.
Αυτό μετέδωσε το πρακτορείο DPA την Κυριακή 2 Ιουνίου 2024 , επικαλούμενο διπλωματικές πηγές στο Ριάντ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, την 1η Ιουνίου, ο Zelensky θέλησε να επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία, σκοπεύοντας να κερδίσει υποστήριξη στην επικείμενη συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 15-16 Ιουνίου.
Ωστόσο, τώρα η επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία έχει αναβληθεί και μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μετά τη διάσκεψη, σημείωσαν πηγές του DPA.

Kwiatkowski (Πεντάγωνο ΗΠΑ): Χάος και αναταραχή στο ΝΑΤΟ μετά το πράσινο φως Biden για τα όπλα

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Joe Biden να επιτρέψει στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα για να χτυπήσει τη Ρωσία οδηγεί σε κλιμάκωση της σύγκρουσης αλλά και καταστροφής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, δήλωσε στο Ria Novosti η πρώην αξιωματικός και αναλύτρια του Πενταγώνου Karen Kwiatkowski.
«Αυτή η αλλαγή στην πολιτική του Biden σχετικά με τη χρήση αμερικανικών όπλων από την Ουκρανία μέχρι στιγμής μόνο στο Kharkiv οδηγεί σε κλιμάκωση», σημείωσε η Kwiatkowski.
Σύμφωνα με την ίδια μία τέτοια απόφαση της αμερικανικής ηγεσίας προκαλεί αναταραχή και χάος τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στο ΝΑΤΟ.
«Αυτή η απόφαση έχει σοβαρές συνέπειες για Ουκρανία και Δυτική Ευρώπη, προκαλεί τεράστια αβεβαιότητα», παρατήρησε.
Πάντως εκτιμά ότι δεν θα οδηγήσει σε πυρηνικό πόλεμο, τον οποίο ωστόσο κάποιοι από την αμερικανική ηγεσία επιδιώκουν.
«Η τελευταία απόφαση του Biden μας λέει ότι θέλει να σκοτωθούν περισσότεροι Ουκρανοί και θέλει η Ουκρανία να πάψει να υπάρχει», τόνισε η Kwiatkowski.

Rasmussen (Στρατιωτικός αναλυτής): Οι ΗΠΑ κάνουν συνεχώς επικίνδυνες γκάφες στην Ουκρανία – Η Ρωσία θα επεκτείνει τη «ζώνη ασφαλείας»

Η άδεια των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο καθεστώς Zelensky να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα για να χτυπήσει τη Ρωσία δεν θα αποτρέψει την ήττα της Ουκρανίας στη σύγκρουση, αλλά θα αναγκάσει τη Ρωσία να επεκτείνει τη «ζώνη ασφαλείας» για να σταματήσει τις επιθέσεις στις συνοριακές της περιοχές, υποστήριξε ο Αμερικανός συνταγματάρχης και στρατιωτικός αναλυτής Earl Rasmussen.
«Αυτό δεν θα αλλάξει την τελική έκβαση της σύγκρουσης, την οποία η Ρωσία είναι προορισμένη να κερδίσει», είπε ο Rasmussen.
«Αυτό που θα καταφέρει είναι να αναγκάσει τη Ρωσία να επεκτείνει την ουδέτερη ζώνη που έχει συζητηθεί και να χτυπήσει δυνητικά άμεσα τις εγκαταστάσεις των ΗΠΑ και άλλων μελών του ΝΑΤΟ που υποστηρίζουν αυτές τις ενέργειες» σημείωσε.
«Είναι πιθανό ότι στην Ουκρανία είχε ήδη επιτραπεί κρυφά να χτυπά στη Ρωσία ή δυτικές πληροφορίες πιθανότατα χρησιμοποιήθηκαν σε προηγούμενα πλήγματα», είπε.
«Ναι, είναι μια κλιμάκωση και πιθανότατα η Ρωσία θα ανταπεξέλθει με κάποιο τρόπο», πρόσθεσε.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ συνεχίζουν να κάνουν γκάφες με ολοένα και πιο επικίνδυνες αποφάσεις που δυστυχώς πιθανότατα θα καταλήξουν σε μια άμεση σύγκρουση με χειρότερα αποτελέσματα προειδοποίησε ο Rasmussen.

Tucker Carlson (Δημοσιογράφος ΗΠΑ): Η Ουκρανία θα αποτελεί παρελθόν σε 50 χρόνια, οι ΗΠΑ θα την ξεπουλήσουν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη προδώσει το Κίεβο και μπορεί να μην υπάρχει ουκρανικό έθνος σε 50 χρόνια, σημείωσε ο Αμερικανός δημοσιογράφος Tucker Carlson, καθώς έπαιρνε συνέντευξη από τον Donald Trump Jr., τον μεγαλύτερο γιο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump.
«Ήδη πουλάνε εδάφη στην Ουκρανία σε ξένους επενδυτές και θα πλημμυρίσουν την Ουκρανία με μετανάστες του τρίτου κόσμου και σε 50 χρόνια δεν θα υπάρχει ουκρανικό έθνος. (...)
Τους προδώσαμε όπως καμία άλλη χώρα ποτέ», είπε ο Carlson.
Ο Trump Jr, με τη σειρά του, αναρωτήθηκε τι σημαίνει για την Ουάσιγκτον μια «νίκη στην Ουκρανία».
«Κανείς δεν έχει διατυπώσει πώς μοιάζει μια νίκη στην Ουκρανία;
Δεν ξέρω τι σημαίνει για την τρέχουσα κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Είναι σαν τον αιώνιο θάνατο Ουκρανών και Ρώσων μέχρι να εξαφανιστούν όλοι;» ρώτησε ρητορικά.
Νωρίτερα, ο Carlson υποστήριξε ότι το κατεστημένο της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ σταθμίζει την πιθανότητα στρατιωτικής σύγκρουσης με τη Ρωσία τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Ο δημοσιογράφος πιστεύει ότι η κατάσταση στην Ουκρανία μπορεί να θεωρηθεί ως η τελική προσπάθεια της Ουάσιγκτον να δείξει τη δύναμή της στο εξωτερικό, η οποία απέτυχε.

Scholz (Γερμανός καγκελάριος): Η ρωσική απειλή δεν θα περιοριστεί στην Ουκρανία - Πολιτική πυγμής έναντι του Putin

Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz είναι πεπεισμένος ότι η Ρωσία δεν θα περιορίσει τις απειλές της για την ευρωπαϊκή ασφάλεια μόνο στον πόλεμο στην Ουκρανία και ότι η διπλωματία προς τον πρόεδρο Vladimir Putin θα είναι επιτυχής μόνο από «μια θέση ισχύος».
«Η απειλή από τη Ρωσία θα συνεχιστεί», δήλωσε ο Scholz στο Ανατολικογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ στο Bad Saarow, κοντά στο Βερολίνο, την Κυριακή 2 Ιουνίου 2024, όπου επρόκειτο επίσης να συναντηθεί με την πρωθυπουργό της Λιθουανίας Ingrida Simonyte.
Οι ΗΠΑ, η Γερμανία και άλλοι σύμμαχοι έχουν αναπτύξει μεγάλες στρατιωτικές μονάδες στα κράτη της Βαλτικής ως απάντηση στις εκτιμώμενες ρωσικές προθέσεις, με στόχο να παραμείνει εκεί μόνιμα στο μέλλον μια ολόκληρη ταξιαρχία.
Πρόκειται για «μια πρωτιά» για τη Γερμανία και τον στρατό της, δήλωσε ο Scholz, προσθέτοντας ότι η αλλαγή στην πολιτική ασφαλείας ήταν απαραίτητη για να δείξει στη Μόσχα ότι η συμμαχία του ΝΑΤΟ -η οποία απέκτησε δύο νέα μέλη, τη Φινλανδία και τη Σουηδία, μετά την ειδική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία- είναι «έτοιμη να υπερασπιστεί κάθε τετραγωνική ίντσα» της επικράτειάς της.
Ο Scholz το 2022 αποκάλεσε τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία «Zeitenwende» ή «ιστορική καμπή», αλλά τελευταία έχει στείλει ανάμεικτα μηνύματα – με τις αφίσες της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματός του για τις ευρωπαϊκές εκλογές να καλούν σε «Ειρήνη».

Macgregor (Πρώην σύμβουλος Πενταγώνου): Στο τέλος η Γερμανία θα απομακρυνθεί από τις ΗΠΑ και θα έλθει κοντά στη Ρωσία

Η Γερμανία σταδιακά θα απομακρυνθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και θα έρθει πιο κοντά στη Ρωσία, δήλωσε ο πρώην σύμβουλος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας Douglas Macgregor.
«Η Γερμανία κινείται σταδιακά πνευματικά και στρατηγικά προς την κατεύθυνση της Ρωσίας.
Θα δούμε μια οριστική ρήξη μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Βερολίνου τους επόμενους μήνες», έγραψε ο Macgregor στη σελίδα του στο κοινωνικό δίκτυο X.
Η μετακίνηση προς τη Ρωσία «είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο η Γερμανία μπορεί να ανακάμψει οικονομικά», πρόσθεσε.

Οι Ρώσοι κατέλαβαν το Umaskoye στο Donetsk

Τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν τον οικισμό Umaskoye στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk,
όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας την Κυριακή (2/6/2024).
«Ως αποτέλεσμα επιτυχημένων ενεργειών η ομάδα μάχης Κέντρο απελευθέρωσε τον οικισμό Umaskoye στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsκ» ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Το Umaslkloye βρίσκεται δυτικά της Avdiivka και είναι ο τελευταίος οικισμός στο δρόμο προς τη Yasnobrodovka.
Η κατάληψή του θα επιτρέψει στους ρώσους την πρόσβαση στη δεξαμενή Karlovsky, πίσω από την οποία υπάρχουν πολλοί οικισμοί.

Η κατάληψη του Umanskoye θα πιέσει ασφυκτικά τον ανεφοδιασμό των Ουκρανών στο Donetsk

Η κατάληψη του οικισμού Umanskoye κοντά στην Avdiivka θα επιτρέψει στις ρωσικές δυνάμεις να αυξήσουν την πίεση στις οδούς ανεφοδιασμού της Ουκρανίας
, δήλωσε στο TASS ο Igor Kimakovsky, σύμβουλος του επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk.
«Η απελευθέρωση του Umanskoye δημιούργησε πρόσθετες ευκαιρίες για την ενίσχυση των επιθέσεων στις οδούς που χρησιμοποιούνται για την παροχή προμηθειών στις ουκρανικές μονάδες στην Karlovka», είπε.
Επιπλέον, τα ουκρανικά στρατεύματα που παραμένουν στους κοντινούς οικισμούς θα υποστούν εντεινόμενες επιθέσεις από τον ρωσικό στρατό.

5_umask.png

Με εντολή ΝΑΤΟ η Βοσνία στέλνει όπλα στην Ουκρανία μέσω άλλων χωρών


Οι αρχές της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης προμηθεύουν με όπλα το Κίεβο, μέσω διαδρομών και μεταπωλήσεων πολλών χωρών, δήλωσε ο Milorad Dodik, πρόεδρος της Δημοκρατίας Srpska (οντότητα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Β-Ε), στο Sputnik την Κυριακή 2/6 .
«Μπορούμε να δούμε τι παρέχεται, πού και να το παρακολουθούμε.
Οι μεγαλύτεροι πελάτες τον τελευταίο καιρό ήταν οι χώρες του ΝΑΤΟ, καθώς και χώρες του αραβικού κόσμου.
Έτσι ανακαλύψαμε ότι η Ισπανία μεταπωλούσε.
Αλλά ποτέ δεν το κάνουν πρώτοι -από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, για παράδειγμα, στην Ελβετία και από εκεί στην Ουκρανία, όχι, κανονίζουν τρεις ή τέσσερις μεταπωλήσεις», είπε ο Dodik.
Τον Μάρτιο, η Stasa Kosarac, υπουργός εξωτερικού εμπορίου και οικονομικών σχέσεων της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, ζήτησε από τις αρχές της χώρας να επιθεωρήσουν τις αμυντικές εταιρείες Pretis και BNT Novi Travnik.
Τότε, στο Διαδίκτυο εμφανίστηκαν φωτογραφίες Ουκρανών στρατιωτών με πυρομαχικά βοσνιακής κατασκευής για όλμους 82 και 120 χλστ.
Το αίτημα για έλεγχο αγνοήθηκε.
Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Zukan Helez ανέφερε στα μέσα ενημέρωσης ότι η χώρα ξεκίνησε την παραγωγή drones καμικάζι για παράδοση στην Ουκρανία, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.
Όταν ο Υπουργός Ασφαλείας Nenad Nesic κλήθηκε να εξηγήσει για ποιες επιχειρήσεις πρόκειται, δεν απάντησε.
«Αυτά τα εργοστάσια στην Ομοσπονδία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης ελέγχονται από το ΝΑΤΟ.
Πρόσφατα, η κυβέρνηση της Ομοσπονδίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, συμφώνησε να συμπεριλάβει αμερικανικά κεφάλαια μεταξύ των ιδιοκτητών.
Αυτό υποδηλώνει ότι θέλουν να αναπτύξουν και να ενισχύσουν την παραγωγή.
Δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά εδώ, απλώς συλλέγουμε πληροφορίες και αποτρέπουμε τις άμεσες προμήθειες στην Ουκρανία, αυτό κάνουμε», είπε ο Dodik.

Meloni (Πρωθυπουργός Ιταλίας): Ο Zelensky στη σύνοδο των G7 (13/6) για τα ρωσικά assets

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky θα συμμετάσχει στην επικείμενη σύνοδο κορυφής των G7, δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός Giorgia Meloni, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.
Η Meloni είπε ότι θα συμμετάσχουν τουλάχιστον 15 φιλοξενούμενες χώρες και φορείς, όπως ανέφερε το ANSA, εκτός από τους ηγέτες των G7.
Η σύνοδος κορυφής θα διεξαχθεί από τις 13 έως τις 15 Ιουνίου στην Απουλία, μια νότια περιοχή της Ιταλίας.
Δεν είναι σαφές εάν ο Zelensky θα συμμετάσχει δια ζώσης στις εργασίες.
Βασικό θέμα της συνόδου κορυφής είναι το σχέδιο χρήσης κερδών από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την ενίσχυση της Ουκρανίας.
Οι υπουργοί Οικονομικών των G7 ανακοίνωσαν στις 25 Μαΐου «πρόοδο», αλλά όχι συγκεκριμένη συμφωνία για το πώς θα χρησιμοποιηθούν τα μελλοντικά έσοδα από τα κλεμμένα περιουσιακά στοιχεία.
Οι δυτικοί εταίροι της Ουκρανίας και άλλοι σύμμαχοι πάγωσαν περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην αρχή της ειδικής επιχείρησης το 2022.

Σκοτώθηκε σε έκρηξη ο αναπληρωτής επικεφαλής της περιφέρειας του Belgorod

O αναπληρωτής επικεφαλής του Belgorod σκοτώθηκε και άλλοι τρεις αξιωματούχοι τραυματίστηκαν μετά από έκρηξη βόμβας, δήλωσε ο περιφερειάρχης της περιοχής Vyacheslav Gladkov στις 2 Ιουνίου 2024.
Σύμφωνα με τον Gladkov, ο αναπληρωτής επικεφαλής της διοίκησης της περιφέρειας σκοτώθηκε από εκρηκτικό μηχανισμό.
Δεν διευκρίνισε τον τύπο εκρηκτικού μηχανισμού που επιθεωρούσαν εκείνη τη στιγμή, αλλά το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι δύο ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν στη διάρκεια της νύχτας στις περιφέρειες Belgorod και Kursk.

Τα Lancet σοκάρουν την Ουκρανία - Οι Ρώσοι χτύπησαν και κατέστρεψαν 54 διαφορετικούς στόχους – Διαλύουν τα πάντα

Σε μία τρομακτική απειλή για τον ουκρανικό στρατό έχουν εξελιχθεί τα ρωσικά Lancet, τα περιφερόμενα πυρομαχικά που κυριολεκτικά καταστρέφουν ό, τι βρουν μπροστά τους.
Ο ρωσικός στρατός χτύπησε και κατέστρεψε 54 διαφορετικούς ουκρανικούς στόχους χρησιμοποιώντας Lancet το διάστημα
μεταξύ 26 Μαΐου και 1 Ιουνίου. Μεταξύ άλλων οι Ουκρανοί έχασαν:

10 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα, συμπεριλαμβανομένου ενός ουκρανικής κατασκευής Bohdana.

11 συρόμενα οβιδοβόλα, συμπεριλαμβανομένου ενός M777 αμερικανικής κατασκευής.

Δύο πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων σοβιετικής κατασκευής BM-21 Grad.

Επτά άρματα μάχης.

Τέσσερα οχήματα μάχης πεζικού και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, συμπεριλαμβανομένου ενός καναδικής κατασκευής Roshel Senator.

Δύο αντιαεροπορικά πυροβόλα.

Πέντε συστήματα αεράμυνας, συμπεριλαμβανομένων τριών Osa σοβιετικής κατασκευής, ενός Strela-10 σοβιετικής κατασκευής και ενός Buk-M1 επίσης σοβιετικής κατασκευής.

Δύο συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, και τα δύο ήταν ουκρανικής κατασκευής Bukovel-AD.

Δύο ραντάρ, ένα αμερικανικής κατασκευής AN-TPQ-50 και ένα ραντάρ παθητικής εναέριας επιτήρησης VERA-NG Τσεχικής κατασκευής.

Έξι φορτηγά και άλλα στρατιωτικά οχήματα αγνώστων τύπων.
lancet_5.jpg

Οι ρώσοι κατέρριψαν δύο ουκρανικά MiG-29

Η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε δύο ουκρανικά αεροσκάφη MiG-29 την προηγούμενη μέρα, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας (2/6/2024).
«Η αεράμυνα κατέρριψε δύο αεροσκάφη MiG-29 της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η αεράμυνα κατέστρεψε 50 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, 23 ρουκέτες HIMARS, δύο πυραύλους Tochka U, έναν πύραυλο Neptune και τρεις αεροπορικές βόμβες γαλλικής κατασκευής Hammer σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Πενήντα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, 23 αμερικανικής κατασκευής ρουκέτες HIMARS, δύο πύραυλοι Tochka U, τρεις κατευθυνόμενες αεροπορικές βόμβες Hammer γαλλικής κατασκευής και ένας αντιπλοϊκός πύραυλος Neptune καταστράφηκαν», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τι συμβαίνει στο μέτωπο

Η ρωσική ομάδα μάχης Dnepr συνέτριψε 4 ουκρανικές ταξιαρχίες σε Kherson, Zaporizhia

Η ρωσική ομάδα μάχης Dnepr νίκησε κατά κράτος τέσσερις ουκρανικές ταξιαρχίες στις περιοχές Kherson και Zaporιzhia την περασμένη ημέρα, με αποτέλεσμα οι Ουκρανοί να χάσουν έως και 70 στρατιώτες (νεκροί, τραυματίες).
«Μονάδες της Dnepr έπληξαν τις δυνάμεις και τον εξοπλισμό της 65ης Μηχανοκίνητης, της 128ης, της 15ης Ταξιαρχίας Εθνικής Φρουράς και της 38ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών βόρεια του Rabotino, καθώς και κοντά στη Zherebyanka και τη Novopokrovka στην Περιφέρεια Zaporizhia και Antonovka στην περιοχή Kherson», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο ουκρανικός στρατός έχασε μεταξύ άλλων έως και 70 στρατιώτες, έξι οχήματα, ένα οβιδοβόλο M777 των 155 χλστ. αμερικανικής κατασκευής, ένα Msta-B των 152 χλστ. και ένα αυτοκινούμενο πυροβόλο όπλο Akatsiya των 152 χλστ.

Βαρύτατες απώλειες για τους Ουκρανούς στην Kherson

Οι εβδομαδιαίες απώλειες της Ουκρανίας στην Κherson ανήλθαν σε 370 στρατιώτες, τρεις οβιδοβόλα M777 και τρία άρματα μάχης, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής Vladimir Saldo.
«Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, μονάδες της Ρωσικής Ομάδας Μάχης Dnepr προκάλεσαν απώλειες στο ανθρώπινο δυναμικό και τα οχήματα μάχης τριών ουκρανικών ταξιαρχιών στρατού, δύο μονάδων εδαφικής άμυνας και μιας ουκρανικής ταξιαρχίας Εθνικής Φρουράς κοντά στους οικισμούς Maryevka, Kamenskoye, Tyaginka, Veseloye και το Rabotino», έγραψε στο κανάλι του στο Telegram.
Σύμφωνα με τον Saldo, η Ουκρανία έχασε έως και 370 στρατιώτες, τρία άρματα μάχης, 26 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 25 συστήματα πυροβολικού συμπεριλαμβανομένων τριών οβιδοβόλων M777.

Οι ρώσοι προελαύνουν βαθύτερα στην ουκρανική άμυνα στο Kharkiv

Η ρωσική ομάδα Μάχης «Βορράς» απέκρουσε επτά αντεπιθέσεις των Ουκρανών στο Kharkiv.
Οι Ουκρανοί έχασαν έως και 190 στρατιώτες.
Ο ρωσικός στρατός συνέχισε την προέλασή του βαθύτερα στην ουκρανική άμυνα,
Οι ρώσοι χτύπησαν τις δυνάμεις και τον εξοπλισμό της 57ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού και της 92ης Ταξιαρχίας Εφόδου των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων κοντά σε Malye Prokhody, Gatishche, Liptsy και Neskuchnoye στην περιοχή Kharkiv.
Η Ουκρανία έχασε έως και 190 στρατιώτες, δύο τεθωρακισμένα οχήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός αμερικανικού οχήματος Stryker, τρία μηχανοκίνητα οχήματα και ένα πυραυλικό σύστημα Buk.

Οι Ουκρανοί χτύπησαν με drone… πρατήριο καυσίμων στην Kherson

Ένα πρατήριο καυσίμων στην περιοχή Kherson δέχτηκε επίθεση από ουκρανικό drone την Κυριακή (2/6/2024), δήλωσε ο δήμαρχος της Kakhovka Pavel Filipchuk.
«Οι Ουκρανοί Ναζί στοχεύουν αστικές εγκαταστάσεις.
Σήμερα, επιτέθηκαν σε πρατήρια καυσίμων.
Ο Zelensky και οι ληστές του από τον ουκρανικό στρατό επιδιώκουν να εξοντώσουν τον άμαχο πληθυσμό, να παραλύσουν την κοινωνική ζωή.
Παρεμποδίζουν το έργο των ασθενοφόρων, των υπηρεσιών κοινής ωφελείας, των μέσων μαζικής μεταφοράς» έγραψε στο κανάλι του στο Telegram.
Ευτυχώς, κανείς δεν τραυματίστηκε, δήλωσε στο TASS εκπρόσωπος της τοπικής διοίκησης.

Τρεις άμαχοι τραυματίστηκαν από ουκρανική επίθεση με drone στο Belgorod

Τρεις άμαχοι τραυματίστηκαν στο Belgorod από ουκρανική επίθεση με drone, όπως δήλωσε ο κυβερνήτης της ρωσικής περιοχής Vyacheslav Gladkov.
«Το σύστημα αεράμυνας μας κατέρριψε αρκετούς εναέριους στόχους πάνω από το χωριό Voznesenovka.
Τρεις πολίτες τραυματίστηκαν σε έκρηξη πυρομαχικών που έπεσαν από τα drones.
Μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο», έγραψε στο κανάλι του στο Telegram.
Σύμφωνα με τον κυβερνήτη, μια γυναίκα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, καθώς τραυματίστηκε στην κοιλιά.
Έξι μονοκατοικίες υπέστησαν ζημιές.

1_69.png

2_58.png


3_39.png

zaporizhia_2.png4_26.png


kherson_1.png


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης