Το Ισραήλ πέτυχε τους περισσότερους από τους στρατιωτικούς στόχους που έθεσε λένε οι ΗΠΑ, τονίζοντας πως η Hamas δεν μπορεί πλέον να επαναλάβει ότι έκανε στις 7 Οκτωβρίου του 2023
(upd6) Έντονες πιέσεις ασκούν οι ΗΠΑ σε Ισραήλ και Hamas για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια εκεχειρία τουλάχιστον 6 εβδομάδων με προοπτική να καταστεί μόνιμη, γεγονός που οδηγεί σε τεράστιο αδιέξοδο τον πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu.
Το Ισραήλ δηλώνει έτοιμο να αποδεχθεί μια συμφωνία – πλαίσιο για τον τερματισμό του πολέμου, αν και επισημαίνει πως υπάρχουν ακόμα πολλές ατέλειες, οι οποίες χρειάζονται πολύ ακόμα δουλειά για να διορθωθούν.
Πλέον, οι πιέσεις ασκούνται στην πλευρά της Hamas, η οποία έχει καταστήσει σαφές πως για να συζητήσει οποιαδήποτε συμφωνία με το Ισραήλ, θα πρέπει αφενός να υπάρξει μια μόνιμη εκεχειρία και αφετέρου να αποχωρήσουν τα ισραηλινά στρατεύματα από τη Γάζα, κάτι που απορρίπτει κατηγορηματικά το Ισραήλ.
Netanyahu: Δεν είμαι έτοιμος να σταματήσω τον πόλεμο αλλά ανοιχτός... σε συμφωνία
Πληροφορίες που μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο ΚΑΝ αναφέρει ότι μετά από μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση των επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Ασφάλειας ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu φέρεται να υποστήριξε πως δεν είναι έτοιμος να τελειώσει τον πόλεμο.
Βάσει των όσων μεταδίδουν τα ΜΜΕ, ο Netanyahu είπε ότι το Ισραήλ μπορεί να υλοποιήσει την πρώτη φάση του σχεδίου του Biden για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και μετά να παρουσιάσει τυς όρους για την δεύτερη φάση της συμφωνίας.
Αν και οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα από την κυβέρνηση, υποδηλώνουν ότι το Ισραήλ βλέπει την πιθανότητα να συνάψει μια αρχική εκεχειρία στη Γάζα, αν και έχει αποκλείσει τον τερματισμό του πολέμου με την Hamas.
Το Ισραήλ αποδέχεται
Βοηθός του Netanyahu επιβεβαίωσε πως το Ισραήλ αποδέχθηκε μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου, αν και επισήμανε πως η συμφωνία αυτή είναι ελαττωματική και ότι χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά για να διορθωθεί.
Σε συνέντευξη τους στους βρετανικούς Sunday Times, o Ophir Falik, επικεφαλής σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Netanyahu, είπε ότι η πρόταση Biden είναι μια «συμφωνία, στην οποία συναινέσαμε, δεν είναι καλή αλλά θέλουμε να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι μας».
Υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να διαλευκανθούν» τόνισε ο Falik, επισημαίνοντας πως οι όροι του Ισραήλ για απελευθέρωση των ομήρων και για καταστροφή της Hamas δεν έχουν αλλάξει.
Ξεκαθάρισε ότι η μεγαλύτερη προτεραιότητα του Ισραήλ στη Γάζα είναι να καταστρέψει τη Hamas, προσθέτοντας πως ο στόχος αυτός θα επιδιωχθεί μαζί με την ανάκτηση των ομήρων και πως και οι δύο στόχοι βρίσκονται σε ένα σχέδιο για σταδιακό τέλος στον πόλεμο που εγκρίθηκε στο υψηλότερο επίπεδο της κυβέρνησής του.
«Δεν είναι κάτι το οποίο προσθέτω τώρα. Δεν είναι κάτι που προσθέτω επειδή είμαι υπό πίεση μέσα στον συνασπισμό. Είναι κάτι που συμφωνήσαμε ομόφωνα στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο», ανέφερε ο Νετανιάχου σε δήλωση μέσω βίντεο ο Netanyahu.
Πιέσεις Blinken
Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Anthony Blinken είχε τηλεφωνική επικοινωνία χθες Κυριακή 2/6 με τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Yoav Gallant και με τον κεντρώο υπουργό Benny Gantz, με τους οποίους και συζήτησε το σχέδιο αυτό.
Όπως αναφέρεται κατά τη διάρκεια των συνομιλιών αυτών ο Blinken επαίνεσε τη βούληση του Ισραήλ να συναφθεί συμφωνία και τόνισε πως πλέον «είναι η Hamas αυτή που έχει καθήκον να την αποδεχθεί».
Σύμφωνα με το State Department, Blinken και Gallant συζήτησαν την «πρόταση για την επίτευξη πλήρους και απόλυτης κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας που θα συνοδευόταν από απελευθέρωση ομήρων», ενώ ο Blinken επισήμανε στον έτερο υπουργό Gantz, ότι η αμερικανική πρόταση εξυπηρετεί τα πιο «μακροπρόθεσμα συμφέροντα (εθνικής) ασφαλείας του Ισραήλ».
Έντονο παρασκήνιο
Την περασμένη Παρασκευή 31/5 ο πρόεδρος Biden έδωσε στη δημοσιότητα ένα σχέδιο τριών φάσεων για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.
Ο Αμερικάνος πρόεδρος υποστήριξε ότι αυτό ήταν ένα σχέδιο που του υπέβαλε η κυβέρνηση Netanyahu.
«Το Ισραήλ έκανε την πρόταση του.
Η Hamas λέει ότι θέλει εκεχειρία.
Αυτή η πρόταση συμφωνίας είναι μια ευκαιρία να αποδείξει εάν πραγματικά το εννοεί.
Η Hamas πρέπει να πει ναι στη συμφωνία» ανέφερε ο Biden, αν και ύστερα από λίγες ώρες ο Netanyahu υποστήριξε πως το Ισραήλ επιθυμεί την πλήρη εξόντωση της Hamas πριν από οποιαδήποτε συμφωνία για το τέλος του πολέμου.
Η απάντηση της Hamas
Από την πλευρά της η Hamas αν και χαιρέτισε τις δηλώσεις Biden, επισήμανε πως είναι απαραίτητος όρος για μια συμφωνία, η πλήρης αποχώρηση των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων από τη Γάζα.
«Η ομιλία Biden περιλάμβανε μερικές θετικές ιδέες, αλλά θέλουμε αυτές να υλοποιηθούν μέσα στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που ικανοποιεί τους όρους μας» υποστήριξε ο εκπρόσωπος της Hamas, Osama Hamdan.
Το σχέδιο
Ο οδικός χάρτης στον οποίο αναφέρθηκε ο Biden, προβλέπει πλήρη κατάπαυση του πυρός και απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από πυκνοκατοικημένες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας για έξι εβδομάδες, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ορισμένων ομήρων, ιδίως γυναικών και αρρώστων, και την αποφυλάκιση Παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.
Για το περίγραμμα της δεύτερης φάσης θα γίνουν διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός, που θα μπορούσε να γίνει «μόνιμη» αν η Hamas «τηρήσει τις δεσμεύσεις της», όπως είπε ο Biden.
Αδιέξοδο
Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις ο Netanyahu έσπευσε να διευκρινίσει πως δεν έχει αλλάξει τίποτα όσον αφορά τους όρους του Ισραήλ σχετικά με τον τερματισμό του πολέμου.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να καταστραφεί η Hamas, να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι και να πάψει η Γάζα να αποτελεί απειλή για το Ισραήλ, πριν υπάρξει οποιαδήποτε μόνιμη εκεχειρία.
Ο Netanyahu είναι αντιμέτωπος με … αδιέξοδο ύστερα από 8 μήνες πολέμου.
Από τη μια οι ακροδεξιοί υπουργοί του, τον απειλούν με κατάρρευση της κυβέρνησης εάν καταλήξει σε μια συμφωνία για το τέλος του πολέμου, εάν πρώτα δεν έχει καταστραφεί πλήρως η Hamas, από την άλλη χιλιάδες Ισραηλινοί – αλλά και η διεθνής κοινότητα και οι Αμερικάνοι – τον πιέζουν να καταλήξει άμεσα σε συμφωνία με την Hamas για την επιστροφή των ομήρων.
Πρόκειται για ένα αδιέξοδο που όσο επιτείνεται, τόσο φέρνει σε πιο δύσκολη θέση τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.
Έχει καταστραφεί το 55% των υποδομών της Λωρίδας της Γάζας
Στοιχεία του ΟΗΕ αναφέρουν πως το 55% όλων των κατασκευών στη Λωρίδα της Γάζας έχει καταστραφεί ή υποστεί ζημιές.
Εκτιμάται ότι περισσότερα από 137.000 κτήρια έχουν πληγεί.
«Σύμφωνα με ανάλυση δορυφορικών εικόνων, η Unosat εντόπισε 36.591 κατεστραμμένες κατασκευές» αναφέρει ο ΟΗΕ.
Επιπλέον, 16.513 κατασκευές έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, 47.368 κατασκευές μέτριες ζημιές και 36.825 πιθανώς κατεστραμμένες κατασκευές επί ενός συνοόλου 137.297 κατασκευών.
«Αυτές αντιστοιχούν στο 55% περίπου των συνολικών δομών στη Λωρίδα της Γάζας και σε συνολικά 135.142 κατεστραμμένες κατοικίες» επισημαίνει ο ΟΗΕ.
Βομβαρδισμοί ακόμα και στο Χαλέπι της Συρίας
Και ενώ ο πόλεμος κοντεύει να συμπληρώσει 8 μήνες, οι Ισραηλινοί συνεχίζουν να πλήττουν με ιδιαίτερη σφοδρότητα στόχους σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, και ιδιαίτερα στη Rafah.
Πλέον μάχες και πυρά ακούγονται και στις δυτικές και κεντρικές συνοικίες της πόλης, ενώ στα πλήγματα συμμετείχαν drones αλλά και ελικόπτερα Απάτσι.
Εκτιμάται πως τη Rafah έχουν ήδη εγκαταλείψει πάνω από 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι εκτοπισμένοι.
Εν τω μεταξύ, οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν ότι βομβάρδισαν τα ξημερώματα εργοστάσιο στα περίχωρα του Χαλεπιού, στη βόρεια Συρία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους «τουλάχιστον δώδεκα Σύροι και αλλοδαποί φιλοϊρανοί μαχητές».
Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ πλήττει στόχους στη Συρία.
Πεθαίνουν της πείνας
Όσον αφορά την ανθρωπιστική κατάσταση αυτή παραμένει απελπιστική, καθώς παραμένει κλειστό το μεγάλο πέρασμα στη Rafah, από όπου μέχρι πρότινος γίνονταν και οι περισσότερες παραδόσεις αγαθών από τη διεθνή κοινότητα.
Στη συνάντηση που έγινε στο Κάιρο, με αντιπροσώπους των ΗΠΑ και του Ισραήλ, η Αίγυπτος επανέλαβε ότι απορρίπτει το να παραμείνει η παλαιστινιακή πλευρά του συνοριακού περάσματος στη Rafah στα χέρια του ισραηλινού στρατού.
Σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις, η βοήθεια που εισέρχεται στη Λωρίδα της Γάζας δεν επαρκεί και δεν φθάνει στους ανθρώπους που τη χρειάζονται περισσότερο, με τον ΠΟΥ να προειδοποιεί ότι «τα παιδιά πεθαίνουν της πείνας».
Το Ισραήλ πέτυχε τους περισσότερους στόχους του
Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, John Kirby είπε ότι η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι, από «στρατιωτική» σκοπιά «και μόνο», το Ισραήλ «εξετέλεσε τους περισσότερους από τους στόχους που έθεσε» στη Γάζα.
Ωστόσο, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν πως «η Hamas δεν έχει στρατιωτικές δυνατότητες. Δεν λέμε ότι δεν συνεχίζει να εγείρει απειλή για τον ισραηλινό λαό. Ασφαλώς και εγείρει».
«Όμως δεν έχουν τις στρατιωτικές δυνατότητες για να κάνουν αυτό που έκαναν την 7η Οκτωβρίου» τόνισε ο Kirby.
Υπενθυμίζεται πως ο πόλεμος ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, όταν η Hamas εισέβαλε στο νότιο Ισραήλ σκοτώνοντας 1.189 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους άμαχοι και απαγάγοντας άλλους 252, εκ των οποίων εκτιμάται ότι κρατούμενοι είναι ακόμα 121.
Από τις πολεμικές επιχειρήσεις των Ισραηλινών, τα θύματα στη Γάζα ανέρχονται σε τουλάχιστον 36.479, στην πλειονότητά τους άμαχοι.
www.bankingnews.gr
Το Ισραήλ δηλώνει έτοιμο να αποδεχθεί μια συμφωνία – πλαίσιο για τον τερματισμό του πολέμου, αν και επισημαίνει πως υπάρχουν ακόμα πολλές ατέλειες, οι οποίες χρειάζονται πολύ ακόμα δουλειά για να διορθωθούν.
Πλέον, οι πιέσεις ασκούνται στην πλευρά της Hamas, η οποία έχει καταστήσει σαφές πως για να συζητήσει οποιαδήποτε συμφωνία με το Ισραήλ, θα πρέπει αφενός να υπάρξει μια μόνιμη εκεχειρία και αφετέρου να αποχωρήσουν τα ισραηλινά στρατεύματα από τη Γάζα, κάτι που απορρίπτει κατηγορηματικά το Ισραήλ.
Netanyahu: Δεν είμαι έτοιμος να σταματήσω τον πόλεμο αλλά ανοιχτός... σε συμφωνία
Πληροφορίες που μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο ΚΑΝ αναφέρει ότι μετά από μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση των επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Ασφάλειας ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu φέρεται να υποστήριξε πως δεν είναι έτοιμος να τελειώσει τον πόλεμο.
Βάσει των όσων μεταδίδουν τα ΜΜΕ, ο Netanyahu είπε ότι το Ισραήλ μπορεί να υλοποιήσει την πρώτη φάση του σχεδίου του Biden για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και μετά να παρουσιάσει τυς όρους για την δεύτερη φάση της συμφωνίας.
Αν και οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα από την κυβέρνηση, υποδηλώνουν ότι το Ισραήλ βλέπει την πιθανότητα να συνάψει μια αρχική εκεχειρία στη Γάζα, αν και έχει αποκλείσει τον τερματισμό του πολέμου με την Hamas.
Το Ισραήλ αποδέχεται
Βοηθός του Netanyahu επιβεβαίωσε πως το Ισραήλ αποδέχθηκε μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου, αν και επισήμανε πως η συμφωνία αυτή είναι ελαττωματική και ότι χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά για να διορθωθεί.
Σε συνέντευξη τους στους βρετανικούς Sunday Times, o Ophir Falik, επικεφαλής σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Netanyahu, είπε ότι η πρόταση Biden είναι μια «συμφωνία, στην οποία συναινέσαμε, δεν είναι καλή αλλά θέλουμε να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι μας».
Υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να διαλευκανθούν» τόνισε ο Falik, επισημαίνοντας πως οι όροι του Ισραήλ για απελευθέρωση των ομήρων και για καταστροφή της Hamas δεν έχουν αλλάξει.
Ξεκαθάρισε ότι η μεγαλύτερη προτεραιότητα του Ισραήλ στη Γάζα είναι να καταστρέψει τη Hamas, προσθέτοντας πως ο στόχος αυτός θα επιδιωχθεί μαζί με την ανάκτηση των ομήρων και πως και οι δύο στόχοι βρίσκονται σε ένα σχέδιο για σταδιακό τέλος στον πόλεμο που εγκρίθηκε στο υψηλότερο επίπεδο της κυβέρνησής του.
«Δεν είναι κάτι το οποίο προσθέτω τώρα. Δεν είναι κάτι που προσθέτω επειδή είμαι υπό πίεση μέσα στον συνασπισμό. Είναι κάτι που συμφωνήσαμε ομόφωνα στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο», ανέφερε ο Νετανιάχου σε δήλωση μέσω βίντεο ο Netanyahu.
Πιέσεις Blinken
Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Anthony Blinken είχε τηλεφωνική επικοινωνία χθες Κυριακή 2/6 με τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Yoav Gallant και με τον κεντρώο υπουργό Benny Gantz, με τους οποίους και συζήτησε το σχέδιο αυτό.
Όπως αναφέρεται κατά τη διάρκεια των συνομιλιών αυτών ο Blinken επαίνεσε τη βούληση του Ισραήλ να συναφθεί συμφωνία και τόνισε πως πλέον «είναι η Hamas αυτή που έχει καθήκον να την αποδεχθεί».
Σύμφωνα με το State Department, Blinken και Gallant συζήτησαν την «πρόταση για την επίτευξη πλήρους και απόλυτης κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας που θα συνοδευόταν από απελευθέρωση ομήρων», ενώ ο Blinken επισήμανε στον έτερο υπουργό Gantz, ότι η αμερικανική πρόταση εξυπηρετεί τα πιο «μακροπρόθεσμα συμφέροντα (εθνικής) ασφαλείας του Ισραήλ».
Έντονο παρασκήνιο
Την περασμένη Παρασκευή 31/5 ο πρόεδρος Biden έδωσε στη δημοσιότητα ένα σχέδιο τριών φάσεων για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.
Ο Αμερικάνος πρόεδρος υποστήριξε ότι αυτό ήταν ένα σχέδιο που του υπέβαλε η κυβέρνηση Netanyahu.
«Το Ισραήλ έκανε την πρόταση του.
Η Hamas λέει ότι θέλει εκεχειρία.
Αυτή η πρόταση συμφωνίας είναι μια ευκαιρία να αποδείξει εάν πραγματικά το εννοεί.
Η Hamas πρέπει να πει ναι στη συμφωνία» ανέφερε ο Biden, αν και ύστερα από λίγες ώρες ο Netanyahu υποστήριξε πως το Ισραήλ επιθυμεί την πλήρη εξόντωση της Hamas πριν από οποιαδήποτε συμφωνία για το τέλος του πολέμου.
Η απάντηση της Hamas
Από την πλευρά της η Hamas αν και χαιρέτισε τις δηλώσεις Biden, επισήμανε πως είναι απαραίτητος όρος για μια συμφωνία, η πλήρης αποχώρηση των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων από τη Γάζα.
«Η ομιλία Biden περιλάμβανε μερικές θετικές ιδέες, αλλά θέλουμε αυτές να υλοποιηθούν μέσα στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που ικανοποιεί τους όρους μας» υποστήριξε ο εκπρόσωπος της Hamas, Osama Hamdan.
Το σχέδιο
Ο οδικός χάρτης στον οποίο αναφέρθηκε ο Biden, προβλέπει πλήρη κατάπαυση του πυρός και απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από πυκνοκατοικημένες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας για έξι εβδομάδες, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ορισμένων ομήρων, ιδίως γυναικών και αρρώστων, και την αποφυλάκιση Παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.
Για το περίγραμμα της δεύτερης φάσης θα γίνουν διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός, που θα μπορούσε να γίνει «μόνιμη» αν η Hamas «τηρήσει τις δεσμεύσεις της», όπως είπε ο Biden.
Αδιέξοδο
Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις ο Netanyahu έσπευσε να διευκρινίσει πως δεν έχει αλλάξει τίποτα όσον αφορά τους όρους του Ισραήλ σχετικά με τον τερματισμό του πολέμου.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να καταστραφεί η Hamas, να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι και να πάψει η Γάζα να αποτελεί απειλή για το Ισραήλ, πριν υπάρξει οποιαδήποτε μόνιμη εκεχειρία.
Ο Netanyahu είναι αντιμέτωπος με … αδιέξοδο ύστερα από 8 μήνες πολέμου.
Από τη μια οι ακροδεξιοί υπουργοί του, τον απειλούν με κατάρρευση της κυβέρνησης εάν καταλήξει σε μια συμφωνία για το τέλος του πολέμου, εάν πρώτα δεν έχει καταστραφεί πλήρως η Hamas, από την άλλη χιλιάδες Ισραηλινοί – αλλά και η διεθνής κοινότητα και οι Αμερικάνοι – τον πιέζουν να καταλήξει άμεσα σε συμφωνία με την Hamas για την επιστροφή των ομήρων.
Πρόκειται για ένα αδιέξοδο που όσο επιτείνεται, τόσο φέρνει σε πιο δύσκολη θέση τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.
Έχει καταστραφεί το 55% των υποδομών της Λωρίδας της Γάζας
Στοιχεία του ΟΗΕ αναφέρουν πως το 55% όλων των κατασκευών στη Λωρίδα της Γάζας έχει καταστραφεί ή υποστεί ζημιές.
Εκτιμάται ότι περισσότερα από 137.000 κτήρια έχουν πληγεί.
«Σύμφωνα με ανάλυση δορυφορικών εικόνων, η Unosat εντόπισε 36.591 κατεστραμμένες κατασκευές» αναφέρει ο ΟΗΕ.
Επιπλέον, 16.513 κατασκευές έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, 47.368 κατασκευές μέτριες ζημιές και 36.825 πιθανώς κατεστραμμένες κατασκευές επί ενός συνοόλου 137.297 κατασκευών.
«Αυτές αντιστοιχούν στο 55% περίπου των συνολικών δομών στη Λωρίδα της Γάζας και σε συνολικά 135.142 κατεστραμμένες κατοικίες» επισημαίνει ο ΟΗΕ.
Βομβαρδισμοί ακόμα και στο Χαλέπι της Συρίας
Και ενώ ο πόλεμος κοντεύει να συμπληρώσει 8 μήνες, οι Ισραηλινοί συνεχίζουν να πλήττουν με ιδιαίτερη σφοδρότητα στόχους σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, και ιδιαίτερα στη Rafah.
Πλέον μάχες και πυρά ακούγονται και στις δυτικές και κεντρικές συνοικίες της πόλης, ενώ στα πλήγματα συμμετείχαν drones αλλά και ελικόπτερα Απάτσι.
Εκτιμάται πως τη Rafah έχουν ήδη εγκαταλείψει πάνω από 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι εκτοπισμένοι.
Εν τω μεταξύ, οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν ότι βομβάρδισαν τα ξημερώματα εργοστάσιο στα περίχωρα του Χαλεπιού, στη βόρεια Συρία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους «τουλάχιστον δώδεκα Σύροι και αλλοδαποί φιλοϊρανοί μαχητές».
Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ πλήττει στόχους στη Συρία.
Πεθαίνουν της πείνας
Όσον αφορά την ανθρωπιστική κατάσταση αυτή παραμένει απελπιστική, καθώς παραμένει κλειστό το μεγάλο πέρασμα στη Rafah, από όπου μέχρι πρότινος γίνονταν και οι περισσότερες παραδόσεις αγαθών από τη διεθνή κοινότητα.
Στη συνάντηση που έγινε στο Κάιρο, με αντιπροσώπους των ΗΠΑ και του Ισραήλ, η Αίγυπτος επανέλαβε ότι απορρίπτει το να παραμείνει η παλαιστινιακή πλευρά του συνοριακού περάσματος στη Rafah στα χέρια του ισραηλινού στρατού.
Σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις, η βοήθεια που εισέρχεται στη Λωρίδα της Γάζας δεν επαρκεί και δεν φθάνει στους ανθρώπους που τη χρειάζονται περισσότερο, με τον ΠΟΥ να προειδοποιεί ότι «τα παιδιά πεθαίνουν της πείνας».
Το Ισραήλ πέτυχε τους περισσότερους στόχους του
Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, John Kirby είπε ότι η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι, από «στρατιωτική» σκοπιά «και μόνο», το Ισραήλ «εξετέλεσε τους περισσότερους από τους στόχους που έθεσε» στη Γάζα.
Ωστόσο, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν πως «η Hamas δεν έχει στρατιωτικές δυνατότητες. Δεν λέμε ότι δεν συνεχίζει να εγείρει απειλή για τον ισραηλινό λαό. Ασφαλώς και εγείρει».
«Όμως δεν έχουν τις στρατιωτικές δυνατότητες για να κάνουν αυτό που έκαναν την 7η Οκτωβρίου» τόνισε ο Kirby.
Υπενθυμίζεται πως ο πόλεμος ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, όταν η Hamas εισέβαλε στο νότιο Ισραήλ σκοτώνοντας 1.189 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους άμαχοι και απαγάγοντας άλλους 252, εκ των οποίων εκτιμάται ότι κρατούμενοι είναι ακόμα 121.
Από τις πολεμικές επιχειρήσεις των Ισραηλινών, τα θύματα στη Γάζα ανέρχονται σε τουλάχιστον 36.479, στην πλειονότητά τους άμαχοι.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών